[ triger93 @ 08.11.2015. 22:22 ] @
Posle instalacije qjackctl i rakarrack programa koje koristim za sviranje i snimanje gitare izgubio sam zvuk tj. kad izdjem iz njih bilo sta da pustim ne daje zvuk,probao sam sa nekim podesavanjima ali nisam uspeo.Cak i kad ih obrisem nema zvuka.Da li neko zna sta da radim?
[ tuxserbia @ 08.11.2015. 23:56 ] @
PulseAudio, pavucontrol, verzije svih programa, ubuntua, zvučna ekstra, interna, eksterna, podešavanja koja ?!?
[ triger93 @ 09.11.2015. 10:56 ] @
PulseAudio, pavucontrol njih nisam koristio,inskreno nov sam u linux svetu pa se jos uvek privikavam i ucim,koristim linux mint 17.1.Zvucna mi je integrisana.
Verzije programa su one iz software managera rakarrack 0.6.1-4,qjackctl 0.3.10-2(uz njega me pita da instaliram i jackd pakete koje sam i instalirao).
Podesavanja koja sam dirao su ona u qjackctl i u mintovom sound programu.Cudno mi je to sto i kad ih izbrisem i dalje nema zvuka.
[ bachi @ 09.11.2015. 11:09 ] @
Mali offtopic... Ko, bre, smišlja nazive ovih programa?
[ tuxserbia @ 09.11.2015. 12:43 ] @
Pošto si nov, a hoćeš audio obradu, mislim da bi trebalo da pogledaš Ubuntu Studio

https://ubuntustudio.org/

Mint iskreno ne gotivim i zaobilazim, ali pošto je osnova Ubuntu, evo ti nekoliko linkova. Prvo mora da se podesi JACK, pa onda ostalo. I da, ne bi bilo loše da pogledaš neku "pravu" audio kartu, manja latencija, odvojen procesor samo za audio, veće mogućnosti konekcije. Dosta dobro prolaze i USB, pa pogledaj i to.

https://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudio/SupportedHardware

https://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudio/ProAudioIntro

https://help.ubuntu.com/community/HowToJACKConfiguration

http://wiki.linuxaudio.org/wiki/hardware_matrix

http://wiki.linuxaudio.org/apps/start

http://opensourcemusician.com/index.php/Software

http://opensourcemusician.com/index.php/LatencyArticles

Evo i linkova za ostale distribucije

http://wiki.linuxaudio.org/apps/categories/distributions

Ranije su muzičari dosta koristili Dynebolic, ali u poslednje vreme najčešće prelaze na Ubuntu Studio. Naravno, kad se malo upoznaš sa linuxom, može bilo koja, pa naknadno samo instaliraš ono što ti treba.

@bachi
I mene interesuje ovo, ali pretpostavljam da je nedostatak kiseonika u pitanju, prilikom sagorevanja raznoraznih kontrolisanih supstanci, ne!?!?
[ triger93 @ 26.11.2015. 15:32 ] @
tuxserbi zaista hvala na ovim linkovima uspeo sam da resim problem,trebao sam samo da kada zavrsim sviranje da u terminal unesem sudo alsa force-reload.A za snimanje sam instalirao audacity snjim odradim sve sto mi je potrebno,posto uglavnom snima neke bass deonice koje smislim ili neke covere na gitari.

Ima jos dva pitanja koja me interesuju da li mi je za ova dva programa potrebno da instaliram ubuntu restricted extras?

I goglajuci po raznim sajtovima na jednom sam naisao da ubuntu restricted extras navodno treba da se instalira kada sa podigne sistem a da kada se kasnije instalira navodno ne valja,da li je ovo tacno ili nema veze sa vezom da li se instalira kada se podigne cist sistem ili posle godinu dana koriscenja sistema?
[ tuxserbia @ 28.11.2015. 02:40 ] @
Ovaj drugi deo je TOTALNA glupost.

Prvi deo - zavisi. Od toga kako snimaš, i koje formate koristiš. Ako se odlučiš za "slobodne" formate tipa ogg, nema potrebe. Ako ti zatreba mp3, mo4, flac itd, onda da. Taj paket je napravljen samo da ne bi morao da instaliraš nekih 20-ak paketa vezanih za kodeke, Adobe flash, MS fontove, komercijalni unrar i slično. Moraćeš da omogućiš "Multiverse" repozitorijum.

Ako otkucaš

apt-cache show ubuntu-restricted-extras

videćeš pod "Dependencies" imena pravih paketa koji se instaliraju, tako da možeš i samo neke od njih. Ako su ti imena strana, slobodno instaliraj komplet sve, neće da se baci.

PS

Ovo za force-reload nisam znao, dobra fora.