[ ilijag @ 24.07.2015. 16:45 ] @
Posjedujem Hp 4510 S star više od 5. godina. Do prekjučer je sve normalno radilo. Prekjučer sam upalio laptop i primjetio na ekranu trzanje slike. Pomaknio sam samo malo ekran, možda milimetar, dva i titranje se smirilo i laptop je normalno radio. Iza toga sam laptop ugasio, pa sam poslije 15 minuta upalio laptop koji se normalno podigao, pojavila se slika na ekranu i normalno sam radio. Jučer sam upalio laptop, pojavilo se jače titranje slike, skroz bijelo šarene linije, malo sam pomakao poklopac ekrana i sve ja normalno radilo. Pri kraju radnog vremena sam ga ponovo upalio, ali ovaj puta slike na ekranu više nema. Kad sam došao kući priključio sam laptop na eksterni monitor i sve normalno radi (podizanje sustava i wifi itd), upravo sa ovog laptopa pišem ovu poruku. Na laptopu su instalirani windows 7 i windows xp i xp na eksternom monitoru ispravno radi. Koliko znam inverter je integriran na matičnoj ploči. Molim savjet što je otišlo, flat kabal, ekran, grafički čip, matična ploča. S obzirom da je laptop star preko 5 godina, da li ga se isplati uopće popravljati. Unaprijed se svima zahvaljujem na dobronamjernim savjetima. Lijep pozdrav.
[ gilopile @ 24.07.2015. 17:07 ] @
Najverovatnije flet kabel koji spaja panel sa m. plocom.
Inverter se nalazi u istom kucistu gde i panel i sluzi samo za back light, tako da u ovom slucaju otpada kao uzrok kvara.

Kljucna recenica:

Citat:
malo sam pomakao poklopac ekrana i sve ja normalno radilo


Posto se radi o flet kablu, popravka, tj. zamena kablica je, naravno, isplativa.
[ Ubleha @ 30.07.2015. 21:21 ] @
Cesto sam imao priliku vidjeti da je konektor na zadnjoj strani displeja imao los kontakt pa sam problem rjesavao iskljucivanjem i iskljucivanjem nekoliko puta(konektora) i lijepljenjem dodatnom selotejp trakom preko konektora.Naravno nekad je bilo i prekida u flet kablu na pregibu gdje ulazi u oklop displeja, nekad sam uspio popraviti kontakt a nekad je trebao i novi flet kabal
[ ilijag @ 04.08.2015. 15:34 ] @
Evo danas sam konačno uhvatio malo vremena i otvorio sam ekran i promijenio flat kabal. Laptop se ponaša isto, dakle nema slike na ekranu. Na eksternom monitoru sve normalno radi. Vjerovatno da je ili otišao ekran ili je otišla matična ploča. Izgleda da gleda na novi laptop.
[ ilijag @ 06.08.2015. 16:55 ] @
Konačno utvrđen kvar i laptop je popravljen. Nažalost je otišao ekran. Imao sam pokvareni laptop HP compaq cq 58, kojem je otišla matična ploča, čiji ekran savršeno odgovara za laptop HP 4510s. Sinoć sam provjerio na internetu da ekran ima 40 pinski priključak na ekranu i da je desni priključak na ekranu, pa sam danas pokušao promijeniti ekran. Flat kabal sam ostavio isti i savršeno radi. Uglavnom sam uspio popraviti laptop. Pozdrav.
[ gilopile @ 06.08.2015. 17:00 ] @
E, jbg. Sve je ukazivalo na flet, ali sta da se radi. Bitno da si uspeo da sredis.

Uzdravlje!
[ ilijag @ 06.08.2015. 17:54 ] @
Jeste, da nisam imao ovaj pokvareni laptop čiji je ekran ispravan, vjerovatno popravke ne bi ni bilo već bi kupio novi laptop. Pozdrav.