[ tma1717 @ 06.09.2015. 11:42 ] @
poštovani,

po mom mišljenju sam nepravedno optužen za mobing. Optužbe mi nisu predočene, nije bilo medijacije,teran sam da potpišem sporazumni raskid ugovora, a kada to nisam potpisao upućen sam na godičnji odmor momentalno. zabranjen mi je pristup firmi. da li je to po zakonu? hvala
[ R1A1 @ 06.09.2015. 11:50 ] @
Da bi dobio precizniji odgovor, moraju se znati detalji kao i da se čuje druga strana.
Ovako, to je samo tvoje viđenje a da li je pristrasno ili objektivno, otkud bilo ko od nas može znati?
U svakom slučaju, ne može te niko prisiljavati da bilo šta potpišeš na tvoju štetu.
Takođe, imaš i zakonske mogućnosti počev od inspekcije rada i slično.
Pitanje je samo koliko imaš relevantnih dokaza?
[ tma1717 @ 06.09.2015. 11:53 ] @
ne znam šta su dokazi protiv mene, nisam bio ni upozoren, samo su došli i rekli ili potpiši sporazumni ili tužba zza mobing
[ R1A1 @ 06.09.2015. 12:15 ] @
A kakav mobing konkretno? Nemoguće ja da su ti rekli samo mobing bez bilo kakvog obrazloženja?
Traži napismeno da ti daju ali tako što ćeš pisanim putem zahtev predati na pisarnici koji treba da ti zavedu kao zvanični zahtev a na kojin su dužni da ti odgovore u roku od 15 dana.
[ Darko Nedeljković @ 06.09.2015. 14:10 ] @
Procitaj zakon o radu i zakon o sprecavanju zlostavljanja na radu, pa nek ide kako je predvidjeno, nemoj da potpisujes sporazumni raskid. Generalno poslodavac ima pravo da odluci kad ces na godisnji odmor zavisno od potreba posla i to je to, a kad si na godisnjem, koji ces moj u firmi, pretpostavljam da imas resenje o godisnjem odmoru koje je obavezno, idi negde odmori se, pa kad istekne godisnji odmor pravac na svoje radne zadatke. U slucaju da ti tad ne daju da udjes onda pravac inspekcija rada, a sada opusteno uzivaj u godisnjem odmoru jer je za sada sve po zakonu.
[ Darko Nedeljković @ 06.09.2015. 14:20 ] @
Citat:
Član 7

Poslodavac je dužan da zaposlenog, pre stupanja na rad, pismenim putem obavesti o zabrani vršenja zlostavljanja i pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenog i poslodavca u vezi sa zabranom zlostavljanja, u skladu sa ovim zakonom. Poslodavac je dužan da, u cilju prepoznavanja, prevencije i sprečavanja zlostavljanja, sprovodi mere obaveštavanja i osposobljavanja zaposlenih i njihovih predstavnika da prepoznaju uzroke, oblike i posledice vršenja zlostavljanja.

Da li je tebe poslodavac PISMENIM putem obavestio da je mobing zabranjen? Da li ti je odrzao ikakvu obuku na osnovu koje bi prepoznao da tvoje ponasanje ima karakteristike nedozvoljenog? Ako nije, sva odgovornost je na poslodavcu, tebe kad neko nesto pita samo kazi da nemas pojma sta je to mobing niti da je to zabranjeno
[ Darko Nedeljković @ 06.09.2015. 14:31 ] @
Citat:
Član 24

Ako zaposlenom koji smatra da je izložen zlostavljanju prema mišljenju službe medicine rada preti neposredna opasnost po zdravlje ili život ili ako mu preti opasnost od nastanka nenaknadive štete, poslodavac je dužan da, do okončanja postupka za zaštitu zaposlenog od zlostavljanja kod poslodavca, zaposlenom koji se tereti za zlostavljanje izrekne jednu od sledećih mera:

1) premeštaj u drugu radnu okolinu - na iste ili druge poslove, odnosno radno mesto, u skladu sa zakonom;

2) udaljenje sa rada uz nadoknadu zarade, u skladu sa zakonom.

Sad kad sam pogledao detaljnije, ako postoji misljenje medicine rada da zlostavljanom preti opasnost, poslodavac moze/mora da te udalji sa posla i kada ti istekne godisnji odmor, ali da ti isplacuje zaradu kao da radis. Sta si radio crni tma1717, jesi tukao ili silovao nekog?!
[ tma1717 @ 06.09.2015. 14:56 ] @
nikog nisam pipnuo,slao sam mejlove sve vezano za posao, upozoravao na komunikaciju, skretao pažnju na greške koje prave. Sve su imale maksimalne plate, uvek im se izlazilo u susret , dobijale nagradne slobodne dane,... Predpostavljam da kažu da sam vikao na njih ali to je bilo baš ono što sam hteo izbeći više su se one na mene ... nikada do sada se nisu žalile na mene koliko ja znam, nikada mi moji pretpostavljeni nisu skrenuli pažnju na to. Bio sam najbolji u kompaniji, čak su me i one predložile za kolegu za primer,...
izvinjavm se ako je haotično ali pod velikim sam stresom...
hvala svima
[ tma1717 @ 06.09.2015. 14:57 ] @
i da dobili smo papir da potpišemo ali obuke nije bilo
[ Panta_ @ 07.09.2015. 19:01 ] @
Ako je sve kao sto kazes, verovatno je neka od tih rava rasirila noge nekom od glavonja i napakovala ti otkaz. Koja? Verovatno ona koja bude zauzela tvoje mesto. To je sigurno neka privatna firma? U drzavnoj te obicno premeste na drugo (losije) radno mesto. U svakom slucaju, kao sto je neko pomenuo, mozes da podneses zalbu inspekciji, ili na kraju da pravdu potrazis preko suda.
[ Darko Nedeljković @ 07.09.2015. 19:52 ] @
Ali zasto zalbu Panto - za sada je sve po propisu, poslodavac ga je uredno udaljio sa posla uz isplatu zarade pretpostavljam iz razloga sto je ta koja tuzi obezbedila potvrdu od medicine rada. Probali su da ga zbrze ponudom za sporazumni raskid, sto opet nije zabranjeno, sporazumni raskid nije zabranjeno nuditi, ali druga strana nema nikakvu obavezu da ga prihvati. Ja bih mirno sedeo kod kuce, odmarao i cekao da prekrse zakon pa da ih opletem na sudu.
[ tma1717 @ 07.09.2015. 20:02 ] @
kakva potvrda medicine rada je u pitanju?
[ Darko Nedeljković @ 07.09.2015. 20:07 ] @
Imas gore iznad, citiran je clan 24.
[ Panta_ @ 07.09.2015. 20:15 ] @
Ma tu potvrdu moze da okaci macku o rep. Verbalno psihicko zlostavljanje se tesko dokazuje, jedino ovi mejlovi sto si slao, pa ako ima u njima nesto sto moze da iskoristi.
[ 2012 @ 07.09.2015. 21:17 ] @
Ne znam zast, ali ova tema me mnogo podseca na temu u vezi zabrane ulaska u EU kad je car znao da mu je zabrana aktivna, ali mu to nije smetalo da se raspituje kako da proveri da li jos uvek ima zabranu.

Tako i ovde, neko ko nije radio bas na mestu cistaca pa da kazemo da je neuk "odjednom' dobija odkaz/predlog za sporazumno raskid ugovora, ali on sam ne zna o cemu se radi. Ja u takvu pricu ne verujem.
[ Darko Nedeljković @ 07.09.2015. 23:40 ] @
Citat:
Panta_:
Ma tu potvrdu moze da okaci macku o rep. Verbalno psihicko zlostavljanje se tesko dokazuje, jedino ovi mejlovi sto si slao, pa ako ima u njima nesto sto moze da iskoristi.

Dokazivanje - o tom potom, to u ovom trenutku jos nije aktuelno, ali potvrda jeste aktuelna, ona ima tu snagu da poslodavca natera da pokretacu teme neko vreme placa da ne dolazi na posao. Znaci, ako potvrda postoji, nije na poslodavcu da razmislja da li to moze da se dokaze ili ne, vec da postupi po zakonu i optuzenog za mobing drzi podalje od osobe koja za sebe tvrdi da je zrtva. Taman da poslodavac zna da to nema veze sa mozgom, zakon ga obavezuje da tako postupi.
Citat:
Tako i ovde, neko ko nije radio bas na mestu cistaca pa da kazemo da je neuk "odjednom' dobija odkaz/predlog za sporazumno raskid ugovora, ali on sam ne zna o cemu se radi. Ja u takvu pricu ne verujem.

Po mom iskustvu, mober obicno nije svestan da vrsi mobing. Mobing inace nije odredjeni trenutni dogadjaj gde ti "sevne pred ocima" pa se izderes na nekog ili mu nalupas samare, vec obicno predstavlja blazu formu delovanja u veoma dugom vremenskom periodu. Mober jednostavno zrtvu da kazem izrazito manje izrazito manje postuje nwgo druge. Mobing je ako si prema svima u kancelariji nasmejan, a prema nekom namrsten, ako kad neko od kolega udje u prostoriju prestajes da procas ono sto si drugima krenuo da ispricas, ako jednoj osobi stalno dodeljujes previse najlakse ili najteze zadatke (najlaksi su uvredljivi jer znaci da tu osobu smatras nesposobnom) i svasta jos nesto moze da bude mobing sto uopste nije nasilno. Ne znam zasto se ovde podigla tolika drama oko mobinga - to je svakodnevna situacija u danasnje vreme i resava se vrlo lako, najcesce kada se moberu jasno da do znanja da njegovo ponasanje predstavlja mobing on vrlo rado i bez ikakvog pritiska koriguje svoje ponasanje. To sto je neko odmah posegao za otkazom kao resenjem, po mom misljenju govori o odsustvu elementarnog obrazovanja iz oblasti upravljanja ljudskim resursima. Ili je tako, ili sto kazes 2012 moze biti ucinjeno nesto toliko krupno da je svaki razgovor suvisan, ali tma1717 kaze da to nije slucaj, pa ako mu predstavlja neko reenje da nas laze onda nek nas laze, meni ne smeta, ja cu da mu verujem.

[Ovu poruku je menjao Darko Nedeljković dana 08.09.2015. u 00:59 GMT+1]
[ tma1717 @ 08.09.2015. 08:52 ] @
da li je meni trebala biti predočena ta potvrda, da li sam bar trebao biti obavešten o postojanju iste?
Ja mogu samo da nagadjam šta je napisano u prijavi za mobing ali mi to ništa ne vredi dok ne vidim a to mi ne daju.
[ Darko Nedeljković @ 08.09.2015. 09:33 ] @
Ako sam razumeo, sad si na godisnjem odmoru, pa svakako ne treba da ti se predoci apsolutno nista, jer zakon ne predvidja da se za godisnji odmor utvrdjuju specijalni razlozi, vec jednostavno - radio si -> zasluzio si odmor -> idi odmori se. Da je drugacije bilo bi protivzakonito - odmor nije kaznena mera za krsenje radne discipline, vec je upravo ono sto mu naziv kaze - odmor, koji po zakonu koristis onda kada poslodavcu odgovara, a odgovara mu sad i to je to. Sa tvoje tacke gledista nisu preduzete nikakve radnje u vezi mobinga. E, sad, kad istrosis sav godisnji odmor, ako i dalje bude potrebe da ne dolazis na posao onda pretpostavljam da moras opet dobiti neko resenje u kom pise da si oslobodjen obaveze dolaska na posao uz obavezu poslodavca da ti isplacuje platu i tu onda ti nama reci sta bude napisano.
Kad smo vec kod odmora i mobinga, mene zanima jos nesto - kada si poslednji put bio na odmoru i da li je mozda prekomerna opterecenost poslom uticala na smanjenje tvog praga tolerancije a povecanje agresivnosti pri komunikaciji? Da li je radno vreme fiksnih 40 sati nedeljno, ili tu ima prekovremenog rada?
[ NapredniBot @ 08.09.2015. 14:50 ] @
Budi spreman da tužiš ukoliko budeš dobio otkaz. Otkaz ne možeš da dobiješ tek tako (tj. možeš ako je poslodavac baš toliko glup). Pre otkaza poslodavac je dužan da te upozori, zatim ti da odgovoriš na upozorenje, pa tek nakon tvog odgovora, odnosno isteka roka za odgovor, poslodavac može da donese neko rešenje. Takođe, poslodavac je dužan da ti da primeren rok da ispraviš nedostatke u radu.

Citat:

Član 180

Poslodavac je dužan da pre otkaza ugovora o radu u slučaju iz člana 179. st. 2. i 3. ovog zakona, zaposlenog pisanim putem upozori na postojanje razloga za otkaz ugovora o radu i da mu ostavi rok od najmanje osam dana od dana dostavljanja upozorenja da se izjasni na navode iz upozorenja.

U upozorenju iz stava 1. ovog člana poslodavac je dužan da navede osnov za davanje otkaza, činjenice i dokaze koji ukazuju na to da su se stekli uslovi za otkaz i rok za davanje odgovora na upozorenje.

Član 180a

Poslodavac može zaposlenom iz člana 179. stav 1. tačka 1) ovog zakona da otkaže ugovor o radu ili izrekne neku od mera iz člana 179a ovog zakona, ako mu je prethodno dao pisano obaveštenje u vezi sa nedostacima u njegovom radu, uputstvima i primerenim rokom za poboljšanje rada, a zaposleni ne poboljša rad u ostavljenom roku.


Za sada, kao što je Darko rekao, tehnički ti nisi dobio ništa sem godišnjeg odmora. Međutim, po mom mišljenju ako žele da ti napakuju, onda će to i uraditi. Dobra stvar je to što je izuzetno teško izmisliti nešto i pritom ne napraviti gomilu grešaka. Na osnovu raspoloživih informacija rekao bih da je zakon na tvojoj strani i u tom slučaju na sudu je jedino bitno da sudija bude normalan čovek.

Da sam na tvom mestu ja bih počeo da se raspitujem ko su dobri advokati za radne sporove. Po povratku na posao posebno bih obratio pažnju na to šta potpisujem i smanjio bih bilo koji vid komunikacije sa tim koleginicama na minimum, odnosno samo bih komunicirao u vezi sa poslom.
[ Blue82 @ 13.09.2015. 20:30 ] @
Ne znam samo kako su svi odmah zauzeli stranu @tma1717 kao ostecenog? Treba biti zaista veliki idiot pa da nekoga samo tako optuzis za mobing, jer to sa sobom vuce mnoge posledice za obe strane. Mala je sansa da je @tma1717 ostecena strana i da tu bas nicega nije bilo, ali svi se prave ludi kada dotera cara do duvara. Ne bih ja bas njemu davao savete kako da se izvuce.
Ako nije idiot tesko ce druga strana dokazati mobing, a ako jeste idiot trebao mu je neko jos ranije polomiti noge, za nauk drugima. Ukoliko je kriv treba da dobije otkaz pa da u sledecoj firmi neko njega zajasi. Mi smo cudan narod. Sa jedne strane svi kukaju kako je tesko, kako ih maltletiraju gde god stignu, kako radnici nemaju nikakva prava a kad se neko digne protiv takvih, narod stane na stranu poslodavca. (on nije poslodavac ali ga predstavlja svojom funkcijom i moci da aktivno utice na druge, pa dodje na isto).

Ako si nevin, srecno ti bilo, a ako nisi nadam se da se neces izvuci.
[ Darko Nedeljković @ 15.09.2015. 12:48 ] @
Blue82, tvoj odgovor pokazuje znake elementarnog nepoznavanja zakona. Za mobing je odgovoran poslodavac, a ne zaposleni i protiv poslodavca ide tuzba, pa tek posle kad poslodavac sve plati on ima pravni osnov da to naplati od radnika koji je vrsio mobing i to po strogo definisanoj proceduri. Ja sam UVEK protiv onih koji hoce da se bave biynisom, a tesko im da odvoje nekoliko sati da procitaju zakone i informisu se o svojim pravima i obavezama. Za radnika mogu da razumem da je lenj i glup pa ako posledica toga neinformisan, ali za poslodavca ja to sasvim ne mogu da razumem - kazna za svaku nepravilnost je nekoliko stotina hiljada dinara, a u Srbiji ne postoji covek ciji sat vredi 100.000 dinara, pa da moze sebi da dozvoli da kaze "bole me uvo za kaznu, ne isplati se meni da potrosim 5-6-7-8 sati na citanje tekstova zakona". Ne moye tako da se vodi posao kao sto se cuvaju koze, pa kad koza hoce u bastu ti je klepis stapom po glavi i problem resen. Ne, kod ljudskih resursa je tacno definisano kako se postupa u kojim situacijama i tu ne treba uopste da se iymisljaju sopstveni nacini, vec samo da se primeni zakonom definisano. Da li ti uoste shvatas da mi ovde upravo stitimo ugrozenog radnika od bahatog poslodavca? Onog trenutka kad se javi neko i pita kako da se yastiti od mobinga, dobice odgovor sa tacnim algoritmom koraka koje treba preuzeti, a u ovom trenutku imamo pitanje sasvim druge vrste, pa shodno pitanju dajemo i odgovore.
[ vladd @ 15.09.2015. 14:13 ] @
Ova tema je poprilicno besmislena.

Neki tutumraci u nekoj firmi su culi za termin mobing, naravno, bilo im glupo ili cak i nisu znali gde da se informisu, ali u rakijskim nocima su zakljucili da je to "neki opasan" razlog i ceo svet se bori protiv te posasti, pa ce oni tu pretnju iskoristiti za lupetanje i blef.

Svaki mobing je trajna radnja. I u procesu dokazivanja i ustanovljvanja mobinga, mora da postoji i medijator u resavanju spora. Dok se celokupna procedura ne odradi, nema ni reci o mobingu, niti o bulaznjenjima jeste nije.

Nakon toga slede disciplinske mere, davljenje sa sindikatom, i radnim sporom.

Svaku aktivnost koju rukovodstvo preduzme, naravno nezakonito, u radnom sporu se to sankcionise, i preduzece je duzno da nadoknadi ostecenom radniku nastalu stetu.

Koliko sam ukratko mogao da vidim, neka orojla je sa ili bez razloga odradila "kombinaciju", i donela "presudu", probajuci pride prevarne radnje na blef.

Posto su bili dovoljno ocajni, da budalesaju u toj meri, moj predlog je da se nadje dobar advokat koji ce ih izuti na sudu po vise osnova, a ovo nabrzaka glupiranje ih kostati podosta.


Bez da stajem i na jednu i na drugu stranu, i da je bilo mobinga, morala je biti odradjena procedura i konstatovanje stanja i trajnosti mobinga. Nakon toga postoje mere, u zakonu, ali i procedure kako se te mere sprovode..

Ovo dza bu, naa bum i na blef svakako nije podrzano zakonom, ali zakon prepoznaje prevarne radnje koje su pokusali na galamu, a bez procedura, definisanih zakonom ili internim pravilnicima..

Ne moze niko nikoga poslati na "odmor", posto termin "prinudni odmor" ima specificno znacenje i namenu, i ne moze vaziti za pojedinca. Mogli su da odrede orocenu suspenziju, do razjasnjenja situacije, razgovora sa medijatorom ili pomiriteljom..potpuno su druge metode..

Ovo sto je uradjeno je namerno ili glupavo zaobilazenje propisa i procedura. U svakom slucaju su usli u prekrsaj i nezakonite radnje.
[ Darko Nedeljković @ 15.09.2015. 15:51 ] @
Citat:
vladd: zakon prepoznaje prevarne radnje koje su pokusali na galamu, a bez procedura, definisanih zakonom ili internim pravilnicima....

Ne bih rekao da postoje prevarne radnje - pravo tvog poslodavca je da ti koliko sutra predlozi sporazumni raskid radnog odnosa i ti ces ako ti je to u interesu prihvatiti a ako nije neces i kraj price, nema tu nikakve prevare, ako si bio pismen da potpises ugovor o radu, pismen si da procitas i predlog za sporazumni raskid radnog odnosa i da kazes da ti raskid radnog odnosa nije u interesu. Kako bi se ti pojavio na sudu sa papirom gde si potpisao da dobrovoljno raskidas radni odnos, a posle dosao na sud sa pricom "znate ja sam mislio da ovo znaci da mi se plata povecava za 100%"
Godisnji odmor tek nije nikakva prevarna radnja, vec je pravo i duznost poslodavca da zaposlene salje na godisnji odmor.
[ bogdan.kecman @ 27.09.2015. 20:32 ] @
Citat:
tma1717:
nikog nisam pipnuo,slao sam mejlove sve vezano za posao, upozoravao na komunikaciju, skretao pažnju na greške koje prave.


bracale mi imamo u firmi "trening" koji se zavrsava sa "pismenim testom" svake godine za taj mobing i mogu odma da ti kazem - to sto si radio se u narodu zove "smaranje" a u biz. svetu kada to radis duze se to zove mobing!

e sad zakonski, sta, kako, koga, koliko i te fore, to vec ne znam.. dobio si ovde neke savete, uvek mozes da se ispruzis nekom advokatu da proveris info... ali to cesto skretanje paznje, smaranje konstantno mailovima treba ovo, treba ono, ne valja vam ovo, ne valja vam ono - od toga normalni ljudi dobijaju ospice i to se prijatelju zove mobing ... to da si nekom nalupao samare (kazes nisi nikog pipnuo) to nije mobing, to je agresija, fizicko nasilje etc, i to se drugacije hendla, a ovo tiho svakodnevno smaranje, to je mnogo gore i toga, sto rece kolega, smaraci uglavnom nisu svesni, jos misle da rade nesto korisno...
[ vladd @ 28.09.2015. 17:29 ] @
TO je sustinski mobing, u varijanti da se neko stalno omalovazava za posao, daju mu se ili premali ili preveliki zadaci, u rasponu od ignorisanja i poslova za mnogo nizu spremu, do neresivih ili nemogucih radnih zadataka.

Omalovazavanje i ukazivanje na neke nedostatke u radu treba izbegavati i na odredjeni nacin modelovati. Principijelno, nije bitno kako neko radi i da li ima neke specificne mtode, ako obavlja zadati posao. NJegova radna karakteristika moze biti opisana i uklopljena u radni tim. I to je posao za casting ekipe koja se bavi ljudskim resursima.
Kasting je kombinovanje saradnika koji imaju ukomponovane radne osobine koje bi dale maksimum na odredjenom radnom zadatku.

A ne zvocanje i dzangrizanje.

MAda, nevezano za konstataciju mobinga, koja je nekorektno odradjena, ponasanje poslodavca nije bilo po proceduri zakona o radu, pa cak i ako neko ne procita detaljno sva sitna i krupna slova papira koji potpisuje, postoje "pravne zablude", koje se razresavaju u definisanom roku.