[ student_nije_zapalio_zito @ 25.10.2015. 12:31 ] @
Imam zadatak da napravim informacioni sistem banaka. (za pocetak DOV dijagram)

* Potrebno je voditi evidenciju o svim bankama u nasoj zemlji (sifra banke, naziv banke, sediste, godina osnivanja, vlasnicki odnos)
*Svaka banka je jednog i samo jednog tipa(kreditna, komercijalna, izvozna itd.)
* Jedna banka moze preuzeti vise drugih banaka s druge strane banke moze (a i ne mora) biti preuzeta od najvise jedne banke.
*Za svaku banku se evindentira godisnji profti na kraju svake godine
* Ukoliko je banka sa vecinskim stranim vlasnistvom potrebno je evidentirati datum licence, ukoliko je banka sa vecniskim domacim vlasnistvom onda se vodi evidencija Ukupne aktive i Ukupnog duga.
*Banka sa vecinskim domacim vlasnistvom nalazi se u jednom i samo jednom stanju (likvidna, u stecaju, u likvidaciji, likvidirana, preuzeta, itd.) koje se kroz vreme moze menjati.

Ako imate bilo kakvu ideju budite slobodni da je podelite. Hvala
[ captPicard @ 25.10.2015. 23:32 ] @
Dokle si stigao sa zadatkom? Kakva ideja ti treba (pošto imaš relativno dobro definiran zadatak)?
[ pctel @ 26.10.2015. 10:05 ] @
Ako sam dobro primetio, struktura vlasnistva se posmatra kao konstanta, dok se u praksi banke osnivaju kao akcionarska drustva gde se vlasnistvo moguce promeniti na dnevnom nivou transakcijama na berzi. Znaci, banka koja je u ovom trenutku u vecinskom domacem vlasnistvu vec za pola sata moze biti u vecinskom stranom vlasnistvu i obrnuto, tako da po mom misljenju ti za svaku banku moras evidentirati aktivu, pasivu i datum licence, a onda u zavisnosti od trenutne strukture vlasnistva prikazivati na ekranu trazeni podatak. Isto onda vazi i za stanje banke (likvidna, u stecaju, u likvidaciji, likvidirana, preuzeta, itd.) koje moras cuvati negde bez obzira na trenutnu strukturu vlasnistva. Poseban problem sa bankama je sto vlasnistvo moze da bude prakticno nepoznato ako je vlasnicki udeo ispod 5%. To znaci da neko iz srbije ili inostranstva ko ima lanac multinacionalnih kompanija moze da poseduje banku tako sto svaka od njegovih 21 firme poseduje po 4.76% kapitala banke, sto je veoma blizu onog kakve primere smo imali u praksi. Kasnije je pokrenuta inicijativa da se vlasnistvo proverava kaskadno - analizira se vlasnistvo nad svakom od firmi vlasnika, pa onda vlasnistvo nad vlasnicima vlasnika, pa vlasnistvo nad vlasnikovih vlasnika vlasnicima i tako dalje kaskdano dok se ne dodje do fizickih lica na kraju svake grane ili dok ne nastupi smak sveta, sta se vec od to dvoje pre dogodi.
Mislim da se u trenutnim uslovima vlasnistvo ne moze jasno podeliti na strano i domace, jer bi za to bilo potrebno da sve drzave na svetu javno objavljuju podatke o vlasnistvu svih privrednih drustava na svojoj teritoriji. Ako jedna od njih to ne radi, onda naprimer Miskovic ode tamo, registruje firmu, novcem te firme kupi/osnuje banku i mi sad svi znamo ko je vlasnik, ali smo u dilemi da li da ga kategorisemo kao domace ili strano vlasnistvo. Znaci, potrebno je proveriti da li osim domaceg i stranog postoji i nedefinisano/nejasno vlasnistvo kao treca vrednost koju sugerisem i sta raditi sa podacima u tom slucaju.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 26.10.2015. u 11:19 GMT+1]
[ Zidar @ 03.11.2015. 01:16 ] @
Evo: