[ playful_tongue @ 16.10.2015. 21:14 ] @
Ćao ljudi, dobro veče, dobar dan, dobro jutro, kad ko čita.

Ja sam nub i imam problem. Elem, u stanu u koji sam se skoro uselio imam neku veliku TA peć od 6kw. E, sad imam iza nje i neku sklopku koja bleji u zidu. U tu sklopku iz TA peći ide trofazni kabl, pa iz sklopke se nastavlja i uključuje se u zid. Međutim, iz te sklopke ide i jedan obični monofazni kabl. Taj kabl pretpostavljam da ide u tajmer. Sad, stvar je u tome što ja imam dva tajmera, jedan digitalni koji ne radi i jedan mehanički. Ovakav

E, sad, stvar je u tome što kad upalim samo trofazni kabl, peć ne radi. Tek kad upalim šteknem u struju i onaj monofazni kabl (nebitno dal direkt u struju ili u tajmer, pa u struju) onda radi fino. Iskreno, ja ni ne znam da li smem da palim taj monofazni bez tajmera, pa se nisam zezao. Nisam znao ni tajmer kako da podesim. Međutim skontao sam (možda pogrešno?) da vreme na tom tajmeru treba da podesim ručno (trenutno vreme gde je ona strelica), a da gurnem ka dole one male đavole sa strane u periodu kad želim da se peć puni (od 00 do 8h). Međutim, ne budem ja lenj, malopre uzmem podesim fino 8 i nešto, okrenem termostat na peći (valjda se tako zove, ono napred što može da se okreće do 3 (majko božja koji sam nub, ne zamerite)) i sad ja sav srećan seo da čitam nešto, kontam to će samo da počne da greje oko 12, sve ko Bog. Međutim, ne lezi vraže, pipnem ti ja TA peć, kad ono ona topla. Češkam se ja po glavi, mislim se, jesmo se tako dogovorili?! Pa nismo se tako dogovorili!
I tako ja uzmem da konsultujem gugl. Međutim pošto nisam našao odgovor na ovo pitanje koje mene konkretno muči (valjda jer niko nije toliki idiot kao ja), rešim ja da pitam one koji sigurno znaju bolje od mene. E, sad nastupate vi, dobri ljudi. Pomozite sirotom meni da ne umrem od zime, kako bre radi ovo sokoćalo, kako ja to da podesim?

Nadam se brzom odgovoru. Hvala i pozdrav.
[ samuki @ 16.10.2015. 21:58 ] @
Imam takav tajmer , samo ne razumijem pitanje , a on nije predviden za Ta peci ,jer je unutra jedan mali ,slab, prekidac!
P.s. ako ti non stop radi ima sa strane prekidac kojim ukljucujes i iskljucujes tajmer.
[ playful_tongue @ 16.10.2015. 22:10 ] @
Nije predviđen za TA peći? Ima sa strane prekidač, nacrtan je sa gornje strane satić, a sa druge I. Koliko sam shvatio, to je kad hoću da peć izduvava, pa se isključi ta peć, to jest okrene se onaj potenciometar nazad na nulu i pusti se izduvavanje. Ja sam ovde našao da je tajmer okej za TA http://www.2t.rs/tajmer.htm
Mene zanima da li smem da ubacim monofazni kabl direkt iz sklopke u zid bez tajmera i da manuelno palim i gasim peć u u 12 i 8 ili još bolje ako bi ti ili neko mogao da mi odgovori kako se podešava ovaj tajmer za TA. Da li treba da upalim ta peć na dvojku recimo i da čekam da krene da greje u podešeno vreme ili kako? Pošto sam tako već probao, kao što gore rekoh, i nije čekala do 12 da počne da radi,već je počela da greje pretpostavljam odmah.
[ ZAS011 @ 16.10.2015. 22:17 ] @
Možeš slobodno da utakneš bez tajmera.
Tajmer zamenjuje tvoje ručno ubadanje/izbadanje.

BTW, tema je za podforum ELEKTROTEHNIKA!
[ playful_tongue @ 16.10.2015. 22:19 ] @
Okej, hvala, jedan deo smo rešili onda. A šta ćemo s ovim što kad je tajmer u struji i podešeno je vreme da krene u 12 on kreće u pola 9 kad je i uključeno u struju? Peć treba da bude upaljena (okrenut onaj potenciometar spreda na samoj peći) pretpostavljam sve vreme?
[ gti2 @ 17.10.2015. 06:40 ] @
Prekidac sa strane tajmera prebaci na simbol sata da bi radio automatski.Kad je na polozaju 1 tj "I" onda stalno daje napon,a to ti ne treba.
Podesi one zubice da radi "od-do" ,podesi na njemu da ide po realnom vremenu i to je to.Ako ne ukljuci u zadato vreme (obicno ima crvenu LED koja signalizira ukljucenje) onda je tajmer neispravan.Sam tajmer je slab da nosi TAP,on treba samo da ukljucuje kontaktor na koji je povezana pec.
[ belaglava @ 18.11.2015. 21:11 ] @
Tajmeri su jako korisna stvar. Štede i vreme i novac. Vreme da ne cekate 12h svaku vece, a novac tako sto se pec puni po 4 puta jeftinijoj tarifi.
U gornjem linku sam video neki tajmer ali sam po oglasima nalazio i jeftinije varijante tipa ovog koji izgleda ok http://tajmeri.blogspot.rs/ pa me zanima da li je neko imao iskustva?
[ Power Manager @ 19.11.2015. 00:18 ] @
Kupis ga, otvoris g,
i kad budes video kontakte relea koji je u njega ugradjen odmah ces da odustanes od paljenja stana ili kuce.
[ branko tod @ 19.11.2015. 15:02 ] @
Prvo, niža tarifa je od 23 do 7 zimi. Barem u Beogradu.
Drugo, taj mehanički tajmer pri svakom nestanku struje staje i gubi sinhronizaciju.
Zato je moja preporuka da se uzme digigitalni tajmer sa bekap baterijom. Mogu da
se nađu za 600 - 800din. Sklopka košta isto toliko. Uzme se neka kutija, ubaci sve
to unutra i gotovo.

[ Power Manager @ 19.11.2015. 16:53 ] @
Ovo gore navedeno od @Branko tod je pravo rešenje problema !

Tako se to radi, a da se ništa ne upali.
[ belaglava @ 19.11.2015. 19:33 ] @
Ovo sto Branko pise je upravo to sto sam gore okacio.
Koliko sam shvatio u onom ima sklopka koja u stvari sluzi da se pec pali i gasi a tajmer je taj koji pokrece sklopku.
Nasao sam i semu na drugim sajtovima ali ne razumem se u te seme pa ne bih da eksperimentisem.
U onom oglasu je navedeno da moze i sa mehanickim i sa digitalnim tajmerom.
Ja sam te tajmere gledao i mehanicki su 500-550din, a digitalni oko 900din na buvljaku.
Sklopke sam takodje gledao i imaju slabije i jace. Ova cena sto Branko navodi je za neke slabije sklopke. Neke besumne se krecu i do 20,30e
Te neke kutije kostaju sta znam 300-400din pa uticnice 200-250din pa utikaci 150-200din pa kablovi ne znam koliko su pa na kraju to opet izadje lepa cifra :D
[ Power Manager @ 19.11.2015. 19:38 ] @
@belaglava

Odalkle Si ?

Ako nije tajna..

možda imam neko pametno rešenje,,,
[ branko tod @ 19.11.2015. 19:49 ] @
Ako imaš peć od 4,5 kw ti po fazi vučeš 7a. To ova sklopka izdržava godinama.
A ako ti je peć monofazna spoj pralelno kontakte.
U slučaju da kupš gotov uređaj, uzmi digitani, i što reče kolega pogledaj kakva je
sklopka ugrađena.
[ lud ko struja @ 29.11.2015. 22:49 ] @
Citat:
branko tod:
Prvo, niža tarifa je od 23 do 7 zimi. Barem u Beogradu.
Drugo, taj mehanički tajmer pri svakom nestanku struje staje i gubi sinhronizaciju.
Zato je moja preporuka da se uzme digigitalni tajmer sa bekap baterijom. Mogu da
se nađu za 600 - 800din. Sklopka košta isto toliko. Uzme se neka kutija, ubaci sve
to unutra i gotovo.

Jel moze neki sat na baterije umesto tog tajmera pa da se upakuje u TA pec a ne u te neke kutije?
[ 3__0__3 @ 30.11.2015. 00:24 ] @
Branko spava, nemoj da ga budis (stariji clan ove zajednice) treba mu odmora,

@lud ko visok napon

Citat:
lud ko struja: Jel moze neki sat na baterije umesto tog tajmera pa da se upakuje u TA pec a ne u te neke kutije?

Kako si mislio da se upakuje u termo pec ?

E,...dosta je velka temperatura unutar kucista, tu sa desne strane termo peci,(kad skines plocu gde je termostat i Vent)
nije bas za ugradnju neke elektronike.
Moze da se ugradi ali nije to "Siguran Savet"--tako da, bolje da ne ugradjujes ako ne moras,

Ne znam sta ce Branko da ti savetuje kad se probudi, On uvek ima neka prijatna iznenadjenja,

Mozda ces morati da "Pod-Šprajcuješ" termo pec od 300kg i da je podignes na neku Betonsku Coknu od 30cm,

Brankove ideje su cudnovate...

pozdrav....

[ lud ko struja @ 30.11.2015. 00:43 ] @
Lepo, sklopka unutra a sat spolja i kabl kroz one resetke.
[ 3__0__3 @ 30.11.2015. 00:50 ] @
Tako je_____U Pravu Si !

Ni za sklopku nije "Lepo Okruzenje" da bude ispod poklopca Ta peci, ali ce da izdrzi to,

ali elektronika NE !

pozdrav @struja

[ Predrag Supurovic @ 30.11.2015. 10:48 ] @
> Uzme se neka kutija, ubaci sve to unutra i gotovo.

E ta neka kutija ume da bude problem. Nigde da nađem nešto dovoljno veliko da stane sklopka a da je pogodna za elektriku. One koje mogu da se kupe po elektro radnjama po ceni prevazilaze sam projekat.
[ branko tod @ 30.11.2015. 16:34 ] @
Ja ne bi nikako preporučivao da se bilo šta ubacuje u ta peć. Dolazi tu
temperatura sigurno do 80*C. Sve se strpa u spoljnu kutiju, probuši
rupa na kutiji i na stranici peći. Kutija se pričvrsti sa četiri zaxrtnja M4
koji iimaju dve matice kao distancere da kutija ne leži direktno na limu.
Kutija košta ispod 500 din, i ima oznaku 688.004, pravi RO CKGRAND,
dimenzije 150x110x70, PRC normalo. Sve se lepo smesti unutra.
[ lud ko struja @ 30.11.2015. 17:40 ] @
Ma 180 stepeni, mozes peci pile! Nema tu gde su instalacije i termostati vise od 40-50 nema sanse, lim je jos hladniji a 80 mozda ima odgore. Necu nikakve kutije ni kablove ni uticnice.
[ branko tod @ 30.11.2015. 18:19 ] @
Citat:
lud ko struja: Ma 180 stepeni, mozes peci pile! Nema tu gde su instalacije i termostati vise od 40-50 nema sanse, lim je jos hladniji a 80 mozda ima odgore. Necu nikakve kutije ni kablove ni uticnice.

Kako ti volja.
[ lud ko struja @ 30.11.2015. 18:50 ] @
Pa jel moze sat umesto tajmera i kakva sklopka treba, to ja vas pitam? A ostalo je moj problem.
[ MHC @ 01.12.2015. 03:41 ] @
Citat:
lud ko struja: Necu nikakve kutije ni kablove ni uticnice.

Od koliko kW je tvoja pecka ?
[ branko tod @ 01.12.2015. 14:43 ] @

Ja sam sebi napravio ovako, a ostali kako hoće. Za ovo samo
mogu da kažem da radi dobro i pouzdano.
[ lud ko struja @ 01.12.2015. 17:04 ] @
Ja sam mislio sklopku unutra a tajmer napolju, to povezati zicama bez uticnica i izvuci fazu pre sklopke za ventilator. Mislio sam cak i sat umesto tajmera ali izgleda da ne moze posto nema takvih sklopki a i mogao bi samo da ukljuci a ne i da iskljuci.
Citat:
MHC:
Citat:
lud ko struja: Necu nikakve kutije ni kablove ni uticnice.

Od koliko kW je tvoja pecka ?

4

[Ovu poruku je menjao lud ko struja dana 01.12.2015. u 18:14 GMT+1]
[ MHC DHT @ 03.12.2015. 04:06 ] @
Citat:
lud ko struja: Ja sam mislio sklopku unutra a tajmer napolju,

Šta nedostaje ovom elegantnom resenju sto je @Branko tod uradio ?

Citat:
lud ko struja: Mislio sam cak i sat umesto tajmera ali izgleda da ne moze

Kako ne moze ?
Doduse ne znam na kakav si sat mislio ?

Onaj sat sa crkve ne moze, ali ovaj moze:

[ lud ko struja @ 08.01.2016. 22:45 ] @
Sta kazete da se tajmer veze umesto termostata (onog od napred 0 1 2 3)?
[ Living Light @ 08.01.2016. 23:05 ] @
Citat:
lud ko struja: Sta kazete da se tajmer veze umesto termostata (onog od napred 0 1 2 3)?

Nisam Te bas najbolje razumeo,
(samo savetujem da ne pravis nikakve "Exibicije", koje mogu da Te dignu u NEBO )

Naime:

1) Tajmer je jedinica za vremensko odgranicenje rada nekog uredjaja,

2) Termostat je SIGURNOSNA NAPRAVA za "Ukljuci-Iskljuci" za grejace, brenere, Peći, Pumpe,

Ta dva uredjaja, nisu UPOREDIVA po funkciji, ni ti po "Akciji-i Reakciji",
Ne smes da mesas "Babe i Žabe" ...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za sve nedoumice Forum je FULL otvoren,

Bolje je da pitas,
nego da "Stvar" u vazduh "degažiraš"

pOz
[ lud ko struja @ 09.01.2016. 01:11 ] @
A najbolje da pogledam pre nego sto pitam, zaboravio sam da je i termostat trofazni.
[ Living Light @ 09.01.2016. 07:40 ] @
-TA-pecka je trofazna, grejaci su tako povezani da "ocekuju" napajanje sa 3 faze,
-Termostat je trofazni, sa 3 kontakta i 6 izvoda (svaki kontakt ima 2 izvoda na kucistu termostata),

-Tajmer sa integrisanim satom (onaj beli, sa slike, gore) je za monofazne potrosace (samo 1 faza),

Znaci, tajmer sa satom NE moze direktno da ukljuci sve 3-Faze na grejace u termo peci.

Zbog toga se savetuje da tajmer ukljucuje sklopku, koja ima adekvatno jake kontakte
da izdrze struju koju vuku grejaci, a to nije malo ampera.

Nemoj puno da se "vrtis oko teme i razno-raznih resenja"
nego pgledaj jos jednom kako je Branko to resio.

Ti uradi isto ili slicno, i problem resen.

Proci ce zima dok se ti pokrenes, a racun za struju ce da te podseti da kasnis :)

pOz
[ vladd @ 09.01.2016. 08:05 ] @
Na taj tajmer zakaci trofaznu sklopku, ionako ti tajmercici ne mogu da izdrze velike struje dugotrajno.
[ branko tod @ 09.01.2016. 10:08 ] @
Bogme, taj tajmer sa slike može. Ima relejčinu koja može da prekida 20A.
Vrlo je zanimljivo da rele radi na 48 V DC, oćigledno da bi bio manji redni
kondenzator. Ja sam takav tajmer isekao i ubacio u moje sklopke za peći.
Videti predhodnu sliku.Normalno pogoni trofaznu sklopku.

Izgled sličnog relea:

[ emiSAr @ 09.01.2016. 11:09 ] @
Kad sam vidio kakav je relej, vec tri godine "ganja" bojler 2,2kW-u BiH dvotarifna mjerila dva puta dnevno jeftinija tarifa,
nedjeljom i praznikom stalno jeftina. Tajmer se programira za svaki dan posebno, moze u toku dana vise puta (primjerak kod
mene 8 puta) da ukljucuje i iskljucuje uredjaj koji je na isti vezan.-

pOz
[ branko tod @ 09.01.2016. 12:22 ] @
Evo pločice iz tajmera, samo energetski deo:

[ branko tod @ 18.10.2016. 19:52 ] @
Izrada tajmera u slikama bez reči:

Korišćen tajmer.jpg
[ Living Light @ 19.10.2016. 03:29 ] @
Odlicno, BRAVO !!!

Dobro i estetski uradjeno.

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 19.10.2016. u 21:16 GMT+1]
[ shpiki @ 19.10.2016. 11:17 ] @
Ok uradjeno
Samo, jel mogao tu neki SSR, cisto da nema onog "otkivanja" kad se kontaktor ukljucuje/iskljucuje?
[ branko tod @ 19.10.2016. 11:25 ] @
shpiki - može ssr, ali mora da bude trofazni, da mu pobuda bude na 220v
i da ima hladnjak

Living Light - kada ja uzmem alat iz firme uzmem moj alat jer je firma moja.
Za razliku od tebe.
[ kalimero 011 @ 19.10.2016. 13:28 ] @
^
Citat:
shpiki - može ssr, ali mora da bude trofazni, da mu pobuda bude na 220v i da ima hladnjak

Ovako nešto. Niko tada ništa ne odgovori na pitanje, ali taj SSR radi već četvrtu godinu. Zahteva prilično veliki hladnjak i ne bi valjalo ovako direktno na peć.
[ Living Light @ 19.10.2016. 15:25 ] @
Ja se malo nasalih sa Brankom koji je stvarno
estetski lepo spakovao i skockao kutiju.

Sve je lepo pristupacno, nije previse gabaritno da polomis koleno,
i ne "štrci" za oko.

..a Branko oma ko iz topa, kao da me ne zna.

Moramo ponekad i da se nasalimo, a ne samo "Arbajt maht fraj"
pa da lipšemo od posla.

Branko,

Ako vec moram da ti kazem, i ja sam svasta doneo sa posla (iz moje podizvodjacke firme)

Evo na primer:

2 Cisterne od po 30000 litara,
3 Cisterne od po 25000 litara,

i jednu koja ima duplo dno, za svaki slucaj :D

Sve to drzim u dnevnoj sobi, oma tu pored fikusa :D

..kad vec moram sve da Ti kazem.

Pozdrav ekipi
[ branko tod @ 19.10.2016. 15:46 ] @
Citat:
Living Light: Ja se malo nasalih sa Brankom koji je stvarno
estetski lepo spakovao i skockao kutiju.
Pozdrav ekipi

Stvarno provokativno deluje: vrati to na posao. Žao mi je ako to ne shvataš ali jeste tako.
Hvala za pozitivno mišenje o tajmeru koji je ispao baš lepo.

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 19.10.2016. u 21:18 GMT+1]
[ Living Light @ 19.10.2016. 19:35 ] @
Citat:
branko tod: Stvarno provokativno...

Bas sam "provokativan", gresis debelo.
Rekao sam da je bio pokusaj šale, ali i dalje ne verujes.

Izvoli " Review" tvoje izgradnje uredjaja:

IZVINI na provokativnom ponasanju.

Svako dobro,

pOz