[ FOX028 @ 06.11.2015. 18:53 ] @
Pripremam neku bazu koja se odnosi na Biblioteku a koja ce posluziti kao primer studentima za rad u Access-u, pa mije potreban mi je savet ili neki predlog kako da sto jednostavnije u bazi odradim iznajmljivanje knjiga. Licno za mene bi znao kako da odradim ali mi je potrebno da to bude sto jednostavnije i ako je moguce sa sto manje koriscenja VBA. U prilogu cu okaciti bazu. Svaki predlog ili savet je dobro dosao. Hvala.
[ Getsbi @ 06.11.2015. 19:28 ] @
Iznajmljivanje bi trebalo da bude dinamički sistem. (Pročitaj na forumu, ima par tema sa ključnom reči dinamicki).
Recimo ova: http://www.elitesecurity.org/t435284-0#2933724
Što se same tehnike tiče napravio bih continueos forms za svaki naslov, onako kako si počeo.
Na njoj bih dodao dugme pored svakog naslova kojim se odlazi u primerke pojedinih naslova. Za to može i datasheet forms sa ček boksom za označavanje statusa pojedinog primerka. Mislim da je to sasvim prihvatljivo za studentski nivo. Eventualno pri napuštanju ažuriranog sloga, mogla bi da bude “kapija” sa pitanjem “Da li ste sigurni u izvršenu promenu”. Ovo zadnje će tražiti i malo VBA.
Ovim rešavaš pitanje statusa pojedinog primerka, međutim za dinamiku je od važnossti i istorijat promena, što će takođe tražiti malo programiranja ili bar makroa.
[ nenadmarkoni @ 06.11.2015. 21:17 ] @
Ovaj prvi autor je jako poznat, hehehe...
Iako se radi o pokaznom primjeru mozda hvali i malo ograničenja. Uspio sam da iznajmim dva primjerka iste knjige i to po tri puta.

[ FOX028 @ 07.11.2015. 06:16 ] @
Da, slazem se da bi trebalo postaviti ogranicenja, to sam i planirao kasnije da uradim. Ali sam se fokusirao da resim problem iz mog prvog pitanja, kako da sto jednostavnije odradim iznajmljivanje knjiga. Ja sam to mislio da resim akcionim upitom (Update Query) koji bi postavljao vrednost Izdat=True za svaki primerak koji je izdat. Ali sta ako se greskom oznaci pogresna knjiga a vec je pokrenut akcioni upit, da li da se napravi jos jedan akcioni upit kojim bi se ispravila ovako napravljena greska ili bi moglo drugacije da se resi ovo.
[ nenadmarkoni @ 07.11.2015. 09:29 ] @
Pitanje je šta se zeli postici. Ako je u pitanju samo uvođenje u Access idealan primjer je @banem-ov primjer škole access-a na www.praktikum.rs gdje imamo samo 4 tabele (Biblioteka,Čitaoci,Knjige i Poslovanje). Ako zelimo komplikovaniji primjer imate temu koju je obrađivao @biske86 ali ni taj model ne prati kompletno poslovanje biblioteke i ima gresaka. Ako se zeli potpuna sigurnost u pracenju promjene stanja treba primjeniti model koji je @Zidar vise puta prikazao, ali je suviše komplikovan i za iskusne korisnike a kamo li za pocetnike. Dakle sve je pitanje sta se zeli postici...
Lično mislim da nije potreban podatak "izdata". Ako je u poslovanju unijet datum izdavanja a nije unijet datum vracanja za knjigu znači da je knjiga izdata.