[ desire x @ 17.07.2015. 16:30 ] @
imam neke kondezatore i hteo bih da ispitam da li su ispravni imam digitalni unimer koji nemeri kapacitivnost,,,ali da li postoji neka fora da povezem nekako samo kondezator na napon da se on kao napuni i onda ga spojim i on pukne (kao pukne tj isprazni se ) meni su rekli da tako znam da je ispravan ako se isprazni tj pukne
ali je problem sto ne znam kako da ga povezem samo njega na napon
[ DusanSukovic @ 18.07.2015. 07:13 ] @
Za elektrolite najpouzdaniji je metod uz koristenje ESR metra, ovo sve ostalo je black magic, koja nekad radi, nekad ne.
[ DusanSukovic @ 18.07.2015. 07:17 ] @
Mada u principu ako je vece voltaze kond, mozes da ga spojis na DC merenje od DMM i sa vidis da li je imao u sebi nabijen napon , mada mislim da je ovo isto nesigurna metoda za ocenjevanje ispravnosti kondenzatora..neka me Robert ispravi ako gresim :-)))
[ desire x @ 29.07.2015. 15:41 ] @
Ne razumem
[ yz7myg @ 29.07.2015. 16:27 ] @
Pošto nerazumeš kako da izmeriš kondezator a nemaš ni čime to da uradiš najbolje je da kupiš novi kondezator.Ili da proveru prepustiš nekom stručnom licu koje poseduje znanje i instrumente.
[ vladd @ 29.07.2015. 18:57 ] @
Slazem se sa ovim savetom.

Testiranje na "pucanje" svakako nije dobro za ispravne kondenzatore, a ionako je najbolje odabrati kvalitetan, nov kondenzator, nego uci u potencijalne probleme sa rasusenim elektrolitima.

Mislim, jedino se za njih sumnja ispravnost, ovi drugi su najcesce ispravni dok se ne raspadnu.