[ S A J A @ 26.09.2015. 10:43 ] @
Ima jedna stvar koja me žešće nervira kod slikanja sa DSLR-om pa bih voleo da vidim kakvi su vaši utisci.

Naime, kad slikam nešto, ja prvo nanišanim ono što hoću da slikam (centralna tačka), pritisnem shutter do pola, namestim kadar i opalim.
Sa stanovišta fokusa to je sasvim ok.

Sa stanovišta ekspozicije, ništa ne valja. Naime, aparat odradi metering i zaključa ekspoziciju u onom kadru gde sam nišanio šta da fokusira. Posle mi tu ekspoziciju primeni na finalni kadar i to u dosta slučajeva nije ono što treba da bude.

Bilo bi lepo kad bi half-press-shutter radio samo fokus lock a metering prilikom okidanja ali ne mogu da podesim moj Canon 70D da radi tako. Jedino čega sam se dosetio jeste, da prvo na željenom kadru zaključam ekspoziciju (AE Lock) pa onda odem da nanišanim fokus, vratim se i okinem. To tako radi ali mnogo je veliko cimanje, nekad moram brzo nešto da slikam i dok ja odradim ovu proceduru prođe voz.

Da li još neko ima ovakvih "problema"?
[ Backy @ 28.09.2015. 15:26 ] @
A ako dugme za ae lock pretvoris u af on/lock pa onda prvo fokusiras a ekspozicija ostane otkljucana za prekadriranje?

Slab sam sa canonom, na nikonu moze ovako a i da half press zakljucava samo fokus...
[ Predrag Supurovic @ 28.09.2015. 17:26 ] @
To je podesivo.

Na mom 650D radi obrnuto, zakljuca fokus na prvom kolenu ali ne i merenje svetla, tako da kad prekadriram on menja i dalje parametre uskladjujuci sa svetlom. Meni to malo ide na zivce jer sam ja navikao da zakljucavam i fokus i blendu :)

E sad, na 650D ima dugme * koje zakljucava blendu, pa to koristim i imam jos vecu kontrolu.
[ S A J A @ 28.09.2015. 20:18 ] @
Backijeva ideja je ok ali bih je izbegao jer onda moram da se navikavam na novi sistem slikanja pa kad uzmem kompakt ili tuđi aparat ima skroz da se pogubim.

Pošto sam svakako gledao podešavanja za half press, tamo nema opcije da se stavi samo AF Lock, onda sam pogledao uputstvo za aparati za našao zanimljivu stvar:U prevodu, ako koristim Evaluative Metering onda half-press zaključava i fokus i ekspoziciju. A ako koristim bilo koji drugi metering onda se zaključava samo fokus. Ovo nije baš logično ali bar sam razjasnio dilemu. Imam aparat već par meseci i često se čudim kako mi maši ekspoziciju na dosta slika kad ono zaključavao ekspoziciju dok sam nišanio! Sad sam prebacio metering na Center-Weighted Average i radi odlično, meri prilikom okidanja.

Predraže, ovo može i tebi da posluži, prebaci na Evaluative Metering i onda će ti zaključavati ekspoziciju kad pritisneš shutter do pola. A razlika između Evaluative Metering i Center-Weighted Average nije velika.