[ Aleksandar - @ 12.07.2015. 14:10 ] @
Kako u praksi gazde formiraju cenu uslužne cnc obrade, ja sam završio višu mašinsku školu i znam da bih trebala cena da se formira kao funkcija vremena obrade i utroška materijala ( + zarada ), imali smo i vežbe iz toga. Probao sam kucajući u google, "uslužna cnc obrada" da dođem do radnji koje se bave svim tim uslužno, kontaktirao sam par njih, i slao sam im cad crteže, i iznenadili su me cenama, za jedan prost deo (vrlo prost i sitan, uopšte 2D ) su mi naplatili čak 2500 din., što dosta odstupa od proračunate, dobro uzmu i oni neki deo za zaradu naravno razumem, ali tu opet mora da postoji neka računica i za cenu izrade i za njihovu zaradu, ali onaj je baš preterao .


google izbaci dosta rezultata, ali ni na jednom ne piše koji tačno softver koriste za simulaciju izrade nekog dela, pa da instaliram kod sebe taj isti ( pošto oni to koriste kao pokazatelj), pa da mogu sam da izračunam približnu cenu i da im ne dosađujem, nego svi oni u oglasima pišu pošaljite nama crtež, a mi ćemo reći cenu pa na krkaju cenu do guše, a kako, zašto, ... kada ih pitam oni kažu da sam dosadan .


Pa jel ima neko da je koristio te usluge i da je uspeo da provali kako oni rade ( oni koji nisu prevaranti, bar za jednu radionicu ), koji tačno softver koriste za simuliranje rada i kako računaju ? Jel ima neko iskustva da s nama ovde lepo podeli :) ?

Hvala.
[ PH42-CNC @ 26.08.2015. 14:55 ] @
Ovde pa i u svetu, za pojedinačnu proizvodnju vlada pravilo ko koga zezne više.

Pojedinačna proizvodnja je najgora i tu nema pravila, tu se gotovo i neračuna, sem kod izuzetno komplikovanih delova.
Obično je: cena materijala x 3 do 5 => pa se dobija ukupna cena.
Za pojedinačnu proizvodnju najviše vremena se gubi na traženju materijala (prevoz, sečenje pripremka,...)
Glodanje je skuplje od struganja, zbog traženja alata za stezanje, baziranja komada, postavke referentne tačke,...
Često se dešava da je vreme pripreme dosta veće nego vreme obrade.

Cena CNC glodanja je od 1.000 do 1.500 din/h (Gde je to ukupno vreme obrade, od kada je uzeo radionički crtež da pogleda).

Kod serijske i maloserijske proizvodnje je mnogo drugačije.
Vreme psotavljanja, baziranja peibora, traženja alata, umeravanja mašine,... deliš sa brojem komada
Ako si za pripremu potrošio 3h x 1.000 din/h = 3.000,00 podleliš sa brojem komada i to je tako.

Svako u svojoj radionici ima neki način rada. Neke alate, nosače i pribore.
Kod nekoga ćeš pogoditi da ima recimo stegu koja može da stegne 480mm, a kod drugog ne. Ovaj drugi mora da pravi pomoćni pribor i to uračunava u cenu, prvi ne.

Recimo kod sečenja na laseru, isporučilac mašine ti prodaje i softver koji računa vreme obrade, ali on ne može izračunati vreme pripreme. A i to vreme je približno, ako je tabla masna ili korodirala, vreme se penje na gore i to neko mora da plati.


U suštini nemoguće je da neko precizno izračuna cenu obrade u nekoj radionici ili firmi, ako ne radi u njoj. To odstupanje može biti i preko 50%.


Poenta priče je da se time zanimaš tek kada nabaviš neku mašinu i imaš situaciju da obradiš preko 500 kom. Dotle je sve "ĐUTURE/ODOKA"
[ Aleksandar - @ 03.09.2015. 12:57 ] @
Citat:
Glodanje je skuplje od struganja, zbog traženja alata za stezanje, baziranja komada, postavke referentne tačke,...


Dobro to možda i važi za 3 - osno ( i višeosno glodanje ) glodanje, a da li je bolje stanje kod 2 - osnog glodanja, ako je debljina samo 10 mm, to sigurno može da se stegne bez problema verovatno . Kako je tu stanje kod pojedinačne proizvodnje ? ...
[ ZAS011 @ 18.09.2015. 19:07 ] @
Dobar dan 50.00€ pošto tvoj crtež mora najverovatnije i da se dorađuje da bi mogao da se protera kroz neki CAM program.
Ako je crtež u katastrofalno lošem stanju, dobar dan je i skuplji.
Broj osa ne utiče na cenu izrade.
3 ose = 2 1/2 D, 5+ osa = 3D.

Inače, 1 komad - najskuplji komad.
[ Aleksandar - @ 28.09.2015. 19:44 ] @
Koliko bih na primer ovi delovi ukupno izašli ?