[ nadžak @ 12.10.2015. 21:01 ] @
Pozdrav.

Može li mi netko reći koje tačno postavke na uređajima trebam uradit za slijedeću situaciju? Dakle imam 2 rutera. Jedan je Tp link TL-WA 501G a drugi je ASUS RT-N12LX. Ovaj Tp link želim da nakačim na neku vanjsku mrežu i da LANom prosljeđujem signal do ASUS rutera, koji mi pravi mrežu i pokriva potrebni prostor. Na mjestu najjačeg dolaznog signala sam postavio TP link koji taj signal prima i preko desetak metara utp-a ga vodim na ASUS koji pravi mrežu na koji se mi konektujemo mobitelima i jednim kompjuterom.

Pokušavao sam uvijek da ovaj prvi radi kao CLIENT a ovaj drugi nisam posebno ni podešavao. Samo radio postavke passworda na njemu. Kako treba DHCP postavke uradit? (enable ili disable) U koji režim trebam postavit ovaj prvi ruter, a u koji ovaj drugi?

Dakle, već neko vrijeme se zezam oko ovoga i vidim da ću morat nekoga ko je voljan malo gnjavit pa ovo podesim kako treba. Radilo je to neko vrijeme al po principu malo malo pa stane. Do sada sam postavljao TP link u režim CLIENT i nisam na njemu ništa posebno podešavao. Neko mi reće trebalo bi neke gateway postavke uradit. Ovaj drugi ASUS, koji mi pravi mrežu sam samo promijenio password i IP adresu. Ostalo sve sam ostavio po defaultu. Dešava mi se da se može kompjuterom ili mobitelom nakačit na ASUSa i izaći na internet ali nakon nekog vremena ili kada se još neko pokuša nakačiti onda se veza prekida i dobiješ pristup početnoj stranici ASUSa !?


Vjerujem da je stvar u tome kako uradit postavke na uređajima i da će to biti OK. Jedan kolega mi piše da to neće ići ovako kako sam zamislio i da će biti nepouzdano.

Hvala puno. Pozdrav.

[ alekksandar @ 13.10.2015. 06:39 ] @
A kako se kacis na tu mrezu sa koje uzimas Net? Od toga zavisi podesavanje i tp linka i asusa.
[ nadžak @ 13.10.2015. 07:37 ] @
Citat:
alekksandar: A kako se kacis na tu mrezu sa koje uzimas Net? Od toga zavisi podesavanje i tp linka i asusa.


Pozdrav. Nisam siguran na šta si mislio u pitanju ali evo ovako: Tp link uređajem se spojim na bežični net iz obližnjeg kafića, restorana itd. nebitno, ima ih nekoliko dostupnih. TP LINK postavim u CLIENT mode i radi to. Ali kad spojim na njega kablom drugi uređaj (ASUS koji pravi mrežu) onda mi nastaju problemi koje sam navodio.
[ alekksandar @ 13.10.2015. 08:50 ] @
Prvo, moraz da znas sta dobijas od kafica, restorana, komsije. DHCP, pppoe, itd itd. Drugo, koliko si siguran u kvalitet te veze? Trece, Sto mislis da ce neko da ti daje dzaba net?
[ nadžak @ 13.10.2015. 10:48 ] @
Hajd da krenem od trećeg. Razumijem taj stav u vezi džabnog neta itd, ne bih sad o tome dugo, iako je danas net postalo besmisleno škrtarit sve dok ga ljudi koriste u granicama normale...

Uglavnom, ne pravim sebi već prijateljima na poslu kad su u noćnoj da ima klikat itd, ništa kritično. Ovo prvo dvoje-nemam pojma koje su postavke na predajnoj strani. Jedino da pročitam ono što je dostupno a što vidim na ruteru kad se nakačim na određenu mrežu.