[ 1boki1 @ 17.10.2015. 10:25 ] @
Najpre da napravim mali uvod.
Trenutno imam verziju CS2 , ali planiram da nadjem verziju CS6 ili CC.
Mogu reci da imam osnovno znanje rada u Photoshopu.
S obzirom na fakultet koji sam izabrao i na moja interesovanja mogu reci da želim da se bavim web dizajnom.
Idem logikom da za pocetak kupim knjigu o verziji CS6 jer se nadam da ću je nabaviti uskoro.

Razmišljam da naručim knjigu Adobe Photoshop CS6 ucionica u knjizi .
Pre svega sam zainteresovan za knjige iz Mikro Knjige jer je najlakse naruciti. U ponudi imaju još ove dve interesantne knjige: Photoshop CS3 na dlanu i Photoshop CS3 biblija.


Moja pitanja:
1. Koliko toga cu moci da naucim iz knjige Adobe Photoshop CS6 ucionica u knjizi ako imam verziju CS2 tj. da li se ove dve verzije bas mnogo razlikuju i po cemu?

2. Koje od prethodno tri navedene knjige su najbolje za sticanje znanja potrebnih za web dizajn?

3. Koju mi knjigu na srpskom jeziku vi predlažete s obzirom na činjenicu da imam verziju CS2 i da me zanima pre svega web dizajn?

4. Da li je postoji biblija o verziji CS6 i da li je ona predstavlja bolje stivo za web dizajnera od knjige "ucionica u knjizi"?

5. Molim za preporuku i za knjigu o Illustratoru(takodje imam verziju CS2 i treba mi da naucim ono sto treba da zna web dizajner i ako moze preporuka iz portfolia Mikro Knjige).

Bio sam malo opsirniji ali verujem da na ovom forumu ima ljudi koji mogu da odvoje par minuta da mi kratko odgovore na svih 5 pitanja.
Unapred hvala puno.
Pozzdrav[ plus_minus @ 17.10.2015. 12:28 ] @
Nekad sam obavljao poslove grafičkog dizajna. Tada kada sam radeo prelome stranica, m$ vista je čini mi se bila beta, windows7 nije ni postajao i koristio sam Adobe PS/Ai/InDesign CS. Dakle, prvi Creative suite. Ono što ne znam jeste koju bih ti knjigu preporučio, ali, ono što znam jeste da su opcije koje su postojale u PS-u od pre 5 i kusur godina, i dalje prisutne. Adobe uglavnom radi na poboljšanju interfejsa. A alati iz toolbar-a koji prave razliku u samom projektu su i dalje tu, sa dodatnim alatima koji dolaze uz novije verzije, 3D opcije u PS-u npr. Toga nije bilo čini mi se ni u CS3. U svakom slučaju, nikada ne ubijaju ništa, već samo dodaju i otežavaju (na resorsima), tako da će ti i neka starija knjiga biti od velike pomoći ukoliko je pisao neko ko zaista poznaje materiju. Toliko o knjigama.

Pošto tebe interesuje web dizajn, onda nema potrebe odgovarati na postavljena pitanja.

Web dizajn podrazumeva:

- elementarno znanje u oblasti obrade slika u bilo kojem programu za obradu slika.
- odlično poznavanje/pisanje (x)html4/5 sintakse
- odlično poznavanje/pisanje CSS-a level 1/2/3
- odlično poznavanje/pisanje javaskripte.

Poznavanje ostalih server side skripting jezika, koji briljiraju na `www` polju (php/asp.net/java, ruby, python, itd.. ) jeste poželjno, ali ne mora da se savladava do te mere da nema boljeg od tebe, ukoliko ne želiš da budeš web developer, jer onaj ko poznaje i ostale navede jezike jeste upravo to. Više nije samo web dizajner (front-end, vizuelni deo) već i majstor za generisanje kompletnog front-end dela nad kojim se kasnije vrši manipulacija uz pomoć, uglavnom javaskripte.

Dakle, web dizajner jako malo klikće.
Web dizajner uglavnom - kucka, kodira drugačije rečeno.
Klikće onda kada treba da prepravi neku sličicu, kada treba da izdvoji elemente iz PSD šablona, kada treba da napravi šablon.

Možda je zbog svega toga, najbolja `knjiga` koju ćeš naći: google search ... stackexchange.com ... psdtuts.com
Ako tražiš knjige na srpskom, teško da ćeš naći dovoljno finu materiju, prevedenu kako valja. Nije da nema, ali ima jako malo.

Ako znaš engleski, onda te ništa ne sprečava.
Forumi poput ovog, google/bing/duckduckgo pretraga, pa udri.

---

Ukoliko tebe ipak interesuju isključivo PS/AI/IN i tome slično, ti si onda vičan da postaneš ne web dizajner, već grafički dizajner.
Razlika je ogromna.

EDIT:

Probaj Thimble. Klikni na `Start a project from scratch` i saznaj kako to izgleda kada web dizajner započinje novi projekat.
Ovo je po mom mišljenju idealno za svakog ko ne zna, a želi da postane web dizajner.