[ nebek @ 20.08.2015. 08:37 ] @
Poštovani,
imam jedno pitanje i potreban mi je što detaljniji odgovor jer sam amater.

Živimo u Mirijevu i imamo internet MTS 10mbps i wifi, međutim u kući nas je puno i svi koristimo internet te se stalno svađamo i tome sl.(klinci bi da igraju online, ja bih ovo, žena ono, pa za posao, ...).

U međuvremenu naša baka koja živi na Voždovcu uvodi digitalnu televiziju i kablovski internet 25Mbps preko SBB-a.

Praktično, njen internet će biti neiskorišćen pa su unuci došli na ideju da se "okačimo" na njen internet i da ga iskoristimo u potpunosti kako bi nam se investicija isplatila. U kući već imamo 3 računara plus 4 mobilna telefona a kod bake bi bio jedan računar. Možemo reći da svi računari imaju najmanje W7 (ukoliko je ovo bitno).

Zanima me postupak povezivanja, rešavanja, preporuka za aparate, i približna cena svega toga.

Napomene:
- između Mirijeva i Dušanovca puno je brdovitog terena i da je deo Dušanovca u kome naša baka živi faktički u rupi
- mi smo na poslednjem 6.spratu sa ravnim krovom a baka na 7. pretposlednjem takođe sa ravnim krovom.
- inače sam tražio po forumu www.mcn.net.ms (ne otvara ništa) i http://www.elitesecurity.org/f70 (previše tema) su potpuno neupotrebljive tako one koji me upućuju na čitanje tema po forumu po sistemu: "prvo nauči sve o tome pa onda postavi pitanje" molim da ne odgovaraju. Naravno da ću prihvatiti linkove gde se o ovome raspravlja.


Unapred zahvalan.
[ gilopile @ 20.08.2015. 08:52 ] @
Ne vidim drugi nacin da to odradis, sem Wi-Fi-a. E sad, da li ti sa bakom imas opticku vidljivost? Ako je odgovor NE, onda ti treba jos jedna pristupna tacka izmedju tebe i bake, a da se ostavri sa nje opticka vidljivost prema tebi i prema baki na drugu stranu. Za to mozes koristiti Mikrotik uredjaje i adekvatne usmerene wireless antene, najbolje na 5Ghz,. Recimo, VoltPlus i sl.
[ nebek @ 20.08.2015. 09:10 ] @
1. hvala na brzom dogovoru

2. pretpostavljam da se pod optičkom vidljivošću podrazumeva da li se dve tačke mogu međusobno videti i/ili da li ima ili nema brda između?
ako je to onda mogu reći da nema optičke vidljivosti

3. ako je potreban među-uređaj kao pristupna tačka gde bih ga postavio?
pretpostavljam da onda moram da nađem nekoga da mi to dozvoli/omogući?

4. ako ne mogu da nađem mesto za pristupnu tačku da li se onda može rizikovati i pokušati bez pristupne tačke?
kako bi se onda to moglo napraviti?
[ bachi @ 20.08.2015. 09:37 ] @
Zaboravite na ovo. Čak i ako nekako sa preskupom opremom i uspete to da izvedete, biće visok ping, pa će klinci što se igraju online da te vataju za gušu.

Šta je problem da se poveća brzina ADSLa sa 10 više?

[ gilopile @ 20.08.2015. 09:39 ] @
Nece se nista povecati ako dobiju dobar signal, sto za voltplus parabolu na 5GHZ ne predstavlja nikakav problem. Radi to i na 30KM bez ikakvih problema...Samo oprema nece bas biti jeftina. Racunam negde oko 300eur minimalno za taj projekat, sto i nije bas malo na danasnju skupocu :)

Mada, moze malo da ustedi na ruterboard-ovima, pa stavi x86 kod bake i kod njega kuci...Moze i 2x STX, a za pola puta pristupnu tacku RB i 2x voltplus, recimo...
[ bachi @ 20.08.2015. 10:18 ] @
Aman ljudi...

Citat:
- između Mirijeva i Dušanovca puno je brdovitog (ja da dodam i šumovitog) terena i da je deo Dušanovca u kome naša baka živi faktički u rupi


Čiča Miča, gotova priča. :D
[ nebek @ 20.08.2015. 10:19 ] @
1.
@bachi
i ADSL ćemo povećati

@gilopile
da li možete da mi nekako nacrtate ili opišete šemu Vašeg predloga, na pr. pojašnjenje sledećih pojmova:
- "voltplus parabolu"
- "...ruterboard-ovima",
- pa stavi "x86 kod bake i kod njega" kuci...
- Moze i "2x STX",
- a "za pola puta pristupnu tacku RB i 2x voltplus"

2. znači deffinitivno ne mogu da izbegnem pristupnu tačku kao među-spojku?
[ bachi @ 20.08.2015. 10:21 ] @
Moraš da imaš optičku vidljivost između te dve tačke. Ako je nemaš, zaboravi na priču, ako je imaš, onda postoje rešenja.

Ja sam razumeo da ti nemaš optičku vidljivost između te dve tačke?
[ nebek @ 20.08.2015. 10:26 ] @
@bachi

izvod iz moje poruke:
"...2. pretpostavljam da se pod optičkom vidljivošću podrazumeva da li se dve tačke mogu međusobno videti i/ili da li ima ili nema brda između?
ako je to onda mogu reći da nema optičke vidljivosti...."

Uzimajući ovo u obzir nemam optičku vidljivost.
[ gilopile @ 20.08.2015. 10:30 ] @
HEheh, pa skoro i jeste `cica mica, gotova prica` :D

AKo nemas opticku vidljivost, onda MORAS napraviti jednu medju pristupnu tacku sa koje ces imati opticku vidljivost na obe strane, a za to ti je potrebno, sledece:

Za medju - pristupnu tacku je potrebno, recimo 1x ruterboard + 2 wi fi kartice 5Ghz 2x voltplus parabola 5GHz ( jedna je usmerena prema tebi, jedna prema baki ) Naravno, treba i imati neku zgradu i sl., struju, odobrenje da postavis to ...sto dodatno otezava stvar.

Kuci kod tebe jedan STX ruterboard ili mikrotik ruterboard+wi fi kartica + vuoltplus antena. Tako isto i kod bake. STX je ruterboar + antena u jednom kucistu i vrlo je zgodan za ugradnju...Drugo resenje ne postoji.
[ bachi @ 20.08.2015. 10:40 ] @
E, ali neka mu je sa srećom traženja lika gde da stavi tu međutačku, jer se od toga "dobija rak koliko zrači" i "troši puno struje". :D

Jedino da mu ponudi određeno parče neta za dž. :D
[ nebek @ 20.08.2015. 10:40 ] @
Hvala Vam svima na brzim odgovorima.

Mogu da kažem samo jedno: VEĆ SAM ODUSTAO!
[ gilopile @ 20.08.2015. 10:42 ] @
:D Sta da se radi, zeznuta rabota. Ovo bi bilo dobro/ isplativo jedino ako nemas ama bas nikakvih drugih mogucnosti za uvodjenje interneta.
[ nebek @ 20.08.2015. 10:45 ] @
Citat:
bachi: E, ali neka mu je sa srećom traženja lika gde da stavi tu međutačku, jer se od toga "dobija rak koliko zrači" i "troši puno struje". :D

Jedino da mu ponudi određeno parče neta za dž. :DHA HA HA HA ... e stvarno si me nasmejao ali baš je tako ... u vreme paranoje, DB-a, krize, ... i svega ... to bi bio posao MDZ (što bi klinci rekli Muda Do Zemlje)!
[ gilopile @ 20.08.2015. 10:53 ] @
HAhaha, sada sam tek video taj post :D Bas tako, rakcinu ce dobiti svi stanari kojima ne platis bar po crvenu ili das par MB...Al da trosi - trosi, bar 2KW :D Bas tako :)