[ jabobibobi @ 02.04.2004. 08:24 ] @

U aplikaciji imam clase extends JDialog na kojima postoje tabele za unos kao i labela na kojima bi trebalo da se prikase npr. trenutan broj ucitanih artikla iz baze. kada ucitavam veci broj podataka npr. (10000).potrebno je da se inkrementuje broj koji se prikazuje na labeli kao i da se vidi dodavanje svake stavke u tabelu. ( pokusao sam sa repaint() ali ne ide.) Medjutim swing komponente se "zamrznu" i cekaju da odrati svo ucitavanje, a zatim se sve to prikaze . Da li postoji nacin da se "zaustavi izvrsavanje" tj . da se prednost da iscrtavanju komponente u svakom trenutku.
[ me-tuzalem @ 07.05.2004. 11:46 ] @
Nadam se da posle mesec dana nije kasno za odgovor.
Prvo, treba razumeti da se Swing komponente ispisuju u nekom svom Thread-u. Tako je Java napravljena(to važi i za AWT). Znači, ti prvo instanciraš Swing komponente, ali tek nakon

frame.setVisible(true);

se kreira Graphics objekat, i to je u nekom posebnom Threadu.
Sva kasnija ispisivanja se događaju SAMO pod kontrolom tog Threada, a to značu preko Listenera koji su u okviri tvojih Swing objekata.

Znači, da bi ti mogao da utičeš na ispis molraš da ostvariš vezu između tvog učitavanja i Swing klasa, tj. tih listenera.
Najbolje je da tvoja Swing klasa bude Listener za klasu koja učitava podatke, ta klasa okine događaj, Listener reaguje i okine Swing događaj, i onda se repaint automatski izvršava.
Nadam se da je bilo jasno, jer nisam imao vremena da pišem traktate,a nije mi pri ruci kod kojim bih to demonstrirao. Ako ti j eto još potrebno, ostavi poruku i poslaću ti demo.