[ slayernn @ 17.07.2015. 15:01 ] @
Poz ljudi! Treba mi mala pomoc / smernica vas koji se razumete daleko vise od mog skromnog znanja. El - em, da predjem na stvar, imam mali dc gear motor sa navojnom osovinicom na kojoj se nalazi "matica". Sa klikom na mikro prekidac, motor treba da odvede maticu do krajnje pozicije a nakon sledeceg klika, da ga vrati na pocetnu. Motor izgleda ovako: http://g01.a.alicdn.com/kf/HTB...niature-DC-Motor-With-55mm.jpg , radi na 3v, ~50-60ma (no load). E sad, mislio sam da cu limit switchevima uspeti da resim kretanje matice ali problem lezi u veoma limitiranom prostoru kucista itd (a i sam hod matice je ~3mm napred nazad), u pitanju je lock mehanizam. Moje pitanje je, kako da najbolje izvedem rad motora, postoji li neki nacin limitiranja struje, npr kad matica dodje do krajnje pozicije i dodje do porasta obrtnog momenta/zaustavljanja motora usled otpora, da se motor ugasi i koliko je to pouzdano? Trazio sam i motorcice sa enkoderom ali mi ne ispunjavaju uslove. Ovaj mi je idealan ukoliko nadjem idealnu soluciju. Ako nesto znaci, motor ce da pokrece baterija. Svaki savet/solucija dobrodosla, unapred vam se zahvaljujem! |