[ cloud9 @ 22.06.2015. 15:48 ] @
Pozdrav,

Razmisljao sam da pokrenem jedan startup, i ideja nije losa, mogla bi imati veliki protok itd .. Pa sam razmisljao koji framework da koristim, bazu ( Mysql necu jer na vecem protoku puca ).
Sto se tice frameworka tu sam se odlucio za Laravel, a za bazu nisam siguran mozda redis, cak sam razmisljao i o elastic searchu ( za pretragu, jer je veoma brz ), tako da ako mi mozte preporuciti po vama, koja je najbolja baza i zasto.
I jos nesto imam jedno pitanje, uzmimo primjer facebook notifikacije ili fb poruke, znaci poruka vam dolazi bez refresha stranice. I sada nije problem to uraditi, to je lagano ali zelim da vas pitam da li je ispravno tako uraditi, i da li ima neko bolje i efikasnije rjesenje. Znaci ja sam tu stavio u javascriptu timer koji se poziva na svakih 200 milisekundi, tu je onda ajax skripta koja poziva php skriptu koja dalje provjerava da li ima novih poruka i ako ima prikazuje ih. E sta sada mene tu brine, kada bi bio veliki protok ta skripta ce se u sekundi pozvati 5 puta za svakog korisnika, i svaki puta se vrsi pretraga poruka korisnika u bazi znaci ima 1 query .. Znaci to bi povecalo prilicno sam siguran i load, a mozda bi mi i pala stranica od tolikog opterecenja. Pa mozete li mi reci da li je to tako pravilno uraditi, i da li bi se desilo ovo sto sam sve napisao znaci da li bi pala stranica, itd .. A ako ima neko bolje rjesenje za uraditi tako nesto, ako vam nije problem ukratko objasniti na koji nacin, ne morate pisati kod ...

Hvala
[ VladaSu @ 22.06.2015. 17:49 ] @
Ne mogu da zamislim koliko veliki sajt planiras da napravis a da ga mysql ne moze podrzati i da ce da puca zbog povecanog protoka podataka.
Ili imas pogresnu informaciju o tom pucanju mysql pri vecem protoku podataka ili si preambiciozan pa hoces da napavis poseceniji sajt od google :)
Druga stvar u vezi pitanja tajmera za ajax to sto si zamislio radi posao ali to ce da ti optereti server i ako bude samo delic opteresen onoga sto ti planiras.
Brines o MySql opterecenosti a ovde ce pre da ti pukne sajt a ne na mysql.
Obicno se to radi tako sto konekcija ostane otvorena sa HTML 5 WebSocket ili comet. Postoje i druga resanja ali se sve svodi na otvorenu konekciju.
[ plus_minus @ 22.06.2015. 21:43 ] @
Ala si uzeo primer.. fejZbuk... što nisi uzeo primer StackExchange network-a ili YouTube čitaj - farme - servera.. :D Doduše i fejzbuk imadu farmu servera, mislim da se komplet sadržina fb podataka nalazi na kojekakvoj parceli gde možeš da smestiš tri osrednje velike fabrike.. kablova, npr. A ovo za MySql, nekako nije potrebno ni komentarisati.
[ abyss @ 23.06.2015. 07:21 ] @
MySQL izdrzava enormne kolicine podataka. Tu ne treba da brines, barem dok ne dodjes do milion korisnika.
A ovaj ajax na 200ms je skroz pogresan pristup. Koristi http long polling jer je provereno resenje za veliki broj korisnika. Manjkavost je sto treba brdo memorije na serveru ili serverima.
Kreni polako pa ces videti kasnije gde skripi. Uglavnom ne uzimaj nosql :)