[ bolepks @ 29.10.2015. 06:43 ] @
Koji Linux OS da izaberem za moju konfiguraciju? Imam ploču BIOSTAR NF61S-M2 TE AM2 NVIDIA GeForce 6100 integrisana grafika, 2gb rama, Amd x64 i ne znam koji linux da instaliram. Na windows - u 7 radi dobro međutim kada intali5ram a probao sam i ubuntu12, Mint 17, Zorin 9 posle instalacije blokira?
[ jablan @ 29.10.2015. 12:55 ] @
Uzmi Ubuntu 14.04, butuj live i vidi da li ti radi. Ako ti sve radi, nema razloga da ne radi i nakon instalacije.
[ crvenitornado @ 29.10.2015. 13:39 ] @
Moj predlog je Debian. Zvuci tesko, ali sistem je jako brz i ima najbolju podrsku za sve moguce drajvere, pricam o unofficial debianu:

Debian Unofficial

Ubuntu potice od Debiana. Ali me razocarao jer Unity desktop nije prava stvar, zamorno i izmisljanje tople vode.
[ calexx @ 29.10.2015. 14:58 ] @
Ubuntu ima i podvarijante sa ponekim slovom ispred imena koje nemaju Unity. ;) Debian u principu ne volim jer rade kukavički, sadašnji debian je otprilike po softveru i svemu ostalom otprilike kao *ubuntu 12.04 ili u najbolju ruku 14.04. Oni to zovu sigurnosna varijanta a meni liči na lenčuge kojima je potrebno godinu-dve da isprobaju novitete. Ako neko izbaci novi kernel ili novi DE, nisu ovi najpametniji pa da ga ubace kroz par godina. Naravno, ovo važi za kućno korišćenje a za ozbiljniju upotrebu bih gledao neke druge varijante.

Što se teme tiče, da li pomenute verzije rade u live režimu ili i tada blokiraju? Kada i kako blokira?
[ component @ 29.10.2015. 17:57 ] @
Za desktop ne vidim razlog zašto ne bi koristio najnoviju verziju? Ubuntu 14.04 je Long Term Support verzija koja je izašla pre godinu i po dana. Sada je aktuelna 15.10. Pre neki dan sam instalirao Kubuntu 15.10 i odlično izgleda i još brže radi. Ima sitnih gličeva, ali zanemarljivo (a i biće ispeglani kroz update). Moja preporuka.
[ Homer J. Simpson @ 29.10.2015. 19:22 ] @
Citat:
calexx:
Debian u principu ne volim jer rade kukavički, sadašnji debian je otprilike po softveru i svemu ostalom otprilike kao *ubuntu 12.04 ili u najbolju ruku 14.04. Oni to zovu sigurnosna varijanta a meni liči na lenčuge kojima je potrebno godinu-dve da isprobaju novitete.

Hmm sad bas poredim http://distrowatch.com/table.php?distribution=debian i http://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntu i ako gledamo stable verzije onda Debian kaska ali nista ozbiljno (nista vise od Mint-a npr.) a testing verzija je i naprednija od najnovijeg Ubuntu-a ...
[ calexx @ 29.10.2015. 19:41 ] @
Ja na stabilnu verziju i mislim, sam naziv nestabilna ili testna znači da ne staju iza tog projekta i ostavljaju luft ako ne radi dobro. Ne znam u čemu je testna ispred novog ubuntu, ja obično gledam kernel ili kde workspace, plus još par sitnica i čini mi se da su nestabilni debian i ubuntu tu negde. Inače uglavnom koristim arčija koji je u fulu sa novitetima. ;)
Pošto trošim KDE, moram da pomenem i da mi se uopšte ne sviđa KDE5, nedostaje trećina onoga na šta sam navikao a puca češće od neke prve bete bilo kog programa.

Da ne skrećemo sa priče, bilo bi dobro da pokretač teme da još neku informaciju.
[ crvenitornado @ 29.10.2015. 21:31 ] @
Ja sam u poslednjih nekoliko meseci probao bar desetak linuxa raznih. na laptopu i sa svima sam imao nekih problema, problemi su najmanji za debian. ubuntu na primer nisam mogao da ugasim, ugasi se monitor ali ploca ne staje nego se pali ventilator i greje se, pa sam morao mehanicki da ga gasim. Kod minta mi nije radila suspenzija sistema, kod slackware malo je spor, inace treba misliti i na konfiguraciju koju korisnik ima, a debian unofficial ima sve non-free drivere i firmware tako da sve radi, e sad za desktop mozda moze i neki drugi, zavisi koliko korisnik razume uopste linux kao sistem.
[ plus_minus @ 29.10.2015. 22:09 ] @
Ljudi, mnogo ste neinformisani. Mnogo bre lako `klepite` kao da ste tek od juče u linux svetu.
A tek što mrzite debian distro, pa to je tek za drugu temu.. ajd' da nije baza za preko 50% distribucija, nego jeste.

Citat:
Debian u principu ne volim jer rade kukavički, sadašnji debian je otprilike po softveru i svemu ostalom otprilike kao *ubuntu 12.04 ili u najbolju ruku 14.04. Oni to zovu sigurnosna varijanta a meni liči na lenčuge kojima je potrebno godinu-dve da isprobaju novitete. Ako neko izbaci novi kernel ili novi DE, nisu ovi najpametniji pa da ga ubace kroz par godina. Naravno, ovo važi za kućno korišćenje a za ozbiljniju upotrebu bih gledao neke druge varijante.


Svašta bre od tebe.

Pa kako to calexx da si opet zaboravio da debian ima tri grane....?
Zašto čoveku davati dezinformacije?

Debian Stable - to je ona za `kukavice` ili one što hoće mirno da spavaju i da budu produktivni zarad onih što nisu kukavice. Na ovoj se grani, uglavnom lepo i lagano programira.
Citat:

The "stable" distribution contains the latest officially released distribution of Debian.

This is the production release of Debian, the one which we primarily recommend using.

The current "stable" distribution of Debian is version 8, codenamed jessie. It was initially released as version 8 on April 25th, 2015 and its latest update, version 8.2, was released on September 5th, 2015.


Debian Testing - to je ona grana koja skoro da nema ni jednog neprihvaćenog paketa, ali ih ima.
Citat:

The "testing" distribution contains packages that haven't been accepted into a "stable" release yet, but they are in the queue for that. The main advantage of using this distribution is that it has more recent versions of software.

See the Debian FAQ for more information on what is "testing" and how it becomes "stable".

The current "testing" distribution is stretch.


Debian Unstable (sid) - e, ovo je grana koja je u arch fazonu. Totalno `moderno` i 100% antikukavički.
Citat:

The "unstable" distribution is where active development of Debian occurs. Generally, this distribution is run by developers and those who like to live on the edge.

The "unstable" distribution is called sid.


I gle čuda, sve tri su aktivne i mogu se zasebno preuzeti ili - sa instalirane stable varijante, preći na sid u roku od 2 do 3 minuta.

Što se tiče samih naziva testing, unstable .. da. Dođu mu malo rigorozni ti nazivi, odbojni. A ono što je tačno, ni jedna grana zaista nije niti nestabilna, niti je treba gledati kao na tempiranu bombu koja će da pojede hard disk i eventualno `začepi` mbr ili ostavi korisnika na cedilu. Ne znam jel' se nekome to desilo ikada, btw. Čak ni sid. Ukoliko korisnik nije manijakalno nastrojen prema synaptic-u, apper-u ili komandnoj liniji, pa smatra da je `install` nešto najproduktivnije na svetu i da na to treba da se svodi korišćenje operativnog sistema.

I šta će inače jedan prosečan korisnik na Testing modernoj grani kada tu testing modernu granu inače razvijaju baš oni koji nisu prosečni korisnici?
Gde je tu logika?
[ Homer J. Simpson @ 30.10.2015. 00:21 ] @
Je l' mu ovo http://cdimage.debian.org/cdim...-live-builds/amd64/iso-hybrid/ dodje nesto kao ta testing verzija ?
Citat:
calexx:
Pošto trošim KDE, moram da pomenem i da mi se uopšte ne sviđa KDE5, nedostaje trećina onoga na šta sam navikao a puca češće od neke prve bete bilo kog programa.

E ja ne trosim tako da to ni ne gledam ali mi KDE5 izgleda bolje od prethodnih , doduse ne znam kako radi
[ plus_minus @ 30.10.2015. 01:51 ] @
@Homer

Jeste.

A možeš i odavde. -> Debian Testing
[ calexx @ 30.10.2015. 07:14 ] @
Citat:
plus_minus: Svašta bre od tebe.

Pa kako to calexx da si opet zaboravio da debian ima tri grane....?
Zašto čoveku davati dezinformacije?

Što se tiče samih naziva testing, unstable .. da. Dođu mu malo rigorozni ti nazivi, odbojni. A ono što je tačno, ni jedna grana zaista nije niti nestabilna, niti je treba gledati kao na tempiranu bombu koja će da pojede hard disk i eventualno `začepi` mbr ili ostavi korisnika na cedilu.
Lepo ja nepišem a ti uvek skočiš na to. ;) Naravno da postoje tri grane i naravno da nije u redu da nekome preporučim granu koja se zove nestabilna ili testna. Ako je nestabilna, onda je takva, koliko god da se ne dešava da zabrlja, ovi su se tim imenom ogradili od posledica.

Ne znam kako rade i kako razvijaju te testne verzije ali ... Neki dan sam skinuo predverziju Kubuntu 16.04. On će zvanično da izađe naravno aprila iduće godine, šest meseci će da bude redovnog (svakodnevnog) ažuriranja i to će da testiraju i oni i mi. Takve verzije mogu da računam kao testne i mogu da prihvatim svaki loš detalj koji se pojavi pa kada to aprila bude ozvaničeno, to će da bude toliko testirano da može da postane stabilna verzija. Debian sada testira otprilike ono što je *ubuntu u verziji 15.04 i verovatno će to da pređe u stabilno iduće godine.

Nevezano za sve ovo, kada sam pre nekoliko godina redom probao sve linuxe, debian i kubuntu su mi bili tu negde po upotrebljivosti i po lakoći korišćenja za početnika ali je debian pravio neke probleme koje nisam mogao da rešim ili su bili previše komplikovani za mene a nije pružao ništa dodatno da bi me ubedio da ga koristim.
[ whitie2004 @ 30.10.2015. 12:07 ] @
Citat:
component:
Pre neki dan sam instalirao Kubuntu 15.10 ....

Vukodlak ??? Najzad neka normalna zivotinja da ne moram odma' na wiki da vidim sta je!
[ calexx @ 30.10.2015. 13:27 ] @
A za Xenial Xerus ideš na wiki? ;) Imaju slova do 17.04 a šta će da rade kad dođe vreme da krste 17.10?
[ component @ 30.10.2015. 16:28 ] @
Za 17.10 će najverovatnije imena biti na A.A:

https://wiki.ubuntu.com/DevelopmentCodeNames#A17.10

Inače, meni se novi KDE jako sviđa. A čini mi se da mi se računar preporodio (hmmm... u međuvremenu sam ubacio i SSD pa je možda i zbog toga). Nadam se da će KDE nastaviti u ovom pravcu.
[ EmmaR @ 12.02.2017. 13:31 ] @
Citat:
Bolepks: Koji Linux OS da izaberem za moju konfiguraciju? Imam ploču BIOSTAR NF61S-M2 TE AM2 NVIDIA GeForce 6100 integrisana grafika, 2gb rama, Amd x64 i ne znam koji linux da instaliram. Na windows - u 7 radi dobro međutim kada intali5ram a probao sam i ubuntu12, Mint 17, Zorin 9 posle instalacije blokira?


Na prastarom racunaru sa 1GB RAM-a, Intel Celeron procesorom, integrisanom grafikom i problematicnim diskom od 160GB Mint 17.3 xfce radi odlicno. Takodje, kao OK pokazao se i Mint 13 KDE. Ubuntu 14 i 16 su "gostovali" neko vreme ali su bili jako spori.


Malo skretanje sa teme:
Da li neko koristi Mint 18 KDE? Kakav je?
[ waikiki @ 12.02.2017. 15:28 ] @
Citat:
EmmaR: Malo skretanje sa teme:
Da li neko koristi Mint 18 KDE? Kakav je?

Meni je sasvim OK... Godinama sam bio na Gnome (Ubuntu) posle presao na Mint Cinnamon i sada na Mint KDE (plasma 5.8)..Malo je zahtevnije okruzenje, ali nabavkom nove masine sada leti!
[ EmmaR @ 13.02.2017. 09:41 ] @
Citat:
waikiki: Meni je sasvim OK... Godinama sam bio na Gnome (Ubuntu) posle presao na Mint Cinnamon i sada na Mint KDE (plasma 5.8)..Malo je zahtevnije okruzenje, ali nabavkom nove masine sada leti!


Koliko zahtevno za letenje?
[ bolepks @ 13.02.2017. 11:17 ] @
Kakav je Mint KDE (plasma 5.8) za GB RAM DDR2 amd 64 3000+ integrisana grafika?
[ Branimir Maksimovic @ 13.02.2017. 21:58 ] @
Bez 2GB rama nista novo nece raditi lepo. XFCE je best bet sa 1GB, takodje i bilo koji lightweight desktop kao sto je recimo LDXE/LXQT. KDE 5.9 je cini mi se smanjio RAM usage ali ipak to je KDE.
[ jablan @ 14.02.2017. 08:35 ] @
Citat:
Complaints about compatibility, combined with the 2014 election of a Microsoft-favoring mayor, Dieter Reiter, first put the open source deployment in jeopardy. Reiter commissioned a report from consultants—including Microsoft partner Accenture—on IT policy.


:D
[ zorzj @ 16.04.2019. 05:37 ] @
Ja namestih na laptop Debian 9.8 KDE i radi kao munja a i prezadovoljan sam samim sistemom. Doduše, žena nije jer joj ne radi Face FarmVille2 ali šta ću.

Preporuka DEBIAN a okruženje po želji!