[ EmmaR @ 20.11.2015. 12:36 ] @
claimAV pronalazi nekakve potencijalne opasnosti, e sada posto i sam sebe vidi kao opasnost interesuje me da li postoji realna opasnost ili je u pitanju lazna uzbuna?
(videti sliku).

[ plus_minus @ 20.11.2015. 13:16 ] @
Ako se sve instalira iz OFICIJELNIH repoa vezanih za distribuciju koja se i koristi, ne treba se preterano opterećivati pitanjima da li kućna mašina ima viruse...
Clam je ovde jasan kao dan. Preko wine-a, mora da se koriste i sys/exe/dll fajlovi... a takvi fajlovi su upravo potencijalna opasnost što ti je clam i ispisao. Što je jeste tačno.
Šta sve može da se nađe u jednom .exe fajlu, koji inače, ne mož' ništa da napravi na linux mašini.. ?
Koliko je sami Wine sposoban da za5ere sve, to ne bih znao, ...mada, skoro nisam pročitao niti jedan jedini članak/slučaj da je wine kriv za exploit m$ virusa na linux OS-u.

Ako imaš linux umrežen sa ostalim računarima koji su m$spyware, e onda antivirus/mail scan mogu da dođu u obzir da tvoj računar `sasvim slučajno` ne postane "exploit - server" preko email attachmenta itd..
Ti ćeš kao pingvinka da otvoriš zip attachment a unutra zaraženi .exe i tvojoj se mašini neće desiti ama baš ništa .. ali, ako taj .exe odmah istog momenta hoće kroz mrežu na svaki mogući način i to `silent`.. u got the point.

Ako mašina nije `kućno umrežena` sa m$ spyware-om, ja se ne bih sekirao oko virusa na linuxu.. clam će uvek da kuka ako vidi, eto, čak i m$ drajvere od wifi-ja za tvoju konfu..
ono što možda nije loše da uradiš, ako te kopka, da li je tvoja linux mašina ok, jeste:


sudo apt-get install rkhunter


Scan..


sudo rkhunter -c


Dakle, RootKit Hunter.
Češljanje mašine za maliciozni rootkit ili backdoor. To već ima smisla.
Nešto tog tipa. Ima još takvih sličnih programa.
[ EmmaR @ 20.11.2015. 17:08 ] @
ne brine me .exe opasnost, a ni wine (instaliran je, ali nema ni jedan MS program) vec to sto za Firefox prijavljuje potencijalne spijune.

instaliracu i rkhunter, ipak je u pitanju multiboot sa Win-om.

Ima li neki AV ili slican koji moze da vidi i Linux i Win i da ih proverava.
[ plus_minus @ 20.11.2015. 18:53 ] @
Firefox i pretraživače na linuxu nije teško obuzdati. Instaliraš uBlock Origin, i povremeno očistiš history i ne boli te glava..
Dual boot i win + lin network, nije isto. Ako to što misliš da jeste potencijalna zaraza obitava na particiji gde windows nema pristup, ne opterećuj se antivirusom, jednostavno obriši taj fajl da ga nema, itd..