[ dj90 @ 23.11.2015. 15:06 ] @
[ dj90 @ 23.11.2015. 15:06 ] @
[ veselinovic @ 24.11.2015. 05:04 ] @
Ako bi napravio funkciju prenosa sistema bilo bi lakse.
Ovako na prvu loptu Kp je preveliko, a Ki premali, o Kd se moze reci tek kad se ova dva koriguju. Imas Zigler-Nikolsovu metodu podesavanja parametara pa prouci malo. [ dj90 @ 24.11.2015. 09:55 ] @
[ veselinovic @ 24.11.2015. 10:51 ] @
Citat: dj90: Znam je u teoriji tu metodu ali ne znam kako na ovome da primenim Pa primjeni bas kako je u teoriji. Citat: Evo podesio sam sve motore, nije nešto ali bolje da imam i to nego ništa. ipak sam početnik, pomagajte nekako :) Kako si podesavao parametre za te motore? Iskreno nisu dobro podeseni ( cak sta vise ocajno ) jer imas beskonacno oscilacija koje ce na kraju da polome lezajeve robota. PS prisjeti se f prenosa jednosmjernog motora. [ dj90 @ 24.11.2015. 11:05 ] @
pa ne znam kako na ovakvu funkciju da primenim kad je trapezastog oblika
da imam ovako nešto znao bi ![]() znam i teoretski kako rade ki, kd i kp ali ne vredi mi, uvek me nešto zeza. Još je i ovaj program spor, treba mu sto godina da prikaze grafik kad otkucam vrednosti još kod ovog mog kad pustim svih 6 u rad bolje da ne pokazujem na šta liči po ciglerovoj metodi treba da povećavam kp dok ne dođe do oscilacija pa onda da računam po tabeli ali to ne uspeva u mom slučaju [ veselinovic @ 24.11.2015. 15:13 ] @
Ti pravis da bude dobar odziv na step.
Kad budes imao dobar odziv na step ostalo se samo namjesti, jer je step najgori slucaj. [ bogdan.kecman @ 25.11.2015. 15:19 ] @
gde ti je grafikon za setovanje ZN? prvi, gde su ti I i D 0 a P namesten na najnizu vrednost koja pravi oscilacije?
[ dj90 @ 25.11.2015. 19:52 ] @
koje Z i N ne razumem?
mi treba samo da podešavamo ki, kd, kp od parametara. Imamo pointe za svaki motor, ma težinu i transition, to jednom stavimo i ne deiramo više i prema tome podešavamo kp, ki i kd ![]() ![]() prvo podešavamo za svaki motor posebno pa onda puštamo svih 6 motora u rad i doteravamo ako se nešto poremeti kada bi skapirao nekako bar za jedan motor pa bi po tom principu i ostale podesio rekli su da neće biti ništa strašno ako je loše i da je cilj da steknemo osećaj kako koji parametar radi ali ja nikako da steknem osećaj već dve tri nedelje [ bogdan.kecman @ 25.11.2015. 19:59 ] @
Citat: dj90: koje Z i N ne razumem? jbat ga, veselinovic ti napise Citat: Imas Zigler-Nikolsovu metodu podesavanja parametara pa prouci malo. i ti odgovoris sa: Citat: Znam je u teoriji tu metodu ali ne znam kako na ovome da primenim i onda meni "koje Z i N" .. kako ba koje .. ako znas teoriju, ZN metoda kaze da ugasis I,D, dizes P polako dok ne dobijes sistem koji osciluje, onda premeris te oscilacije i u odnosu na njih izracunas P,I,D koeficijente. zo, da ponovim pitanje, gde ti je grafik za racunicu ZN metodom, jednostavnije od ZN metode ne postoji a osecaj ces najlakse steci kad onda krenes da radis "fine tuning" parametara koje dobijes ZN metodom, ovako iz neba pa u rebra ne vidim kako ces doci do parametara sam posto koliko ja vidim ti do nabadas onako "odokativno" [ dj90 @ 25.11.2015. 20:18 ] @
aha to, pa nisam znao da ti ZN znači ziegler nikols, nemoj mi skraćenicama još sam početnik :)
imamo samo ove grafike u programu, mi treba da podešavamo za prva dva samo. Ništa drugo nije rečeno, čak nam nisu rekli ni ZN metodu da upotrebimo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ovako na prvi pogled mi onaj dijagram za napon izgleda kao nešto gde mi mogao ZN metodu da koristim [ dj90 @ 06.02.2016. 18:12 ] @
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|