[ naoblaku @ 22.10.2015. 22:36 ] @
Pozdrav. Koristio sam tražilicu i nisam imao baš sreće pronaći ovakvu temu. Ako ima, ispričavam se. Imam u planu napraviti neki navijač automatskih satova, nešto poput ovoga => https://youtu.be/vLyh6Y_BIXk?t=9m51s Eh sad, dosta sam istraživao na netu, došao u posjed Mašinskog priručnika, odgovarajuće zbirke itd. Sat bi se nalazio u šupljem cilindru i bio bi otvoren sa gornje strane (kao čaša npr.). Eh sad, volio bih da saznam kako da odredim snagu potrebnu za rotaciju tog cilindra sa satom unutra, sa otprilike 20 obrtaja u minuti. P = T * ω - je li to formula koju bih trebao koristiti? Kako da nađem obrtni moment u ovom slučaju? On je jednak F*r gdje je F sila koja djeluje na obodu cilindra, a r poluprečnik kružnice. Ako jest, onda ne znam čime da izmjerim tu silu. Nakon toga, kad odredim tu snagu, trebao bih naći elektromotor koji bi to pokretao, uzimajući u obzir da to bude motor malo veće snage zbog otpora koji se javljaju pri radu. Zatim bih onda bih napravio reduktor broja obrtaja, u zavisnosti od toga koliko taj motor bude imao obrtaja u minuti. ![]() To bi tako trebalo izgledati. Kad odredim snagu, i potreban elektromotor za to, dalje bih nastavio dimenzionisati ostale stvari koje su potrebne uz pomoć priručnika. Znači, poenta ovoga je da malo steknem "osjećaj" i za proračunavanje ovakvih stvari, lahko je izmodelirati odokativno u nekom softveru. Bio bih veoma zahvalan ako bi me neko uputio na to kako da dobijem tu snagu potrebnu za rotaciju cilindra sa satom pri 20 o/min. Hvala. |