[ Milantex @ 21.11.2015. 21:23 ] @
Danas sam u nekoliko navrata zvao sva tri mobilna operatera u Srbiji i svaki put sam došao do drugačijeg odgovora, zavisno od toga koji operater se javi i kako "misli da je" ono što sam pitao.

Pitao sam ih da li se, prilikom merenja protoka koji se naplaćuje, u količinu prenetih podataka računa i upload i download ili samo download.

To me interesuje, jer za jedan uređaj koji pravim treba da s vremena na vreme šaljem veću količinu enkriptovanih podataka ka serveru (reda veličine stotina kilobajta za request), a kao odgovor dobijam jako malo podataka (reda veličine bajtova za response), pa želim da znam kako da pravim procenu koliko će me koštati kada preko GPRS-a obavljam prenos.

Vip sam zvao dva puta. Prvi put sam dobio informaciju da se meri samo download, a drugi put kada sam zvao, dobio sam informaciju da se meri ukupan promet (i upload i download) podataka i da se naplaćuje 0,059 dinara po KB, a obračun ide na 100KB.
Mts sam isto zvao dva puta. Prvi put mi je rečeno da se računa "prenos podataka". Kada sam pokušao da pojasnim pitanje, da se odnosi na to da li i download i upload ili samo download, rečeno mi je "da se ne meri vreme, nego prenos podataka"... tu sam odustao od pokušavanja da ponovo postavim pitanje, jer sam razumeo da pričam sa nekim ko ne razume pitanje. Drugi put kada sam zvao, bilo je isto. Kao da sam pitao da li se meri "vreme", a ne "prenos" i opet nisu razumeli da pitam da li mere upstream ili downstream. Tada sam pokušao da pojasnim pitanje, ali opet nije išlo, tako da sam odustao.
Telenor kada sam pozvao prvi put, operaterka nije znala, pa sam pozvao ponovo da se javi neko drugi, ko možda zna. Tada mi je operater rekao da nije siguran, ali da pretpostavlja da se meri i jedno i drugo i da to zajedno ulazi u iznos količine prenetih podataka koji se naplaćuju.

Sada, pošto sam manje više dobio 50%-50% odgovora (samo download - i jedno i drugo), da li neko ovde na ESF može da mi pomogne da saznam zasigurno šta je od ta dva "istina", pa da znam kako da napravim procenu koliko bi me izašlo za mesec dana kredita na pripejd tarifama po objavljenim cenovnicima za "preneti kilobajt", kada utvrdim šta podrazumevaju pod "prenetim"?

Unapred hvala svima koji se uključe sa informacijama. Verujem da bi informacije iz ove teme mogle da budu od koristi još nekome, nekada.

Pozdrav,
Milantex
[ agasoft @ 21.11.2015. 21:29 ] @
Evo, ja ću ti reći.
Meri se i jedno i drugo.
Godinama to proveravam i znam, tako da to je to.
[ Milantex @ 21.11.2015. 21:55 ] @
Hvala! :)

Sada moram da trazim neko drugo, povoljnije resenje. :/
[ PedjaSrbija @ 26.11.2015. 20:46 ] @
Neverovatno je koliko puta daju različite odgovore na ista pitanja, a računi redovno dolaze.
[ Aleksandar1992 @ 14.03.2017. 12:01 ] @
mere se oba,ja proverio. ali kod vip i telenora to nije bas bukvalno ista jedinica za merenje. recimo,ako imas 5gb saobracaja na raspolaganju,a skines nesto sto je velicine 5gb,nece ti potrositi svih 5gb. potrosice mozda 3.8gb. ovo je slucaj za telenor znam sigurno jer koristim,a kod mts-a mislim da trosi daleko vise.