[ whitie2004 @ 19.06.2015. 09:34 ] @
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/...rans-masti-I-sada-se-to-desava

Sta su te trans masti ...? Vidim da pominju margarin i ulja . Jel to onaj tehnoloski postupak da pomesas vodu i ulje? Koliko vidim nasa ulja imaju 55-100% ulja u sebi. Ako im se moze verovati u ono sto napisu na flasi .
[ djoka_l @ 19.06.2015. 09:55 ] @
Mešanje vode i ulja ne radi - zato se dodaje emulgator. Primer je majonez, a emulgator je holesterol iz žumanceta.

Trans masti nemaju veze sa tim. Masne kiseline mogu da sadrže u svom lancu dvogube veze (nezasićene masne kiseline). Ulja uglavnom imaju nezasićene masne kiseline. Da bi se ulje "pretvorilo" u margarin, dodaje se vodonik i u prisustvu katalizatora, raskidaju se (neke) dvogube veze i na njihovo mesto dolaze atomi vodonika. Međutim, u tom procesu se neke cis dvogube veze pretvaraju u trans dvogube veze. cis znači da je funkcionalna grupa na istoj strani dvogube veze, dok trans znači da su sa suprotne strane.

Uglavnom, kad se kaže trans masti, misli se na margarin i slične proizvode koji se dobijaju hidrogenizacijom ulja.
Uzgred, margarin može i da nema trans masti, dok i neki prirodni proizvodi sadrže trans masti...

[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 19.06.2015. u 11:10 GMT+1]
[ whitie2004 @ 20.06.2015. 13:38 ] @
Koliko sam skontao, svako zagrevanje, pecenje, kuvanje u ulju, zavrsi kao ta trans mast! Ispade da je opet zdravije termicko pripremanje jela sa masti!
[ jovajovic100 @ 20.06.2015. 14:12 ] @
Margarin je pronađen kao jeftina zamena za puter . Posle je počela propaganda da je ulje najzdravije na svetu , a sada se vetrovi menjaju . Sada ide priča da nije baš mast tako loša , pa su se čak i pojavile svinje bez holesterola . Mora da rastu na maslinama , pa ih beru i cede . Propaganda uvek za pare dokazuje novu istinu , a paori i seljaci su vekovima gulili slaninu i mast i živeli , ako ih ne bi neki rat ili jektika pokosili . Ali su radili po ceo dan .