[ pctel @ 25.07.2015. 15:14 ] @
Kod obracuna dnevnica za sluzbeni put u inostranstvo, cesto nailazim na problem da granicna sluzba nije udarila pecat u pasos, ili da se datum na pecatu uopste ne vidi. Ako se ide automobilom, covek ima vremena da proveri da li je dobio pecat pre nego sto ode sa granicnog prelaza, ali ako ide autobusom kad dobije pasos u ruke vec je daleko od granicnog prelaza. Zanimaju me misljenja kolega da li uopste prilazete kopije pecata iz pasosa uz obracun dnevnica, ili to moze i bez toga? Da li postoji nekakav pravilnik koji to tacno definise, ili smo to sa pecatima samo sebi nametnuli kao obavezu?
[ madamov @ 25.07.2015. 16:27 ] @
Ne prilažem, banka mi nikad nije pravila problem.
[ pctel @ 25.07.2015. 16:51 ] @
Banka je nebitna, pitanje se odnosi na poslovne knjige i poresku kontrolu.
[ madamov @ 25.07.2015. 22:11 ] @
A u koje bi se poreske knjige unosila fotokopija stranice iz pasoša? Za ovih deset godina poresku kontrolu nisam imao, pogotovo ne u vezi sa službenim putem.
[ pctel @ 26.07.2015. 08:40 ] @
Pomocna knjiga naloga za sluzbena putovanja. Ja sam uvek praktikovao da za obracun troskova zahevtam fotokopiju pecata iz pasosa, koji dokazuju da je putovanje zaista obavljeno i da je trajalo toliko koliko pise u obracunu. Nisam nigde procitao da to tako mora, vec su mi davno rekli i ja tako usvojio, pa sad zato i pitam da li to drugi rade drugacije. Firma je porasla, presla 10 zaposlenih i onaj prag prometa pa se vise ne smatra onom najmanjom vrstom privrednog subjekta, vec ove godine prelazi na sledeci nivo i to u opstini gde se takve mogu nabrojati na prste. Zbog toga mi je nekako logicno da cemo biti jedna od omiljenih destinacija za svracnje raznih terenskih kontrola i posvetio sam veliki deo svog vremena prouavanju tih sitnica - sta sve mogu da pitaju i sta sve od dokaza moram da imam.