[ bluethunder @ 09.10.2015. 13:10 ] @
Jedan poznanik iz Engleske bi hteo da mi posalje oko 1000 EUR preko Paypala... medjutim, on taj svoj Paypal nalog koristi i za placanje honorara za neke njegove saradnike. Ako bi mi poslao pare koristeci taj nalog, da li bi takva uplata bila sumnjiva za nasu poresku upravu (npr. ako u opisu stoji rec "affiliate payment" - iako ja nisam njegov affiliate, te bi ova uplata bila pre kao poklon)?

Da li Narodna Banka Srbije uopste ima bilo kakav uvid u Paypal naloge gradjana sa podrucja Srbije ukoliko se prispele pare NE PREBACE na racun u neku srpsku banku?
Recimo ako vam neko uplati 1000 eur i vi tu sumu sa Paypala polako potrosite kupujuci stvari na Ebayu i drugim sajtovima na netu, da li tada NBS uopste moze da zna za te transakcije? Koliko ja razumem, odgovor bi trebalo da bude ne, posto dok se ne izvrsi transfer na neku banku u Srbiji ne bi trebalo da imaju uvid u bilo ciji PP nalog.
[ Predrag Supurovic @ 09.10.2015. 13:24 ] @
Ne, osim ako ne postoji neki tajni ugovor izmedju PP i NBS
[ bluethunder @ 09.10.2015. 13:33 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Ne, osim ako ne postoji neki tajni ugovor izmedju PP i NBSTako sam i ja mislio. Nesto ne verujem da bi PP pravio tajne ugovore sa banana drzavama kao sto je Srbija, a da sa ozbiljnijim drzavama nema takve ugovore (koliko je meni poznato nema).

Hvala na brzom odgovoru!
[ Java Beograd @ 09.10.2015. 14:09 ] @
A kakve veze inače ima Narodna Banka Srbije sa bilo čijim parama ?
[ Predrag Supurovic @ 09.10.2015. 17:22 ] @
NBS mu valjda dodje centralna banka i preko nje se valjda prate tokovi novca...
[ Java Beograd @ 10.10.2015. 21:24 ] @
Pogrešno. NBS reguliše rad banaka u zemlji, ali ne nadzire račune građana.
[ S A J A @ 11.10.2015. 16:10 ] @
Računi građana se generalno prate kako bi moglo da se vidi da li obavljaju neki posao preko računa i da se oporezuju. Tu postoje i drugi razlozi: pranje novca, finansiranje terorizma i slične nelegalne aktivnosti. Ako ne bi pratio račune građana onda država ne bi imala uvid u aktivnosti građana i samim time bi bilo teško oporezivanje i suzbijanje sive ekonomije i nelegalnih aktivnosti. Nije logično verovati da će ljudi sami da prijave svoj prihod po pricipu "majke mi". Zato kontrola treba da postoji.

Sve isto bi trebalo da važi i za Pay Pal. Sad ne znam detalje da li se i to kontroliše ili ne, ali vrlo moguće da se ne kontroliše ako je procenjeno da je to previše beznačajan promet da bi se implementirala kontrola. U slučaju da tu krenu da se obrću neke ozbiljne pare, verujem da bi kontrola postojala. Ne znam zašto bi neko mogao bez kontrole recimo da zarađuje milione a ovaj koji radi preko "običnog" računa da zbog toga mora da vodi knjigovodstvo i plaća porez.

Ovde se može videti da Pay Pal generalno sarađuje sa bankama država:
https://www.paypalobjects.com/...ure_list_as_of_july_1_2015.pdf

[Ovu poruku je menjao S A J A dana 11.10.2015. u 17:21 GMT+1]
[ Java Beograd @ 11.10.2015. 19:14 ] @
Pay Pal ne sarađuje "generalno", već apsolutno. Kako inače da prebacš pare na PP račun i sa PP računa kad ovi ne bi sarađivali.

Banke, naravno sarađuju sa državom. Iluzorno bi bilo da ne sarađuju. Svaka transakcija preko nekog iznosa se prijavljuje poreskim organima.

Moj post se odnosio na Narodnu Banku Srbije, koja nije niti poreski niti policijski organ, i nema, ama baš nikakve potrebe da nadzire transakcije građana, ma kakve i ma u kom smeru.
[ noreniou @ 11.10.2015. 22:00 ] @
Citat:
...Banke, naravno sarađuju sa državom. Iluzorno bi bilo da ne sarađuju. Svaka transakcija preko nekog iznosa se prijavljuje poreskim organima.a...


A kvaka u ovom slucaju je da osoba koja prima novac ne planira isti da prebaci sa, tog/svog PP naloga, na svoj racun kod domace banke, vec da novce trosi za placanje preko neta.

PP ne prijavljuje NBS stanje na PP racunu, odnosno bilans, tako da uplata/uplate ne mogu biti, potencijalno, sumnjive za nasu poresku upravu sve do povlacenja para od strane korisnika sa svog PP naloga ka sebi cime NBS/poreznici imaju uvid u devizni promet korisnika i njegove domace banke.
[ Java Beograd @ 13.10.2015. 08:33 ] @
I ja mislm tako. Pare koje su na PP smatraju se kao da nisu u državi. Nisam siguran, ali mislim da je tako. Dakle, da dok su tamo, država Srbija za te pare ne zna i ne interesuju je. Isto kao i da imaš račun u USA.

Onog momenta kad sa PP naloga prebaciš na svoj račun u nekoj srpskoj banci, onda si pare "uzeo", "oprihodovao", "dobio" ili šta god drugo. Tek onda spadaš pod lupu poreskog i bankarskog sistema i transakcija se nadgleda.