[ pctel @ 22.10.2015. 10:15 ] @
Nikada nisam obracunavao trinaestu platu, pa ako neko ima iskustva molim da mi ukratko objasni sta i kako se radi - da li se ona objedinjuje sa 12-om ili sta se navodi kao obracunski period, da li za nju vazi limit minimalne zarade i osnovice za doprinose (na koji broj sati?!) ili moze da bude i manja, da li ima poresko oslobodjenje ili ne i slicno sve sto se razlikuje od obracuna normalne plate.
[ drvlada75 @ 22.10.2015. 10:44 ] @
Ono sto sam ja obracunavao i zvalo se trinaesta plata (nije drzavna firma) bilo je strogo definisano uslovima u ugovoru tog lica.
Sto se tice objedinjenja - pojam trinaesta plata kod poreske uprave izgleda da ne postoji jer predaja PPPPD na njihovom sajtu zahteva da se navede tacan mesec obracunskog perioda.
Ja sam naveo ponovo dvanaesti mesec iako je doticna osoba vec primila platu za dvanaesti mesec.
Platili smo poreze i doprinose kao kod redovne plate.
[ djoka_l @ 22.10.2015. 10:57 ] @
Pošto si već pitao da li isplata dividende smanjuje prihod (ne smanjuje), vidim da sad na drugi način pokušavaš da umanjiš dobit.

Pogledaj ovde:
http://www.overa.rs/mogucnost-...inaeste-plate-zaposlenima.html

Dakle, isplate bonusa (13. plate) imaju isti karakter kao isplata dividende, odnosno time se smanjuje kapital, a ne prihod.

Ono što ja ne vidim, to je kako može da ti bude povoljnije da isplatiš "platu" od dividende. Kada se obračunaju svi doprinosi koji idu na platu, finansijski efekat je bolji za tebe ako isplatiš bonus/dividendu na koje ide samo porez a ne i ostali doprinosi plus porez na dobit, nego da isplatiš kroz plate...

Ako se ne varam, doprinosi i porezi na platu su oko 62% na neto iznos, dok je porez na dividendu i dobit oko 15% (nisam u toku sa trenutnim stopama, možda grešim u brojkama)
[ djoka_l @ 22.10.2015. 11:05 ] @
Uzgred, znam kako boli kada ti ova kilava država stavlja prepreke na svakom koraku, a kad napraviš neku dobit, "velikodušno" ti zavuče ruk u džep.
[ iculibrk @ 22.10.2015. 11:12 ] @
Ovo je sa sajta privredne komore Beograda:
Citat:
Primanja zaposlenih i članova uprave privrednog društva, po osnovu učešća u dobiti, ne čine zaradu, već imaju tretman prihoda od kapitala i shodno tome na navedena primanja se ne plaćaju doprinosi.
Mišljenje br:011-00-00544/2005-02,od 7.06.2005.
Zakon o radu (»Službeni glasnik RS«, broj 24/05), u članu 14., predviđa da se ugovorom o radu ili odlukom poslodavca može utvrditi učešće zaposlenog u dobiti ostvarenoj u poslovnoj godini, u skladu sa zakonom i opštim aktom.
Članom 105. Zakona, utvrđeno je da zaradu čini zarada koju je zaposleni ostvario za obavljeni rad i vreme provedeno na radu, zarada po osnovu doprinosa zaposlenog poslovnom uspehu poslodavca (nagrade, bonusi i sl.) i druga primanja po osnovu radnog odnosa, u skladu sa opštim aktom i ugovorom radu.
Pod zaradom u smislu navedenog stava člana 105. Zakona o radu smatraju se sva primanja iz radnog odnosa, osim naknade troškova zaposlenog u vezi sa radom iz člana 118. tač 1)-4) i drugih primanja iz člana 119. i člana 120. tačka 1) ovog zakona.
Prema tome, primanja zaposlenih i članova uprave privrednog društva, po osnovu učešća u dobiti, ne čine zaradu, već imaju tretman prihoda od kapitala i shodno tome na navedena primanja se ne plaćaju doprinosi.

Trebas pogledati navedene clanove u Clanu 105. Zakona o radu. Clan 105. kaze:
Citat:
...Pod zaradom u smislu stava 1 ovog člana smatraju se sva primanja iz radnog odnosa, osim primanja iz člana 14, člana 42. stav 3. tač. 4) i 5), člana 118. tač. 1-4), člana 119, člana 120. tačka 1) i člana 158. ovog zakona.
a clan 14 se odnosi na trinaestu platu.

Proveri jos, ali licno mislim da je ovo gore ok.
[ djoka_l @ 22.10.2015. 11:14 ] @
Vidim da te "svrbe" pare, pa da te pitam da li si razmislio o ovome:
http://www.mena.rs/cms/index.p...obit&Itemid=87&lang=sr

Ukoliko imaš višak para, možeš da uložiš u osnovna sredstva, nekretnine itd. Procenat tog ulaganja može u narednih 10 godina da služi za umanjenje poreza i do 50%. Mislim da je pravilo da to u šta si uložio ne sme da se otuđi bar tri godine.

Recimo, moja firma je kupila poslovni prostor, 3 godine smo plaćali pola poreza na dobit po osnovu umanjenja poreza zbog poreskog kredita, a posle tri godine smo prodali poslovni prostor za veći iznos nego što smo ga kupili (sa svim troškovima kamate). Ne da smo sve to tako planirali, ali je ispalo mnogo dobro za nas...
[ pctel @ 22.10.2015. 11:36 ] @
Dividenda i trinaesta plata su dva nezavisna pitanja - dividenda pripada vlasniku i super bi bilo kad bi ona umanjivala dobit, ali konstatovali smo da ne umanjuje.
Trinaesta plata je motivacioni faktor za zaposlene kojih ima 10 i nije joj primarna svrha da umanji dobit. Pretpostavljam da sugerises ustedu tako sto ce dividenda biti podeljena ljudima na crno, ali ja to necu tako da radim - sve sto zaposleni dobijaju mora da ide preko racuna.
[ djoka_l @ 22.10.2015. 11:39 ] @
Nisam rekao na crno, ali na bonuse se ne plaćaju doprinosi kao na platu - treba isplaiti BONUS. Proveri ovo kod knjigovođe, ja sam poslednje tri godine van te problematike, tako da možda grešim...

[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 22.10.2015. u 12:54 GMT+1]
[ pctel @ 22.10.2015. 13:13 ] @
Citat:
djoka_l:
Vidim da te "svrbe" pare, pa da te pitam da li si razmislio o ovome:
http://www.mena.rs/cms/index.p...obit&Itemid=87&lang=sr

Ukoliko imaš višak para, možeš da uložiš u osnovna sredstva, nekretnine itd. Procenat tog ulaganja može u narednih 10 godina da služi za umanjenje poreza i do 50%. Mislim da je pravilo da to u šta si uložio ne sme da se otuđi bar tri godine.

Djoko, ako se bavis racunovodstvom, onda znas da ogromna dobit ne znaci da firma ima para. Zamisli situaciju da ti je dobit naprimer 5 miliona, a cela ta dobit je na kontu dugovanja kupaca koji ce mozda nekad da plate, a mozda i nece.... najgore sto mozes da uradis u toj situaciji je da iskukas jedan milion, pa da ga ulozis u osnovno sredstvo gde ces 10% od uzozenog iskazati kao trosak. Mnogo je postenije dati to radnicima koji su za tu dobit zasluzni, a to sto kupac nece da plati na vreme ili uopste nije njihova krivica. Verujem da ce se to u sledecoj godini vratiti kroz bolju motivaciju, a cak i da nece jednostavno - zasluzili su. Ja nikad nisam pisao tuzbe zbog neplacenih racuna, pa cu da se pozabavim idejom da li mogu potrazivanja da otpisem nakon sto podnesem tuzbu. Tako firma ne bi imala toliku dobit, a ako se nekad nesto naplati preko suda, to bi moglo biti knjizeno kao vanredni prihod. Za sada samo ideja, ne znam da li to moze ili sme tako.
[ djoka_l @ 22.10.2015. 13:35 ] @
Mislim da ne možeš da otpišeš samo na osnovu tužbe, trebalo bi da se donese presuda, pa da ni posle presude ne plate, pa da otpišeš. A to traje.
Nisam knjigovođa, ali sam silom prilika morao da se bavim sastavljanjem knjigovodstvenih bilanasa i da učestvojem u revizijama, ali to ne radim već nekoliko godina.
Uglavnom, krajem oktobra, svaki savet za smanjenje dobiti na kraju godine dolazi malo kasno. Tuži one koji neće da plate, pa možda i nešto naplatiš, mada je metod koji bolje uspeva da ih stalno cimaš i podsećaš i gnjaviš. Ovako, ako podneseš tužbu, oni bezobrazni će reći, e sad nećemo da platimo dok se ne donese presuda
[ pctel @ 22.10.2015. 13:51 ] @
Citat:
djoka_l:
Nisam rekao na crno, ali na bonuse se ne plaćaju doprinosi kao na platu - treba isplaiti BONUS. Proveri ovo kod knjigovođe, ja sam poslednje tri godine van te problematike, tako da možda grešim...

Pa ja sam izmedju ostalog knjigovodja i znam da bonusi iz procenjene dobiti (takozvana trinaesat plata) predstavljaju zaradu i tako se oporezuju, a bonusi iz dobiti po godisnjem finansijskom izvestaju ne predstavljaju zaradu vec druge prihode i oporezuju se kao drugi prihodi. Generalno stoji da ja imam mogucnost da rasporedim radnicima deo nerasporedjene dobiti prethodnih godina i zahvaljujem za ideju (pri cemu moram da platim porez od 20% i PIO), ali takodje druga mogucnost je da mogu da im isplatim trinaestu platu (gde placam porez 10%, PIO, zdravstveno i nezaposlenost). Koliko sam ja nakon pokretanja teme uspeo da saznam iz odgovora ovde i svojih prirucnika, poreska uprava ne poznaje termin trinaesta plata, pa se ona mora zakaciti za dvanaestu i sve zajedno tretirati kao dvanaesta. U skladu sam tim nema duplog poreskog oslobodjenja, ali nema ni bilo kakvih limita minimalne zarade i najnize osnovice - poreska uprava ne vidi problem da ta trinaesta plata bude ako treba i 1 dinar sve dok dvanaesta premasuje limite. E, sad, u kom grmu lezi zec - polovina radnika ispunjavaju uslove za povracaj 65% poreza i doprinosa. Po svemu sudeci, oni bi to pravo koristili i za trinaestu platu, a za druge prihode tj. raspodelu dobiti prethodnih godina toga nema. Videcu da sednem pa izracunam tacno koliko bi to firmu kostalo u kojoj varijanti, ali ovako odokativno izgleda da nema neke ogromne razlike.
[ S A J A @ 23.10.2015. 09:00 ] @
U knjigovodstvu ne postoji "trinaesta plata".

To može biti ili drugi deo decembarske plate ili varijanta dividende (učešće zaposlenih u dobiti). U zavisnosti od situacije videti koja varijanta više odgovara i tako knjižiti.