[ gambit2504 @ 30.10.2015. 13:26 ] @
Pozdrav,

1. Interesuje me, pre svega od strane onih koji su polozili ovaj ispit ili su MCSA/MCSE, da li su za samostalno ucenje (Self Study) dovoljne knjige "Exam Ref MCSA 70-410: Installing and Configuring Windows Server 2012 R2" i "Installing and Configuring Windows Server 2012 R2 Training Guide: MCSA 70-410" kao i TechNet biblioteke (i wiki strane sa mslearn.net) koje se odnose na konkretne teme?

2. Da li mogu da se oslonim na TechNet virtual labs?

3. Da li mogu da se oslonim na "Skill measured"? https://www.microsoft.com/en-us/learning/exam-70-410.aspxHvala.
[ valjan @ 30.10.2015. 20:23 ] @
Ako nemaš server pri ruci i ne radiš svakodnevno na njemu, nijedna knjiga neće biti dovoljna.

Što se tiče "Skill measured", nijedan ispit za MCSA/MCSE se ne priprema sam za sebe, nego se svi spremaju zajedno, pa onda pred ispit pređeš tačke u kojima si slab iz te konkretne oblasti. Lepo ti piše na onoj stranici koju si linkovao:

Citat:
Please note that the questions may test on, but will not be limited to, the topics described in the bulleted text.


Veoma lako se može desiti da ti uleti nekoliko pitanja koja se obrađuju mnogo detaljnije u materijalu za neke druge ispite u sklopu MCSA/MCSE, i da ćeš na njima izgubiti dragocene poene za prolaz.
[ gambit2504 @ 31.10.2015. 09:30 ] @
Instalirao sam u Hyper-V Server 2012 R2, dve masine, jednu Core, jednu GUI. Tu vezbam ono sto mogu, s obzirom da imam 4GB. Pitanje je da li su TechNet-ovi labovi relevantni?
[ valjan @ 02.11.2015. 09:16 ] @
Pa to opet zavisi od tvog predznanja - ako nisi baš ništa radio na serverima do sad, onda će ti uvek nešto nedostajati koji god da uzmeš lab ili skriptu za učenje. Ako imaš većinu stvari vezanu za servere "u prstima", onda će ti bilo koji lab biti dovoljan da popuniš praznine u oblastima koje ređe koristiš... Sećam se kad sam polagao prvi ispit u sklopu MCSA, iako sam znao gde se podešavaju parametri DNS i u pripremi sam jednom-dvaput to i uradio, na ispitu sam izgubio vremena i vremena dok to nisam završio, a danas to uradim za par sekundi levom rukom vezanih očiju :-)
[ gambit2504 @ 02.11.2015. 09:38 ] @
kapiram. Doduse, imam neko ranije predznanje, bar sto se tice podesavanja AD i DHCP I DNS servera. Ali evo, na CBT nuggets, u delu gde prica o konfiguraciji Core instalacije, lik sve radi preko netsh, a u zvanicnim knjigama Microsoft Press-a akcenat daju na PS-u. Sa druge strane, postinstalacionu konfiguraciju mogu da uradim gospodski preko sconfig.
[ zzz030 @ 29.11.2015. 14:56 ] @
Moze se spremiti ispit na taj nacin ali ipak je potrebno sire razumevanje od knjige sto je i napomenuto u njoj. Sad zavisi kako ko stoji sa znanjem. Da li je ucio vec servere ili radio na serverima. Morate sami proceniti da li ste za to. Ja sam isto tako krenuo da spremam MCSA ali sa dosta prekida zato sto mi je islo tesko u nekim trenucima. Sve sto sam prolazio u knjizi vezbao sam i na virtuelnoj masini odma. Smatrao sam da imam dobre osnove da odma udjem u to ali i dalje naletim na nesto sto ne znam. Sad posto obaveze nemam planiram da se bacim na to bez prekida i radim veoma intenzivno jer svaku oblast sam na kraju uspeo da prodjem i odradim uspesno u VM sto znaci da moze samo ide TESKO i SPORO nekad. Koristim isto to sto si naveo i plus CBT Nuggets. Mozda nije lose za nekog da pocne sa nekim compTIA sertifikatom ili da savlada sam osnove. Individualno je i stvar izbora (finansija). Ako imate novca i nemate (dovoljno) predznanja uplatite kurs i radite ozbiljno. Icice brze i lakse sa manje frustracija.

[Ovu poruku je menjao zzz030 dana 29.11.2015. u 16:07 GMT+1]