[ vintagekiki @ 12.08.2015. 18:51 ] @
Drugari Potrebna mi je šema za Iskra RC (ton) Generator Ma 3604 ili Ma 3605 ![]() ![]() Ma 3604 trebalo bi da bude Ma 3605 samo bez kauntera. Hvala unapred [email protected] kiki |
[ vintagekiki @ 12.08.2015. 18:51 ] @
[ vintagekiki @ 14.08.2015. 12:34 ] @
Da podignem temu
DakleM Potrebna mi je šema za Iskra RC (ton) Generator Ma 3604 ili Ma 3605 kiki [ emiSAr @ 14.08.2015. 14:45 ] @
Ako tamo gdje si skinuo prvu sliku MA3604 nisi nasao semu (elektronik.si), pogledaj-priupitaj na Fanzo forumu, mozda
neko ima.- pOz [ yz7myg @ 14.08.2015. 17:09 ] @
Šeme nema ni na jednod od ta dva foruma potržiću je ja na Elektronik.si
[ vintagekiki @ 14.08.2015. 17:38 ] @
Puno Vam hvala na trudu
Ostaje mi da cekam i da se nadam. kiki [ vladd @ 15.08.2015. 17:14 ] @
Zasto ga ne otvoris, recimo slikas, i okacis na forum, mozda prepoznamo "semu".
Moguce je da je koncipirana oko nekog integralca, a tada je pola seme u aplikacionim dokumentima. Ostaje samo da se prepoznaju konkretne veze i procitaju vrednosti komponenata. [ mikikg @ 15.08.2015. 18:04 ] @
Imale su negde slike "iznutrica" ovog generatora bez displeja.
Koliko se secam, unutra je Wein-ov most baziran cinimise na LM741 ili LM709, tranzistorski izlazni stepen i LM78/79xx za napajanje. U sustini je prosta konstrukcija ... Jel postoji neki konkretan problem sa tim generatorima ili se shema trazi nevezano za to? [ vintagekiki @ 15.08.2015. 19:06 ] @
Rec je o Ma 3605
Iz cista mira posle vise godina vernog rada, prestao da radi. Kaunter svetli "mota cifre" BNC izlaz nema. Verovatno je nesto oko ispravljaca. Trazim semu da bi ga popravio i ujedno remontovao jer me je dugi niz godina verno sluzio. An pasan, gde da postavim linkove za tehnicke knjige i casopise iz elektronike, i linkove za seme muzikantskih pojacavaca pozdrav kiki [ mikikg @ 15.08.2015. 22:47 ] @
Te sprave nisu preterano slozene i mogu se servisirati relativno prosto i bez sheme.
Uglavnom prvo proveris kakva je situacija sa napajanjem. Nadjes prvo glavni IC oscilatora, pogledas u DS gde su mu nozice napajanja i tu bi trebao da ima neki simetrican napon, tipa +/-12V mereno prema GND. Ako to nemas onda ides unazad ka ispravljackom stepenu, pratis napon pre i posle regulatora. Po opisu problema "odjednom prestao da radi" moze da se desi da su ti elektroliti iza greca izgubili kapacitet. Uglavnom to se sa osciloskopm sve moze diagnostikovati u 15 minuta ... [ yz7myg @ 16.08.2015. 13:50 ] @
Zahvaljujući kolegi Jožetu sa Elektronik.si
shema je v knjigi Opravka radio-aparata link v pdf: http://www.uploadmb.com/dw.php?id=1395389336 na 28 do 33 strani. lp Jože [ vladd @ 16.08.2015. 14:45 ] @
Citat: mikikg: Te sprave nisu preterano slozene i mogu se servisirati relativno prosto i bez sheme. Uglavnom prvo proveris kakva je situacija sa napajanjem. Nadjes prvo glavni IC oscilatora, pogledas u DS gde su mu nozice napajanja i tu bi trebao da ima neki simetrican napon, tipa +/-12V mereno prema GND. Ako to nemas onda ides unazad ka ispravljackom stepenu, pratis napon pre i posle regulatora. Po opisu problema "odjednom prestao da radi" moze da se desi da su ti elektroliti iza greca izgubili kapacitet. Uglavnom to se sa osciloskopm sve moze diagnostikovati u 15 minuta ... Upravo tako. Doticne sprave su u sustini igracke, realno ucila, ali su nekada (monopolisticki) proglasene za "laboratorijske" uredjaje...naravno u laboratoriji su sluzile za skupljanje prasine ili neke izuzetno proste aplikacije. Cak i da im se "iscupa srce", danas je moguce napraviti daleko bolji generator funkcija, sa ozbiljnijim podesavanjem izlaza i sa izuzetno ozbiljnim karakteristikama signala. I to za par desetina evra.. Samo da se koristi 8038, sto je korisceno u nekim iskrinim modernijim od navedenog, bio bi napravljen ozbiljan apgrejd, a uz izmenu izlaznog pojacavaca, sa odredjenim podesavanjima izlaznog signala, dobila bi se upotrebljiva kucna sprava, za eksperimentisanje i recimo testiranje audio pojacavaca..(mada za to treba imati jos neke korisne opreme). Po meni, popravka je manje smislena aktivnost, osim ako bas nije upitanju neka prosta sitnica, kompletan apgrejd signal generatora je nesto sto je jeftina a korisna aktivnost. [ vintagekiki @ 16.08.2015. 15:44 ] @
Citat: yz7myg: Zahvaljujući kolegi Jožetu sa Elektronik.si shema je v knjigi Opravka radio-aparata link v pdf: http://www.uploadmb.com/dw.php?id=1395389336 na 28 do 33 strani. lp Jože Hvala puno na trudu i angazovanju. Svaki uredjaj, pa i ovaj da se popraviti onako "majstorski" bez tehnicke dokumentacije. Popravka na taj nacin je saniranje posledice, dok uzrok moze da ostane prikriven. Kada postoji tehnicka dokumentacija (sema) proveravaju se merne tacke, posle zamene defektnih komponenti eventualno se vrsi (do)kalibracija i uredjaj se dovodi u fabricki ispravno stanje. Jos jedan put puno hvala [ vladd @ 16.08.2015. 20:36 ] @
Ne, ne mislimo na "majstorsko" popravljanje, vec na inzenjersko...
Tako prostu spravu je moguce isprojektovati od "belog papira", a pride je moguce i znacajno poboljsanje, u odnosu na "fabricku" izvedbu. [ Sava @ 17.08.2015. 07:41 ] @
Citat: vladd: Samo da se koristi 8038, sto je korisceno u nekim iskrinim modernijim od navedenog, bio bi napravljen ozbiljan apgrejd, a uz izmenu izlaznog pojacavaca, sa odredjenim podesavanjima izlaznog signala, dobila bi se upotrebljiva kucna sprava, za eksperimentisanje i recimo testiranje audio pojacavaca..(mada za to treba imati jos neke korisne opreme). Iako ne pratim više novitete nisam siguran da si sasvim u pravu. Susreo sam se svojevremeno sa ozbiljnim problemom kako napraviti generator izuzetno malog izobličenja u svrhu merača izobličenja i maksimum koji sam postigao sa dostupnim delovima je bio 0,05% što je u praksi značilo da mogu da merim izobličenja do 0,1% što je samo servisna informacija. Pri tom radio sam samo za jednu frekvenciju. 8038, 2206 i slično je reda ne bolje od 0,5% tako da to i nije baš neka vrednost. E sada nadam se da su nam danas dostupna neka bolja kola za tu namenu. [ vladd @ 17.08.2015. 10:34 ] @
Mislis ja nisam u pravu posto doticni "fabricki" ima deklarisanih 3% izoblicenja, a ja predlazem, kao zamenu integrisanu varijantu sa 1%, i mogucnost da bude i 0,5% na sinusnom signalu, pride sa sirim opsegom...itd..?
Pisati postove tek da bi se filozofski dovelo necije pisanje u sumnju je, po meni, gubljenje vremena, i stoga predlazem prvo informisanje, a zatim razmisljanje... To sto nekome trebaju "izuzetno tacne" neke vrednosti, to je za posebnu diskusiju... Ovo o cemu se prica je apgrejd jedne proste sprave, i to za male pare.. Mislim da bi svaki problem sa tacnostima manjim od 0,2%, pa i 0,1%, mogao biti resen sa nekoliko stotina evra i digitalno sintetizovanom spravom za laboratorijsku upotrebu..tioa Rigol 1022..300€ Ako je bolje vaznije, ta vaznost i kosta..tipa Agilent ili sl..da bi se nesto napravilo sa visokom tacnoscu, potrebno je imati i mernu opremu bar za red velicine tacniju. [ Sava @ 17.08.2015. 10:53 ] @
Ma ne, ne, pogrešno si protumačio moj post, a i ja ga nisam najsrećnije napisao!
Ne dozvoli da te sujeta grize, to je nepotrebno na ovom delu foruma, ovde su zaista svi super, a ima i dobrih znalaca! Ne stoji "da nisi u pravu" već da "nisam siguran da si sasvim u pravu". Nisam gledao tehničke karakteristike već išao sa tim da su generatori sa diskretnim elementima imali po pravilu manje izobličenje od onih sa novijim čipovima zato sam to tako napisao. ---------------------------------- P.S. Kiki, imam ovu knjigu, ali se nisam setio i da zavirim u nju :)! [ mikikg @ 17.08.2015. 11:10 ] @
Oko svih tih IC baziranih generatora o svemu mozemo da pricamo, i da su korisni, prosti za izradu, jeftini itd, ali da imaju cist sinus malog THD to nikako :)
Uglavnom za te namene se sad po ceni najpre koriste dobre zvucne kartice sa AD/DA konverterima. Rang merenja THD sa zvucnim karticama kao i nekih fabrickih uredjaja (HP i slicni analizatori distorzije) moze da se prosiri/poboljsa za citav red velicina ili cak dva reda dodavanjem "uvelicivaca distorzije" (Distortion Magnifier - DM). DM je uredjaj koji pojacava "razliku" ulaznog i izlaznog signala na nekom DUT/AMP. Precizno se usteluju nivoi i fazni stavovi i onda se ta razlika analizira. Ta metoda merenja je veoma interesantna jer vam nije potreban izvor sinusnog signala sa preterano malim THD. Jedan takav uredjaj je uradio Bob Cordell, bazira se na vise puta spominjanom LM4562 i kit koga interesuje moze da poruci ovde: http://www.pilghamaudio.com/diy/diy-support/cordell-dm "Measurements below –140 dB are achievable". Meni je skoro stigao jedan primerak ali nisam jos uhvatio vremena da ga sklopim. Planiram ovih dana … [ vladd @ 17.08.2015. 11:18 ] @
Nije u pitanju nikakva sujeta, i kakva to sujeta moze da se generise na tako prostim spravama.
Ovaj "diskretni" nesrecnik je u rangu 3% devijantnosti sinusnog signala. I to do 200kHz. Poboljsati ga vise puta, pride dobiti i cetvrtku, prosiren opseg..i to sve za nekoliko stotina dinara..mislim da je iluzorno "popravljati" i "bazdariti". Ako su neophodne preciznije sprave, sada bar za par stotina dolara mogu da se dobiju izuzetno ozbiljne "pokucne" igracke. Tipa Sigilent(da prosirimo ponudu ![]() http://www.amazon.com/Siglent-...mp;refRID=0X60MNB0HJ0GDA0V5QDY Kome treba, da se ponovim, ozbiljna preciznost za neki ozbiljan posao, sa 0.03% distorzije http://www.farnell.com/datasheets/1824872.pdf Zaista se ni "diskretnim" ni integralnim resenjima ne mogu postici lako parametri ovih sprava, pa cak ni na jednoj frekvenciji, a tek ne u sirem opsegu. [ branko tod @ 17.08.2015. 12:46 ] @
Taj Iskrin oscilator prvo ima dvostruki potenciometar za promenu
frekfencije i verovatno LM301 u oscilatoru sa obzirom da ide do 200 khz. Mislim da je to kao i ostalo iz tadašnjeg Iskrinog asortimana donja linija kvaliteta osim analognih instrumenata, jer su imali ozbiljne kretne kalemove. Sve ostalo je bilo proglašavanje amaterski konstrukcija laboratoriskim i prodavanje maglice po Tugoslaviji. Iole bolji kvalitet je mogao da se dobije samo specijalnim potenciometrima ( čitaj vrlo skupim ) i sa promenjivim kondenzatorima kao kod HP-a. Ili prekidačima u izboru frekfncije, a normalno i sa ozbiljnim konstrucijama elektronskih delova. Predstavnik ozbiljnog low TDH oscilatora je HP 209A, a još više HP 239A, normalno u analognoj tehnici. [ vladd @ 17.08.2015. 13:50 ] @
Upravo tako. Kazaljkasi su bili industrijskog kvaliteta, ali i pride papreno skupi..
Ovaj i nema nikakvo kolo, vec par tranzistora, vinov most i jos nekoliko tranzistora u izlaznom pojacavacu.. [ mikikg @ 17.08.2015. 14:09 ] @
@branko tod & @vladd
Niste preskocili ovo moje pisanije?! :) Citat: DM je uredjaj koji pojacava "razliku" ulaznog i izlaznog signala na nekom DUT/AMP. Precizno se usteluju nivoi i fazni stavovi i onda se ta razlika analizira. Ta metoda merenja je veoma interesantna jer vam nije potreban izvor sinusnog signala sa preterano malim THD. [ branko tod @ 17.08.2015. 14:48 ] @
[ vintagekiki @ 17.08.2015. 15:06 ] @
Kada sam postavio temu da mi je potrebna šema za Iskra RC (ton) Generator Ma 3604 ili Ma 3605,
ocekivao sam semu istog. yz7myg/ Radak puno hvala sto si semu pronasao i samim tim mnogo pomogao. Pod terminom popravka podrazumevam, dijagnosticiranje kvara (na bazi validne seme), zamena defektnog dela (opet na bazi validne seme), provera karakteristicnih mernih napona (opet na bazi validne seme) i na kraju (do)kalibracija, da bi popravljeni instrument sluzio svojoj svrhi zasta je projektovan. Ton generator projektovan je na bazi projektom postavljenih tehnickih standarda, koji se MORAJU ispostovati prilikom servisiranja, jer samo tako i dalje moze da sluzi zasta je predvidjen. Drugim recima nema improvizacije, nema prepravki, nema budzenja, jer to nije posao, nije popravka, nije vise ista sprava, vec neka druga sprava u izvornoj (fabrickoj) kuntiji. Ne sporim da postoje drugi instrumenti boljih prefomansi u svakom pogledu, ali ti instrumenti imaju svoju cenu koju retko ko moze da isprati. Pojedine kolege pocele su da se utrkuju licitiranjem raznih robnih maraka instrumenata, pa se pitam da li ta silna trka ima ima svoju podlogu, odnosno da li su oni stvarno ponosni vlasnici navedenih instrumenata koje spominju, ili samo jedni druge fasciniraju u navodjenju sto vise tehnickih podataka verovatno procitanih na nekom linku. Uz duzno postovanje kolega , majstora i “majstora” (...Doticne sprave su u sustini igracke ... prostu spravu je moguce isprojektovati od "belog papira", a pride je moguce i znacajno poboljsanje, u odnosu na "fabricku" izvedbu ... predlazem, kao zamenu integrisanu varijantu ... mislim da je iluzorno "popravljati" i "bazdariti" ...) slobodan sam da primetim da niste razumeli svrhu postavljenog posta. Trazena je šema za Iskra RC (ton) Generatora Ma 3604 ili Ma 3605 (kolega Radak jos jedanput hvala) a ne meditacije za ... apgrejd jedne proste sprave, i to za male pare ... O tome koliko je tema razumeta govori cinjenica da niko nije otvorio strane 28 do 33 Radakovog linka gde bi video semu ton generatora, vec su se vodile isprazne price o LM301, 8038 itd itd, a sam ton generator projektovan je u strogo diskretnoj verziji, sto bi se reklo onako starinski. Jos jedan put, svima se puno zahvaljujem na trudu i angazovanju. [ branko tod @ 17.08.2015. 15:51 ] @
vintagekiki
Drago mi je da si našao šemu i da ćeš da popraviš taj uređaj. Kao što si mogao da vidiš nisam se u temu umešao dok nisam pročitao da si dobio šemu. Tek onda sam dao svoj komentar na celu priču u temi. To znači da te nisam ni jednom trenutku ometao u tvom upitu u kome si tražio šemu. Budi siguran da bih je zakačio da sam je imao. Ali to što si ti otvorio ovu temu ne može da zabrani drugim korisnicima foruma da iznesu svoje mišljenje. A naročito mišljene nekog ko je jeo leba 40 godina od elektronike, i ko i dalje živi od tog posla i hrani i porodicu. Možda te je uvredilo moje mišljenje o Iskri, ali je tako. To je činjenica. Ja imam uglavnom pravljenu opremu jer mi je pravljenje opreme hobi. I budi siguran da znam šta pišem. Stvarno nije problem danas napraviti dobar oscilator, a tebi je na volju da li ćeš zadržati originalnu spravu ili spakovati nešto drugo u tu kutiju. Mada sam siguran da ćeš zadržati postojeću spravu u originalnoj varijanti. To zaključujem po tvom nicku ![]() Inače, budi siguran da se za sat može skinuti šema direktno sa štampe, i popraviti i podesiti uređaj bez originalne šeme. Mada i ja volim da imam šeme uređaja koje imam, lepo je. Dobronamerni savet, zameni elektrolite. [ Sava @ 17.08.2015. 16:25 ] @
Citat: vladd: Nije u pitanju nikakva sujeta, i kakva to sujeta moze da se generise na tako prostim spravama. Ovaj "diskretni" nesrecnik je u rangu 3% devijantnosti sinusnog signala. I to do 200kHz. Poboljsati ga vise puta, pride dobiti i cetvrtku, prosiren opseg..i to sve za nekoliko stotina dinara..mislim da je iluzorno "popravljati" i "bazdariti". Ako su neophodne preciznije sprave, sada bar za par stotina dolara mogu da se dobiju izuzetno ozbiljne "pokucne" igracke. Tipa Sigilent(da prosirimo ponudu:)) SDG805 za 260 dolara http://www.amazon.com/Siglent-...mp;refRID=0X60MNB0HJ0GDA0V5QDY Kome treba, da se ponovim, ozbiljna preciznost za neki ozbiljan posao, sa 0.03% distorzije http://www.farnell.com/datasheets/1824872.pdf Zaista se ni "diskretnim" ni integralnim resenjima ne mogu postici lako parametri ovih sprava, pa cak ni na jednoj frekvenciji, a tek ne u sirem opsegu. Sada sam pogledao specifikacije i nigde se ne pominje izobličenje signala. 3% koje pominješ su stabilnost frekvencije, a ne izobličenje. Kako je taj oscilator školski primer Vinovog mosta tu su izobličenja dosta mala, jedino je stabilizacija frekvencije malo duža i pliva zbog sijalice. 0,03% je slaba vrednost za merenje izobličenja jer izvor mora biti bar za decimalu bolji od merenog uređaja što u praksi znači da je to dovoljno za merenja do 0,3% THD. Takve vrednosti su davno dostignute pa evo primera oscilatora sa 0,05% izobličenja iz knjige "primena linearnihintegrisanih kola" iz 1981.g., a šema je i mnogo starija: ![]() [ vladd @ 17.08.2015. 17:49 ] @
Ne spominjem ja izoblicenje vec devijantnost signala...i sve sto ide uz to..
Pride, onaj izlazni pojacavacic(u vinov most ne sumnjam previse) tesko da moze da radi sa manje.. Citat: Nisam, ali generator u labu sluzi za hladnu plazmu, na "nizim" frekvencijama, 50-100kHz i stabilnost i oblik signala moraju da budu u solidno tacnom opsegu, posto se obavljaju merenja i proracuni. Plazma je indukovana pojava, i unosi sopstvenu devijaciju signala, zbog pojava i procesa(interakcije partikala i plazmona, koje su predmet analiziranja), samo jos nedostaje da izvor brlja.. ![]() Od detaljisanja hifija sam poprilicno digao ruke..ono sto napravim, slusam, i ne zanimaju me "karakteristike".. ![]() [ mikikg @ 17.08.2015. 18:18 ] @
@vladd
Ja shvatam o cemu pricas ... Recimo za tvoje potrebe moze da se upotrebi DDS ali kome je master clock reda 100+ MHz i to iz nekog low-jitter izvora (npr Si570 koji je ima jitter u piko sekundama a cena je "prihvatljiva", naravno ima dosta drugih "kockica" sa finim karakteristikama). Kada sa tim guras DDS koji moze da ide do recimo 20-30MHz, shema se uradi tako da imas LPF koji cisti sve preko opsega od tvog interesa, spomenuo si 100kHz, i tu bi dobio vec vrlo prihvatljive rezultate. Bas tako i rade ovi Agilenti koje si spomenuo ... Brzi clockovi i masivni LPF ... @sava Ovo sa DM nije nista novo, odavno je to u opticaju. Pogledaj ovaj odlican dokument od National-a, tu su veoma lepo opisali taj princip i uporedili nekih 10-ak OP-ova. http://application-notes.digchip.com/006/6-8872.pdf I da ne bude zabune, to sto ja cesto spomenem neke aplikacije za Audio ili Hi-Fi, ne znaci da sam "audiofilicar" i da se zamajavam kupicama za kablove od 1000€, farbam diskove u plavo i slicne budalastine ... Nisam bas toliko blesav :) Jednostavno kroz tu oblast mi je najlakse (i najjeftinije) da experimentisem i ucim neke stvari koje su vezane za veoma preciznu analogiju. Sve te topologije, pristupi i postavke se koriste u industriji, medicini i na zilion drugih mesta … to je sve ANALOGNA ELEKTRONIKA. A to da li radi u opsegu 20Hz-20kHz pa ga zovu audio pojacalo ili 0Hz-20kHz pa ga zovu regulator napona je samo stvar licne klasifikacije ;) Zato kada kazem LM3886 mislim na fenomenalan Power OP, mega jeftin za svoje karakteristike ili LM4562 retko dobar i precizan OP, to je samo nasa sreca sto su ih izforsirali u Audio tehnici i debelo im srozali cenu ;) [ Sava @ 17.08.2015. 18:21 ] @
Citat: vladd: Mislis ja nisam u pravu posto doticni "fabricki" ima deklarisanih 3% izoblicenja, a ja predlazem, kao zamenu integrisanu varijantu sa 1%, i mogucnost da bude i 0,5% na sinusnom signalu, pride sa sirim opsegom...itd..? Napisao vladd 17.08.2015. u 11:34 Citat: vladd:Ne spominjem ja izoblicenje vec devijantnost signala...i sve sto ide uz to.. Pride, onaj izlazni pojacavacic(u vinov most ne sumnjam previse) tesko da moze da radi sa manje.. [ Sava @ 17.08.2015. 18:33 ] @
Citat: mikikg: @sava I da ne bude zabune, to sto ja cesto spomenem neke aplikacije za Audio ili Hi-Fi, ne znaci da sam "audiofilicar" i da se zamajavam kupicama za kablove od 1000€, farbam diskove u plavo i slicne budalastine ... Nisam bas toliko blesav :) Jednostavno kroz tu oblast mi je najlakse (i najjeftinije) da experimentisem i ucim neke stvari koje su vezane za veoma preciznu analogiju. Sve te topologije, pristupi i postavke se koriste u industriji, medicini i na zilion drugih mesta … to je sve ANALOGNA ELEKTRONIKA. [ vladd @ 17.08.2015. 19:00 ] @
Nije bas bacanje para uz vetar, ali postoje neke mistifikacije, koje su i zdravorazumski uvredljive, a pride, istina kao i u mnogim oblastima, postoji odredjena kolicina prevaranata i "gurua" raznih "sekti".
A to nema veze sa inzenjeringom i realnoscu. Postoje neke korektne stvari, i ozbiljno odradjene, ali je specificni "fenseraj" preuzeo primat. Pride i neka bezumna preterivanja... I zato je to malo cudna oblast, postala.. Takodje, nijedan hajfista se ne bi oslonio na "kilav" izvor frekvencije. Ja sam posten prema sebi, dovoljno sam nagluv da nemam velike zahteve ![]() [ mikikg @ 17.08.2015. 19:09 ] @
I samo ovo jos da dodam pa mozemo da se vratimo na oscilatore ;)
DM koji sam pazario, nabavio sam ga samo iz znatizelje i prakticnog primera do koje mere moze da se ide sa merenjem THD u kucnim uslovima i to sa spravama koje su skopljene od siroko dostupnih i jeftinih delova. Konkretno zelim "u naucne svrhe" da izmerim THD Macolinog pojacavaca pod imenom "BatoMM" baziranom na 2xLM3886 + LM4562 koji smo sklopili i pokusali da izmerimo sa nama dostupnom opremom. Nazalost ta merenja su propala jer je THD toliko mali da ne mozemo da izmerimo! Pitao sam i kolege u okolini da li neko ima neki uredjaj za merenje malih THD (boljih od 0.01%) i niko se nije javio. Zato sam uzeo onaj Codell-ov DM da vidim da li moze sa njim to da se izmeri ... Po pisanju autora bi trebalo da je moguce ali prakticne rezultate cu imati kada to sve sklopim i probam ... [ vladd @ 18.08.2015. 07:25 ] @
Citat: Sava: Citat: vladd: Mislis ja nisam u pravu posto doticni "fabricki" ima deklarisanih 3% izoblicenja, a ja predlazem, kao zamenu integrisanu varijantu sa 1%, i mogucnost da bude i 0,5% na sinusnom signalu, pride sa sirim opsegom...itd..? Napisao vladd 17.08.2015. u 11:34 Citat: vladd:Ne spominjem ja izoblicenje vec devijantnost signala...i sve sto ide uz to.. Pride, onaj izlazni pojacavacic(u vinov most ne sumnjam previse) tesko da moze da radi sa manje.. Uopste nisi shvatio poruku. I ja sam letimicnim pregledom karakteristika zamislio da je SAMO izoblicenje u pitanju, kad ono, na drugi pogled JOS GORE, to vrlja i po frekvenciji.. Sa onim "mocnim" napajanjem, zenerka i tranzistor, ima i dobru gresku i po amplitudi.. Sve u svemu, jako losa sprava, i najvise je koristila, iako svojevremeno preskupa, za edukaciju, kao ucilo. Vrednija je kutija od uredjaja. [ Sava @ 18.08.2015. 07:33 ] @
Citat: mikikg: Zato sam uzeo onaj Codell-ov DM da vidim da li moze sa njim to da se izmeri ... Po pisanju autora bi trebalo da je moguce ali prakticne rezultate cu imati kada to sve sklopim i probam ... ![]() [ branko tod @ 18.08.2015. 07:55 ] @
Sujeta je gadna pojava
![]() Izobličenje je nelinearnost u signalu ili THD. Devijantnost signala je verovatno odstupanje dobijene frekfencije od one koja je očitana na skali. Da se ta devijacija javlja u signalu kontinualno nema ni jednog distorzion metra koji to ne bi detetektovao kao izobličenje. Evo jednog jednostavnog a dobrog oscilatora iz Elektora. Tu je i štampa pa ko hoće da pravi neka krene. Moja preporuka je da nađe neki bolji rotacioni potenciometar. http://postimg.org/image/3wot0gypx/ http://postimg.org/image/focob9tc5/ http://postimg.org/image/wq5idd879/ http://postimg.org/image/ux772sced/ [Ovu poruku je menjao branko tod dana 18.08.2015. u 09:10 GMT+1] [ mikikg @ 18.08.2015. 08:43 ] @
Postoji frekvetna i amplitudna devijacija, oba uticu na linearnost generisanog signala.
Zavisno od brzine tih devijacija u odnosu na generisani signal, nekad je lakse a nekad teze ustanoviti te probleme. Ako recimo generisemo 1kHz a frekventna ili amplitudna devijacija u rangu 0.1 ili 0.01Hz, to se tesko detektuje npr "obicnim" analognim osciloskopom. To je moguce videti samo ako radimo matematicki "average" (ujednacavanje) u digitalnom domenu ili Fourier-ovu analizu (FFT) sa malim block-size ili najbolje ako posmatramo signal osciloskopom koji ima veliku perzistenciju slike. Sa povecanom perzistencijom na osciloskopu, pri amplitudnoj devijaciji bi dobili zadebljanje traga na vrhovima sinusoide dok kod frekvetne deviacije bi dobili podebljanje traga na mestima gde sinusoida prolazi kroz nulu. Kada sa namerom i kontolisano vrsimo devijaciju po amplitudi ili frekvenciji osnovnog signala to se onda zove amplitudna ili frekvetna MODULACIJA. Ovo pisem za ostale manje-iskusne clanove koji citaju ovu temu, ovi iskusniji bi to vec trebali da znaju ;) [Ovu poruku je menjao mikikg dana 18.08.2015. u 11:32 GMT+1] [ vladd @ 18.08.2015. 10:47 ] @
Ja nemam edukacione vestine, i zato izbegavam tutorijale, i "skracenim" putem ukazujem na ono sto primetim.
Ali ima strpljivijih, spretnijih i voljnih..za tutorijale:) Medjutim, postajem "zidna novina" za lepljenje etiketa sujete i predmet sitnicarenja..a ne moze se u jednoj reci ili recenici biti opsirno precizan. Naravno da je devijacija kompleksno deformisanje signala po svim elementima generisanog signala. Ne samo harmonicke, ili tranzijentne neregularnosti..ili odstupanje od doticne "funkcije".. Mozda je i sprava bas zato i nazvana "TON" generator...ton je "slobodna" pojava..nije obaveza ni "sinusa" ni korektnog pracenja zadatih parametara za generisanje signala... I jos pride, ako se takav signal uvede u neki proces, ili prosto linearno pojacanje, ili propusti kroz FFT(zarad recimo energetske analize nekog reaktivnog procesa), ili nakon jakog linearca ubaci signal u reaktivni zvucnicki sistem...kakva je korist od doticnog dobijenog rezultata merenja? Samo mi je to "finale" bilo na umu, sa tako losim izvorom na pocetku. .. [ vintagekiki @ 18.08.2015. 10:51 ] @
Na jednostavno pitanje - molbu sa pocetka posta
Potrebna mi je šema za Iskra RC (ton) Generator Ma 3604 ili Ma 3605 posle 34 komentara da se zakljuciti Citat: branko tod: Sujeta je gadna pojava :) ![]() [ mikikg @ 18.08.2015. 11:38 ] @
Noviji clanovi foruma uglavnom nemaju utisak da sve ove teme citaju hiljade dugih clanova ili posetioci foruma.
U tom smislu je korisno spomenuti neke informacije koje su direktno ili indirektno vezani za temu. Postavljac teme je dobio sto je trazio, shemu, i za njega se tu prica najverovatnije zavrsava. A sta je sa ostalim ljudima koji po kljucnim recima dodju na ovu temu? Sta ako ne mogu da poprave i sa shemom na kojoj NEMA oznacenih DC napona na nekim tackama ili oscilograma??? Dostavljena shema je svakako korisna ali to NIJE servisna dokumentacija. Zna se tacno kako izgleda ozbiljna dokumentacija, sa sve procedurama za kalibraciju, merenje, spiskom opreme koju treba koristiti priliko servisa itd. [ Sava @ 18.08.2015. 18:04 ] @
Citat: branko tod: vintagekiki A naročito mišljene nekog ko je jeo leba 40 godina od elektronike, i ko i dalje živi od tog posla i hrani i porodicu. [ vladd @ 18.08.2015. 19:55 ] @
Sama sema je nekome bitna nekome ne.
Da li je postavljac pitanja zadovoljan ili ne, stvar je ukusa, dobio je maksimalno moguce. Ono sto je bio pokusaj je da se od neispravnog krsa iskoristi prilika i uradi apgrejd. Svakako bi bilo bolje da se u kutiju ugradi neki jeftin a visestruko bolji generator funkcija, odradi kvalitetnije i simetricno napajanje, i uradi recimo 1886 izlazni pojacavac ili jos bolje tda7294, uz sitne dorade i izbacivanje zobel networka, i napravi odlicna sprava do bar 500KHz.. Steta da u vrednoj kutiji sa vrednim harverom, cuci igracka.. ![]() Pristup prema uredjajima, i elektronici, je sustinski bitniji. [ vintagekiki @ 19.08.2015. 02:00 ] @
Citat: vladd: Sama sema je nekome bitna nekome ne. Da li je postavljac pitanja zadovoljan ili ne, stvar je ukusa, dobio je maksimalno moguce. Ono sto je bio pokusaj je da se od neispravnog krsa iskoristi prilika i uradi apgrejd.1) Svakako bi bilo bolje da se u kutiju ugradi neki jeftin a visestruko bolji generator funkcija, odradi kvalitetnije i simetricno napajanje, i uradi recimo 1886 izlazni pojacavac ili jos bolje tda72942), uz sitne dorade i izbacivanje zobel networka, i napravi odlicna sprava do bar 500KHz.. Steta da u vrednoj kutiji sa vrednim harverom, cuci igracka3)..:) Pristup prema uredjajima, i elektronici, je sustinski bitniji4). Uz duzno postovanje prema kolegama, majstorima i "velemajstorima" postavljac pitanja slobodan je da primeti. 1)Jedan od profesora na fakultetu imao je obicaj da nam kaze Meni je potrebno 5 minuta da vidim koliko znate a potrebno mi je 2 sata da vam dokazem koliko ne znate Postavljac je trazio semu (yz7myg/ Radak puno hvala) da popravi uredjaj, a ne savet kako da ga prepravlja ili ti ga kako da ga budzi. Ko ne zna kako se (kvalifikovano) vrsi (p)opravka, jedino mu je (pre)ostalo da vazda prepravlja, budji ili ti ga da apgrejduje (to kod korisnika "snazno" zvuci i ostavlja utisak). Da bi se neki uredjaj apgrejdovao, prethodno je potrebno neispravni uredjaj dovesti u fabricki ispravno stanje, pa tek ukoliko je potrebno pristupiti apgrejdu. Apgrejd podrazumeva da apgrejdovac ima znanje kako fabricki uredjaj "u sitna creva" radi, pa tek onda da pristupi "kasapljenju" uredjaja. Pri tome ne treba zaboraviti da svaki projektovan uredjaj ima svoju ciljnu grupu korisnika, svoju klasu tacnosti, sto automatski odredjuje i svoju cenu. Da li je krs ili nije to je neka druga prica. Kad ste tako puni sebe slobodan sam da Vas (pri)upitam, kakav Equipment vi posedujete. Da posedujete nesto iz asortimana Hewlett Packard, Rohde & Schwarz ili slicne ezoterije cisto sumnjam. Ovde cu da stavim tacku. 2) Postavicu samo kratka pitanja. Kako moze visestruko bolji generator funkcija da bude jeftin. Koja je kvaliteta sinusa istog. Kako moze da kvalitetnije i simetricno napajanje bude jeftino. A tek biser tda7294. Kolega pa to je 100W integralac snage. Sta on trazi u RC generatoru ??? http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/25103/STMICROELECTRONICS/TDA7294.html I ovde cu staviti tacku. 3)Kad povadite "iznutricu" iz fabrickog uredjaja, koji Vam to vredni hardver (pre)ostaje. Limena kuntija??? Sama kutija to je samo plek, koji najvise moze da kosta par desena evrica (19" rack je reda max 50 evrica). A sta cemo sa viskom rupa od prethodnog uredjaja. A tek na kojim konstruktivnim principima treba da bazira ta igracka koja planira da zauzme mesto i oplemeni vrednu kutiju. Kako ce se izvrsiti kalibracija iste? 4)Mislim da ne razumem sta ste tacno hteli da kazete. Zamolio bih pojasnjene. PS Nadam se da mi necete zameriti na glasnom razmisljanju. [ branko tod @ 19.08.2015. 06:39 ] @
Citat: Sava: Citat: branko tod: vintagekiki A naročito mišljene nekog ko je jeo leba 40 godina od elektronike, i ko i dalje živi od tog posla i hrani i porodicu. Savo, Savo, no no. Citiraj mi gde sam ja to napisao "avijatičar u penziji". Ja taj izraz nikada nisam bilo gde u životu korisio. Ili izmišljavaš ili nešto drugo. Pisao jesam da sam radio u JAT-u od početka do kraja moga radnog veka. Da ti otkrijem jednu tajnu: avion je pun elektronike! E, vidiš to sam ja radio. Plus od 13 godine u AHI, i uz redovno radno vreme još puno puno rada kod kuće. I zavšavanje ozbiljnih škola uz rad, čak i u USA. Samo si to mogao da pročitaš jer sam to pisao po forumu. vintagekiki Ja nemam HP audio oscilator ( tako ga naziva HP ), ali to ne smanjuje moje znanje. Možeš da na ebay kupiš HP ocilator i za mane od 100$. Pa šta. Ako ga kupim onda ću biti kompetentan u diskusiji? Najlepše bi bilo kada bi posle ovog pisanja pomogli nekome ( ili nekima ) da naprave kvalitetan audio oscilator. Edukacia onih koji čitaju forum je ustvari važna, a ne to što tebi smeta nastavak diskusije. I još jedna činjenica. Pre 30 godina ni u Londonu nije bilo lako doći do metal slojnog otpornika tolerancije 1%, a sada ih i kod nas imaš na svakom ćošku. Da ne pričamo o ostalim delovima, i njihovim cenama. Eno mi pune radionice nekih nekadašnjih špecija koje sada vrede maks 5 dinara. [ Sava @ 19.08.2015. 07:09 ] @
Citat: branko tod:Savo, Savo, no no. Citiraj mi gde sam ja to napisao "avijatičar u penziji". Ja taj izraz nikada nisam bilo gde u životu korisio. Ili izmišljavaš ili nešto drugo. Pisao jesam da sam radio u JAT-u od početka do kraja moga radnog veka. Da ti otkrijem jednu tajnu: avion je pun elektronike! E, vidiš to sam ja radio. Plus od 13 godine u AHI, i uz redovno radno vreme još puno puno rada kod kuće. I zavšavanje ozbiljnih škola uz rad, čak i u USA. Samo si to mogao da pročitaš jer sam to pisao po forumu. Ma baš ću sada da pretražujem tekstove, briga me ko si i šta si. Nešto u tom stilu si pominjao tamo na temi o psima koliko se sećam pa sam tako zapamtio. Ako sam te uvredio izvinjavam ti se javno. Uzgred, odrastao sam pored i sa dosta pilota JAT-a i oni pojma nemaju o elektronici. [ vladd @ 19.08.2015. 07:18 ] @
Citat: Meni je potrebno 5 minuta da vidim koliko znate a potrebno mi je 2 sata da vam dokazem koliko ne znate Sluzi dobro, kao poslovica.. E pa vidis, mi sa 30+(nisam mator kao branko, ali sam daleko od mladosti ![]() ![]() ![]() Citat: A tek biser tda7294. Kolega pa to je 100W integralac snage. Sta on trazi u RC generatoru ??? http://pdf1.alldatasheet.com/d...TMICROELECTRONICS/TDA7294.html I ovde cu staviti tacku. Ovo je odlicno, treba mladima i pocetnicima podeliti informaciju i pokazati sposobnost guglanja.. Ono sto nedostaje je rad sa doticnim kolom i sloboda da se pojacavac od 100W bas i ne iskoristi kao pojacavac od 100W(iako na tarabi pise), posto je izuzetno kvalitetan pojacavac i frekventni opseg mu je PREKO 800KHz..do 800KHz(mogu tacno da nadjem granicnu frekvenciju, u herc, koga zanima ![]() Tako da ostavljamo "100W" na strani i koristimo izuzetnu linearnost i mogucnost da "gura" i 2 i 4 i 50 oma optecenja, i to bez izlaznog atenuatora...za 5-6 evra koliko kosta.. ![]() O koriscenju kutije od par desetina evra ne bih da elaboriram, ali je vidljivo da nije neophodno dodatna 2 sata za "dokazivanje"... Apgrejdovanje uredjaja je takodje valjda tabu? pogotovo za male pare... ![]() Razumeo bih da je neko kustos iskrinog muzeja, ali akoj je korisnik, e to je teze razumeti... ![]() I kao najvaznije, ono sto se najmanje razume, a nema veze sa elektronikom, vec sa forumskom kulturom i pravilima,..... postavljac teme NIJE vlasnik teme, ni urednik, a tema, odnosno sve teme, ma koliko lepo ili nelepo srocene, citaju SVI korisnici foruma..ako ih zanima.. [ vintagekiki @ 19.08.2015. 09:42 ] @
![]() Sve potrebne merne tacke nalaze se na semi [ vintagekiki @ 19.08.2015. 10:00 ] @
ko zna, a zna da zna - sledi ga
ko zna, a ne zna da zna - probudi ga ko ne zna, a ne zna da ne zna - kloni ga se [ zica49 @ 19.08.2015. 10:15 ] @
Potencijalni problemi kod tog uredjaja su preklopnici,trimeri i elektroliti..
[ emiSAr @ 19.08.2015. 11:54 ] @
U samom oscilatoru 4 trimer potenciometra-mrzim ih vise nego @zica49 tropinske stabilizatore
![]() Pod uvjetom da nisu millitary izvedbe, treba ih sve provjeriti, da nije koji izgubio kontakt. Promjenjljivi kondenzator je izolovano montiran od sasije, i na to obratiti paznju.- pOz [ Sava @ 19.08.2015. 17:12 ] @
Citat: vintagekiki: Postavljac je trazio semu (yz7myg/ Radak puno hvala) da popravi uredjaj, a ne savet kako da ga prepravlja ili ti ga kako da ga budzi. Ko ne zna kako se (kvalifikovano) vrsi (p)opravka, jedino mu je (pre)ostalo da vazda prepravlja, budji ili ti ga da apgrejduje (to kod korisnika "snazno" zvuci i ostavlja utisak). Savršeno sam saglasan sa tvojim stavom i načinom razmišljanja. Kada sam bio mnogo mlađi dosta uređaja sam razvalio sa ciljem da ih prepravim i modifikujem, neke baš potpuno razvalio. Kasnije mi je bil mnogo krivo i žalio sam zbog toga. Zato sam savršeno saglasan da originalni fabrički uređaj treba dobro servisirati i održavati pa ako hoćemo nešto više onda kupimo neki drugi. Imao sam recimo Marconi signal generator do 500 MHz iz 60-tih sa kojim sam bez problema servisirao i moderne radio stanice. Što je najinteresantnije on je imao visok izlazni napon što je bilo dosta upotrebljivo u nekim aplikacijama (npr. podešavanje merača devijacije). Takođe je mogao i da vobluje pa sam bez problema dobijao ispravnu S krivu detektora na osciloskopu. [ mikikg @ 19.08.2015. 21:34 ] @
Citat: vladd: http://pdf1.alldatasheet.com/d...TMICROELECTRONICS/TDA7294.html Ovo je odlicno, treba mladima i pocetnicima podeliti informaciju i pokazati sposobnost guglanja.. Ono sto nedostaje je rad sa doticnim kolom i sloboda da se pojacavac od 100W bas i ne iskoristi kao pojacavac od 100W(iako na tarabi pise), posto je izuzetno kvalitetan pojacavac i frekventni opseg mu je PREKO 800KHz..do 800KHz(mogu tacno da nadjem granicnu frekvenciju, u herc, koga zanima:), posto je neizvodljivo sa ton generatorom do 200KHz) nema degradacije izlazne amplitude signala... Tako da ostavljamo "100W" na strani i koristimo izuzetnu linearnost i mogucnost da "gura" i 2 i 4 i 50 oma optecenja, i to bez izlaznog atenuatora...za 5-6 evra koliko kosta..:) TDA7294 je odlican ali njegov brat po babine linije LM3886 je jos bolji, ima GBWP neverovatnih 8MHz, shum im je tu negde slican kao i THD a jedino za TDA nisu naveli PSRR dok je kod LM to u vrlo dobrim granicama, offset im je za tako jakostrujne OP-ove sjajan. Mnogi ne vide te potenciale takvih IC, i obicno kada se spomene u kotekstima van Audio (pojacavacke) tehnike, budu pogresno shvaceni ili podsmejavani. Ta dva IC su skoro u klasi po perfomansama recimo TL071 (od LM741 su bolji cak i kad bi se stavili kao 1:1 zamena!!!), samo sa tom "malom" razlikom sto mogu da rade na nekih 80V i da izbace u piku 10A struje :) Kad se u glavi "presvicuje" da je to veoma koristan OP a ne 100W-no audio pojacalo, onda se dobije jedan totalno drugi pogled na njih! [ vladd @ 19.08.2015. 23:18 ] @
Verujem da je bolji, ali sa LM3886 sam imao samo kontakt pri popravci jednog marshalovog combo pojacala. Dok je TDA izmaltretiran do visokih frekvencija. To je jedini razlog zasto ga "isticem"/
U dejta situ ne spominju generatore 'ladne plazme na 40-100KHz, pri tome je zadatak kola da sa tom frekvencijom gura vn trafo(10KV) cistog sinusa... Istina je da sam u pocetku hteo da instaliram Hiragu(takodje proverena do 500KHz), ali je integralac odradio visestruko jeftinije sa odlicnim efektom. [ branko tod @ 20.08.2015. 08:04 ] @
Nekada sam koristio TDA2030 umesto L165 u dc sklopu, jer je bio višestruko
jeftiniji i bilo ga je svugde. Gurali su neke motorčiće savršeno , i to godinama. [ yugaja @ 20.08.2015. 09:33 ] @
Upravo to, podseti me na jedan pojacavac sto sam pravio pre 15-20 godina. Imao sam tada neiscrpnu zelju i volju. Pravio/budzio i nebudzive stvari, cesto mi sada nedostaje ta sumanuta energija. Npr motor pot sam pravio od obicnog pota i mehanizma za sat?!?! DC motor je sve to vozio, a motor je vozio pomenuti TDA2030. Daljinsko upravljanje je bilo uz pomoc nekog ITT chipseta :) SAA1025 ili nesto slicno. Tu budzevinu bi trebalo uslikati, bar da se smejemo..
[ vintagekiki @ 20.08.2015. 09:56 ] @
Citat: vladd: Istina je da sam u pocetku hteo da instaliram Hiragu (takodje proverena do 500KHz), ali je integralac odradio visestruko jeftinije sa odlicnim efektom. Nesto sam bas znatizeljan Sa kojim zvucnicima slusas 500 kHz i sa kojim medijumom (CD, Tuner) reprodukujes 468 kHz [ yugaja @ 20.08.2015. 10:30 ] @
ne radi se o signalu na 500Khz vec ono kauzalni sistemi... veza frekvencijske i fazne k-ke i sta sve izlazi iz toga... To sto je BW mozda ~500KHz bi trebalo da garantuje da je tamo gde se cuje sve savrseno...mada vladd ce vec objasniti da ne budem advokat :)
Peace!! [ vintagekiki @ 20.08.2015. 11:34 ] @
http://www.scribd.com/doc/1229...plifiers-By-Menno-van-der-Veen
Modern High End Valve Amplifiers By Menno van der Veen [ vladd @ 20.08.2015. 16:09 ] @
Sta ce ti taj link, za fasciniranje egzoticnim prezimenima, van den salabajzer.
Pokazao si da ne razumes osnove, da ne postujes iskusne sagovornike koji mnogo vise znaju, i sta sada ocekujes, da krenemo u hram van den prevaranata, da otkrijemo "moderno" pojacalo sa lampama... ![]() Mislim da je korisnije da se krene od osnova, malo uci i informise, i sidje sa fensi oblaka laznih informacija i epp promocija i pogleda tehnici u oci.. http://www.hi-fiworld.co.uk/am...ts/147-frequency-response.html Eto malo "internet" informacija, njima se veruje vise.. ![]() Ali je dobro kao osnova za ucenje i razmisljanje... http://sound.westhost.com/highspeed.htm ..itd.. "U zvucnik" ce uci ono sto je doslo na ulazu, ali neki parametri(nisam oran za tutorijale) pojacavaca su vazni, rise time slew rate..itd, a da su ti parametri dobri, pokazuje siroki frekventni opseg..narocito ako swinguje sopstveno +- napajanje na frekvencijama preko 200KHz, takvom pojacavacu se tesko parira po slew rate parametrima...sto je "kao" bitno za neku dinamiku pojacavaca, "punchness".. ![]() Evo malo za citanje..sempl sa neta, ima toga beskonacno.. http://www.audioholics.com/audio-amplifier/amplifier-slew-rate I to neka je nekakav odgovor na glupavo, ironicno brecanje u formi "pitanja" Citat: Sa kojim zvucnicima slusas 500 kHz Tako da necemo poslusati raniju glupavu poslovicu Citat: ko ne zna, a ne zna da ne zna - kloni ga se Vec cemo zbog radoznalih i pametnih korisnika foruma priustiti dodatna pojasnjenja... ![]() [ vintagekiki @ 20.08.2015. 18:19 ] @
Kada pogledas kroz prozor, mislis da znas ceo svet
Kada se popnes na stolicu, vidici se prosiruju Sa krova solitera, tek onda vidis koliko si bio u zabludi jer si mislio da sve znas Pogled iz aviona pruza nova saznanja jer uvidjas koliko neznas i tako Beskorisno je covjeku sa predrasudama dokazivati neopravdanost njegovih predrasuda http://bs.wikiquote.org/wiki/Predrasuda … Raspravljaj o sopstvenim ogranicenjima, i sasvim izvesno ona su tvoja … https://groups.yahoo.com/neo/g...ija/conversations/messages/390 PS. Ocekivao sam edukativne linkove a ne magazine, forume, diy ... ... [ bogdan.kecman @ 20.08.2015. 19:05 ] @
Citat: mikikg: Pitao sam i kolege u okolini da li neko ima neki uredjaj za merenje malih THD (boljih od 0.01%) i niko se nije javio. imam ja pristup merenju mnogo bolje od 0.01% samo sto vecina danasnjih ampova ima jako mali thd, thd je malo bitan .. mnogo bitniji je, a malo tezi za izmeriti, dv/dt koji amp moze da izdrzi ... takodje sa dobrim fidbekom nemas veliki problem da spustis thd koliko god hoces dole cak i sa solidlo losim komponentama, fora je sto ti takav "heavy" feedback uzasno usporava dv/dt tako da to u realnosti zvuci ocajno iako meris 0.0000000001% thd [ vladd @ 20.08.2015. 19:11 ] @
Pesme nekome vise leze...
![]() Elektronika zahteva znanje i razmisljanje, a ne emocije. I da li se otkrilo na kojim se to "zvucnicima" "slusaju" frekvencije 500KHz...da li se nesto naucilo? [ vladd @ 20.08.2015. 19:18 ] @
Citat: bogdan.kecman: Citat: mikikg: Pitao sam i kolege u okolini da li neko ima neki uredjaj za merenje malih THD (boljih od 0.01%) i niko se nije javio. imam ja pristup merenju mnogo bolje od 0.01% samo sto vecina danasnjih ampova ima jako mali thd, thd je malo bitan .. mnogo bitniji je, a malo tezi za izmeriti, dv/dt koji amp moze da izdrzi ... takodje sa dobrim fidbekom nemas veliki problem da spustis thd koliko god hoces dole cak i sa solidlo losim komponentama, fora je sto ti takav "heavy" feedback uzasno usporava dv/dt tako da to u realnosti zvuci ocajno iako meris 0.0000000001% thd Za hofo sam duboko ubedjen da je THD samo "odmeravanje" na papiru..ako se ozbiljno zagledamo u produkciju, od koje to lampe se ocekuje thd manji od 1%..odjednom se zanemari thd, i nastaje odusevljenje koloritom i drugim harmonikom, "toplinom".. Za dinamiku pojacavaca je svakako bolje imati siri opseg, i koji se moze da se kontrolise, limitira..nego da ga nema, pa krecu problemi trece vrste.. Ali za neke aplikacije je bitan THD, narocito ako se signal snima i uvodi u obracune, zaista nema zelje da se u kalkulaciju ulogori neka distorzija ili tranzijent.. [ bogdan.kecman @ 20.08.2015. 19:29 ] @
Citat: vintagekiki: Meni je potrebno 5 minuta da vidim koliko znate a potrebno mi je 2 sata da vam dokazem koliko ne znate vidim da volis da ispaljujes "opsta mesta" ... forum je lose mesto za to... vrlo pogresno Citat: vintagekiki: Da bi se neki uredjaj apgrejdovao, prethodno je potrebno neispravni uredjaj dovesti netacno Citat: vintagekiki: Da posedujete nesto iz asortimana Hewlett Packard, Rohde & Schwarz ili slicne ezoterije cisto sumnjam. rode schwartc, markoni, orion emg (labaratoriski, ali pravi labaratoriski lampas, kostao nekad ko trospratna kuca sa 20 ari placa u centru grada opremljena pozlacenom galanterijom), rakal dana, hp/agilent/kensington, tektronix.... i mnogo toga jos zvucnog i zaje123 skupog krasi moju radionicu, imam pristup jos zaje123 opremi do 50GHz (osciloskopi, freq analyzeri, spec analyzeri, distortion analyzeri, jitter metri etc etc etc .. svaka sprava red velicine 200-500k eura) a i dalje znam mnogo manje od branka i vladd-a .. tako da to sto imas neke opreme nema nikakve veze sa znanjem, samo sa tim da si imao pare (ukrao, nasledi, zaradio ko zna radeci sta..) da tu opremu kupis .. ili ti je tu opremu neko poklonio (kao meni recimo taj orion emg) .. Citat: vintagekiki: Kako moze visestruko bolji generator funkcija da bude jeftin. pa lako, tehnologija se razvija vremenom, cak i ako zaboravimo murovo pravilo pogledaj malo oko sebe .. ibm i intel manipulisu postavljanjem molekula i slazuci molekule grade elemente, 3d printing molekulima je realnost, mems komponente u cip od 2x2x0.1mm stavljaju MEHANICKE komponente koje su nekad bile velicine pesnice i vece .. i sve je to uzasno jeftino... kako moze da bude bolji, pa lako, koristis MODERNE komponente, izmisljene u ovom veku Citat: vintagekiki: Koja je kvaliteta sinusa istog. kvalitet sinusa je nepismena definicija... stabilnost frekvencije - onoliko stabilna koliko zelis (svaki red velicine povecava cenu, u startu je bar 2 reda velicine jeftinije/stabilnije od tog matorca u diskretnoj izvedbi), koliki jitter zelis, koliki thd zelis, koliki amplitude stability zelis i tako dalje i tako dalje .. svaka posebna stavka vezana za sinus kod te sprave je na ucenickom nivou, tj na nivou od proslog veka, na nivou koji danas sa 2 cipa i malo pasive zavrsis na bredbordu.. da dobro si cuo na bredbordu, jer integracija cini svoje, samo je bitno da ispratis izlaz lepo do ampa i to je to.. zasto upgrade, zato sto je ta kutija super, lepa je, kvalitetna je, vredi je iskoristiti, bacis utrobu u kantu i stavis novu utrobu Citat: vintagekiki: Kako moze da kvalitetnije i simetricno napajanje bude jeftino. zato sto je danas 2015 godina, pa ako ispratis malo sta moze da se kupi za koliko para mozda shvatis da je danas 2015 godina Citat: vintagekiki: A tek biser tda7294. Kolega pa to je 100W integralac snage. Sta on trazi u RC generatoru ??? sorry kolega ali biser je to sto ti nisi skontao sta ti je covek predlozio, to sto je taj integralac 100W je potpuno nebitno, ne moras da ga koristis do 100W, ti ga koristis u onom opsegu koji te zanima... postavljas se kao dete koje pocinje pa nece da prikljuci ispravljas 12V 10A zato sto mu na potrosacu pise 12V 2A pa se boji da mu se ne zapali potrosac jel boze moj ovo je 10A izvor.... ili ne znas osnove ili ne zelis da upalis mozak a kalibracija, ima mnogo dobre opreme po srbiji prijatelju, mnogo dobre opreme, do koje moze jeftino da se dodje, platis neku sicu i iskalibrises svoju spravu ... nece dobiti cal nalepnicu ali da li ti je ista potrebna? [ vintagekiki @ 20.08.2015. 19:29 ] @
![]() http://milas.spb.ru/~kmg/files...e_Amplifiers_Third_Edition.pdf http://setcom.ee/tanno/info/is...audio_amplifiers_book_2011.pdf http://setcom.ee/tanno/info/is...nd_hifi_handbook_book_1998.pdf http://tubewonder.com/IPDOCS/L.../0750633565ValveTransistor.pdf http://www.downbay.org/ebooks-...onics-second-edition_8hhv.html http://www.pearl-hifi.com/06_L.../Building_Valve_Amplifiers.pdf http://www.pearl-hifi.com/06_L...ooks_Tech_Papers/Jones_Morgan/ http://www.pearl-hifi.com/06_L...ech_Papers/Van_der_Veen_Menno/ https://www.scribd.com/search-documents?query=Crowhurst [ ZAS011 @ 20.08.2015. 19:54 ] @
@vintagekiki:
Te linkove si trebao da postaviš u posebnoj temi u Borinom kafančetu (http://www.elitesecurity.org/f158-Audio-elektronika) tamo imaju smisla. **rčenje sa citiranjem kojekakvih izreka i postavljanje linkova će te dovesti samo u situaciju da budeš ignorisan od većine korisnika i pratilacaovog foruma. Bolje se bakći telekomunikacijama umesto što se zamajavaš vintage igračkama iz prošlog veka. Inače u postu: http://www.elitesecurity.org/p3600563 si napisao da se sve potrebne merne tačke nalaze na šemi, ja videh samo jednu: 30V ![]() [ vintagekiki @ 20.08.2015. 20:08 ] @
Citat: bogdan.kecman: ... ... ... ... Kolega bojim se da materiju niste razumeli, ili niste hteli da razumete Posto izgleda da niko ne cita sta je trazeno postavljenim postom, da se podsetimo Citat: vintagekiki:Postavljac je trazio semu (yz7myg/ Radak puno hvala) da popravi uredjaj, a ne savet kako da ga prepravlja ili ti ga kako da ga budzi. Ko ne zna kako se (kvalifikovano) vrsi (p)opravka, jedino mu je (pre)ostalo da vazda prepravlja, budji ili ti ga da apgrejduje (to kod korisnika "snazno" zvuci i ostavlja utisak). Da se razumemo. Postavljac je samo trazio semu, nije organizovao prijemni ispit, nije organizovao proveru znanja. Nema potrebe da se pojedinci utrkuju time sto ce navesti bezbroj nepotrebnih linkova, bezbroj nepotrebnih tehnickih podataka (koji uzgred nikome nisu potrebni), ne bi li fascinirali sebe sa time koliko “nacitani” Dovoljno je to sto oni znaju da znaju. Nema potrebe da me ubedjuju u to sto znaju. Ja verujem u to sto oni (ne)veruju. To je sasvim dovoljno. Uz duzno postovanje prema kolegama, majstorima i "velemajstorima" slobodan sam da primetim Citat: branko tod: Sujeta je gadna pojava :) [ bogdan.kecman @ 20.08.2015. 20:24 ] @
@vintage.. (moj zadnji post upucen tebi - ikad) - nauci cemu sluzi forum i kako se koristi, za varijante tipa "imal ko kilo mesa" ides u mesaru i kupis kilo mesa, forum se koristi malo drugacije ... pitao si - dobio si odgovor, onda je posle toga par ljudi dodalo nesto korisno svima (posto sema za spravu iz proslog veka malo kome koristi), cak korisno i tebi, iako nisi "to trazio", a onda si ti na to odgovorio pljuvacinom i citiranjem opstih mesta .. mega zrelo nema sta, rekao bih da jedini u celoj temi koji je sujetan si ti ... a i jos stosta se vidi iz tih komentara no nema veze, kad porastes kasce ti se samo (ili si vec toliko obajatio da nisi ni svestan sebe i svoje okoline, i to je mogucnost, ako je to onda izvini, ko zna kakvi cemo mi biti kad dodjemo u te godine)
[ vintagekiki @ 20.08.2015. 20:24 ] @
Citat: ZAS011:Inače u postu: http://www.elitesecurity.org/p3600563 si napisao da se sve potrebne merne tačke nalaze na šemi, ja videh samo jednu: 30V :D Kolega bojim se da ste gledali neku krivu semu, pa ste videli to sto ste videli. Ne smeta, tu smo da pomognemo. Obratite paznju na naponske tacke na Tr1 (17V); Tr2 (15.5V); Tr3 (13.5V); Tr4 (11V); Tr5/Tr6 (12V); Tr7 (24V/ 30V) Kao sto vidite svi potrebni naponi za kvalitetan inzenjerski servis fabrika je navela. Ostalo je sto bi se reklo stvar rutine. ![]() [ veselinovic @ 20.08.2015. 20:54 ] @
vintagekiki,
smanji malo dozivljaj. Forum je javna stvar a za unakrsna ispitivanja sluze neki drugi nacini komunikacije ( telefon, cet, mail, ...). Inace tema je puna zanimljivih opservacija, a dobijanje odgovora na forumu ( cije clanstvo je dobrovoljno) je privilegija a ne pravo. [ mikikg @ 20.08.2015. 23:14 ] @
Citat: vladd: Citat: bogdan.kecman: Citat: mikikg: Pitao sam i kolege u okolini da li neko ima neki uredjaj za merenje malih THD (boljih od 0.01%) i niko se nije javio. imam ja pristup merenju mnogo bolje od 0.01% samo sto vecina danasnjih ampova ima jako mali thd, thd je malo bitan .. mnogo bitniji je, a malo tezi za izmeriti, dv/dt koji amp moze da izdrzi ... takodje sa dobrim fidbekom nemas veliki problem da spustis thd koliko god hoces dole cak i sa solidlo losim komponentama, fora je sto ti takav "heavy" feedback uzasno usporava dv/dt tako da to u realnosti zvuci ocajno iako meris 0.0000000001% thd Za hofo sam duboko ubedjen da je THD samo "odmeravanje" na papiru..ako se ozbiljno zagledamo u produkciju, od koje to lampe se ocekuje thd manji od 1%..odjednom se zanemari thd, i nastaje odusevljenje koloritom i drugim harmonikom, "toplinom".. Za dinamiku pojacavaca je svakako bolje imati siri opseg, i koji se moze da se kontrolise, limitira..nego da ga nema, pa krecu problemi trece vrste.. Ali za neke aplikacije je bitan THD, narocito ako se signal snima i uvodi u obracune, zaista nema zelje da se u kalkulaciju ulogori neka distorzija ili tranzijent.. Meni kad treba "tone generator" za neku brzinsku probu (tipa "jel radi?") koristim ovo, ima sve sto treba, mali jitter, dovoljan nivo, THD me ne interesuje … kosta 2$ :) Tako mi je slatko XY puta zavrsio posao da je to prelepo :) Moze i recimo linearnost SSB predajnika da se prati sa two-tone test zvukom ... Inace kod snimanja i obracuna rezultata, od izuzetne vaznosti je da generisani signal bude sto je moguce cistiji i pravilniji, bez harmonika i ostalih brljotina jer to direktno utice na rezultat merenja i ako se "krene" sa losim izvorom referetnog signala, posle dzaba krecenje, vazi i za AC i DC domen merenja. Cistiji izvor signala daje mogucnost tacnijeg merenja i smanjuje shum (povecava dinamiku) merenja. Izlazna impedanca generatora signala po pravilu treba da bude sto je moguca niza ili neke tacne specificirane vrednosti, poput 50, 75, 600 ohm itd. Bar kod audio merenja cak nam vise odgovara da bude i ispod nekoliko ohma jer tako smanjujemo uticaj kablova koji dovode signal sa generatora u DUT, tj imaju vise potenciala da savladaju parazitne kapacitivnosti kablova. U tom konteksu su spomenuti oni IC-ovi koji bi mogli (ko zeli) da zamene onaj necretni spoj sa 3 tranzisora u Iskrinom R/C generatoru stim sto smanjivanje izlazne impedance je jedino moguce sa sklopovima (diskretnim ili IC) koji daju vise struje - jaci izlazni stepen. [ branko tod @ 21.08.2015. 07:49 ] @
Citat: vintagekiki: Citat: branko tod: Sujeta je gadna pojava :) Dragi kolega, ovo se odnosi i na TEBE! Što kažu, ovo ovo je 2015 godina! Na žalost ili radost, pitanje je sad. Miki je postavio onaj audio generator iz računara. Ja to ne volim, ali je to moj problem. Danas u laptopu sa malo eksternog hardvera možeš da imaš ozbiljnu laboratoriju koja je nekad koštala +100.000$. A sada to imaš za 2-3000 $. Što rekoše: u rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita. Tako ti je i sa elektronikom: Ako znaš možeš i sa onim unimerom od 600 din da poraviš nešto, a ako nemaš pojma možeš samo da blejiš u najskuplje uređaje i nema ti pomoći. ![]() Ovaj INS je nekada koštao više od 80.000 $, a danas imaš precizniju spravu za manje od 100-200 evra ![]() Danas se ovo ![]() menja ovim ![]() [Ovu poruku je menjao branko tod dana 21.08.2015. u 13:46 GMT+1] [ Sava @ 21.08.2015. 09:52 ] @
Citat: branko tod: Tako ti je i sa elektronikom: Ako znaž možeš i sa onim unimerom od 600 din da poraviš nešto, a ako nemaš pojma možeš samo da blejiš u najskuplje uređaje i nema ti pomoći. E ovo je savršeno tačno! Jurio sam svojevremeno da kupim osciloskop, dao tada velike pare, a umem da koristim možda 1% njegovih mogućnosti. Sa druge strane jedan poznanik je imao samo unimer i rešavao je probleme u koje sam ja samo zurio! Ko ume ume ![]() [Ovu poruku je menjao Sava dana 21.08.2015. u 11:25 GMT+1] [ branko tod @ 21.08.2015. 12:41 ] @
Citat: Sava: E ovo je savršeno tačno! Jurio sam svojevremeno da kupim osciloskop, dao tada velike pare, a umem da koristim možda 1% njegovih mogućnosti. Sa druge strane jedan poznanik je imao samo unimer i rešavao je probleme u koje sam ja samo zurio! Ko ume ume ![]() Pa družio si se sa pilotima ![]() [ vladd @ 21.08.2015. 16:12 ] @
Nemoj tako.
![]() Dobri su nam piloti u svom poslu, cak su bili medju najboljima, dok sam imao informacije, daleko da su losi, ali u sopstvenom poslu. Sto se elektronike tice, tu su u rangu hirurga, znaju da nesto ne valja i da nisu parametri koje ocekuju, ali ne mogu da rese kvar i ne petljaju se sa tim... Elektronika je ozbiljno napredovala, i imamo srecu da smo u eri takvog napretka, i nesrecu sto ne mozemo sve da ispratimo i postignemo... [ Sava @ 21.08.2015. 16:28 ] @
Citat: branko tod: Citat: Sava: E ovo je savršeno tačno! Jurio sam svojevremeno da kupim osciloskop, dao tada velike pare, a umem da koristim možda 1% njegovih mogućnosti. Sa druge strane jedan poznanik je imao samo unimer i rešavao je probleme u koje sam ja samo zurio! Ko ume ume ![]() Pa družio si se sa pilotima ![]() Pa ti si se više družio od mene ![]() [ vladd @ 21.08.2015. 19:57 ] @
Citat: vintagekiki: ![]() http://milas.spb.ru/~kmg/files...e_Amplifiers_Third_Edition.pdf http://setcom.ee/tanno/info/is...audio_amplifiers_book_2011.pdf http://setcom.ee/tanno/info/is...nd_hifi_handbook_book_1998.pdf http://tubewonder.com/IPDOCS/L.../0750633565ValveTransistor.pdf http://www.downbay.org/ebooks-...onics-second-edition_8hhv.html http://www.pearl-hifi.com/06_L.../Building_Valve_Amplifiers.pdf http://www.pearl-hifi.com/06_L...ooks_Tech_Papers/Jones_Morgan/ http://www.pearl-hifi.com/06_L...ech_Papers/Van_der_Veen_Menno/ https://www.scribd.com/search-documents?query=Crowhurst To je zabavna literature i znanje iz proslog veka. Moze se citati otprilike kao Petar Pan, i delimicno kao zanimljiva tehnicka literatura. Doticne knjige americkog stila pisanja obiluju specificnim opisima i tvrdnjama, skakutanjem po temama i pojmovima, prilicno zabavno i selektivno edukativno(mora se puno znati da bi se konstatovala validnost izrecenih tvrdnji), ali je sve to zamrznuto otprilike u 80-e godine proslog veka...gde i pripadaju.. Pravljeno kao "intelektualno" stivo namenjeno za (pre)ambiciozne hajfiste... Mislim da su bolja literatura za ucenje elemenata elektronike, skripta Antonija Djordjevica iz OET-a, nego skakutanje po temama za blic upoznavanje(ili fasciniranje) sa problematikom elektricnih kola, toliko podcrtane Teveninove teoreme(?//kao da je misticna) i sl..ima toga i previse u skriptama, da bi se ad hoc obradilo... Veci broj informacija je prosto NETACAN, iako su namere casne, vreme je u elektronici otislo daleko od 80-ih,, Linsley Hood raspravlja o "tehnologiji" nekih tranzistora, iz vremena kada su radjeni u 10mikronskim tehnologijama, a danas su tranzistori radjeni sa tehnikom 12-22nm..ima i futuristickijih verzija, sa 7 i 3nm, ili nanotube tranzistori... ali se samo "prljanje" supstrata(dopovanje), ovih godina radi mnogo preciznije...sa slozenijim konfiguracijama maski peleta, sa kontrolisanim medjukapacitivnostima..ipak je od tada bilo tridesetak IEEE konferencija, a na svakoj je prezentovano unapredjenje nekog detalja..i raznih tehnologija... Sto se lampi tice, recepture karakteristika su stare, ali su se u plazmi promenili koeficijenti(kako su napredovala istrazivanja plazme i Pasenove krive), materijali i prosirila saznanja(da nivoi energija oblaka elektrona nisu linearni), pa su i sadasnje lampe lako radjene sa dubljim vakuumom(smanjen je gettering i ablacija), nekada i sa dodatnim gasom, praskasti materijali za emisiju elektrona su savremeni, nisu po jeftinim formulama(nalik na aspirin) i hemijski naneti, vec sinterovani(barijum je divan izvor elektrona, a nije vise egzotican i skup), i recimo laserski isecene elektrode, resetke... Prosirenjem znanja iz plazme se prosirilo i znanje funkcionisanja davno napravljenih lampi. Cisto da se ne pomisli da su "stara" znanja adekvatna "starim" tehnikama..Ne, sada nije samo bitna karakteristika novoizradjenih lampi, po starim modelima, vec su bitni i materijali koji se koriste, npr materijali trafoa, legura i kompozita koji se, recimo, ugradjuju u izlazne transformatore vrhunskih pojacavaca.. Tako da je zanimljiva starinska literatura, ali da bi se razumelo da smo ipak u godini 15 god nakom "milenijumske bube", i da je savremena tehnika prevazisla doticna arhitipska pisanija, istina sa edukativnom namerom, ali za neke ranije decenije... Ne bismo sada da debatujemo kako se kolomazom maze osovina na taljigama, kada su vec sinteticka ulja u upotrebi.. ![]() [ mikikg @ 21.08.2015. 20:48 ] @
BTW: Heh, imalo je par korisnih linkova pre nego sto su "nestali" … Nationalov i Motorolin katalog tranzistora iz 80ih :) To je meni jedino bilo korisno :)
[ vintagekiki @ 21.08.2015. 21:44 ] @
Citat: BTW: Heh, imalo je par korisnih linkova pre nego sto su "nestali" … Nationalov i Motorolin katalog tranzistora iz 80ih :) To je meni jedino bilo korisno :) Nisu "nestali", da se pronaci na netu. Vidjeh ih i ovdi na nekoj od tema. Pitanjce: Da se zna kada ce se zavrsiti ova audicija na temi. [ vladd @ 22.08.2015. 08:49 ] @
Poenta je u odrzavanju nivoa diskusije.
Predlagati netacne i bajate stvari kao preporuku (ako onaj klovnic to "preporucuje")nije korektno prema velikom broju korisnika foruma, i ako ostane zapusteno, pada nivo foruma...treba valjda da obozavamo zabavna pisanija iz oblasti gde su se razvile najvece prevare i dezinformacije u elektronici...? Lepo je zabaviti se sa lampama, lepo je baviti se elektronikom, i sve je to pohvalno, ali pristup tome ipak treba da bude tehnicki a ne mistican, da ne ispadne da su hifisti sekta koja ima neke svoje "bogove", koji pride mogu da pricaju ono sto im licno odgovara i definisu neke mistike i nebuloze kao bitne..proglaseno bitne.. Pocevsi od "slusnog opsega" od 20-20KHz, koji je cista konvencija, ne postoji covek koji cuje preko 16-17KHz(retki dirigenti i muzicari to cuju, sa skolovanim i negovanim sluhom).. Da su 80-ih imali spomenute TDA7294 ili LM3886...ne bi ove knjizice ni bile napisane..niti bi bilo potrebe Imali bi munjevito brze pojacavace, stotinak W, fantasticno malih izoblicenja, velikog slu rejta, izuzetne dinamike, male izlazne otpornosti, sa mogucnoscu guranja opterecenja od 2 oma... sa zastitama izlaza...velike neosetljivosti na napajanje...sto NIJEDAN pojacavac iz tog vremena NIJE IMAO...sve zajedno.. Ni TIM1, 2 i 3 Marsala Lica, ni Hiraga(sa faradom kondenzatora u filterskoj grani), ni ostale "ezoterije"...koliko god da su kostale... ![]() Da su imali galijum arsenid umesto silicijuma(pet puta brzi protok elektrona nego u silicijumu), odnosno da su mogli precizno da ga dopuju, ko zna u kom smeru bi otisla elektronika.. ![]() Ipak, sve u svoje vreme... I kao info, sada se drugacije malo tretiraju lampe, pokusava se elektricni model i spajsu, ali je i dalje vaznije ponasanje plazme, i te su formule tacnije, iako ne pokrivaju ceo opseg rada plazme u lampi, i same lampe kao elektronske komponente Ali se zna vise, sire i detaljnije od aproksimativnih formula i sturih dejtasitova lampi, koji retko imaju zadovoljavajucu tacnost za konkretnu lampu. Cisto kao info, a ko zeli da proucava, ima dosta tekstova o tome, na ozbiljnom nivou, gde se ne uzimaju pojave zdravo za gotovo, gde se ne klanja izvedenim formulama zanemarivsi neke koeficijente, gde se lampa tretira preko gustine plazme... [Ovu poruku je menjao vladd dana 22.08.2015. u 10:01 GMT+1] [ mikikg @ 22.08.2015. 10:00 ] @
LM3886 se u "istoriskim spisima" pojavljuje prvi put 1995 (mozda 1994, nemam taj katalog) ali imam stampani katalog iz 1993 gde ga nije bilo i imam iz 1995 gde se pojavljuje.
Cak u ovom katalogu iz 1995 imaju neke informacije koje se sad ne spominju u novim TI-ovim katalozima!!! National Semiconductors (i Analog Devices) je imao verovatno najbolju tehnicku dokumentaciju za svoje integralce sa gomilom aplikacionih primera iz kojih je moglo da se nauci cudo stvari. Bilo je dobrih kataloga i od RCA, Intersil, Motorola, Burr Brown, Telefunken ali Nacional ih je sve shio, davao je najvise primera za svoje integralce. U to vreme, era bez Interneta, ti katalozi su bili jedini izvor svezih i validnih informacija i ko je hteo mogao je odatle dosta toga da nauci. Nasa je sreca sto je sad to sve dostupno na par klikova i sto je najbitnije i dalje su sve te informacije i aplikacije vrlo poucne. [Ovu poruku je menjao mikikg dana 22.08.2015. u 11:41 GMT+1] [ mikikg @ 22.08.2015. 11:04 ] @
Da ne odem bas u off-topic, da se vratimo na signal generatore i primer jedne odlicne sheme koja je data u DS za Intersil-ov CA3080 - Operational Transconductance Amplifier (OTA).
http://www.intersil.com/conten...il/documents/ca30/ca3080-a.pdf Taj CA3080 je sad obsolete ali je veoma interesatna shema za signal generator koji se upravlja naposnki (dakle moze lako da se sweep-uje) i ima neverovatno veliku dinamiku (opseg) generisanog signala od 1:1000000 sa jednom jedinom kontrolom i bez prebacivanja opsega! Tu shemu sad mozete da realizujete sa nekim modernijim OTA, npr Texasov OPA861 … Mada sad kada ima da se kupe moduli sa AD9850 za nekoliko dolara je malo bezveze ali spomenuo sam to iz razloga sto neko ne voli ili ne zeli da se petlja sa digitalijom … [Ovu poruku je menjao mikikg dana 22.08.2015. u 12:31 GMT+1] [ vintagekiki @ 22.08.2015. 11:52 ] @
Citat: bla bla bla bla: Poenta je u odrzavanju nivoa diskusije Citat: Potrebna mi je šema za Iskra RC (ton) Generator Ma 3604 ili Ma 3605 Sta je trazeno. Sema za ton generator. Da li je trazeno otvaranje ili ne daj boze odrzavanje diskusije a pogotovo nivoa. Nije. Ko je trazio diskusiju. Niko. Da li je ovih 78 odgovora nivo. Prosudite sami. Ubedjujte mene, ali nemojte sebe. Ako nekom do diskusije, bojim se da nacin kako se radi, nece se naci sagovornik, mozda tu i tamo neki istomisljenik. Posle 78 nadahnutih odgovora mogu samo da zamislim sta bi se desilo da sam nekim slucajem trazio strucni savet ili misljenje u vezi popravke. Silovanje teme (ja pa ja, i jopet ja) ne zove se odrzavanje nivoa diskusije. Da li navodjenjem bezbroj nepotrebnih tehnickih parametara koje niko nije trazio i koji nikom nisu potrebni, pokusavas da fasciniras sebe, sa time koliko si “nacitan” i koliko znas. To vec mogu da razumem. Da li opravdavam. Ne. Jer onaj ko zna, on zna da zna. Ja pa ja, i jopet ja koriste oni koji misle da znaju. Kolega nema potrebe da ubedjujes sve oko sebe u to sto znas. Evo ako ce da ti bude lakse, i ja verujem u to sto ti mislis da znas. To je sasvim dovoljno. Od cele price o ITG posle 78 odgovora samo 2 i slovima dva su u duhu postavljenog pitanja (zica49 i emiSAr). Sve ostalo je jalova diskusija (uzrokovana verovatno povredjenom "harizmom") koja nikome nije potrebna, i od koje se nista ne moze novo ni saznati ni nauciti. Kad se vec pominje odrzavanje nivoa diskusije, pre nego se prihvatimo tastature dajmo se prethodno malcice informisati. Citat: Ukoliko tražite pomoć oko nekog problema, molimo Vas da učinite sve što je u Vašoj moći kako biste olakšali posao ljudima čiju pomoć očekujete. To ćete učiniti na sledeći način: iz poruke isključite sve što nema veze sa problemom, a detaljno objasnite sve što je direktno ili posredno povezano sa istim! Ukoliko odgovarate na nečiju temu ili pitanje, odvojte nekoliko minuta i dobro razmislite šta ćete napisati ... ... http://www.elitesecurity.org/o/pravilnik/korisnici/ i da se podsetis nekih stvari Uz duzno postovanje kolega , majstora i “majstora” Nista licno [ mikikg @ 22.08.2015. 12:16 ] @
Onda predlazem da se svi tekstovi koji nisu odgovor na ITG da se premeste u novu temu, ova tema da se zakljuca a ti nemoj da se javljas u novoj temi posto te ne interesuje.
[ vintagekiki @ 22.08.2015. 12:23 ] @
Glas razuma.
U pravu si. Slazem se. Hvala na razumevanju [ branko tod @ 22.08.2015. 14:05 ] @
Citat: Mogu li da te zamolim da pre zaklučavanja teme postaviš par slika spolja i iznutra tog oscilatora. Ako se ne ljutiš? [ vladd @ 22.08.2015. 16:39 ] @
Nema nikakvog "silovanja teme", vec ispravljanje netacnosti i korigovanja pogresnih smernica...
Trazena je sema i dobijena, u kakvoj takvoj, mogucoj formi, i tu je jedan "kraj" teme. Drugi krak teme je zapoceo u smeru "zasto popravljati djubre" kada nicemu ne moze korisno da (po)sluzi, a postoje opcije znacajno bolje...i pride jeftine.. Prakticno, kako korisno upotrebiti doticnu vrednu kutiju, i napraviti mnogo bolji i upotrebljiviji generator funkcija u doticnoj... A onda je postavljac teme pokazao sopstveno (ne)znanje i pogan karakter, "braneci" krs od uredjaja(ili valjda "svoju" temu?), koji je u proslosti sluzio kao pokazno ucilo(na silu boga) a ne kao nazovi "lab" ili eksperimentatorska sprava. Popravi prijatelju tu spravu i uzivaj u njenim fantasticnim generisanjima "tonova", ostali cemo se nekako snaci, i dati smernice onima koji zele nesto da nauce i urade. [ Gosha_Nish @ 22.08.2015. 17:43 ] @
[ Sava @ 22.08.2015. 18:15 ] @
Bravo za Niš, sada imamo šeme obe verzije! meni je zanimljivo iako nemam takav generator.
Već sam pisao da sam protiv rasturanja i prepravke fabričkih uređaja. Kupiš, napraviš drugi ako ti se taj ne sviđa. [ vintagekiki @ 22.08.2015. 18:24 ] @
Citat: Gosha_Nish: Nadam se da pokretacu teme nece smetati i ovo sto sam ja pronasao u svom kompu. Na zalast nisam slikao celo "navodilo za uporabo" vec samo elektricnu semu. Gorane puno, puno ti hvala na inzenjerskoj i konstruktivnoj pomoci. Na tvom prilogu ima bas sve. ![]() Ja sam "skinuo" semu dopune ispravljaca deo vezan za kaunter, a semu kauntera nisam skidao vec je prikazao kao cetvoropol, posto je to poseban modul koji ne utice na rad ITG. Inace problem je bio u 2N3819 koji sam igrom slucaja pronasao u Nisu. Veliki sam protivnik kasapljenja uredjaja, raznih budjenja jer to je greh prema samoj spravi. Za delove znam da cekam i par meseci ne bi doveo neispravnu spravu u fabricki ispravno stanje. Jos jedanput neizmerno puno ti hvala na nesebicnoj pomoci PS branko tod: Nisam zaboravio za slike ITG Od nedelje mi dolazi "dvorski" fotograf pa ce spravu da islikamo i ovu "nesretnu" temu da zaokruzimo. [ Gosha_Nish @ 22.08.2015. 18:27 ] @
Savo,
Ja imam MA3604 i slazem se sa nekim komentarima napisanim u ovoj temi da je to igracka, tj. pokazna vezba za srednjoskolce koji uce elektroniku. Imama ga samo zato sto volim da imam merne uredjaje (kolekcionar). Uzasno radi, promenom amplitude izlaznog signala se menja frekvencija i to koliko se secam ne bas u malim granicama. E sad, nekome to mozda i ne smeta i mozada mu zavrsava posao, meni ne, pogotovo sto imam i neke ozbiljnije uredjaje. [ Gosha_Nish @ 22.08.2015. 18:37 ] @
@vintagekiki
nema potrebe za prevelikim zahvaljivanjem. Forum sluzi da se pomogne i malo prodiskutuje na zadatu temu, ako malo ode u sirinu nije strasno, bar ga ja tako dozivljavam. Sto se tice kasapljenja uredjaja i ja to ne volim da radim jer ih zelim u izvornom obliku ali ne zato sto cu time narusiti njihov rad vec zato sto sam vec postao kolekcionar istih. A da se moze poboljsati rad pogotovo jednog tako prostog uredjaja kao sto je ovaj generator, naravno da moze, ako neko zeli da ga koristi za nesto konkretno, rekoh vec, meni je to samo kolekcionarski primerak. [ vintagekiki @ 22.08.2015. 18:53 ] @
Citat: Gosha_Nish: ... promenom amplitude izlaznog signala se menja frekvencija i to koliko se secam ne bas u malim granicama ... Za svaki slucaj promeni C18 (100uF) koji se nalazi izmedju emitora Tr3 i poteciometra za regulaciju nivoa. Od problematicne pasive mozda bi trebalo zameniti C19 i C21 (oba su po 100uF) Podrazumeva se da su elko u ispravljacu (C22, C23, C103 i C104) "svezi" Posle desetak godina svi elko su u fazonu "dodjite da se dogovorimo", tj zreli su sa redovan servis (zamenu) Ne treba zaboraviti da je ugradjen materijal za siroku (konzumnu) potrosnju a ne za profesionalu. PS. Bio bih ti neizmerno zahvalan ako bi kojim slucajem mogao da skeniras samo semu za MA3605 [ Gosha_Nish @ 22.08.2015. 19:09 ] @
Citat: vintagekiki: To ne bi trebalo da se dogadja jer se iza oscilatora (Tr1-Tr3) nalazi izlazni pojacavac (Tr4-Tr6) koji odvaja sam potrosac (izlaz generatora) od oscilatora. Za svaki slucaj promeni C18 (100uF) koji se nalazi izmedju emitora Tr3 i poteciometra za regulaciju nivoa. Od problematicne pasive mozda bi trebalo zameniti C19 i C21 (oba su po 100uF) Podrazumeva se da su elko u ispravljacu (C22, C23, C103 i C104) "svezi" Posle desetak godina svi elko su u fazonu "dodjite da se dogovorimo", tj zreli su sa redovan servis (zamenu) Ne treba zaboraviti da je ugradjen materijal za siroku (konzumnu) potrosnju a ne za profesionalu. PS. Bio bih ti neizmerno zahvalan ako bi kojim slucajem mogao da skeniras samo semu za MA3605 Ma nemam nameru da se upustam u ozbiljniju analizu ovako neozbiljne naprave. Rekoh vec da mi sluzi samo kao kolekcionarski primerak. E sad nisam razumeo P.S. zar ovo gore nije sema od MA 3605. A nista vise ne mogu da skeniram jer nemam vise to "navodilo ...." To sam slikao telefonom kad mi je palo pod ruku. Poz. [ vladd @ 22.08.2015. 19:23 ] @
Bravo za Nis. Ovako dobar set slika konkretne seme nema nigde na netu.
[ Gosha_Nish @ 22.08.2015. 19:29 ] @
Citat: vladd: Bravo za Nis. Ovako dobar set slika konkretne seme nema nigde na netu. Pa slikano za svoju dusu a ne za net ![]() ![]() [ vintagekiki @ 22.08.2015. 20:42 ] @
Citat: Gosha_Nish: E sad nisam razumeo P.S. zar ovo gore nije sema od MA 3605. Jeste to je sema od MA 3605; za skeniranje sam pitao da bi ostao trag jedne epohe. vk [ vladd @ 22.08.2015. 20:56 ] @
[ emiSAr @ 22.08.2015. 20:56 ] @
Da se deda ponovo prikljuci.
Pod obavezno zamijeniti trimere R11 i R14 u krugu regulacije radne tacke 2N3819, najvjerovatnije R11 koji dozira struju kroz sijalicu i dize source na tih 17V.- pOz [ zica49 @ 24.08.2015. 17:58 ] @
Ima svakakvih bolestiju a neke nisu izljecive,svaka vam cast kolekcionari :)
[ branko tod @ 25.08.2015. 05:45 ] @
Moram priznati da je napravljen mehanički prilično pošteno, osim štampe koja je baš tužna.
Zamerka : morao si da nađeš i vintage fet za zamenu, a ne tu plastiku! [ vladd @ 25.08.2015. 06:27 ] @
Takav je 2n 3819
[ vintagekiki @ 25.08.2015. 16:58 ] @
Citat: ... osim štampe koja je baš tužna ... Ne vidim da se bog zna koliko razlikuje od HP iz tog perioda (https://mightyohm.com/blog/200...t-equipment-pr0n-the-hp-3312a/) ![]() Svaki proizvodjac definise ciljnu grupu korisnika klasom tacnosti i cenom svog proizvoda. Sto su konstruktivni zahtevi strozi, selektivniji je pristup odabiru komponenata, koje uglavnom oznacavaju svojim PN brojem. A sta se ustvari "krije" iza famoznog PN broja moze se pronaci u njihovim cross-reference listama [ vladd @ 25.08.2015. 17:37 ] @
Velika je razlika izmedju Iskrine igracke, tj ucila, i HP opreme. O ozbiljnosti projektovanja..razlika je neprijatno velika.
BTW, generacijski se razlikuje ovaj pozlaceni HP. [ Gosha_Nish @ 25.08.2015. 17:48 ] @
Ovaj pozlaceni HP je iz 70-ih i to verovatno pocetak a Iskrino ucilo je iz 80-ih
jedno 10+ godina razlike. Besmisleno je praviti bilo kakvo poredjenje izmedju njih. [ vintagekiki @ 25.08.2015. 18:56 ] @
Citat: vintagekiki: Svaki proizvodjac definise ciljnu grupu korisnika klasom tacnosti i cenom svog proizvoda. [ vladd @ 25.08.2015. 19:46 ] @
To me isprazna izjava, koja nije komentarisana...kao takva..
A izjava da sen ne vidi razlika stampi je pros to netacna. Spominjanje Iskrie igracke kao "konstrukciju"-neozbiljno. [ vintagekiki @ 25.08.2015. 20:47 ] @
Imam jedno vrlo ozbiljno diletantsko pitanje.
Da li postoji razlika u merenju napona + 1 V izmedju instrumenta koji ima "pozlacenu" stampu i instrumenta koji nije "pozlacen". Tacnost otpornika u atenuatoru kod oba instrumenta je 1% Kakva je razlika u sinusnom naponu 1 kHz/ 1 V~ kod "pozlacenog" i ne"pozlacenog" RC generatora. Da li ce neki majstor mozda biti kvalitetniji, strucniji, bolji ako za popravke koristi "pozlacene" merne uredjaje, od onog koji ne koristi. Volim price o DIY gradnjama. Svojevremeno (mladji neolit) bio sam clan konstruktorske sekcije u RK, tako da mi problematika i gradnje nisu strane. Voleo bih ovde da vidim neke vase seme i slike opreme koje ste napravili. Bez obzira na kilometrazu u godinama i struci ja sam jos uvek spreman da nesto novo (na)ucim. Za kvalitetan audio servis, pa cak i za neko projektovanje potrebno je vrlo malo merne opreme. Digitalni i obavezno analogni (20 kOhm/V) multi metar, RC generator do 100 kHz, Osciloskop 10-20 MHz i vestacko opterecenje 200W. Eventualno jos LC metar. I da ne zaboravim ono glavno znanje (ne poznavanje) Tehnicka literatura uglavnom je dostupna preko interneta. Da nepotrebno ne pamutejemo bez preke potrebe, ja ionako svima verujem u ono sto napisu, jer svaki covek sto misli da zna, on to i govori odnosno pise. Sada mi treba savet, vise usmerenje. ITG radi, daje neki napon, displej radi, sta dalje, kako da ga (iz)bazdarim, odnosno koje parametre da proverim i koje trimere na stampi da (pro)vrtim da bi ga doveo u prethodno (fabricki ispravno) stanje. Svaka dobro namerna pomoc (ne meditacija) je dobro dosla. Hvala [ zica49 @ 25.08.2015. 22:12 ] @
Imas li osciloskop?
[ vintagekiki @ 25.08.2015. 22:22 ] @
Da. Oldtajmer kao ja.
Hameg HM312 [ zica49 @ 25.08.2015. 22:49 ] @
Ako je umjeren i ispravan dovoljan ti je za podesavanje i provjeru.
[ vladd @ 26.08.2015. 07:24 ] @
Citat: Da li postoji razlika u merenju napona + 1 V izmedju instrumenta koji ima "pozlacenu" stampu i instrumenta koji nije "pozlacen". Tacnost otpornika u atenuatoru kod oba instrumenta je 1% Ne mora da postoji razlika tacnosti u merenju zbog pozlacene(zaista, bez navodnika) stampe(iluzorno je "nuditi" bas 1V), ali kod profi opreme postoji jedna bitna osobina konzistentnosti merenja. Kako meri "iz kutije", tako ce meriti i za 5 godina... HP je imao liniju za izradu stampi sa tehnologijom pozlacivanja i oni su pozlacivali sve..i stampicu koja nos prekidac ili taster. Stampu za digitrone.. Racunalo se, tada, da ce pozlata obezbediti trajnost stampe, posto je tih godina postojala sarolika tehnologija izrada, moguce je bilo da bakar nastavi da se "ecuje", porozni vitroplastisu zadrzavali kiselinu koja bi vremenom razjela bakar..pa su odlucili da pozlacuju, otporno je na hemikalije, otporno na gljivice... Sada se ne ocekuje da uredjaji traju 20+ godina... Princip konstrukcije je nesto drugo, "drzanje" svakog napona i signala pod kontrolom...kada kod iskre vidim ispravljac sa zenerkom i tranzistorom, momentalno je jasno da je nivo konstrukcije na nivou vezbe iz OTO-a Citat: Da li ce neki majstor mozda biti kvalitetniji, strucniji, bolji ako za popravke koristi "pozlacene" merne uredjaje, od onog koji ne koristi. Ne, ako zna da "hendluje" nedostatke opreme, i naravno sopstvene nedostatke, i KONTINUIRANO uci..nema stajanja...to ce definisati "dobrotu" majstora. Niko nije dovoljno strucan da stavi tacku na ucenje... Citat: Za kvalitetan audio servis, pa cak i za neko projektovanje potrebno je vrlo malo merne opreme. Digitalni i obavezno analogni (20 kOhm/V) multi metar, RC generator do 100 kHz, Osciloskop 10-20 MHz i vestacko opterecenje 200W. Eventualno jos LC metar. I da ne zaboravim ono glavno znanje (ne poznavanje) Tehnicka literatura uglavnom je dostupna preko interneta. Za audio servis je dovoljno i manje(lemilica, izvor zvuka bilo kakav i zvucnik) i, ali da bi se nesto nazvalo kvalitetnim, mora da pokrije siroki spektar merenja u audio tehnici. Pa mozemo da se dogovaramo, konvecionalno, gde prestaje amaterizam ili diletantizam, a gde pocinje "kvalitet"..Mozda tu marginu kvaliteta treba da definisu sami korisnici takvog "audio servisa".. Moja lista bi bila drugacija, generator funkcija bar do 500KHz, osciloskop do 100MHz, zbog uzlaznih ivica, RLC metar i solidan RMS digitalac...kao minimum za pocetak.. Evo jos jednog na popravci, iz radne sobe...kakav bi recimo bio bas fest za audio, pa i za malo vise od hifi zabava ![]() ![]() P.S. Osim 1% otpornika, koriste se i 0,1% otpornici, Sprague elektroliti, a kako se na stampi moze videti, mali srebrni "elektroliti" su tantal kondenzatori...i to pravi razliku izmedju amaterske jeftine igracke i kompletno konstruisane sprave.. [Ovu poruku je menjao vladd dana 26.08.2015. u 08:35 GMT+1] [ Sava @ 26.08.2015. 07:38 ] @
Interesantno je da su na ovoj temi sve sami metuzalemi sa najmanje +50 leta, a vodimo razgovor u besmislenom pravcu. Svako ko je studirao, a i u srednjoj školi se učilo iz predmeta sociologija da svaku pojavu moramo da smestimo u vreme i mesto nastanka. Znači Jugoslavija 70- tih. U to vreme naša elektronska industrija je mnogo radila za vojsku pa je bilo i ovakvih projekata za razne namene, za vojsku, firme, škole... Poenta je bila u tome da se nisu davale devize za takvu opremu izuzev za posebne namene. Ne zaboravite da je kompletan uređaj napravljen od delova napravljenih u Jugi sa izuzetkom čipa brojača i još par elemenata koji su se uvozili. Cena ovog uređaja je bila toliko niža od HP da je normalno da nema pozlaćenu štampu i slične pozitivne egzibicije. Sa druge strane svi ti Ei, Iskra, Riz uređaji su radili vrlo dugo i pouzdano. Setite se primera radi Ei televizora ili Obodin frižidera, retki su koji nisu radili bar 20 godina... Mislim da u ovakvom svetlu treba posmatrati ovaj uređaj. Sa praktične strane kako je radio pre +40 godina tako će raditi i danas i biti sasvim upotrebljiv za servisna merenja. Pisao sam već da sam imao Marconi signal generator iz 60-tih sa kojim sam mogao da podesim svaku modernu radiostanicu, možda malo sporije nego sa Motorola setom, ali jednako dobro. Doduše, u vreme nabavke koštao je oko 25,000 dolara!
[ vladd @ 26.08.2015. 07:53 ] @
Nije razgovor u besmislenom pravcu, posto se pozeljno razlikovati ozbiljnu opremu od igracaka. Odnosno ucila, namenjenih za pocetnike..
Cinjenica je da je Juga davljena zeljom da se "sve" napravi. Cinjenica je da je Iskra imala neke monopole, i trziste za ucila. I po institutima i laboratorijama su se provlacile iskrine komponente, naravno neupotrebljive za ozbiljan rad. Ma koliko CK pistao da se koristi "domace", da se svakom stranom terminu dodeli domaci naziv, jednostavno nije(nikada) dovoljno ulagano u razvoj, da bismo parirali ozbiljnim masprodukcijama. A kada neko ima monopol, taj nije u obavezi da nudi i kvalitet. Ono dobro sto je izlazilo iz domacih fabrika, u 99% slucajeva je bila LICENCA..pa ako se prisetite nekog "dobrog" proizvoda, potrazite cija je LICENCA.. P.S. Te "cipove" i tranzistore smo "pravili" tako sto smo kupovali "pogace", i lepili pelete u kuciste, bondovali i "proizvodili"..bez mogucnosti razvoja i unapredjenja... Pa energetska elektronika je bila udavljena, zato sto je najjaci "domaci" tranzistor za smps bio BU 326...pa nije bilo politicki korektno da se ubacuje BUX48, i dok nije dokazano Caji i tupsonima iz komiteja da ne moze, prodjose godine zanosa... [ vladd @ 26.08.2015. 08:12 ] @
Ima i starijih od nas(mada je pitanje izlapelosti vec aktuelno:))
Citat: Kako je napravljen prvi televizor u Srbiji Sep.1956 pridruzio sam se M. Zoricu Dipl. Ing Ruk TV razvoja u NT formiranog leto 1956 radi razvoj TV Isto leto stigo od Simensa 200W TV predajnik radi eksperimentisanja i tako smo Sep 1956 poceli prvi u Srbiji emitovanje TV signala za BGD i okolinu. Uvoznim televizorima ispitivali prijem. Mogli smo da primimo dobru sliku cak do F. Gore. Dobrovoljna omladinska ekipa izvodila program kojeg smo mi emitovali. Predajnik je bio u prostorijama NT a antena na krovu NT. Yu Komora (Nuic i Conkin) odlucili da se kupi jedna licenca za sve tadasnje fabrike (NT, RC, RIZ i ISKRA). Formirana je strucn komisija za izbor licence (Zoric i Pop-Stefanija NT, Rihnovski RC, Berekovic RIZ, Gabrovsek ISKRA). Posle dvegodisnjeg ispitivanja evropski televizira izabrali smo Philipsov kao najbolji. Od Philipsa u ime NT preuzeli smo licencu M. Zoric Dipl.Ing kao ruk. TV, P. Pop-Stefanija Dipl.Ing kao Ruk. Razvoja Televizora, A. Tordaj TV tech. kao TV tehnolog i Lj. Vukanac TV tech. kao rukovodilac proizvodnje televizora. Proizvodnjom smo poceli leto-jesen 1959. Direktor Philipsa za Ist. Evr. Van Den Bring snimio zaprezna kola kako ispred ulaza NT vozi prema Ritopeku jedan od prvih NT televizora. Sliku nam svima prikazivao u Philipsovoj fabrici televizora u Endhovenu. Negde 1962-63 Srpska KP odlucila da RR Zavodi budu centar srpske elektronike. Proizvodnja iz NT se morala preseliti u Nis. Pop-Stefanija, Vukanac i Tordaj smo postali TV razvoj u BGD za Ei Nis da im godinama pomazemo u resavanju teskih problema proizvodnje televizora Pozdrav svim Beogradjanima i Nislijima http://www.politika.rs/index.p...t_reviews&int_itemID=86786 Kao primer.. I kao opaska, nisu Iskrine komponente bile uopste jeftine, i nisu bile ni duplo jeftinije od HP-a..da se ne zavaravamo...samo ova kutija je vredela 300DM, ako ne i vise..Iskrin unimer nikada nisam uspeo da kupim..ni od plate(a bila je oko 1000DM), bio je preskup a nekorektan.....dobio sam ga na poklon 90 i neke, sa sitnom neisprovnoscu..popravio i prosledio..vec sam investirao u Ivela(5 rata) i dobio analognog Simpsona. [ Sava @ 26.08.2015. 08:49 ] @
Ekonomija ti je slaba strana
![]() Ti unimeri su se prodavali po robnim kućama u Nemačkoj za oko 40-50 DEM samo pod drugim imenom. U zemlji su bili reda 100 DEM što jeste bilo skupo, ali uvozni su bili mnogo skuplji. Ko se malo u to razume zna da se visokom cenom u zemlji nadoknađuje niska izvozna cena. Cilj toga je bio sticanje deviza. Recimo da je firma u kojoj sam radio kupovala papir u Čehoslovačkoj po 1 dolar (klirinški) i prodavala ga Italiji takođe po 1 dolar, ali američki. Na taj način se dinar pretvarao u devize. Nije retko u svetu ekonomije da je izvorna roba u zemlji skuplja nego napolju, to radi Japan i dan danas pa je japanska roba skuplja u Japanu nego u USA recimo. [ zoran968 @ 26.08.2015. 09:05 ] @
Vlado, imas li mozda semu za taj tvoj MA3621. Ili , ako nemas da li bi mogao da mi proveris jedan otpornik koji mi se od grejanja raspao i ne vide se oznake? Inace moj rc generator je delimicno ispravan. Ne radi mu kretni kalem i preklopnik je ostecen na jednom od opsega. Hvala Zoran [ vladd @ 26.08.2015. 09:50 ] @
Nemam semu, mada pokusavam da je nabavim. Nekada su labovi imali dokumentacije o svakoj komponenti, ali ovaj rc generator je stigao sa prakticno otpada, tako da treba da iskopam papirologiju.
Nazalost, pokusavana je popravka, pa je par komponenti uklonjeno i zamenjeno neadekvatnim. Ali nije problem da pogledam otpornik koji je sporan, pa ako je prisutan, eto pomoci:) Ovaj veliki je 400 oma, mereno, verovatno 390 po specifikaciji ![]() ![]() ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao vladd dana 26.08.2015. u 11:04 GMT+1] [ vladd @ 26.08.2015. 10:09 ] @
Preklopnik je keramicki, tako da nema pomoci, osim da probas da ga restauriras, kontakti, nitnice, lepljenje...
Da je mladje generacije, imam iskrine i neiskrine diskove, raznih konfiguacija, 3x4, 1x12, 2x6.. [ emiSAr @ 26.08.2015. 10:21 ] @
@vintagekiki, provjeri datume proizvodnje tih Iskrinih elektrolita, pise na svakom mjesec i godina.
Sto se tice podesavanja, R11 pomjeraj samo ako nemas 17V na S od 2N3819, R14 ne diraj, R18 utice na amplitudu izlaza i oblik signala, dozira povratnu spregu a R19 popravlja amplitudu ako ima pad ka visim frekvencijama. Poznatim signalom, moze i taj 1kHz sa osciloskopa provjeri brojac i samu kalibraciju osciloskopa.- Preklopnici, cini mise Amphenolovi izgledaju dobro, pa je tog 2N3819 najvjerovatnije utukao sam ispravljac-promijeniti elektrolite maltene u cijelom uredjaju.- pOz [ vintagekiki @ 26.08.2015. 10:27 ] @
@zica49
Sto je za lekara rendgen, to je za elektronicara osciloskop, to je alat i uvek je u operativnom stanju. Kad sam bio mladji, i dok su otpadi bili "butike" u pravom smislu reci, jedno vreme sam se primio i zapatio kolekciju razne elektronike. Kolekcija kao kolekcija jedino ima shvrhu kada je u ispravnom i operativnom stanju. Kada sam se zatrpao, dozvao sam se pameti jer sam shvatio da je to igranka bez prestanka. Oslobodio sam desetak m2 zivotnog prostora i promenio filosofiju zivota. [ vladd @ 26.08.2015. 10:44 ] @
NAravno da je boles' bez leka. I igranka bez prestanka..neka "onI" prestanu da prave igracke, i ja cu prestati da se igram.
![]() Neko voli da uredno trosi pare po kafanama i druzi se sa slicnima, neko voli da se zatrpava igrackama raznih vrsta... Meni je to hobi, posao, zabava i zadovoljstvo. P.S. Nekada su otpadi bili butici, sada nema prakticno upotrebljivog otpada, ali su na mnoge firme stavili katanac, a razni razvukli opremu. Tako da krece "otimacina" i borba sa "reciklatorima"...valjda cele Srbije ![]() [ vintagekiki @ 26.08.2015. 11:00 ] @
Citat: Sava: Interesantno je da su na ovoj temi sve sami metuzalemi sa najmanje +50 leta, a vodimo razgovor u besmislenom pravcu. Svako ko je studirao, a i u srednjoj školi se učilo iz predmeta sociologija da svaku pojavu moramo da smestimo u vreme i mesto nastanka. Znači Jugoslavija 70- tih. U to vreme naša elektronska industrija je mnogo radila za vojsku pa je bilo i ovakvih projekata za razne namene, za vojsku, firme, škole... Poenta je bila u tome da se nisu davale devize za takvu opremu izuzev za posebne namene. Ne zaboravite da je kompletan uređaj napravljen od delova napravljenih u Jugi sa izuzetkom čipa brojača i još par elemenata koji su se uvozili. Cena ovog uređaja je bila toliko niža od HP da je normalno da nema pozlaćenu štampu i slične pozitivne egzibicije. Sa druge strane svi ti Ei, Iskra, Riz uređaji su radili vrlo dugo i pouzdano. Setite se primera radi Ei televizora ili Obodin frižidera, retki su koji nisu radili bar 20 godina... Mislim da u ovakvom svetlu treba posmatrati ovaj uređaj. Sa praktične strane kako je radio pre +40 godina tako će raditi i danas i biti sasvim upotrebljiv za servisna merenja. Pisao sam već da sam imao Marconi signal generator iz 60-tih sa kojim sam mogao da podesim svaku modernu radiostanicu, možda malo sporije nego sa Motorola setom, ali jednako dobro. Doduše, u vreme nabavke koštao je oko 25,000 dolara! ![]() Zaboravio si jos da primetis da svako koji voli da pametuje, poseduje opremu kojoj nije prvi vlasnik (jer nije imao novaca za nju), vec poseduje opremu kupljenu na kilo po raznim buticima (citaj otpadima), koja je kupljena za relativno sitne pare. Iz izlozenih slika da se zakljuciti da je tkzv "pozlacenu" opremu odavno tehnoloski pregazilo vreme, i kao takova moze da posluzi samo kao kolekcionarski primerak koji je eventualno u radnom stanju. Sto je i logicno, uz opremu kupljenu na kilo nije dolazila prateca obimna tehnicka dokumentacija a tek rezervni delovi ... Svaka laboratorija koja iole drzi do sebe, zanavlja kompletni lanac opreme na 5 eventualno 7 godina, jer je to otprilike vreme kada se pojavljuje nova oprema koja bazira na novim tehnoloskim principima. A nama smrtnicima preostaje da ono sto posedujemo odrzavamo u radnom stanju. 73 [ vintagekiki @ 26.08.2015. 11:17 ] @
Citat: emiSAr: @vintagekiki, provjeri datume proizvodnje tih Iskrinih elektrolita, pise na svakom mjesec i godina. Sto se tice podesavanja, R11 pomjeraj samo ako nemas 17V na S od 2N3819, R14 ne diraj, R18 utice na amplitudu izlaza i oblik signala, dozira povratnu spregu a R19 popravlja amplitudu ako ima pad ka visim frekvencijama. Poznatim signalom, moze i taj 1kHz sa osciloskopa provjeri brojac i samu kalibraciju osciloskopa.- Preklopnici, cini mise Amphenolovi izgledaju dobro, pa je tog 2N3819 najvjerovatnije utukao sam ispravljac-promijeniti elektrolite maltene u cijelom uredjaju.- pOz @emiSAr, puno hvala na savetu sta raditi a sta ne. Kupio sam ga '89, do ovi dana verno me sluzio, zasluzio je da ga "obradujem" za rodjendan. Zamenicu mu kompletno sve elektrolite. [ vladd @ 26.08.2015. 12:05 ] @
Citat: vintagekiki: Zaboravio si jos da primetis da svako koji voli da pametuje, poseduje opremu kojoj nije prvi vlasnik (jer nije imao novaca za nju), vec poseduje opremu kupljenu na kilo po raznim buticima (citaj otpadima), koja je kupljena za relativno sitne pare. Iz izlozenih slika da se zakljuciti da je tkzv "pozlacenu" opremu odavno tehnoloski pregazilo vreme, i kao takova moze da posluzi samo kao kolekcionarski primerak koji je eventualno u radnom stanju. Sto je i logicno, uz opremu kupljenu na kilo nije dolazila prateca obimna tehnicka dokumentacija a tek rezervni delovi ... Svaka laboratorija koja iole drzi do sebe, zanavlja kompletni lanac opreme na 5 eventualno 7 godina, jer je to otprilike vreme kada se pojavljuje nova oprema koja bazira na novim tehnoloskim principima. A nama smrtnicima preostaje da ono sto posedujemo odrzavamo u radnom stanju. 73 Prjatelju, ti si lazno ljubazan, a realno si bezobrazan, pride poprilicno specifican.. ![]() I sve sto iole valja, i sto ne valja, su ti DRUGI napravili.. Ono sto ne razumes u bahatoj gluposti da je oprema SPASENA od odlaska na otpad, zato sto sam ljubitelj, a nije popravljena iz raznih razloga, nebitno je informacija o tome. Opremu koju koristim za pravljenje uredjaja nisam ni spomenuo, niti sam hteo da pokazujem "ciji je duzi", bilo bi neprijatno, i nepristojno(naspram jadne iskrine igracke ili hamegove smejurije)..a pride sam i "prvi vlasnik"..ne volim da drugi arci nesto pre mene.. ![]() MA3621 NIJE za koriscenje, vec za policu..kao svedok neke epohe..kao ni pakardov 3201, malo je 500KHz za moje aplikacije.. ![]() Svakako da je merilo kvaliteta opreme da li je neko "prvi vlasnik", i da li za svakodnevne igrarije, ili rad na terenu treba iskljucivo koristi bas novu i nekoriscenu opremu...to je bas fensi ![]() Nacin razmisljanja je bas zanimljiv, steta sto nisam strucan u toj oblasti.. Ali, na osnovu dugog iskustva iz elektronike, cu reci, mani se elektronike, ne znas da kupis ni sta valja, novo ili polovno, a jos manje da "dovodis u fabricko stanje" a brecas se na korektne i korisne informacije, i bezobrazno ih kvalifikujes kao pametovanje... A za proveru datuma na elektrolitima se beskrajno zahvaljujes..sto jeste pristojno....ali pokazuje da si vise u rangu osnovne skole sa "znanjem"... ![]() I smes da kevces da ti "neko pametuje" ![]() [ vladd @ 26.08.2015. 12:26 ] @
A sada moram da tranziram gluposti.
Citat: Svaka laboratorija koja iole drzi do sebe, zanavlja kompletni lanac opreme na 5 eventualno 7 godina, jer je to otprilike vreme kada se pojavljuje nova oprema koja bazira na novim tehnoloskim principima. A nama smrtnicima preostaje da ono sto posedujemo odrzavamo u radnom stanju. Navedi gde siu to saznao da SVAKA laboratorija, i kako to "drzi do sebe", pa jo IOLE, MENJA opremu na izrecenom, besmislenom periodu? Kako te nije srtamota da lupetas zamisljotine o laboratorijama, a da nisu prisao ni jednoj...i da ne znas ni da elektroliticki kondenzatori bajate vremenom Kakvi se to tehnoloski principi menjaju na 7 godina, kada je npr, sertifikovano bazdarenje opreme svake godine, a oprema se bazdari pred svako merenje, a garantni rok tri godine.. I kakav to imidz "kupovinom" prave laboratorije, valjda se imidz pravi sa rezultatima rada, eksperimenata... ![]() Pazi i to "IOLE".. Moram da obavestim ove moje iz "lab od exelence", ako IOLE drze do svoje (radom stecene) akreditacije, da je vec KRAJNJE vreme da se potrosi novih milion evra za opremu... ![]() Za maseni analizator je vec bogami proslo 5 godina ![]() A i promenila se tehnologija u zadnjih 7 godina ![]() P.S> Znad li ti vintagetrollu, koliko uopste kosta oscloskop recimo 6GHz [ vladd @ 26.08.2015. 12:43 ] @
Citat: Sava: Ekonomija ti je slaba strana ![]() Ti unimeri su se prodavali po robnim kućama u Nemačkoj za oko 40-50 DEM samo pod drugim imenom. U zemlji su bili reda 100 DEM što jeste bilo skupo, ali uvozni su bili mnogo skuplji. Ko se malo u to razume zna da se visokom cenom u zemlji nadoknađuje niska izvozna cena. Cilj toga je bio sticanje deviza. Recimo da je firma u kojoj sam radio kupovala papir u Čehoslovačkoj po 1 dolar (klirinški) i prodavala ga Italiji takođe po 1 dolar, ali američki. Na taj način se dinar pretvarao u devize. Nije retko u svetu ekonomije da je izvorna roba u zemlji skuplja nego napolju, to radi Japan i dan danas pa je japanska roba skuplja u Japanu nego u USA recimo. Ovo je off, ali da pojasnim. Reeksport je bila jedna prica, a kupovina preskupe a bezvredne komponente sasvim druga. Da nesto sto se prodaje za 40-50DM sa marzom u nemackoj kosta u YU 100 i kusur, a pri tome ne vredi ni 20..to je bas stvar poznavanja ekonomike i poznavanja robe. ![]() Ivel 1111 je kostao oko 120DM i nabavljen je na ratice, magnastatka bez trafoa je kostala oko 100DM(bilo koji trafo 24V/2A je zavrsavao posao, premotao sam jedan, jos sam dodao strujni trafo i LED, pa postoji i detekcija kada je ukljuceno grejanje), a Wellerka sa regulacijom preko 300, i za to je vredelo cunjati po evropi i traziti gde je jeftinije. Nemacka je imala odlican obicaj da za alate nema melverstojer, oslobodjeni su bili poreza, pa je bila meka za nabavku. P.S> Moj prvi skop, 2025, negde tamo 90-ih, kostao je 2800DM, ali zbog Srbije, dodatno je placeno jos 800, svuda je po YU bila carina 3%, a u Srbiji 30..sveukupno je izaslo oko 4500(sonde i transport), zbog "politike"..kao da se Tektronix pravio u Nisu... [ mikikg @ 26.08.2015. 12:45 ] @
@vladd
Nesto te mnogo zulja ova Iskra :) Pusti Iskru, dobra je i ona za neke namene … Spomenuo si zenerice u ispravljacu, heh, nisu zenerice bas tako bezazlene, ima ih stvarno dobrih a to su one u opsegu 6 do 7V, one imaju skoro nulti temperaturni koeficijent. Ima i bas dobrih zenerica, npr 1N825 https://www.westfloridacompone...s/ds4/1N821-1N829-Motorola.pdf Da ne odem predaleko, sta je sa stabilnoscu bias struje … Uglavnom sad ima integrisanih komponenti poput ultra jeftinog TL431 koji sveukupno ima sjajne karakteristike. Nego nisu tu samo zenerice bitne, daleko daleko veci uticaj ima open-loop gain tog regulatora koji je smesno mali kada se realizuje sa par tranzistora i tu se krece pojacanje recimo oko par desetina ili stotina puta (ili par hiljada puta sa klot TL431) sto je svetlosnu godinu losije u odnosu na konstrukcije sa modernim OP gde moze da se prakticno izvuce par MILIONA puta pojacanje!!! Open-loop gain nam prakticno i direktno utice na sve karakteristike regulatora, sto je veci to je bolje. Recimo ako bi u ovoj Iskri samo zamenili 2N3054 sa nekim darlington tranzistorom poput jeftinog BDX33C (povecavamo open-loop gain) dobili jedno 10x bolju regulaciju i isto toliko potiskivanje mreznog ripla! Samo treba da se poznaje malo bolje teorija koja stoji iza toga i da se sa prostim i jeftinim cakama neke perfomanse poboljsaju za jedan ili vise redova velicina ... [Ovu poruku je menjao mikikg dana 26.08.2015. u 13:57 GMT+1] [ vladd @ 26.08.2015. 13:01 ] @
U to vreme, koriscena je Plesejeva ZN458A referenca, za potrebe laba. NAravno, TL431 je znacajno jeftiniji i moze da bude solidno koncipiran u kolu.
http://cs.utsource.net/goods_f...df/16/168867_ZARLINK_ZN458.pdf Takodje su postojale opcije sa 723 za iole ozbiljne ispravljace. Ne zulja mene Iskra, vec bezobrazluk neukih, da proturaju igracku kao "opremu za merenje"..Zna se sta je korisceno za ucilo i pravljenje lisazuovih figura, a sta je "sedelo" u laboratoriji. Iskra je, npr, imala solidno koncipiran izvor promenljivog napona, (nazvan "lab"), ali je uz nesto izmena, spoljne reference i drugacije povratne sprege, zaista mogao da bude ispraavljac za laboratoriju, sa drzanjem napona i struje vise nedelja.. Ali je to sve bio "amaterski" dizajn, kao da su preko volje radili to sto rade..a imali su mehaniku, svaka cast.. ![]() [ vladd @ 26.08.2015. 13:07 ] @
@mikikg
Naravno da se moze unaprediti svaki detalj, pa makar i uz identicnu koncepciju, tako je prakticno i pocela "grana" diskusije, predlogom za POBOLJSANJE, ali je vintagetrol odlucio da je "najbolje" ako je "fabricko stanje" i "pride" ako je neko prvi vlasnik..onda je jos boja oprema ![]() E te "reference" ne prolaze ![]() [ mikikg @ 26.08.2015. 13:46 ] @
Evo i jos jedna prosta modifikacija, u regulatoru imaju 2 zenerice od 12V, kao sto spomenuh tu moze da se stave 4 zenerice od 6.2V.
Dobicemo nesto veci izlazni napon sto nije ni malo kriticno ali zauzvrat ce mo dobiti drasticno manje temperaturno zavistan izlazni napon regulatora. [ vintagekiki @ 26.08.2015. 14:17 ] @
Citat: mikikg: Samo treba da se poznaje malo bolje teorija koja stoji iza toga ... ![]() Nista licno Ne znam cemu potreba da se od tehnickog foruma pravi rijaliti forum. Ko me je do promocije, do iskazivanja i dokazivanja nek se prijavi za rijaliti Maldive i tu nek auditorijumu prezentuje sebe na najbolje moguci nacin. Sto se tice vintagekiki, njemu nije potrebno to iscrpljujuce mahanje brendovima, procentima, linkovima i slicnim meditacijama. vintagekiki veruje svima u sve napisu, jer to je na neki nacin prezentacija necega sto pojedinac misli da zna. To je dovoljno i tu se svaka inzenjerska diskusija zavrsava. @zica49 i @emiSAr hvala na konkretnom savetu. [ mikikg @ 26.08.2015. 14:44 ] @
Druze, teorija ti je dosta slaba strana i ja sam kroz ovo moje pisanje hteo da skrenem paznju na neke veoma bitne detalje koji su vezani za tu tehniku.
Tu teoriju zasigurno nisi mogao da savladas citajuci one sharene propagandne magazine iz 60' godina a zasta jedino imas interesovanje umesto nekih korisnih linkova. Dzaba ti i taj Iskrin generator ako ne znas ni sta si krenuo ni kako da meris … A to sa Maldivima ne znam na koga se odnosilo, ja niti pratim te shoder televizije niti me interesuje u zivotu ... Bar ja sto sam pisao bilo je vezano za tehniku, praksu i teoriju a sto je na ovom tehnickom forumu krajnje normalna pojava! [ mikikg @ 26.08.2015. 15:02 ] @
Kao da "kalibrises" spravu, kakva crna kalibracija kad to sheta po svim parametrima kako mu se cefne, zavisi i od temperature i od napona u mrezi a na moj komentar o prostoj modifikaciji (zamena jedne jedine komponente) kako to bar malo da "smiris" ti spominjes Maldive …
Vrlo iskusno sa tvoje strane i bas je tehnicki ... [ vladd @ 26.08.2015. 15:17 ] @
Klasican, tehnicko mrsavi, a arogantni bezobraznik. nikakvog znanja, ali pojacane bahatosti i bezobrazluka. SVaki pokusaj pojacanja znanja, izaziva lavinu histerije nepismenosti
Barata sa par "fensi" termina(zna reci kalibracija, laboratorija, instrument..??) i mase nekom literaturom koju su moljci pojeli, kao citao je Van der Hula, vario neke Fendere.... ali da ne bi "saveta" Zice49, haos bi napravili bajati kondenzatori.. ![]() Umesto da cita tvoje i macoline tutorijale, da skici od srece, sto NA TACNI dobija nesto za sta je ulozeno mnogo vremena i ozbiljnog truda, a nije komercijalna zvrljotina u smislu zamagljivanja tehnike da bi se prelile parice glupavih hajfista "egzoticnim" konstruktorima...to sikce i omalovazava, propagira neku mantru..??? Definise sta valja a sta ne??? Vintagetrollu, tvoje znanje je taman znanje neke starlete, za rijalitije, a pusti nas sa "rijalitima" od po vise decenija ozbiljnog i laboratorijskog rada da pricamo nase price...mani se elektronike...to je prekompleksno da se pod stare dane uci... [ vintagekiki @ 26.08.2015. 15:55 ] @
Nista licno
Postovani prijatelji, kolege i ostali ... ... Elektronika ne pocinje od Vas. Postojala je daleko pre Vas, postojala je pre mene, hvala Bogu postojace i posle nas. Iza nas ostace samo tragovi naseg znanja i tragovi naseg neznanja. Sto kaze poslovica Ne pada sneg da pokrije breg vec da svaki pojedinac ostavi trag Da vi pitam. Kada ce ovi nadahnuti diskutanti da se osvrnu na rad Nikole T. Bas me interesuju kakve ce se iznedriti price. Molba Ako nekog nisam prozvao, nema potrebe da se taj bez razloga oseca prozvanim, pa da me ubedjuje silnim ja ja i Jopet ja replikama u to sto misli da zna. Vec nekoliko puta vintagekiki Vam je napisao da Vam apsolutno veruje u to sto mislite da znate. Evo i ovim putem zahvaljujem Vam se na hrpetini nepotrebnih linkova, procenata ocigledno neceg nebitnog, i ja pa ja komentarima. Hvala Vam do neba. I vise. Opet nista licno Znate sta sam primetio. Oni razvojni inzenjeri iz proslog veka bas nista neznaju, pa su umesto 4 diode stavljaju 2 diode. Da li je to "apgrejd" ili tehnicka potreba. Nesto nisam siguran da ce aparatura bolje da radi na 24.8V imesto na 24V. Sta znam, to je ipak 3.5% vise. Kako ono bese https://www.youtube.com/watch?v=6rF3lALkbkE 73 [ Sava @ 26.08.2015. 16:08 ] @
Citat: vladd: Citat: Sava: Ekonomija ti je slaba strana ![]() Ti unimeri su se prodavali po robnim kućama u Nemačkoj za oko 40-50 DEM samo pod drugim imenom. U zemlji su bili reda 100 DEM što jeste bilo skupo, ali uvozni su bili mnogo skuplji. Ko se malo u to razume zna da se visokom cenom u zemlji nadoknađuje niska izvozna cena. Cilj toga je bio sticanje deviza. Recimo da je firma u kojoj sam radio kupovala papir u Čehoslovačkoj po 1 dolar (klirinški) i prodavala ga Italiji takođe po 1 dolar, ali američki. Na taj način se dinar pretvarao u devize. Nije retko u svetu ekonomije da je izvorna roba u zemlji skuplja nego napolju, to radi Japan i dan danas pa je japanska roba skuplja u Japanu nego u USA recimo. Ovo je off, ali da pojasnim. Reeksport je bila jedna prica, a kupovina preskupe a bezvredne komponente sasvim druga. Potpuno je nebitna vrsta stp-a već filozofija ekonomske politike jedne zemlje u jednom vremenskom periodu. O tome sam pisao, ali očigledno nisi shvatio. Ma nije ni bitno, plivajmo dalje! [ vladd @ 26.08.2015. 17:46 ] @
Citat: vintagekiki: Nista licno Postovani prijatelji, kolege i ostali ... ... Elektronika ne pocinje od Vas. Postojala je daleko pre Vas, postojala je pre mene, hvala Bogu postojace i posle nas. Iza nas ostace samo tragovi naseg znanja i tragovi naseg neznanja. Sto kaze poslovica Ne pada sneg da pokrije breg vec da svaki pojedinac ostavi trag Da vi pitam. Kada ce ovi nadahnuti diskutanti da se osvrnu na rad Nikole T. Bas me interesuju kakve ce se iznedriti price. Molba Ako nekog nisam prozvao, nema potrebe da se taj bez razloga oseca prozvanim, pa da me ubedjuje silnim ja ja i Jopet ja replikama u to sto misli da zna. Vec nekoliko puta vintagekiki Vam je napisao da Vam apsolutno veruje u to sto mislite da znate. Evo i ovim putem zahvaljujem Vam se na hrpetini nepotrebnih linkova, procenata ocigledno neceg nebitnog, i ja pa ja komentarima. Hvala Vam do neba. I vise. Opet nista licno Znate sta sam primetio. Oni razvojni inzenjeri iz proslog veka bas nista neznaju, pa su umesto 4 diode stavljaju 2 diode. Da li je to "apgrejd" ili tehnicka potreba. Nesto nisam siguran da ce aparatura bolje da radi na 24.8V imesto na 24V. Sta znam, to je ipak 3.5% vise. Kako ono bese https://www.youtube.com/watch?v=6rF3lALkbkE 73 Nista nisi razumeo, ali je to za ocekivanje.. Niko nije spominjao znanje ili ne znanje, vec rad "kao levom nogom"(sto prosta sprava verovatno i zasluzuje), na konkretnoj konstrukciji doticnog ucila, nazvanog "ton generator"..generator tona i nista vise, pistace ako se nakaci na pojacalo...kakvo crno "podesavanje"... Diode nisi razumeo, u pitanju je "ozbiljnost"(kvalitet, stabilnost, performanse) nekih zenerki, naravno ne i ZF12(neozbiljna), ZF12 su stavljene DVE, da podele snagu, inace postoji i "gotova" zenerka za 24V...tako da su taj "problem" resavali "ad-hoc"..sa najjeftinijom... "kakva bilo"... Ono sto je mikikg predstavio, to je ozbiljna termostatirana zenerka, a ne zenerka koja vrlja sa naponom 5%, i pride sara sa naponom zavisno od temperature...sa one 4 bi imao bar STABILAN napon...koliki...nebitno, sa DARLINGTONOM bi taj napon dosao bas na 24,2 i tu bi stajao...za razliku od ovog "fabrickog"..koji sevrda... Jednostavno ne dozvoljavamo prolaz lupetanja, fantazija i proglasavanja nebuloznih stvari...i nista vise. Prezentujemo ono sto znamo, a znamo mnogo vise od inzenjera iz proslog veka...ciji smo deo..vecinom zivota... I kakve veze ima "pozivanje" na Teslu, kakve veze ima Tesla sa ton generatorom? Da li se zna vise od onoga sto je Tesla radio..pa naravno da se ZNA, sada klinci prave tesline trafoe, generatore visokog napona, naizmenicna struja prekrila planetu, kao i mobilna telefonija......steta sto Tesla nije ziveo blize ovoj epohi...bio je genije svoje epohe...ali sadasnja znanja daleko prevazilaze Teslina... [ zica49 @ 26.08.2015. 18:48 ] @
[quote]vladd:
Citat: Sava: Ivel 1111 je kostao oko 120DM i nabavljen je na ratice, Kad sam ga kao srednjoskolac vidio u Iskrinoj prodavnici u Doboju pozelio sam da ga kupim :) Dvije sedmice znaci cijele subote od jutra do mraka i svaki skolski dan ustajao zorom i do podne poslije podne skola. Kramp i lopata te kopanje vodovodnog kanala za novac taman zaradio za taj Ivel1111..... Izinjavam se ali me Vladd-ov komentar podsjetio na jedan lijep period :) [ vintagekiki @ 26.08.2015. 18:52 ] @
Citat: ... Jednostavno ne dozvoljavamo ... Posto se pominje mnozina, zanima me ko je to mi, ili je mozda rec o pojedincu koja ima "visoko" misljene o sebi Citat: Jedan od profesora na fakultetu imao je obicaj da nam kaze Meni je potrebno 5 minuta da vidim koliko znate a potrebno mi je 2 sata da vam dokazem koliko ne znate Pitanje ... Potrebna mi je šema za Iskra RC (ton) Generator Ma 3604 ili Ma 3605 ... postavljeno je 150812, posle 2 nedelje i 136 poruka uvida ima i na pretek. Citat: Potrebno je da nekoliko dana pratite poruke osoba ... tako ćete steći pravi uvid u to koga treba poslušati, a ko priča bez veze. http://www.elitesecurity.org/o/pravilnik/korisnici/ [ Sava @ 26.08.2015. 21:07 ] @
Citat: vintagekiki: Zamenicu mu kompletno sve elektrolite. O, ima se, može se ![]() Kako je to što imaš običan krš predlažem da svako od nas donira po jedan elektrolit iz furde skinut sa američkog bombardera i biće super! Citat: mikikg: Evo i jos jedna prosta modifikacija, u regulatoru imaju 2 zenerice od 12V, kao sto spomenuh tu moze da se stave 4 zenerice od 6.2V. Dobicemo nesto veci izlazni napon sto nije ni malo kriticno ali zauzvrat ce mo dobiti drasticno manje temperaturno zavistan izlazni napon regulatora. Citat: zica49: Ivel 1111 je kostao oko 120DM i nabavljen je na ratice, Kad sam ga kao srednjoskolac vidio u Iskrinoj prodavnici u Doboju pozelio sam da ga kupim :) Dvije sedmice znaci cijele subote od jutra do mraka i svaki skolski dan ustajao zorom i do podne poslije podne skola. Kramp i lopata te kopanje vodovodnog kanala za novac taman zaradio za taj Ivel1111..... Izinjavam se ali me Vladd-ov komentar podsjetio na jedan lijep period :) E predivnog li vremena! Iskrina prodavnica na Obilićevom vencu je imala mnogo leih stvari, recimo one žute polipropilen kondenzatore koje su ugrađivali najpoznatiji svetski proizvođači hi-fi opreme. Pa onda one rasprodaje setova keramičkih, stirofleks, pe kondenzatora, to je bilo nešto za bagatelu. Dan danas imam još neku količinu toga. Samo neka pljuju po Iskri, danas imamo šta hoćemo, sve sam kineski bofl!!! Radim lampaško pojačalo i bruji pa bruji kada se pojača. Ubih se da rešim problem kada ono ulazni kondenzator je kurton! A ono Wima polietilen kupljen u Kelcu.Ubacim staru keramiku iz 50-tih ili silver micu iz istog perioda i milina, nigde brujanja! [ vintagekiki @ 26.08.2015. 21:24 ] @
Citat: @Sava O, ima se, može se ![]() Kako je to što imaš običan krš predlažem da svako od nas donira po jedan elektrolit iz furde skinut sa američkog bombardera i biće super! Fala, fala i to ne obicne elektrolite vec petardase sa pozlacenim prikljucnim zicama, i jos adekvatni kalaj u kompletu sa pastu za lemljenje. 73 [ veselinovic @ 26.08.2015. 21:52 ] @
Dosta je bilo.
Tema, prema tonu pojedinih clanova, zasluzuje brisanje, ali ima dosta dobrih opservacija pa nece biti obrisana. Molim da se koriguje ponasanje na forumu. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|