[ EmmaR @ 29.08.2015. 21:06 ] @
Konačno imam novu "igracku" ali praznu. Potrebna mi je pomoć oko instalacije operativnog sistema.
U planu je multiboot: Windows (XP + 7/8, ili samo 7/8) i Linux (Mint). Kojim redosledom?
Da li je sledeće tačno:
1. windowsi moraju da idu na sistemske particije.
2. Linux može i na proširene (ovo je provereno i OK)

Da li mogu da instaliram Linux na proširenoj particiji, a da naknadno dodam Win?
Da li je Windows 8 + Bing besplatan i ako jeste gde može da se skine (url)?[ plus_minus @ 30.08.2015. 00:06 ] @
Neki Linuxi (*bsd varijante) mogu čak i na toster da se instaliraiju, ali bukvalno. I ne, nije sprdnja.

Pretpostavimo da si pod sistemske mislila na `primarne` particije.

Po nekim pravilima, svaki hard disk može da ima ne više od 4 primarne particije.
- Što jeste sasvim dovoljno za 2 operativna sistema.

Kako bih ja to napravio da sam na tvom mestu?

- m$ papazjaniji, koja jede hard disk kao gladna svinja, dodelio bih 100gb (u tih 100gb se računa i neizbežnih 100mb za rescue. ta particija od 100gb se sama kreira prilikom instalacije.). Tu bi napucao Windows 7. Ni 8, ni 8.1 ni 10 ni Vistu, nego sedmicu. (jesi li razmišljala o solarisu možda, umesto windows-a .. ? :D )

- zatim bih napravio još jednu - NAKON - instalacije windowsa, iz već gotovog instaliranog sistema.
--Dakle, u toku instalacije windowsa, pre početka formatiranja, kada setup pita koliko prostora za C:\ rekao bih samo 100gb za primary gde će win da ide i ostatak bih ostavio kao `unallocated disk space`.

- Ta dodatna particija bi postala NTFS i imala bi ulogu `shared` particije po kojoj bi drljali i Windows i Linux. Dakle, `D:\`, NTFS, label: "Arhiva", od preostalih 400gb ... zauzela bi nekih 300gb.
-- Ostaje nekih 100gb *(ostaje manje zapravo, ali nema veze, aj' da zaokružimo) koje bi dodelio Linuxu, tj. Mintu.

Znači, završili smo sve sa Windozom... drajveri, sp1 dovučen, sve radi, imamo C: i D: ... i 100gb unallocated space.

Linuxu je dovoljno 20gb + malo prostora za swap particiju. Ali, jako dobra praksa jeste praviti 2 particije i za linux.

Linux nema c, d, e, f,g..h: ... linux vidi particije kao veeeelike dinamičke fajlove ... u linuxu se sve `montira` za stalno ili po potrebi. Šta god to bilo.

Dakle, nakon završetka sa windozom, ubacio bih LIVE USB sa Mintom, pokrenuo bih instalaciju. Pre toga bih naravno, probao kako radi Live bez instaliranja i eventualno pokrenuo setup iz podignutog live operativnog sistema.

- Iz samog linux setup-a bih napravio 3 particije. Jednu sa `/` (root ili file system) od nekih 30gb od tih 100, pa bih onda izračunao koliko mi ostaje slobodnog kada pomnožim količinu rama * 2.
-- ako je kako piše na slici, 8gb. I to je za SWAP particiju. SWAP particija, nije ni ext4, ni ext3, ni ext2 ni ntfs niti je primarna, već služi za - ne daj bože - da ostane 0 od radne memorije, pa nema više kud.. E onda SWAP dobija ulogu rama.

Dakle, za linux bi išla jedna ext4 particija za root fajl sistem ili mount point /, druga od nekih šezdesetak i kusur ili manje (zavisi koliko će ti ostati kada dođeš do ove tačke) takođe ext4, za mount point /home i treća od 8 gb kao SWAP.

/home particija bi u toku instalacije, dobila i jedan tvoj lični direktorijum koji će se zvati npr. /home/emmaR a unutra Desktop, Music, Documents, Videos, Downloads, Templates.. itd, itd..
Dakle, sve što će ti trebati ikada za neki drugi linux ili novu instalaciju Minta, biće izolovano na toj particiji. U /home direktorijumu.

Isto kao kad po ko zna koji put, formatiraš C, pa hajd jovo na novo, a na drugoj particiji - ono što ne sme da nestane nikada..

SWAP ti najverovatnije nikada neće trebati, ali nikada se ne zna..

Kada dođe do tačke kada setup pita gde da se instalira GRUB boot loader, rekao bih mu da to uradi na samom početku hard diska. Dakle, da pregazi Windows loader, jer, windows loader je poprilično primitivan i ničemu ne služi osim da podigne Windowse, dok je GRUB loader, sposoban da vidi - sve i da učita. Svaki mogući operativni sistem koji postoji.

I to je razlog zašto prvo ide WIndows, pa onda linux. Možeš prvo Linux, pa onda windows, ali, onda kada instaliraš Windows, windows te ne pita gde hoćeš da instaliraš m$ boot loader, već gazi sve postojeće na samom početku hard diska i onda nisi u mogućnosti da podigneš Linux (ili šta god pored windowsa) ukoliko ne podigneš neku live distribuciju sa fleške, pa instaliraš grub naknadno.

Da rezimiramo.. hard disk bi nakon moje upotrebe, izgledao ovako nekako..

MBR: GRUB loader
-- 0+1. m$ Win7 rescue/hidden [100mb]
-- 0+1. C:\ m$ Windows 7, NTFS primary [100gb - 100mb]
-- 2. D:\ Arhiva (zajednička particija), NTFS primary [300GB] (windows ne vidi ništa osim fat/ntfs fajl sistema, linux vidi sve)
-- 3. Linux Mint, /, ext4 primary [30GB]
-- 4. Mint /home/username, ext4 primary [62GB]
-- 5. LINUX SWAP, swap, [8GB]

Brojke su dakle `djoko od oko` sama ćeš videti koliko zaista ima u tih pola terabajta..
[ plus_minus @ 30.08.2015. 00:34 ] @
edit: ja sam svašta nešto ispisao mimo podele hard diska povodom linuxa i /home... pa ako ti je sve to već odavno poznato, ne zameri.
[ calexx @ 30.08.2015. 09:57 ] @
U principu je dobar predlog mada kao i obično imam neke sitne dodatke. ;)

Hard može da se deli na do 4 primarne ali od toga jedna može da bude extended particija i da se deli na proizvoljan broj logičkih. Sve ovo da je ne zbuni tvoja poruka o maksimalno 4 a onda pominješ ukupno 6 u poruci. Mislim da windows (7 pa dalje) može da se instalira i na logičkoj ali ona mala boot particija mora da bude na nekoj primarnoj. Za XP mislim da mora da bude na primarnoj. E da, podela na 4 ne važi za BSD jer on ima neka svoja pravila.

U kombinacij u kojoj je i windows i neka velika NTFS particija za podatke ne vidim potrebu za posebnom /home particijom. Ja tu ionako držim samo neke sitnice koje linux automatski tu nabaci a sve bitno je na takvoj zajedničkoj.

Moj konkretan predlog je sličan, prvo instalacija windowsa na ~100GB particiji, onda napraviš jednu veliku NTFS koju će svi da koriste a na kraju od onoga što ostaviš napraviš extended particiju pa instaliraš linux. Ja obično stavim swap pa / particiju i to je to ... osim što je kod mene swap pa se onda ređaju razni linuxi. :)

Jeste lakše da prvo instaliraš windows pa linux, u obrnutom slučaju bi imala posao od par minuta da vratiš linux grub koji bi prejahao windows.

Ostaje još sitnica oko windowsa, novi laptopovi uglavnom nemaju drajvere za windows 7 pa mora da se malo potrudiš da to rešiš. Baš imam kod sebe jedan sličan HP pa sam neki dan instalirao windows 7 ali vidim da ima problema sa drajverima a na sajtu ništa. Moraću ili da potražim okolo ili da pređem na neki noviji windows.
[ EmmaR @ 30.08.2015. 10:32 ] @
Trenutno na ovoj igracki iz doba jure imam i Win (Win XP + 7 (cini mi se da 7 iako zahtevniji, bolje upravlja resursima) i Mint 11: windowsi su na primarnim + jedna rezervisana za zajednicki prostor, a Mint (ukljucujuci i swap) je na prosirenoj (extended) particiji.
Nije mi problem da popravljam GRUB (to sam vec radila nekoliko puta, jer imam neke krseve od instalacije Windowsa).
Planirala sam nesto kao sto je pisac predlozio:
- oko 100gb na C za Win
- oko 100 gb za drugi Win ili neki drugi OS koji mora na primarnoj
- oko 100gb za arhivu (zajednicki prostor: instalacione datoteke, PDF, muzika & film, ... uglavnom ono sto se ne menja, a da ne dupliram).
- ostatak Linux (swap na pocetku, a iza jedan ili vise Linuxa. Oni dele swap, zar ne? Eh, kada bi windowsi tako saradjivali?)

Posto mi Win instalacije nisu bas najsrecnije, mislila sam da prvo instaliram Linux, ali tako da on izvrsi podelu diska i da ga instaliram na extended, a tek potom da instaliram Win na pocetku.

Inace, Win mi je i dalje primarni sistem iz par razloga, od kojih su neki eliminisani:
- los internet signal (Mint je uvek prihvatao jacu mrezu, a mts je najcesce bio gubitnik), ovo vise nije prepreka.
- par programa koje povremeno koristim, a za koje nisam nasla odgovarajucu Linux zamenu: Draw i Photoshop. Gimp je sa svim dodacima dorastao Photoshop-u, cak je u nekim segmentima mozda i bolji ali me nervira njegovo okruzenje (pogubim se, pa cesto klikcem na pogresna mesta, a pogotovo ako je pokrenut jos neki program), a Inkspace mi je u odnosu na Draw prava smejurija.


Trenutno je ovakva sistuacija (1GB/160GB):

[ bachi @ 30.08.2015. 10:56 ] @
Slažem se sa Culexom, ako se već ide na zajedničku NTFS particiju koja će biti arhiva, ne vidim potrebu za zasebnom /home particijom, odnosno ne tolike veličine. Ako će ta particija biti samo za korisnička podešavanja + raspored ikonica na desktopu, 2GB za /home je i više nego dovoljno, pošto će svi podaci biti na zajedničkoj ntfs particiji. Ako /home nije na zasebnoj particiji, prilikom reinstalacije Linuxa ćeš korisničke programe morati da podešavaš ispočetka, a ako ti je to nebitno, onda nemoj da praviš /home particiju.

Ovo za swap ostaje.

E i da, ako se zeznete da stavite Linux, pa Windows i on pregazi boot loader, postoji program na Windowsu EasyBCD edit http://www.majorgeeks.com/files/details/easybcd.html gde sa jednim klikom dodate Linux u boot i onda sve lepo radi.

I da, šta će ti više Windowsa na disku? Stavi samo Windows 7 i uživaj. Ako ne bude bilo drajvera za Win7, onda stavi 8.1.
[ Panta_ @ 30.08.2015. 11:11 ] @
Prema nekom mom misljenju, za 4gb ram memorije nema potrebe za swap particijom vecom 4gb tj. jednakoj raspolozivoj ram memoriji. Veci swap se preporucuje kod hibernate, tj. kada se za suspend koristi disk, ali ni tada mislim da nema potrebe za vise od 4gb. Takodje za / (root) particiju ako je home na posebnoj particiji, 20GB je sasvim dovoljno uz povremeni clean. Opet, sve zavisi za sta koristis koji sistem, ako je Linux primarni, a Win koristis samo za neke programe za koje ne postoji Lin alternativa, onda dodeli vise resursa Linux-u i obratno. U prvom slucaju instaliraj XP posto zauzima najmanje prostora od pomenutih Windows-a, u drugom, za home iskoristi primarnu / particiju ako npr. planiras sve podatke da drzis na Win particiji.

Konkretno, ovo sto tebe zanima je uglavnom sve pod DA, sem ovog zadnjeg za Windows 8 i Bing, ne verujem da mozes bilo gde legalno da ga preuzmes.
[ EmmaR @ 30.08.2015. 11:17 ] @
Moze i predlog za jos neki OS?

Solaris, ide li iskljucivo na primarnu ili moze i na extended? Da li je free (vidim da je Oracle cedo)?
Sta je sa BSD?

I, i... da li moze prvo Linux na extended, pa onda ostali?

P.S. Sto je divno kada moze da se radi vise od jednog posla na internetu: pretrazujem, otvoren ES, a u pozadini se skida Mint 17.1 Rebecca (imam neke starije verzije, al kad je bal nek je bal). I jos ne razmisljam o potrosnji. 5mb nije velika brzina ali je mnogo vise od prosecnih 20-30kb i to jos nestabilnih!
[ bachi @ 30.08.2015. 12:03 ] @
Pa probaj PC-BSD - http://www.pcbsd.org/

E sad, ako već imaš želju da probaš 1001 OS, postoji i vmware ili virtualbox, pa probaj u virtuelnoj mašini, ne moraš baš sve da trpaš na živo. :D
[ Panta_ @ 30.08.2015. 12:20 ] @
Prema slici koju si postavila, nemas vise prostora da bilo sta instaliras, jedino da "pregazis" neki od Windows-a i na njegovo mesto instaliras BSD ili sta vec. Imas OpenSolaris, tj. njegov naslednik OpenIndiana. Za BSD mora primarna dok Solaris mislim da moze na logical. Mada, ne znam sta ce ti toliki sistemi. Kao sto kaze bachi, bolje ih instaliraj preko nekog softvera za virtuelizaciju pa tako isprobavaj. Ovako mozes da napravis neku glupost i pogubis sve podatke.
[ plus_minus @ 30.08.2015. 12:53 ] @
emmaR, ja sam se zezao malo kada sam pomenuo solaris, `a što ne to.. ?` , nikada ga nisam koristio, ali, kada budem morao da formatiram particiju gde se sada nalazi Windows 7 i reinstaliram nešto drugo jer je ovom odzvonilo `vreme uporabe`, ako to ne bude neki drugi GNU/distro pored debiana, biće solaris najverovatnije, jer su za mene windowsi 8 i 10 nešto kao ... `tremorsi`, da..
[ EmmaR @ 30.08.2015. 13:06 ] @
Citat:
Panta_: Prema slici koju si postavila, nemas vise prostora da bilo sta instaliras, jedino da "pregazis" neki od Windows-a i na njegovo mesto instaliras BSD ili sta vec. Imas OpenSolaris, tj. njegov naslednik OpenIndiana. Za BSD mora primarna dok Solaris mislim da moze na logical. Mada, ne znam sta ce ti toliki sistemi. Kao sto kaze bachi, bolje ih instaliraj preko nekog softvera za virtuelizaciju pa tako isprobavaj. Ovako mozes da napravis neku glupost i pogubis sve podatke.


Slika je trenutno stanje stvari i tu je premalo mesta. Radi se o sasvim drugom racunaru (vidi prvi post), a tu ima mesta za izvoz.

Sigurno ce biti nesto i u virtuelnoj masini. Samo hocu da napravim plan za par zanimljivih OS-eva. Kandidati su, za sada, windows i Linux (Mint). Mogu da instaliram i Ubuntu, ali smatram da su Mint i Ubuntu slicni, razlika je u nijansama (ne mislim na graficko okruzenje).

Nesto razmisljam, mozda mi je najpametnije da za pocetak napravim samo 2 ili tri particije: 1 ili 2 da budu primarne, pri cemu ce na prvoj (c) biti Win (druga da bude prazna i mnogo veca) i na kraju da napravim extended particiju od ostatka (oko 200Gb) gde ce da bude swap i iza njega Linuxi i na kraju zajednicki prostor (do 100Gb - mislim da bi im i 50Gb bilo sasvim dovoljno: nemam ja 100 filmova i milion pesama za cuvanje. Uglavnom su to neki bitniji instalacioni fajlovi, nesto fotoggrafija i PDF), Pri eventualnom novom Linux-u, prostor bih uzimala od postojeceg (poslednjeg) Linux-a. Moze li tako nesto.

Citat:
plus_minus: emmaR, ja sam se zezao malo kada sam pomenuo solaris, `a što ne to.. ?` , nikada ga nisam koristio, ali, kada budem morao da formatiram particiju gde se sada nalazi Windows 7 i reinstaliram nešto drugo jer je ovom odzvonilo `vreme uporabe`, ako to ne bude neki drugi GNU/distro pored debiana, biće solaris najverovatnije, jer su za mene windowsi 8 i 10 nešto kao ... `tremorsi`, da..


Nema veze, Solaris, tacnije openIndiana je u download-u. Ici ce prvo u virtuelnoj masini, pa ako vredi, onda na disk. Ionako mi fale RW diskovi. Moracu da eliminisem neke starije Linux instalacije.
[ bachi @ 30.08.2015. 13:25 ] @
I da, ona Windowsova particija od 100MB uopšte nije obavezna. Odnosno, Windows setup je automatski pravi kada iz njega particionišete disk, ali ako napravite particije iz drugog programa (na primer partition wizard home edition), Windows će se bez problema instalirati na jednu particuju, samo prilikom setupa odaberete nju i odete na next.

Ako je klasičan HDD u pitanju, za swap je preporučljivo da bude na početku hard diska, jer je ujedno tu i najbrži deo diska. Sve što više odmičeš od početka, disk je sporiji.

Ako ti je primarni OS Linux, onda je prva particija swap, druga / a eventualno treća /home, pa tek onda rokaš Windows.

Ako ti je primarni OS Windows, onda obratno, prva particija je Windowsova, pa onda Linux.

Sve zavisi šta više koristiš i u kom okruženju si duže. U oba slučaja zajednička "storage" particija je poslednja, jer je tu brzina manje više nebitna.

Na SSDu je to potpuno nevažno.

Jedno pitanje, zašto ne ići na GPT disk? Što se Windowsa tiče, tu problema nema, pretpostavljam da je i na Linuxu tako? Sa GPT particijom je nebitno koliko primarnih, a koliko extended, možeš particija koliko hoćeš. :D
[ EmmaR @ 30.08.2015. 13:34 ] @
Citat:
bachi: I da, ona Windowsova particija od 100MB uopšte nije obavezna. Odnosno, Windows setup je automatski pravi kada iz njega particionišete disk, ali ako napravite particije iz drugog programa (na primer partition wizard home edition), Windows će se bez problema instalirati na jednu particuju, samo prilikom setupa odaberete nju i odete na next.

Ako je klasičan HDD u pitanju, za swap je preporučljivo da bude na početku hard diska, jer je ujedno tu i najbrži deo diska. Sve što više odmičeš od početka, disk je sporiji.

Ako ti je primarni OS Linux, onda je prva particija swap, druga / a eventualno treća /home, pa tek onda rokaš Windows.

Ako ti je primarni OS Windows, onda obratno, prva particija je Windowsova, pa onda Linux.

Sve zavisi šta više koristiš i u kom okruženju si duže. U oba slučaja zajednička "storage" particija je poslednja, jer je tu brzina manje više nebitna.

Na SSDu je to potpuno nevažno.

Jedno pitanje, zašto ne ići na GPT disk? Što se Windowsa tiče, tu problema nema, pretpostavljam da je i na Linuxu tako? Sa GPT particijom je nebitno koliko primarnih, a koliko extended, možeš particija koliko hoćeš. :D


Jedno glupo pitanje: sta je GPT disk? Inace, u pitanju je obican SATA disk.

Grub loader (Linux) bice zaduzen za podizanje sistema. Ako sam dobro razumela, moze da bude prvo Linux (extended) a iza da idu primarne particije? Da li u tom slucaju i swap moze da bude na extended. Ne bih da trosim primarne na Linux jer mozda mi zatrebaju.
[ plus_minus @ 30.08.2015. 13:45 ] @
@bachi

Citat:
Ako je klasičan HDD u pitanju, za swap je preporučljivo da bude na početku hard diska, jer je ujedno tu i najbrži deo diska. Sve što više odmičeš od početka, disk je sporiji.


To je tačno. Međutim, hard disk u tom HP-ovom notebooku radi na 5400 obrtaja. To je sporo gde god da piše, tako da je sasvim nebitno gde će da `mete` swap.. I pitanje je hoće li Linux ikada pipnuti taj swap sa 4gb rama.
[ bachi @ 30.08.2015. 14:07 ] @
http://www.howtogeek.com/19366...mbr-when-partitioning-a-drive/

[ EmmaR @ 30.08.2015. 14:25 ] @


Tako kazi, GPT je zamena za mbr ?
[ EmmaR @ 30.08.2015. 14:28 ] @
Citat:
plus_minus:
@bachi

Citat:
Ako je klasičan HDD u pitanju, za swap je preporučljivo da bude na početku hard diska, jer je ujedno tu i najbrži deo diska. Sve što više odmičeš od početka, disk je sporiji.


To je tačno. Međutim, hard disk u tom HP-ovom notebooku radi na 5400 obrtaja. To je sporo gde god da piše, tako da je sasvim nebitno gde će da `mete` swap.. I pitanje je hoće li Linux ikada pipnuti taj swap sa 4gb rama.


Brzina nije problem, ovaj disk od 160gb je sporiji pa opet iako swap nije na pocetku diska linux je znatno brzi.
[ EmmaR @ 30.08.2015. 14:57 ] @
Ala su IT prodavci upoznati sa robom koju prodaju: Nije prazan. Ima operativni sistem: freeDOS. Ili se on mozda ne racuna u operativne sisteme?
[ bachi @ 30.08.2015. 21:02 ] @
Da, GPT je zamena za MBR.

freeDOS u 2015. godini? Da, tehnički to jeste operativni sistem. Oćeš i particiju i za njega? :P
[ calexx @ 31.08.2015. 08:28 ] @
Verovao ili ne, on ima svoju particiju. Imam trenutno kod sebe jedan sličan laptop, na njemu su postojale dve particije po ~7GB, grub ih je obe obeležio kao freeDOS i kada sam instalirao windows 7, on je jednu od njih iskoristio za sistemsku rezervisanu a druga je ostala. Tako sada pri startovanju nudi linux i dva freeDOS-a, prvi jeste to, drugi je windows 7. Razmišljam da ih obrišem ali ... laptop nije moj a ne volim da radim nešto krupno na tuđem.

E da, zaboravio sam dodatak ...kada se laptop kupuje u manjim radnjama, servisima i slično, dobije se bilo koji OS. Kada se kupuje u ozbiljnijim, a uz njega ne ide neki Windows, alternativa su linux i freeDOS. Tako je uradio HP, ostali kako koji.

[Ovu poruku je menjao calexx dana 31.08.2015. u 09:44 GMT+1]
[ bachi @ 31.08.2015. 08:54 ] @
Najčešće sam viđao freeDOS koji je neupotrebljiv i pitam se čemu to, ali sam na nekim laptopovima viđao i neki Linpus Linux koji je u suštini upotrebljiv.
[ calexx @ 31.08.2015. 09:36 ] @
FreeDOS je upotrebljiv kao i svaki drugi DOS, jedini problem je što sada nisu osamdesete pa da nešto može i da se radi. ;) Linux kao i svaki linux, ko ume može da ga koristi, ko ne ume on instalira nešto po želji. Ovo je nabačeno samo da se nešto otvori kada se uključi laptop, da se vidi da bar nešto radi.
[ bachi @ 31.08.2015. 09:45 ] @
> FreeDOS je upotrebljiv kao i svaki drugi DOS, jedini problem je što sada nisu osamdesete pa da nešto može i da se radi.

Dakle, neupotrebljiv je. Tačka. :)

Ok, za Linux razumem što ga stavljaju, čisto da ima "nešto" sa čime može normalno da se pristupa netu, sluša muzika, gledaju filmovi i radi u officeu, ali ne vidim koji je motiv stavljanja FreeDOSa, a koliko primećujem i dan danas ga stavljaju.
[ calexx @ 31.08.2015. 10:29 ] @
Ma samo da nešto bude, inače kako da se vidi da postoji hard i da nešto uopšte radi? Znaš i sam koliko bi kupaca ostalo na linuxu pa dođe na isto, freedos ili linux, 99% njih će da reinstalira. A freedos se lakše nabacuje i ne mora da se nešto podešava, na linuxu ipak bar malo mora.

edit: nešto probam i vidim da rufus kod pravljenja fleške kao default nudi freedos. Jedan od retkih fraj OS a da nije linux. :)
[ EmmaR @ 31.08.2015. 15:34 ] @
freeDOS se rasirio na citave dve particije (druga nije Win). I, da se zna primarne. Razmisljam da li da ga sklonim ili da ga ostavim kao muzejski eksponat.
Dodala sam Win 7 i Mint 17.1 ali moracu sve iz pocetka. Grub ne vidi NTFS particiju (tretira je kao nepoznatu lokaciju), a uz to sam imala problema sa sifrom (ista sifra juce bila OK, danas nikako da prihvati) pa u pokusaju oporavka nesto sam debelo pogresila.

[ EmmaR @ 14.09.2015. 11:51 ] @
Trenutna situacija: 3 OS-a, 4 ako racunam i freeDOS.
Win8, OpenSuse 13.2 Gnome i Mint 17.1 KDE. Ako neko pita nemam Win već 2 freeDos-a (ko ne čita, reinstalira više puta pre nego što pronađe da je jedan freeDOS u stvari win).
Win7 je bio mnogo spor, dok Win8 u odnosu na njega leti: zanimljivo rešenje ali više je to za tablete; izgleda tako da me je isprovocirao da proverim da li je ekran touchscreen (naravno nije).
Suse me je oduševio instalerom: sam je prepoznao gde je rezervisano mesto za njega i swap, nije kao Mint koji se odmah 'ponudi' da zauzme čitav disk. Sve u svemu 3, odnosno 4 potpuno različita (vizuelno) sistema.

Ostalo je nerezervisanih 40tak GB pa sada tražim neki drugi zanimljiv OS koji može na logičku particiju (primarne su zauzeli freeDOS i Win). openIndiana mi se ne sviđa.
[ calexx @ 14.09.2015. 12:59 ] @
Windows 8 obavezno prebaci na 8.1 ako već nisi a nije on toliko strašan koliko neki hoće da prikažu. ;) Čak vremenom start ekran ispadne upotrebljiviji od start menija.

Suse ima malo drugačiji tip instalacije ali kod nekoga može da pobrka particije i onda pogrešno ponudi. Srećom, lako se rešava.

Probaj neki BSD ako hoćeš totalno drugačije ili Arčija da se malo mučiš oko instalacije. ;)
[ EmmaR @ 14.09.2015. 13:56 ] @
Citat:
calexx: Windows 8 obavezno prebaci na 8.1 ako već nisi a nije on toliko strašan koliko neki hoće da prikažu. ;) Čak vremenom start ekran ispadne upotrebljiviji od start menija.

Suse ima malo drugačiji tip instalacije ali kod nekoga može da pobrka particije i onda pogrešno ponudi. Srećom, lako se rešava.

Probaj neki BSD ako hoćeš totalno drugačije ili Arčija da se malo mučiš oko instalacije. ;)


Kod mene je Suse pogodio, doduse bile su preformatirane kao ext3.

Zar BSD može na logičku particiju?

Što Win 8.1? Bezbednost ili?
[ calexx @ 14.09.2015. 19:07 ] @
BSD ima poseban fajl sistem, različit od win/linux priče pa se kod njih prave neke druge particije. Nisam probao ali sam svojevremeno čitao o tome.

Windows 8.1 je bitan napredak u odnosu na 8.0 i tu ne bih čekao, idi na apgrejd.
[ jolemisa @ 15.09.2015. 21:10 ] @
Win. 8.1 je mnogo bolji za sve od Win.8-ce,ne razmisljaj za prelazak,nego kreni.