[ motor @ 08.10.2015. 18:12 ] @
Pozdrav svim forumašima. Imam jedno pitanje, ako može itko dati savjet. Na jednim kolicima su montirana dva motora od brisača automobila. Potrebno je napraviti uređaj s kojim je moguće upravljanje da može ici naprijed-nazad i da se može skretati. Naprijed nazad je riješeno. E sad, kako sam ja to zamislio (treba napraviti bez MCU-a). Koristeci dva jednostavna PWM regulatora (npr http://www.circuitstoday.com/dc-motor-controller) izvršiti upravljanje motorima na način da se koristi jedan dupli potenciometar(R1), i time se postiže; zakretanjem osovine potenciometra u jednu stranu npr. lijevo, jedan motor se brže vrti, jedan sporije i time dobijemo skretanje. E sad, kad je potenciometar na sredini imamo jednaki PWM, motori se jednako vrte i postižemo pravocrtno gibanje. Tako sam to i napravio, jedino što sam se sad sjetio,da je to samo za skretanje. Kako napraviti za podešavanje brzine naprijed i brzine skretanja? Jer naprimjer, kad je potenciometar na sredini, imamo pravocrtno gibanje, ali s 50% snage. Kako mijenjati tu snagu od 100%, jer ako pomaknem potenciometar R1, dolazi do skretanja. Nadam se da sam donekle objasnio problem. |