[ aleksim @ 10.08.2015. 13:08 ] @
Pozdrav,
Da li zna neko od kolega sa ovog foruma kako dobiti u draftingu (CATIA) uobičajeni prikaz zupčanika? Uobičajeni prikaz zupčanika po projekcijama u skladu sa pravilima tehničkog crtanja, onako kako su nas učili na časovima tehničkog crtanja i mašinskih elemenata...
[ aleksim @ 11.08.2015. 12:25 ] @
Evo mene da malo pojasnim pitanje: kada sam napisao "uobičajeni" način prikazivanja zupčanika, mislio sam na onu projekciju gde se vidi broj i oblik zuba. Po pravilima tehničkog crtanja u toj projekciji bi trebalo da se vide temeni krug, podeoni krug... Kako to dobiti "po difoltu" kada se od 3D modela pravi 2D crtež nekog zupčanika?
[ NePitajteMene @ 13.08.2015. 02:03 ] @
Nacrtaj "rucno" u interaktivnom drafting modulu, bas zato se i crtaju zupcanici pojednostavljeno da ne bi majstoru davao 3D model zupcanika ili ga "sekao" u Catiji iz 3D da dobijes srafuru tela i medjuzublje u bocnom pogledu, ili nedajboze sve zube u frontalnom...sta ce mu to?

Tebi ce biti posao u Catiji ili AutoCAD-u od pola sata max, ako vec imas sve proracunate mere.

Onaj majstor na Pfauteru u IMR-u je video i napravio vec desetine hiljada pravozubih ili kosozubih zupcanika za menjace i motore ;)

Uzmi mas. elemente i podseti se sta se prikazuje na crtezu po standardu i udri rucno.

U Catiji ako si model uvezao iz nekog pametnijeg programa za zupcanike kao step fajl ili drugi neki oblik cigle-needitabilnog fajla (KissSoft, GearTrac, itd) da bas bude sto realisticniji za 3D prikaz, nista ti sam taj model nece znaciti za JUS/ISO/ANSI/GOST/BIS/JIS... standard za prikazivanje zupcanika na crtezu.

Daj mu materijal, modul, broj zuba,koef. pomeranja profila ako ima, sve bitne krugove (podnozni, podeoni, temeni), ugao nagiba ako su kosozubi, levi ili desni, termicku obradu, kvalitet, mere preko W-zuba za kontrolu, potrpaj sve u tablicu i simbolicno predstavi zupcanik, kao i opruge sto se simbolicno predstavljaju na crtezu.

Poz[ aleksim @ 13.08.2015. 07:20 ] @
Hvala NePitajteMene na iscrpnom odgovoru :)
Samo sam hteo da saznam da li postoji u CATIA mogućnost "automatizovanog" prikaza zupčanika u skladu sa standardima. Ovako ne preostaje drugo nego da se koristi kombinacija "interekativnog" i "generalisanog" draftinga... Možda neko ko "ima veze" sa Dassault-om da im skrene pažnju na ovu okolnost.