[ RMAN @ 29.08.2015. 15:32 ] @
Znam da nije moguc zbog drugog zakona termodinamike.

Recite mi samo npr zasto ovaj primer ne moze da radi:
[att_img]

Zamisao je da kuglica pada oko nekog kruga. Za to vreme nateze neku oprugu koja ce da izbaci tu kuglicu kroz kanal (prolazi kroz krug) u pocetni polozaj.

Zasto ovo ne bi radilo? Ne znam sad formule pa zato

Plus recimo da je sve u vakuumu


[Ovu poruku je menjao RMAN dana 29.08.2015. u 17:09 GMT+1]
[ Citizen Kane @ 29.08.2015. 16:37 ] @
Ne može jer je kuglica crvena, mora plava.
[ RMAN @ 29.08.2015. 18:44 ] @
ahahahahha
[ djoka_l @ 29.08.2015. 19:07 ] @
Nemam pojma gde je feder na toj slici, ali sve jedno, evo zašto to nije perpetuum mobile.

Loptica u tom nekom početnom položaju, kada miruje, ima neku gravitacionu potencijalnu energiju. Kada je pustiš, ta potencijalna energija će se pretvarati u kinetičku energiju loptice i potencijalnu energiju opruge. U najnižoj tački putanje, sva energija koju poseduje loptica će biti kinetička loptice i potencijalna opruge.

Da bi se loptica vratila u početni položaj, potrebno je da se "popne" nasuprot gravitacije u početni položaj. To se dešava tako što loptica usporava (troši kinetičku energiju), a pride je i opruga vuče (troši potencijalnu energiju opruge). Kada dođe u početni položaj, potrošila je svu kinetički energiju koju je imala i svu potencijalnu koju je predala opruzi.

Bravo! Izmislio si klatno. Ono što ne radi, je to što, bez obzira na to da se sve dešava u vakuumu, postoji sila trenja između podloge i loptice, kao i zagrevanje opruge usled rastezanja i sabijanja.

Čak i najprostije klatno, u vakuumu, stane jer postoji neko trenje u tački gde je klatno obešeno, kao i trošenje energije za istezanje (deformaciju) onoga o šta je klatno obešeno.

Nekakvo idealno klatno, bilo bi perpetuum mobile treće vrste (mašina u kojoj je elimisano svako trenje i koja se kada se jednom pokrene neprekidno kreće). Ovo je nemoguće zato što nikada ne može da se napravi sistem koji potpuno elimiše gubitke usled trenja ili na neki drugi način, ali može da se napravi da se prilično dugo kreće.

Perpetuum mobile 1. vrste bi bila mašina kaoj proizvodi više energije nego što se u nju ulaže. Ovo ne može zbog prvog zakona termodinamike (konzervacija energije).

Perpetuum mobile 2. vrste bi bila mašina koja spontano proizvodi mehaničku energiju iz termalne energije. Ovo ne može zbog drugog zakona termodinamike, jer nije moguće "spontano" hlađenje toplotnog izvora koje bi se direktno pretvorilo u koristan rad.
[ RMAN @ 31.08.2015. 12:32 ] @
Jasno mi je to, trenje zvuk grejanje....

A ako je taj kanal povratka kuglice na poc. polozaj nagnut pod nekim uglom treba manje sile da se vrati nego da je vertikalno jel tako?

Znaci pod kakvim god nagibom bio kanal nema dovoljno energije da se vrati, jel tako?


U stvari sam sam sebi sad dao odgovor, manji nagib -> manji pad kuglice -> manja kineticka energija

Cuveni zacarani krug
[ puma721 @ 17.01.2016. 13:46 ] @
[youtube][/youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eVboAeFAjFQ[youtube][/youtube]

A zasto ovo oce da radi .
[ puma721 @ 17.01.2016. 13:47 ] @
https://www.youtube.com/watch?v=eVboAeFAjFQ