[ bulat666 @ 19.10.2015. 14:08 ] @
Pozdrav dobri ljudi, eto mene opet sa novim problemima.

Odjednom u sred rada, mach prijavi EMERGENCY i sve stane. Imam pecurku, imam limit prekidace. Nista od toga ne dodirnem samo idem na reset i sve ponovo radi. Medjutim, relej za alat nece da se pokrene. Resetujem, gasim, palim i plocu i alat, proveravam pecurku, prekidace, sve radi ali relej nikako nece da upali alat a na pocetku programa je radio. Upali nakon pola sata pauze ugasenog drajvera i laptop-a. Rucno kucanje M3 komande i "spindle" dugme ne pomaze. Nosim se mislju da je LPT na laptopu problem (EPP mod u biosu)? U pitanju je djunta Acer 1710. Sluzio me je dobro do sad.

Druga stvar je da opcija "run from here" na machu- NE RADI! Koristio sam je i pre i bilo je sve ok. Jer mi je zbog gore pomenutog problema to jedino resenje da nastavim gde sam stao a da pri tom ne upropastim ili prekinem sat vremena glodanja (nadam se da me razumete). Sad kad ukucam liniju koda od koje zelim da masina nastavi, mach samo prelista linije i vrati na pocetnu i to je to.

Drajver je tb6560 a napajanje je od kompa (12v) sa opterecenjem na liniju od 5v! Motori su X,Z Nema 17, Y Nema 23

Treca stvar je da su, i nakon uspesne kalibracije (steps per unit) motora, krugovi sa jasno definisanim precnikom uvek kraci po X u odnosu na Y za 1mm. Na X mi je z.kais a na Y brezon, da li to pravi problem?

Dajte neke predloge, primere, savete...
[ ZAS011 @ 02.11.2015. 14:14 ] @
Kao prvo, laptop sa LPT i Mach3 uopšte nisu sretna kombinacija.
Drugo, probaj da obrišeš trenutnu definiciju mašine i vratiš iz bekapa konfiguraciju (.xml)
Treće, možda ti nešto u sistemupravi velike smetnje koje su se manifestovale kao E-Stop. Probaj da povećaš Debounce vreme.

Kao finalno rešenje, bekapuj trenutnu Mach3 konfiguraciju (profil, makroe, skrinset-ove ...), deinstaliraj program pa ga instaliraj iz početka.
Inače, Run From Here u .066 verziji zna da bude bagovit. Pokušaj da instaliraš .062 verziju.

rešenje za krugove, preciznu mernu opremu u šake i ponovo kalibriši StepsPer
[ bulat666 @ 02.11.2015. 15:59 ] @
Hvala na odgovoru.

Pa iskreno da ti kazem, cuo sam kako na domacem tako i na stranim forumima da ta kombinacija (lpt na laptopu) i nije zahvalna ali ja to tako koristim vec godinu dana i nisam imao problema. Do sad.
Posto nemam neka detaljna podesavanja (a ionako moram precizno da podesim "steps per"), mislim da cu da izbrisem ceo program pa jovo na novo (ukljucujuci i sistem, posto sam laptop koristio za sve i svasta) bez bekapa jer drugo logicno resenje nemam. Mislio sam da mogu da sredim problem bez vecih podesavanja i cackanja.

Sto se tice krugova. Karakteristicno je da bili oni 30mm ili 300mm u precniku razlika je 1mm u osama.

Nikako da se naviknem na EMC2, i da batalim ovaj windows...
[ ZAS011 @ 03.11.2015. 14:58 ] @
Laptop možeš da koristiš ukoliko poseduješ eksterni motion kontroler bez problema. Sa LPT portom može da bude problema koliko hoćeš.
Jajasti krugovi su indikacija loše podešenosti Steps Per jedne ose.