[ Genex 99 @ 01.04.2004. 09:48 ] @
Pa ovako

Da li se neko sijeca Voxel programiranja.
Ovaj nacin programiranja, za razliku od programiranja u poligonima koji daju objektu fasadu , daje objektima puni izgled, ne znam tacno kako da se izrazim. Recimo brdo je puno brdo .

Prednost ovog programiranja je taj sto nemoram koristiti svoju FX kartu vec mogu zaposliti procesor, koji i onako nikada ne zauyima ni 50% zauzeca a stalno mi je pokrenut VS, Max 6, ... P sada da ja ne filozofiram ili kako kazu moderatori [quote] to ti ne treba [quote]

Pa bih zamolio nekod od moderatora da ovu temu stavi na TOP jer pripada upoznavanje novih ili starih programera sa ovom novom ili starom tehnikom 3d programiranja.....

Valjda ce me BAR jednom poslusati
[ Reljam @ 01.04.2004. 19:09 ] @
Mislim da gresis u pretpostavci: procesoru je vise potrebna pomoc nego grafickoj kartici, tim pre sto graficke kartice rastu mnogo brze od procesora. Voxeli zahtevaju jako mnogo memorije, a to je danas najkriticniji resurs, tj najvece usko grlo sistema. Konacno, na modernom hardveru sa shaderima, vise toga mozes da uradis (npr. normal mapping - to koriste prakticno svi novi enginei) sa trouglovima nego sa voxelima. Voxeli su bili zanimljivi za recimo teren, a i tada samo pre nego sto su se pojavile 3D kartice. Kako stvari za sada stoje, sumnjam da cemo se uskoro vratiti na voxele.
[ bkaradzic @ 01.04.2004. 23:17 ] @
Citat:
Genex 99:
Da li se neko sijeca Voxel programiranja.
Ovaj nacin programiranja, za razliku od programiranja u poligonima koji daju objektu fasadu , daje objektima puni izgled, ne znam tacno kako da se izrazim. Recimo brdo je puno brdo . :)


Evo jedan interesantan link:
http://advsys.net/ken/voxlap.htm

Problem sa voxelima je memorija i rezolucija. Za sadasnje standarde u grafici voxeli su previse male rezolucije (zbog ogranicene memorije). Mada mogu da budu korisceni za volume lighting gde rezolucija i nije tako bitna (trenutno ;).

Branimir
[ Genex 99 @ 02.04.2004. 15:38 ] @
Pa nisam mislio da hvalim, nego da samo napomenem na alternativu.

Mislio sam da ce mozda u skorijoj buducnosti to biti naslijednik danasnje 3d grafike.

A da zaboravio sam reci da je danasnji problem memorija![ Mrav @ 12.04.2004. 16:30 ] @
Samo nešto da razjasnim: Voxel je 3d pixel, tj. neka vrsta trodimenzionalne teksture, a što je itekako podržano u najnovijim API-jima, naravno ograničenje je i dalje veliki utrošak memorije, ali da oni se mogu koristiti za realno teksturisanje recimo terena (gde se boja dobija presekom realne površine i te trodimenzionalne teksture što je i princip rada voxel-a, a time se izbegava velika jednoličnost koja se dobija običnim 2d teksturama).

Pogledajte malo u DirectX sdk, znam da ima nešto o tome (mada nisam kodirao u DirectX a duže vreme ni u OpenGL), mislim da je termin cube environment map u pitanju.
[ Reljam @ 12.04.2004. 17:37 ] @
Blizu: cube env map su 6 tekstura koje se mapiraju na 6 strana jedne kocke, i uglavnom se koristi za, kao sto mu ime kaze, environment mapping.

Ono o cemu ti pricas se zove volume texture, ali postoji razlog zasto se to ne koristi za teren (u stvari, prakticno se koristi samo za osvetljenje): 1) teren se bolje aproksimira height fieldom jer je povrsina terena dvodimenzionalna, 2) problem 'lepseg' mapiranja tekstura uglavnom vise nije problem zahvaljujuci multitexturingu (koji uzgred to bolje radi od cube mape), i konacno 3) koliziju i fiziku je neuporedivo lakse raditi na height fieldu nego na volume mapi.

Konacno, volume texture ne resava problem same geometrije: kako iz volume texturea izvuci geometriju za teren? Ne mozes samo da nacrtas kocku - time neces dobiti ono sto hoces.
[ Genex 99 @ 15.04.2004. 10:33 ] @
Ja sam samo mislio da pogledam na "Obzoru" da li ce mozda nakon skorije buducnosti i uvecanja kapaciteta memorija Voxel naci svoju pravu primjenu.


Mislim da sam vec pitao Relju Markovica za savremeno 3d programiranje!