[ mmix @ 24.11.2015. 11:44 ] @
Na oba laptopa su mi prsle baterije, na jednom fabricki feler na drugom je vremenom stradala baterija (drasticno pala autonomija sa 6.5 na 1.5 sat) jer je laptop vecinom na punjacu. Nabavio sam obe baterije i spremam se da ih zamenim, ali me nesto interesuje


Kako produziti zivot baterije? Narocito kada se laptop dosta koristi vezan za punjac? Da li npr pomaze da baterija "dise", tj da se puni do recimo 80% pa se prazni do 40% pa tako u krug (procente sam lupio)? Postoji li software za Windows 10 koji moze da pomogne u tome bez da se manuelno cupa i vraca napajanje?


Svaki savet je dobrodosao.

[ T.r.o.n.i.c.Srb @ 24.11.2015. 12:32 ] @
Moj savet ti je dok laptop koristis kod kuce ili na poslu ili duze vreme na jednom mestu gde imas pristup uticnici koristi tu staru bateriju a nova novu korisit ako ti je potrebna duza autonomija. Novu drzi na 80% kapaciteta , a stara nek ti sluzi kao UPS jer nije zdravo za maticnu plocu i sve komponente da ti rade bez baterije, a i u slucaju da ti nestane struje imaces dovoljno vremena da sacuvas sve podatke pre nego sto ti se isprazni baterija.
[ cyBerManIA @ 24.11.2015. 18:28 ] @
Uz trenutni laptop sam dobio software koji izmedju ostalog radi upravo to, odrzava bateriju na 55-60% ukoliko se ukljuci conservation mode.
Software nudi i pracenje potrosnje/punjenja/kapaciteta. U pitanju je Lenovo Energy Management. Ne znam koji laptop imas, mozes da probas neku verziju.

Na prethodnom lapu (Asus), baterija je degradirala od ~85% - 25% za neko kratko vreme usled pregrevanja lapa. Iako sam znao da temperatura unistava bateriju, to mi je bio nauk.

Evo par screenshota sa battery maintenance tip unutar aplikacije:
[ Binary Mind @ 24.11.2015. 20:47 ] @
Ja baterije držim konzervirane u fioci napunjene ~ 40%. Povremeno ih koristim, ali pošto su laptopovi većinom kući na struji su bez baterija. Wear level obe baterije je zadovoljavajuć sa obzirom na godišta laptopova. Ženin MSI je preko 7 godina star. Baterija ima 23% wear level. DELL koji ja koristim je ~3 godine star. Njegova baterija ima 1% wear level. I jedna, i druga vrednost su najnormalnije sa obzirom na godišta laptopova.
[ mmix @ 24.11.2015. 21:02 ] @
Malo sam se obeshrabrio.

Prvi laptop je Lenovo Yoga, i njemu je crkla baterija posle par meseci pa sam morao da narucujem novu o svom trosku (Lenovo International Warranty je sprdnja). Problem je sto ta baterija ne moze da se vadi, ali mislim da ce na njemu verovatno da radi taj Lenovo software. Ono sto me je obeshrabrilo je sto sam citao da podrska za "targeted charging" mora da postoji u BIOSu masine, u suprotnom ce se laptop ili odmah naputniti do 100% ili ce prvi put kad ode u sleep ili se ugasi BIOS preuzeti punjenje i doterati ga do 100%. Drugi laptop je Acer Aspire 5820, i njemu se baterija drasticno redukovala, probem je sto izgleda on nema nikakvu podrsku za to ciljano punjenje.

Btw, kako ste izmerili wear level? Ima li nesto kao SMART kod diskova?
[ T.r.o.n.i.c.Srb @ 24.11.2015. 21:08 ] @
ja koristim HWmonitor imas free verziju
[ cyBerManIA @ 25.11.2015. 01:59 ] @
Moze HWmonitor. Imas i command line varijantu:
Code:
powercfg -energy


Kako ti je crkla baterija nakon samo par meseci? I sta je bilo s garancijom?
Koliko sam video, onaj software postoji i za Lenovo Yoga-u.
[ mmix @ 25.11.2015. 12:04 ] @
Fabricki feler. Ma ima cela prica tu sa Lenovom i PinComputersom jer je laptop kupljen u Londonu, prica najvise ima veze sa sprdnjom zvanom Lenovo International Warranty i sitnim slovima. Da ne duzim mnogo pricu, posle zurke koja je trajala mesec i po dana probudio sam se ispred PINa na Novom Beogradu sa i dalje neispravnim laptopom, potvrdom o neispravnosti laptopa radi zamene (na sprskom) koju treba da nosim u London da zamenim laptop i zescim svrabom u anusu. Da ne budem potpuno nekorektan, PIN je zaista zeleo da mi popravi laptop i ispostuje garanciju ali ih je Lenovo pokopao.

Na kraju sam sam narucio bateriju preko eBaya i zamenicu je sam. Lenovo u svakom slucaju vise nikad u zivotu.
[ T.r.o.n.i.c.Srb @ 25.11.2015. 12:25 ] @
Probaj da izbegnes i dell bar ovu seriju inspiron jer i oni imaju debele mane pre svega laptop bez baterije radi samo sa 10% mogucnosti, a baterija je posle "samo" 16 meseci ispunila svoj counter i prestala da radi, a imaju i problema sa drajverima.