[ Arnie @ 29.11.2015. 22:27 ] @
Interesuje me koliko je aktivna zajednica Rails programera u Srbiji i da li je traženo poznavanje ovog frejmvorka? Koliko vidim, sajt srpske Ruby zajednice nije aktivan već duže vreme, a i na mailing listi je slaba aktivnost. Da li vredi učiti Rails ovde ili se osloniti na stari dobri PHP (gledajući aspekte pronalaženja posla i visine plate)?
[ jablan @ 30.11.2015. 08:03 ] @
Poz...

Pojave se povremeno oglasi za rails, ima tu i tamo i rails shopova... Sad u subotu bilo je okupljanje Rubista u Novom Sadu, mogao si tamo da odeš da se raspitaš i upoznaš sa scenom. Srbija generalno dosta loše stoji sa Railsom. I onda imaš problem kokoške i jajeta - slaba scena ne privlači investicije, nedostatak posla ne motiviše ljude da uče Rails i tako. Ovde na zapadu je potpuno drugačija slika.

Što se saveta tiče, sve zavisi koliko ti je šta bitno u životu. Ja recimo nisam imao stomak da radim PHP i pronašao sam Rails poziciju u Beogradu (da nisam, verovatno bih radio C# ili Javu) a kad je došao SNS i sve definitivno otišlo u k*, zapalio sam preko.

Većini ljudi sa druge strane ne smeta PHP jer i ne znaju za bolje. ;) Postoji i dosta drugih mogućnosti - da radiš paralelno npr. u dva ili više jezika, bilo u istoj firmi, bilo u kombinaciji kuća-poso, da frilensuješ itd itd.
[ Arnie @ 30.11.2015. 23:33 ] @
Hvala na odgovoru. I meni se iskreno gadi PHP i radio sam ga većinom zbog toga što nije potrebno neko naprednije podešavanje servera u većini slučajeva, samo FTP klijent i vozi. Sa Ruby-em je drugačije, ali mi to ne smeta jer mogu da se fokusiram direktno na problem, a ne na izmišljanje tople vode (verovatno je slučaj i sa PHP frejmvorkovima, ali ne mogu da se vraćam ponovo na tu priču). Bio sam u dilemi Python vs Ruby vs Java i na kraju sam se odlučio za Ruby jer mi se više sviđa način razvoja u Rails-u, Java je previše obimna i kompleksna, a Python - možda jednog dana, sada ga i ne 'mirišem' baš. Razmišljam već o frilensingu i to mi se čini kao najbolja solucija. Hvala još jednom.