[ aleksim @ 02.12.2015. 20:02 ] @
Poštovani,
Radio sam nešto jednostavno i "naleteo" na problem: u modulu Part Design uradio sam ploču pravougaonog oblika i urezao četiri navoja komandom Hole. Prvi navoj je pozicioniran u okviru komande Hole, a ostala tri (navoji su raspoređeni u obliku pravougaonika) pomoću komande Rectangular Pattern. Pokrenuo sam Drafting modul i hteo da komandom Offset Section View prikažem dimenzije navoja. Međutim... U preseku se video samo otvor po dubini ploče a nigde navoja... probam da uradim presek drugog navoja - ista situacija. Tek treći pokušaj je dao tačan rezultat. Da paradoks bude veći u projekciji koja je gleda na površinu pravougaone ploče vide se regularno sva četiri navoja. Ono što sam "zaključio" iz ove situacije je sledeće: komandom Offset Section View može se dobiti ispravan presek (u kome se vidi da je reč o navoju) jedino ako se "preseče" originalni navoj i prvi sledeći navoj dobijen komandom Rectangular Pattern. Da li se neko od kolega sreo sa ovakvom situacijom i kako rešiti ovaj problem? Da, reč je o CATIA V5R21 (regularna instalacija i portabl verzija) i isto se dešava u obe verzije.
[ Tex707 @ 02.12.2015. 20:42 ] @
.

Probao sam to sto opisujes i desila mi se slicna stvar. Najnovija verzija, V5-6R2015


.
[ NePitajteMene @ 06.12.2015. 16:28 ] @
Bravo, aleksim, uspeo si da nadjes bug u softveru, i mene si pogubio ;)

Fora je da jadna catia nije ocekivala tvoj nacin razmisljanja za patternovanje, pa si je zbunio...mogao si u prvom patternu (Feature Pattern.1 u drvetu) da zadas drugi dodatni smer prostiranja po kojem zelis da rasporedis rupe-X.osa u ovom slucaju, izaberes da oces u drugom smeru 2 instance rupe u 1 vrsti, i voilla...navoji se prikazuju u preseku na crtezu :)

Opasni ste testeri softvera, ne uradite sta Catia (tj.njeni programeri) ocekuje i odma' se stvori problem

PS: fajlovi su u v5r21_SP6
[ Tex707 @ 06.12.2015. 17:40 ] @
.


Pazi stvarno, ovako je dobro. Doduse, ovo bi trebalo da bude "regularan" nacin pattern-ovanja.

Mozda je stvarno bug...
.
[ aleksim @ 06.12.2015. 19:30 ] @
Da, ovo bi trebalo da bude "regularan" način, kao što je Tex707 napisao. Međutim ono što sam ja pokušao takođe nije pogrešno - bar se meni tako čini :). Ovako "nerezonsko" razmišljanje je dovelo do otkrića propusta u DS. Još kad bi im neko javio da ovo isprave... :) Onda bi bilo sve ovo od neke koristi. Samo još jedna sitinica - da li se ovo javlja i u ranijim verzijama (V5R10 na primer) ili je ovo novijeg datuma?
[ Tex707 @ 18.12.2015. 19:13 ] @
.

Naisao sam na donekle slican problem - centralne linije se negde generisu u draftingu, a negde ne.
.
[ NePitajteMene @ 20.12.2015. 00:15 ] @
Ljudi, potrudite se malo oko dress-up-a/uredjenja/doterivanja crteza, barem koliko se trudite i oko modelovanja...crtez je i dalje zakonski obavezujuci dokument, odnosite se prema njemu s ljubavlju i postovanjem i braneci cast profesije, crtez jos uvek umro nije i nadajmo se da nikad i nece ;)

Postoje lepe ikone za fino stelovanje i doterivanje crteza, ne moze samo da se fljusne pogled i presek i cao zdravo, autogenerisi zeljene elemente, i sto pre da se zavrsi, a posle fali ovo, fali ono...ako fali, ima komandi koje rucno dodaju centerline mnogo bolje nego automatski generisane u pogledu

Svi alati su tu, pa i ako nesto ne ide automatski i po ukusu i odmah iz prve, uvek moze da se dotera sa alatkama koje su na raspolaganju, samo trazi posvecenost, vezbu i strpljenje barem 50% koliko se vremena posvecuje i modelovanju :P[ Tex707 @ 20.12.2015. 06:01 ] @
.


Naravno da se crtezi doradjuju, nije to pod znakom pitanja. Ono sto buni je zasto neki kruzni otvori dobijaju centerline automatski a neki ne, a potpuno su identicni i na istoj povrsini.
[ aleksim @ 30.01.2016. 23:06 ] @
Da ne otvaram novu temu a novo pitanje na neki način je povezano sa naslovom teme:
Glavni sklop je A, a njegovi delovi su pozicija A1 i podsklop B (tim redosledom). Podsklop B ima dve pozicije, B1 i B2. Na poziciji B1 postoje kružni otvori (ili urezani navoji). Potrebno je u sklopu A, na poziciji A1 izbušiti otvor (urezati navoj) čiji se centar poklapa sa otvorom na poziciji B1, koristeći komandu Assembly Hole. Pozicije A1, B1 i B2 su ploče proizvoljnih dimenzija. DA, reč je o modulu Assembly Design.
[ aleksim @ 03.02.2016. 23:51 ] @
Mislim da sam našao rešenje. Ukratko da objasnim zašto mi treba ovakva upotreba komande Assembly hole: Imam cev sa prirubnicom (podsklop B) koju čine prirubnica (poz. B1 sa otovorima) i cev (poz. B2). Takvu cev sa prirubnicom vezujem za jednu ploču (poz. A1) vijcima. Obzirom na tehnološki nivo u našim uslovima, jedino ispravno rešenje je da otvore na poz. A1 (i navoje) treba uraditi "prenošenjem" otvora sa prirubnice.
Da bih ovo uradio u CATIA V5, potrebno je kružnicu otvora na prirubnici "proglasiti" javnom, komandom Publication (padajući meni Tools). Tek nakon toga moguće je u sklopu A na poziciji A1 komandom Assembly hole poklopiti centre otvora sa prirubnice i novoformiranog otvora na ploči A1. Možda nekome i bude od koristi ovo podsećanje... :)

DA ne bude sve bez problema, pobrinuo se Drafting modul: pošto je otvor na poziciji A1 dobijen komandom Assembly Hole, za očekivati je da na radioničkom crtežu ploče A1 ne bude tog "sklopnog" otvora. Međutim... Dosije X je ponovo aktuelan...
[ Tex707 @ 06.02.2016. 06:33 ] @
.
Svaka cast druze, veoma je korisno!

Iskreno, ne razumem zasto mislis da ovako napravljen otvor ne bi trebaloda se pojavi an crtezu.
[ aleksim @ 06.02.2016. 23:13 ] @
Onako kako ja shvatam bušenje otovra u sklopu jeste baš to da se otvor na ploči A1 vidi tek u crtežu sklopa A, ne i u radioničkom crtežu ploče A1. A i ime komande Assembly hole bi trebalo da mu znači to :).
Činjenica je da podsklop B (cev sa prirubnicom) može usled raznih drugih faktora da ima nezavisan položaj u odnosu na ploču A1 i onda jedino ima smisla upotreba komanda Assembly hole. U suprotnom ako se "unapred" izbuše otvori na ploči A1 postoji mogućnost da se zbog odstupanja položaja cevi sa prirubnicom otvori na prirubnici i na ploči A1 ne poklope.
[ aleksim @ 06.02.2016. 23:23 ] @
Zaboravih da pitam još nešto u vezi Assembly hole: postoji li način da se u komandi reuse pattern kao objekat koji se više puta ponavlja iskoristi recimo rezultat komande Assembly hole?
[ aleksim @ 28.09.2017. 12:55 ] @
Evo da ponovo oživim ovu temu: Da li je neko pronašao način da rezultat komande Assembly hole bude "vidljiv" samo u sklopu, a ne i u poziciji (govorim o drafting modulu)?
[ SlavishaT @ 30.09.2017. 11:39 ] @
Citat:
aleksim:
Da ne otvaram novu temu a novo pitanje na neki način je povezano sa naslovom teme:
Glavni sklop je A, a njegovi delovi su pozicija A1 i podsklop B (tim redosledom). Podsklop B ima dve pozicije, B1 i B2. Na poziciji B1 postoje kružni otvori (ili urezani navoji). Potrebno je u sklopu A, na poziciji A1 izbušiti otvor (urezati navoj) čiji se centar poklapa sa otvorom na poziciji B1, koristeći komandu Assembly Hole. Pozicije A1, B1 i B2 su ploče proizvoljnih dimenzija. DA, reč je o modulu Assembly Design.


Na zadnje pitanje nemam odgovor, ali pogledaj primjer u prilogu vezano za ovu temu od renije.

[ aleksim @ 02.10.2017. 09:31 ] @
Slaviša, hvala na poslatom primeru, ali nažalost to nije od pomoći za ono što mi treba. Prosto je neverovatno da DS nije uzeo u obzir tako jednostavnu ("tehnologičnu") stvar... da sve ono odrađeno u sklopu nema uticaje na delove i (ili) podsklopove. Prevashodno za 2D dokumentaciju.
[ aleksim @ 05.10.2017. 13:27 ] @
Da li je možda ovaj problem prevaziđen u CATIA V6 (odnosno u prelaznim varijantama R25 ili koja je već aktuelna)?
[ aleksim @ 12.12.2017. 17:49 ] @
Kako je već reč o drafting modulu, evo još jedne nelogičnosti:
Podesio sam da se dxf fajlovi otvaraju pomoću CATIA V5 R20. Dvoklik na odgovarajući fajl u TC, otvori se drafting modul i crtež dxf, hoću nešto da izmerim (kotiram) kad sa strane nema palete sa alatima Dimension. Proverim, u podešavanjima, taj toolbar je uključen, ali ga ne vidim. Iskključim sve toolbar-ove, ostavim samo Dimension uključen, ali nema ga opet... U padajućem meniju pronađem Dimension paletu- sve radi...
Varijanta2: pokrenem CATIA V5 R20, iz padajućeg menija Fajl otvorim taj dxf fajl i onda vidim da je paleta sa Dimension alatima vidljiva sa strane...
Ima li neko ideju o čemu se radi?

[ aleksim @ 14.12.2017. 08:18 ] @
Poštovane kolege forumaši,
Moja prethodna poruka je bila "šum": najverovatnije je došlo do "kolizije" na relaciji CATIA V5 - operativni sistem, koja je trajala neko vreme, pa sam zato ja prijavio kao problem. Dan ili dva nije bilo potrebe da otvaram dxf fajlove, pa sam jutros probao i sada radi Drafting modul onako kako treba. Izvinjavam se kolegama zbog nepotrebne uzbune.
[ aleksim @ 17.12.2017. 22:15 ] @
Citat:
Tex707:
.

Naisao sam na donekle slican problem - centralne linije se negde generisu u draftingu, a negde ne.
.

Nije baš odgovor u potpunosti, ali može da navede na razmišljanje: kada koristimo komande Hole ili Pocket, kružni otovri u drafting-u imaju generisane centralne ose, ali ako se u sketch-u izvrši projekcija kružnice (a koja ne pripada datom sketch-u) na neku ravan, pa potom ta novodobijena skica iskoristi za komandu Pocket, onda se kao rezultat u drafting-u dobije otvor ali bez centralnih linija... Zašto je to tako-treba pitati DS...
[ aleksim @ 18.12.2017. 21:16 ] @
Mislim da sam pronašao razlog zašto se nekada u drafting-u ne pojavljuju centralne linije:

U prethodnoj poruci sam već pominjao projektovanu konturu u modulu Sketch. Ta projektovana kontura (neka bude to šlicovan otvor-Elongated Hole), dobijena komandom Project 3D Elements, predstavlja "jedinstvenu celinu žute boje" (nešto kao region u Acad-u). Ako se takva kontura iskoristi kao osnova za komandu Pocket, u draftingu se dobija šlicovani otvor bez generisanih centralnih linija.
E sad, ako se ta kontura ("žute boje") izoluje (Sketch modul, desni klik na konturu, i odabere komanda Isolate) ta kontura se pretvara u skup međusobno povezanih linija "bele boje". Ta i takva kontura (bele boje) ako se u part modulu iskoristi za komandu Pocket, rezultat je odgovarajući šlicovani otvor, a u drafting-u se dobije šlicovani otvor koji ima generisane centralne linije samo na jednom kraju...
Čak šta više, može se znati unapred (još u Sketch modulu) koji će kraj šlicovanog otvora imati generisane centralne linije... mada to i nije od nekog presudnog značaja...
[ aleksim @ 23.12.2017. 21:07 ] @
Po rečima kolege Tex707, ovaj problem postoji i u novim verzijama CATIA-e. Ostaje nejasno zašto je to tako?
[ SlavishaT @ 26.12.2017. 18:34 ] @
Pretpostavljam da je razlog to što funkcija koja iscrtava centralne linije ne prepoznaje ivice kao kružne lukove, nego kao splajnove. U biti, sve linije u inženjerskim CAD sistemima su NURBS krive (splajnovi), pa tako i kružnica ili duž.
Gledano programerski, vjerovatno svaka linija ima jedno boolean svojstvo na osnovu kojeg funkcija za iscrtavanje centralnih linija prepoznaje da li je to kružnica/luk ili ne.

Probaj ovako: na User selection filter paleti, deaktiviraj alatku Intersection Edges activation. Tada pri projektovanju u skici CATIA ti neće hvatati cijeli lanac ivica/linija, pa moraš selektovati svaku ponaosob pri projektovanju.
Pogledaj razliku na screenshot-ovima:
http://prntscr.com/hsjzj0
http://prntscr.com/hsk0ia

Ja sam eksperimentisao na tom primjeru, pa u R26 ne dobijem generisane centralne linije ni nakon Isolate. Ako pri projektovanju konturu Pocket-a sastavim kako sam opisao onda uredno dobijem centralne linije automatski.
[ aleksim @ 27.12.2017. 12:10 ] @
Možda je pitanje (konstatacija)trivijalno: kod mene u Sketch modulu u paleti "User selection filter" nema te opcije "Intersection Edges activation". Postoje alatke Point filter, Curve filter, Surface filter, Volume filter, Feature Element filter i Geometrical Element filter. Koristim V5R20 i V5R21. Tako da nisam mogao da isprobam navedeno. Što svakako ne znači da ne verujem da je tako... :).

[ SlavishaT @ 27.12.2017. 13:05 ] @
U pravu si, "Intersection Edges activation" je novotarija. Takođe je novo da prilikom aktiviranja ''Project 3D Elements'' u skici pojavi se dijalog, pa ne moraš tu alatku startovati dvoklikom ako želiš brzo odraditi uzastopno projektovanje više elemenata.
To sada u kombinaciji sa "Intersection Edges activation" radi slično kao ''Extract'' u GSD. Ja sam prije par mjeseci napravio skok sa R19 i R21 na R26, a ove promjene u skici su vjerovatno došle i ranije. Cijele 2016te gotovo da nisam ni koristio Katiju, pa nisam ni pratio šta ima novo. U zadnjih 6 godina, a možda i više, realno i nema ništa novo u V5, tako da se i ne isplati plaćati održavanje, osim ko mora da se prilagođava prema klijentima.

Isprobao sam sljedeće u R21:
Kada projektujem jednu po jednu liniju šlica klikanjem na grafičkom prikazu, onda uredno iscrta centralne linije u draftu.
http://prntscr.com/hsv9vx

E sad zanimljivo :) Kada se projektuje komplet skica pa odradi isolate to funkcioniše kao što si opisao i dobijem samo jednu centralnu liniju. Kada odradim ''Complement'' kružog luka na kom ne dobijem centralnu liniju onda je rezultat ovakav: http://prntscr.com/hsvlc3
Biće da funkcija koja automatski iscrtava centralne linije pri generisanju View-a provjerava i orjentaciju kružnog luka.
[ aleksim @ 27.12.2017. 13:35 ] @
Rešenje ipak postoji: Izbegavati projektovanje neke skice na neku ravan, već "originalnu skicu" koristiti za komandu Pocket (napraviti otvor "iz druge ravni"). Ako nije neophodno koristiti projekcije skica...Proverio sam na nekoliko primera i tada u draftingu nije bilo problema sa generisanjem centralnih linija.
[ NePitajteMene @ 27.12.2017. 23:18 ] @
Probajte preko podesavanja opcija, kod mene radi na matoroj v5r20
[ aleksim @ 28.12.2017. 20:17 ] @
Za kolegu NePitajteMene: u tom jezičku je čekirana opcija za generisanje centralnih linija, ali se anomalija dešava ako se za komandu Pocket koristi projekcija neke konture... Da se ne ponavljam... Ako nešto nisam dobro razumeo na onim slikama-izvinjavam se.