[ baki. @ 22.11.2015. 22:14 ] @
Poštovane kolege, i stari CNC vuci,
imam nekoliko pitanja i hteo bih kao početnik u ovoj oblasti da čujem vaše stručno mišljenje vezano za izbor motora za cnc mašinu.

Naime , radi se konkretno o cnc stolu za plazma sečenje, ali mislim da se može bar donekle odnositi i na ostale stolove jer svi moraju ili bi trebali imati dovoljno snažne motore da odrade ono što im je naloženo savladavajući otpor koji obradak pruža pri određenoj obradnoj brzini, kao i inerciju samih svojih pokretnih delova... Da ne dužim, znate već na šta mislim.
Te sile (otpor) su verovatno kod lasera, plazme ili gasnog sečenja predpostavljam najmanje, jer nema da kažemo fizičkog otpora kretanju osa mašine prilikom rada istih osim samih inercionih sila proporcionalnih masama same konstrukcije i trenja na klizačima.

1. Zašto se koriste motori istih snaga (ili se to meni samo čini) za x i y osu, a sama konstrukcija y ose je recimo bar 4 ili više puta teža od x ose, ili je to više slučajan odabir motora sa postojećeg lagera?
Jedino što primećujem da se koriste motori manje snage za z osu, koja nosi samo vertikalna kolica i plazma gorionik sa kablom. Tu je rekao bih ispoštovan ovaj odnos masa naspram snage motora.

2. Koliko shvatam "Prizmin" kontroler ( http://www.prizma.rs/sr/index....ika/ulazno-izlazne-kartice/io3 )se može koristiti i za stepere i za servo motore, naravno uz odgovarajuće drajvere, ali me zanima da li su moguće i kombinacije ako bismo recimo želeli na z osu staviti steper iako nam x i y osa koriste servo motore?

3. Takođe me interesuje vaše mišljenje o ovom "kineskom" kontroleru ( http://www.ebay.com/itm/1pcs-5...m2ee544103e:g:GTkAAOxyBjBTWMPR ) i ako ima nekih iskustava sa istim, kao i da li on osim stepera može kontrolirati i servo motore odnosno njihove drajvere...?

Pozz
[ ZAS011 @ 23.11.2015. 18:48 ] @
Linko vi su ti loši!

Prizminproizvod nije kontroler, to je samokartica koja se povezuje između paralelnog porta i drajvera (BOB - BreakOut Board).
Kontroler je program koji se vrti na tvom računaru (Mach3, LinuxCNC, ...), odnosno taj računar je kontroler.

Iza BOB mogu da budu i servo i steper drajveri i moguće je mešati iste.

Kod plazma stolova mase koje se pokreću su relativno male u odnosu na druge tipove mašina (mill, router). Kada se koriste navojna vretena i HIWIN šine/kolica, najmanji su otpori trenja. Masa/inercija konstrukcije tu predstavlja faktor koji utiče na izbor tipa motora (servo/steper).
Zašto proizvođači stavljaju određene tipove motora, i zašto, npr. motore iste snage, preporučujem ti da njih priupitaš.

Kod plazme ne računaj na obradne brzine od 10,000 mm/min, osim ako ne seckaš tanušni lim.

Na primer, ova kineska mašina ima 4 servo motora snage po 750W.
[ baki. @ 23.11.2015. 20:57 ] @
Da, krivo sam nazvao tu karticu "BOB - BreakOut Board" kontrolerom. hvala na ispravci.
I da, nešto nije u redu sa linkovima. Ni meni ih ne otvara.

Evo zato sa eBay item number: 201414938686
koji se može prekopirati u liniju za pretragu, pa se dobije oglas (BOB - BreakOut Board-a) kojega sam spominjao pod tačkom 3.