[ EmmaR @ 05.11.2015. 11:12 ] @
Povremeno ne mogu da pristupim NTFS particijama (videti sliku). Uglavnom se to desava kada Windows nije dugo skeniran i/ili nije updetjtovan i/ili postoji velika verovatnoca da je neka "stetocina" aktivna. Da li to noviji Linuxi imaju mogucnost prepoznavanja potencijalne opasnosti, pa nece da pristupaju kriticnim lokacijama ili je u pitanju nesto mnogo ozbiljnije? Da li je u prvom slucaju bolja varijanta da zajednicke fajlove kao sto su pdf datoteke, muzika i slicno cuvam na FAT32 particiji?
[ calexx @ 05.11.2015. 12:57 ] @
Nema razloga da linux "brine" o štetočinama koje ne mogu da ga ugroze. Ovde je nešto drugo, windows nije ... hm, oslobodio, demontirao ili kako bi se to nazvalo ntfs particije pa linux ne može da im pristupi. To se uglavnom desi kod nasilnog gašenja ili u novijim verzijama (windows 8 ili 10) kada se koristi fast boot opcija jer je to otprilike hibernacija. Slično bi bilo ako windows prebaciš u hibernaciju a onda resetuješ komp i startuješ linux.

Kada ti se to desi, samo podigni windows a posle toga nemoj da ga gasiš nego restartuj. Čini mi se da fast boot radi samo na shut down dok na restart ne odradi to što radi. Ili još bolje, ugasi fast boot opciju pa nećeš morati da razmišljaš kako je windows prethodno ugašen.
[ EmmaR @ 05.11.2015. 18:50 ] @
Citat:
calexx: Nema razloga da linux "brine" o štetočinama koje ne mogu da ga ugroze. Ovde je nešto drugo, windows nije ... hm, oslobodio, demontirao ili kako bi se to nazvalo ntfs particije pa linux ne može da im pristupi. To se uglavnom desi kod nasilnog gašenja ili u novijim verzijama (windows 8 ili 10) kada se koristi fast boot opcija jer je to otprilike hibernacija. Slično bi bilo ako windows prebaciš u hibernaciju a onda resetuješ komp i startuješ linux.

Kada ti se to desi, samo podigni windows a posle toga nemoj da ga gasiš nego restartuj. Čini mi se da fast boot radi samo na shut down dok na restart ne odradi to što radi. Ili još bolje, ugasi fast boot opciju pa nećeš morati da razmišljaš kako je windows prethodno ugašen.


Tako sam i ja razumela poruku o gresci, ali mi je cudno bilo to sto Win gasim regularno: zatvorim sve aplikacije i onda shut-down. izuzetak je nestanak struje.
[ calexx @ 05.11.2015. 19:30 ] @
A fast boot?
[ EmmaR @ 05.11.2015. 20:49 ] @
Citat:
calexx: A fast boot?


Moram da priznam: za mene do sada nepoznat pojam. Znanje o OS zasnovano je na DOS/Win 95 i 'nadogradnja' po kljucu sta mi kada zatreba.
Provericu.
[ calexx @ 05.11.2015. 23:07 ] @
Koji windows?
[ EmmaR @ 06.11.2015. 10:51 ] @
Citat:
calexx: Koji windows?

Windows 8.1
[ calexx @ 06.11.2015. 13:51 ] @
Taj ima fast boot. Idi u control panel pa na power i na levoj strani nađi podešavanja ... hm, vezana za power dugme ili tako nekako. Kada to otvoriš, u donjem delu ćeš da vidiš fast boot opciju koju možeš da isključiš pa neće više da brlja. Ona služi da se windows brže gasi/pali jer radi otprilike hibernaciju ali ako posle toga startuješ linux, ntfs diskovi su uglavnom nedostupni. Možeš i da probaš, nemoj da isključiš ovo, idi na shut down a onda startuj linux.
[ EmmaR @ 07.11.2015. 10:38 ] @
Citat:
calexx: Taj ima fast boot. Idi u control panel pa na power i na levoj strani nađi podešavanja ... hm, vezana za power dugme ili tako nekako. Kada to otvoriš, u donjem delu ćeš da vidiš fast boot opciju koju možeš da isključiš pa neće više da brlja. Ona služi da se windows brže gasi/pali jer radi otprilike hibernaciju ali ako posle toga startuješ linux, ntfs diskovi su uglavnom nedostupni. Možeš i da probaš, nemoj da isključiš ovo, idi na shut down a onda startuj linux.


U medjuvremenu sam pronasla tu opciju, ali ne mogu da je iskljucim, tacnije da skinem oznaku pored fast boot.

Sada mi ostaje da samo pratim kada mi pravi problema: reset or shutdown.

[ calexx @ 07.11.2015. 15:24 ] @
Ne pravi problem restart, samo shut down, lako se proba a ovo isključuješ tako što pri vrhu prozora podesiš nešto tipa ... omogući i opcije koje su trenutno nedostupne.

E da, restart ne pravi probleme ali reset sigurno pravi. ;)
[ lega99 @ 08.11.2015. 00:16 ] @
Imao sam i ja taj problem kad sam probao win 8.1 isto mi je ta opcija bila nedostupna. Obrisi hiberfile.sys iz nekog linuxa.
Odradi u reg bazi disable hibernacije.
http://www.sevenforums.com/tut...-hibernate-enable-disable.html
hiberfile.sys sluzi u win 8.1 za fast boot
http://www.nextofwindows.com/h...sable-hibernation-to-delete-it

[Ovu poruku je menjao lega99 dana 08.11.2015. u 01:27 GMT+1]
[ calexx @ 08.11.2015. 09:07 ] @
Čini mi se da malo komplikuješ problem. Ajde redom, hibernacija se isključuje komandom (run as administrator)
Code:
powercfg -h off 
a ja usput isključim i hybrid sleep jer mi je pravio sitne probleme. Tako se isključuje hibernacija, briše hiberfil.sys i uklanja opcija za fast boot. Ko neće da ubije hibernaciju jer ponekad može da bude korisna, a hoće da izbegne da mu ntfs particije budu zaključane ako se startuje linux, onda u power podešavanjima isključi fast boot ... a da bi to moglo da se uradi, klikne se na Change the settings that are currently unavailable na vrhu prozora. Onda te opcije postanu dostupne i ugasi se fast boot. Posle toga shut down ne prebacuje windows (8, 8.1, 10) u nekakvu hibernaciju nego radi standard shut down. Prednost onog "problematičnog" je što se sistem gasi i pali mnogo brže ... mada je meni lakša i brža varijanta da uspavam OS nego da ga bacam u hibernaciju. Godinama "uspavljujem" linux, gasi se za par sekundi, startuje za slično vreme.

Jedini problem sam imao kada sam ugasio windows (sa fast boot) i krenuo da ga ponovo instaliram ... ali sam zbog nečega morao da prekinem a kada sam posle startovao linux, nije mogao da pristupi ntfs particijama, nisam imao windows da to opravim pa sam našao par komandi koje otključavaju particije. Bilo mi je brže od nove instalacije ali je u svakom slučaju najlakša opcija da se ugasi fast boot ili da se windows ne gasi nego restartuje. Već sam stekao naviku da kada startujem windows, pa hoću da gasim, prvo restartujem na linux pa odatle ugasim, što je sigurno sigurno je. ;)
[ lega99 @ 08.11.2015. 12:19 ] @
Cim imas vise OS hebes fast boot, stalno da mislis na to, niti koristim hibernaciju u linuxu a ni u windowsu. Nigde ne zurim tako da mi je nebitno
sto mi se win10 butuje za 49sekundi (tako pise) a posle jos drlja po disku. To oko opcija i na tarabi svasta pise, ja sad imam legalni win 10 ali
pola tih setovanja nema, posle sam skresao taj win 10 da se suvis ene razmase sa triangulacijom i cackanjem po mojim podacima.
Boot mi ide iz linuxa tako da me bas briga za windows, grub win 10 prepoznaje kao vistu, mogu da obrisem win i opet ce mi se sitem
podizati.
[ calexx @ 08.11.2015. 12:43 ] @
Pa ja i pišem da uvek isključim fast boot jer ne koristim windows, osim ako nešto proveravam i za 1% potreba koje ne mogu da uradim na linuxu. Ne bih da rizikujem da tada nešto zabrlja pa uvek odmah gasim ovu funkciju i nikad problema. Zato sam i napisao najlakši način sa kojim leđa ne bole.

Ne koristim hibernaciju mada može da se desi da jednom mesečno i bude potrebna. Ponekad mi se desi da otvorim gomilu tabova a iz nekog razloga ne mogu da ih pogledam, onda je opcija sleep da to pogledam kad mogu ili hibernacija da se obezbedim od neočekivanog nestanka struje i gubljenja onog što je ostavljeno.

Verovatno koristiš neki linux koji je mnogo bajat, nekoliko meseci kako je grub počeo da opet prepoznaje windows kako bi trebalo, prvo 7 i 8 a sada vidim da se i 10 prijavljuje kako bi trebalo a ne kao Windows Recovery Environment što je izgleda skoro promenjeno. Pretpostavljam stabilni Manjaro. ;)
[ lega99 @ 08.11.2015. 13:13 ] @
Ok, problem je kad nema tih opcija, ovo sa reg bazom meni je najbrze i brisanjem hiberfile.sys.
Ako postavljac teme ima te opcije onda ok ali kod mene ih nikad nije bilo ni u 8.1 ni u win 10 jer sam ga nadogradio
i ne pada mi na pamet da sad brisem i stavljam cistu verziju pa da jurim gde mi je sta od programa ;) mrzi me.
To sa tabovima ako koristis firefox ne treba ti hibernacija nego setujes u Firefoxu u podesavanjima i svi tabovi ostaju,
dobra stvar je sto Firefox ne dovlaci nista dok ne kliknes na taj tab, stara Opera dovlaci odmah za svaki tab (zena me je izludjivala
sa 30 otvorenih tabova). Danas sam joj upokojio staru operu i stavio novu jer je stara pocela da stuca na YT i ostalim koji drze klipove.
Koristim 14.04 KDE i Mint 17.2 KDE, meni pise Vista jer mi je boot na linux particiji i tu je grub. Ne mrdam do sledece LTS verzije,
ne se zahebavam sa trudnckim verzijama od 9 meseci. :)
[ calexx @ 08.11.2015. 21:49 ] @
Pa nema tih opcija ako si (i na silu, svejedno) izbacio hibernaciju. U problemu u ovoj temi postoje opcije pa je lako da se problem reši i regularnim putem a ne čačkanjem po registry bazi.

Pamtim ja povremeno sve tabove mada se Firefox nekad pobuni pa neće tj izbacuje neki prozor u kome nema te mogućnosti. Ne mora da bude samo to, nekad bude otvoren program sa gomilom detalja, browser, mejlovi, ko zna šta i onda je hibernacija OK rešenje. Nebitno, kome nije potrebno, lako se sklanja.

Ne znam kako ti se sistem startuje ako je grub na particiji a ne u MBR ali znam da mi Arči odavno prepoznaje 10 kao 10 dok Kubuntu nisam skoro probao (sad ću kad pošaljem ovu poruku) dok Mint skoro da više i ne instaliram. Stvarno ne znam šta će ti ta dva linuxa jer je taj Mint bleda kopija Kubuntua. Kada si poslednji put odradio update-grub? Da li redovno ažuriraš linux čiji grub radi posao? Čiji ti uopšte grub radi?

Meni je 14.04 alternativa Arčiju, samo čekam da u RR fazonu skoči na KDE5 i da ga zaboravim. KDE5 mi je apsolutno neprihvatljiv pa ću da koristim sve načine da ga izbegnem dok ne reše ono što me nervira.
[ calexx @ 08.11.2015. 22:44 ] @
Sad sam probao Kubuntu 14.04.3 i Windows 10 vidi kao Windows Recovery Environment. Arči je prvo sve video kao Vistu pa je počeo da raspoznaje 7 i 8 a sada su ubacili i 10. Ne znam da li noviji Kubuntu bolje prepoznaje ali me baš i ne zanima.
[ EmmaR @ 24.09.2016. 19:33 ] @
Slucajno otkrih jednostavno resenje, koje mi je sve vreme bilo ispred nosa.

Jeste resenje resetovati Win, pa iskljuciti iz Linux-a dobro.
Postoji jos jedno drugo jednostavnije. Instalirati Iobite Advance System Care i iskljucivati iz njega, tacnije sa onog panela koji pokazuje sistemske parametre.
[ calexx @ 25.09.2016. 08:04 ] @
Zašto je jednostavnije instalirati dodatne programe i onda odatle uraditi ono što se iz samog Windowsa odradi u dva klika? Postoji gomila programa koji služe da se svašta odatle uradi ali ih ja izbegavam za ovako osnovne operacije. Kao kada bi instalirao program koji pomera ikone po desktopu umesto da ih samo povučem miškom ... recimo. ;)
[ EmmaR @ 25.09.2016. 22:41 ] @
Citat:
calexx: Zašto je jednostavnije instalirati dodatne programe i onda odatle uraditi ono što se iz samog Windowsa odradi u dva klika? Postoji gomila programa koji služe da se svašta odatle uradi ali ih ja izbegavam za ovako osnovne operacije. Kao kada bi instalirao program koji pomera ikone po desktopu umesto da ih samo povučem miškom ... recimo. ;)


IObit koristim godinama za ciscenje sistema jer smatram da to odradi bolje od Win i sve u jednom koraku.
[ SlobaBgd @ 25.09.2016. 23:35 ] @
Ma izbegavaj IOBit, TuneUp i slične AllInOne optimizatore, oni najčešće ne kažu šta rade, već samo izvrte gomilu redova u prozoru i kao optimizovali su nešto. A u stvari samo isprazne kantu, obrišu sadržaj Temp foldera i, kao vrhunac, isprazne Prefetch folder (što je ordinarna glupost).