[ MagicMaster @ 01.09.2015. 18:03 ] @
Kod nas ne može da se registruje TAXI, ne da opština, jer "ima ih mnogo" .... Ima mnogo i kineskih radnji pa im niko ne brani da otvore još ....

Elem, da li mogu da dodam Šifru Delatnosti koja postoji, proverio sam:
Iznajmljivanje vozila sa vozačem....

E, sad, gde da tražim šta su uslovi, recimo, da li postoje neke euro norma, ili dva tahnička godišnje, ili minimalno godište auta, ukratko, sve za šta "mogu da se uvate" .... I da li treba fiskalna kasa za to ... ?

Hvala.
[ pctel @ 02.09.2015. 13:22 ] @
Procitaj zakon o drumskom saobracaju, mozda nadjes nesto o tome. Ovako po secanju, izgleda da su se taksisti dosta dobro zastitili tako da je sve ispod 8+1 sedista ilegalno. Jedino da otvoris dve firme, pa da jedna radi rent-a-car a druga da iznajmljuje vozaca. U tom slucaju mislim da je sve po zakonu
[ Miroslav Jeftić @ 02.09.2015. 13:33 ] @
^^Ima dosta agencija koje pružaju uslužni prevoz (automobilom, kombijem), obično do aerodroma, ali može se u principu dogovoriti za bilo koju destinaciju.
Ali svejedno, nisam siguran koliko se isplati započinjanje tako nečeg ako nemaš klijente, ne možeš da koristiš taksi stajališta, nisi u njihovoj mreži itd.
[ MagicMaster @ 02.09.2015. 13:36 ] @
Gledah, ne nađoh, a nešto mi kroz google ispada turizam, kao da to više spada pod turizam?

Prijavim na kevu nešto, šta me briga... :) :)

samo veća muka oko papira.... ugovori...
[ devil79 @ 02.09.2015. 13:57 ] @
Dodješ u Lazarevac, koji zvanično nema nijednog taksistu(Beogradska opština), i popričaš sa njima. Opština im je čak napravila stanice preko puta MUP-a, gde ih ima od potpuno nelegalnih, do regitrovanih kao iznajmljivanje automobila sa vozačem.
[ jesus alejandro @ 06.09.2015. 17:59 ] @
Ne otvaraš Taxi udruženje nego firmu za drumski prevoz. I u Nišu je bilo isto sa ograničenim brojem taksista, i u zadnjih dva meseca se otvorilo nekoliko firmi za drumski prevoz.
[ pctel @ 06.09.2015. 18:53 ] @
Prema clanu 9 zakona o drumskom prevozu, vanlinijski prevoz putnika, osim auto-taksi prevoza, može obavljati prevoznik koji je vlasnik najmanje jednog registrovanog autobusa.
Ne postoji legalan nacin da se putnickim vozilom sa manje od 8 sedista koje nije taxi obavlja drumski prevoz putnika.
[ deki77 @ 06.09.2015. 21:03 ] @
Ali ja ne kapiram kako kod mene u kraju ima 100 taxista ili kako su već registrovani...Koji od TAXI imaju samo logo i tablu na krovu.Tablice registarske nisu sa slovima na kraju TX.
A imaju taximetre i kucaju račune.
Parkirani su svi na Taxi stanicama.Znači nisu maršutni ili liniski divlji..
Kako je to moguće..
[ pctel @ 07.09.2015. 07:23 ] @
Pa nista, uzmi jedan racun, na njemu mora pisati poreski broj - PIB, ukucaj isti na sajt APR, NBS i poreske uprave i dobices sve podatke, ukljucujuci i sifru delatnosti. Poslovanje je regulisano sa preko 10 zakona i generalno oni mozda postuju sve izuzev zakona o prevozu putnika u drumskom saobracaju. To znaci da ce bilo koji inspektor osim saobracajnog konstatovati da je sve u redu, ali kad naleti saobracajni on ce pisati kaznu i ne znam da li ima ovlascenje da oduzme vozilo. Moguce je da su ti ilegalni taksisti nasli interesa da postuju sve ostale zakone i izbegavaju saobracajne inspektore.
[ MagicMaster @ 07.09.2015. 07:45 ] @
Vrlo moguće ... lepo su to odradili ... taxi lobi ... :) :)

Ne znam da li i u drugim branšama postoji takvo ograničenje, da ti bukvalno država zabrani da se baviš nečim, jer "ima dota toga" ?

Imamo i banaka i kockarnica i previše, pa opet možeš da otvoriš još toliko ako imaš kinte i lokale.
[ pctel @ 07.09.2015. 08:51 ] @
Nema toga ni u jednoj drugoj delatnosti, taksisti su jedini koji su sebi zakonom obezbedili monopol. Oni zive u nekom drugom vremenu i ne prihvataju trzisnu privredu. Pre neki dan sam se vozio sa jednim taksistom malo duze i u zivotu nisam cuo toliko razradjenih fora da se zezne drzava za neke pare koliko sam cuo za vreme te voznje