[ Sceka @ 05.12.2015. 20:51 ] @
Prvo - mnogo je veliki u odnosu na prethodni, fizicki je ogroman i ako se koristi postavljen na originalni stalak/podnozje lici na neki mali kalorifer.

Radi, kod mene, odlicno a WiFi bolje nego sa prethodnikom. Do sada je laptop na speedtest-u pokazivao najvise 20Mbps DL, uglavnom su cifre bivale oko 15 - 18, a sada nikad manje od 60Mbps, uglavnom 65Mbps (par puta je bilo i 75Mbps).

Androidi isto tako. Do sada je na svakom najveca brzina ocitana na speedtest-u bila 20Mbps, uglavnom oko 15Mbps, a sada ni jednom manje od 40Mbps, uglavnom oko 45Mbps. Iphone nemam pojma jer ga ne koristim ni za sta osim za razlovor a po ukljucivanju UBEE-a se konektovao na UniFi i tako je jos uvek.

Telefon radi isto kao i uvek, desktop isto tako - povezan je kablom.

E sad, USB varijantu nisam do sada koristio, nisam imao potrebu a nisam ni siguran da je to radilo na prethodnom HG-u. Nemam ni sada neku posebnu potrebu ali imam par externih hardova "viska" pa bih to probao ali nemam pojma o tome. Pa ako neko zna molio bih da objasni ili bar da postavi neki lik/linkove u vezi te varijante koriscenja. Sad sam na SBB temi na benchmark-u video link za uredjaj kao takav pa evo:

http://www.ubeeinteractive.com...dvanced-wireless-voice-gateway

Ali sam pojam i sve vezano za to mi je potpuno stran jer se tim nikada nisam bavio (nesto slicno da ali ovo ne) pa jos jednom - svaka informacija je dobrodosla. Hvala.

I inace, tema je namenjena tom novom SBB uredjaju i svemu u vezi njega...


Pozdrav!
[ Bik Koji Sedi @ 06.12.2015. 00:49 ] @
Jel može da se koristi u bridge modu?
[ Binary Mind @ 06.12.2015. 12:32 ] @
^
Nemam taj uređaj i ne mogu da proverim, ali to zavisi prevashodno od firmvera. I Ciskovi HG-ovi mogu da rade u pravom bridge mode-u (ne DMZ i slično), ali firmver je kod SBB-ovih Cisco HG-ova obogaljen tako da ne može...
[ Bik Koji Sedi @ 06.12.2015. 22:36 ] @
Pa upravo to, da li je SBB ostavio bridge mod na raspolaganu korisniku? Jel ima taj novi HG da pogleda?
[ Sceka @ 08.12.2015. 11:59 ] @
Postavio sam ovo na SBB forumu pa da postavim i ovde jer su poceli da me cimaju na Mail, kao da nema PP na svakom forumu, pa da ne bih svakome pojedinacno...

(mislim, na primer, covek sa SBB foruma mi trazi da mu posaljem na Mail a video na forumu... )

http://i.imgur.com/sBexxMM.png
http://i.imgur.com/YQX7seP.png
http://i.imgur.com/rTRAL3K.png
http://i.imgur.com/aOdaMoU.png
http://i.imgur.com/YiUxTiV.png
http://i.imgur.com/ogUqV7V.png
http://i.imgur.com/3T2fclX.png
http://i.imgur.com/VbuqIax.png
http://i.imgur.com/Z6czPRA.png
http://i.imgur.com/bUs6ncW.png
http://i.imgur.com/BVliQG7.png
http://i.imgur.com/OBBJJVm.png
http://i.imgur.com/XvXO8if.png
http://i.imgur.com/oDRHZS4.png
http://i.imgur.com/b5CCr1y.png
http://i.imgur.com/ZOvIX2b.png
http://i.imgur.com/JsE2qHu.png
http://i.imgur.com/ZGKsDsO.png

Napomena - ja jos nista nisam cackao/menjao, ovo je sve po difoltu ovako.

Ako neko iz ovih SS-va nesto skapira a bitno je - bilo bi lepo da to podeli sa svima.


Pozdrav!
[ Binary Mind @ 08.12.2015. 19:50 ] @
Ovde nema ama baš nikakvih naprednih podešavanja vrednih pomena. Poprilično je jednostavan interfejs kao dizajn interfejsa. Video sam Ubee uređaje sa mnogo lepše urađenim firmverom. Bridge mode-a nema među dostupnim screenshotvima. Možda postoji nedge u podešavanjima koja nisu screenshot-ovana.
[ Sceka @ 09.12.2015. 12:43 ] @
Nema nista drugo. Tab CableModem ima samo info, ima i da se iskljuci LED...

Da... sa gornje trane uredjaja ima fizicko dugme za iskljucivanje WiFi-a. Radi.


Pozdrav!
[ Binary Mind @ 11.12.2015. 21:43 ] @
Nisam video WLAN podešavanja među priloženim screenshot-ovima. Predpostavljam da je i tu sve manje više jednostavno odrađeno kao podešavanja koja su dostupna na screenshotovima. Cisko EPC3928 je na primer go krš što se tiče wifi podešavanja. Da li je to samo do primerka koji je izdat meni od strane SBB-a, ili je to generalna mana ovog uređaja - To ne znam... Stalno gubi MAC filter podešavanja na primer (pitam se da li je to slučajnost ili...), a i signal mu je slab. Zato ga ne koristim za kućnu wireless mrežu. Ja bih najviše voleo da imam kombinaciju njihov modem + moj ruter, ali nisam bio pametan da to iskamčim na početku kad sam potpisivao ugovor, tako da sad koristim kombinaciju Cisko HG + moj wireless router...
[ Safet Beriša @ 12.12.2015. 00:12 ] @
Mislim da nije samo do tvog primerka, i ja sam primetio da mu je wifi je dosta slab (a i to s gubljenjem MAC filter podešavanja sam primetio) -- kod mene se ping na primer drastično pogorša na samo dve prostorije udaljenosti od rutera, do te mere da recimo video preko skajpa postane nemoguć.

[Ovu poruku je menjao Safet Beriša dana 12.12.2015. u 01:34 GMT+1]
[ Sceka @ 12.12.2015. 13:47 ] @
Citat:
Binary Mind:
Nisam video WLAN podešavanja među priloženim screenshot-ovima. ...

http://i.imgur.com/463hWXP.png
http://i.imgur.com/F2Am8Ed.png
http://i.imgur.com/lQWDSZ9.png
http://i.imgur.com/wZ1nHOu.png

Evo.Prikljucio sam malocas jedan stari mali USB hard. Total Commander ga vidi i sve je manipulativno bez problema osim sto je sve sporije... Ali UBEE prijavljuje da je zauzeto 110GB sto nije tacno, zauzeto je 62GB sto pokazuje bilo gde da se pogleda/proveri u Windows-u. TV ga ne vidi uopste, verovatno jer je inace u upotrebi Samsung AllShare varijanta koju upotrebljavam od kada je kupljen televizor (meni to radi savrseno dobro...).

E sad, ima ta opcija FTP (via internet) pod "Gateway > File Sharing > Storage Advanced koja moze da se cekira pa me zanima u vezi toga - da li moze neko da pristupi fajlovima na hardu? Recimo, da li moze burazer iz Holandije (Ljubljane, ortak iz L.A.-a...) da pristupi, gleda film koji je na hardu, skine neki fajl, postavi neki fajl...? Ako moze neko pojasnjenje u vezi toga, nisam do sada koristio pa ne znam...


Pozdrav!
[ Binary Mind @ 12.12.2015. 14:46 ] @
Vidim da je WPS uključen. Ne treba ti, ako nemaš više wifi pristupnih tački u kući, koje želiš da rade u istoj wifi bežičnoj mreži. Ako nemaš isključi tu opciju.

Što se tiče FTP-a, tu napraviš network foldere koje želiš da šeruješ preko FTP-a i svako ko ima adekvatne kredencijale bi trebalo da pristupi tim folderima preko file transfer protokola. Tu već mogu samo da pogađam kako se podešava i kako bi radilo. U svakom slučaju bi trebalo štiklirati opciju "FTP (via internet)" i predopstavljam da se tu port 21 otvara po automatizmu. Sve je stvar pretpostavke ustvari... Naravno i u NAS basic setovanjima bih eksperimentisao sa podešavanjima, jer ne bih baš voleo da sve bude otvoreno svima, pa čak i ako imaju kredencijale, da džaraju po storidžu kako im se ćefne.
[ Sceka @ 13.12.2015. 15:37 ] @
UBEE ima fizicko dugme sa gornje strane za WPS, za iskljucivanje i ukljucivanje. Kad je WPS iskljuceno onda nema WiFi uopste. Ne znam da li je to normalno, ja mislim da nije?

Nema potrebe da pravim foldere namenski na tom hardu jer je samo za to i namenjen. Nema sta da se dzara jer je tu samo ono sto inace nemam problema i da se izbrise, filmovi, epizode... Zato sam i mislio da ga koristim. Nije neki UL, 5Mbps, ali valjda vbi mogao neko da gleda film direktno. Ali nemam pojma kako to da ostvarim/proverim. A i sada kad sam kod kuce niko nije od onih sa kojima bih mogao to da probam. Jos par dana pa ako ne skontam skidam ga odatle jer mi se cini, pre bih rekao da sam siguran, da je mnogo sporije nego kad je "normalno" prikljucen na kompjuter. Mislim, ako ne mogu da pristupaju oni kojima dam tu neku adresu a van ove drzave su onda mi i ne treba...

Ostalo - sve radi dobro, mnogo bolje nego sa prethodnim HG-om, mislim na WiFi vezu sa andoidima i laptopom.


Pozdrav!
[ Binary Mind @ 13.12.2015. 17:08 ] @
To je baš bez veze ako nema mogućnosti da se WPS isključi iz UBEE-ovog GUI-a. Mora da može. Ja na primer ne bih da budem prisiljen da koristim WPS pored drugih boljih načina umrežavanja više wireless pristupnih tački u istoj wireless mreži. Šta se dešava kada klikeš na "WPS enable <OFF>"?
[ Sceka @ 13.12.2015. 19:02 ] @
Desava se isto kao sa fizickim dugmetom. Valjda to fizicko dugme sluzi samo da ne mora da se ulazi u edit na kompjuteru. Inace sam tek juce i primetio da bas na dugmetu pise WPS, nisam obracao paznju jer mi je covek koji je doneo rekao da je to dugme za iskljucivanje WiFi-a pa sam to tako i prihvatio. A stvarno se iskljucuje WiFi, nema ni UniFi-a, skroz se taj deo iskljuci.


Pozdrav!
[ Binary Mind @ 13.12.2015. 19:57 ] @
Ako ne može da se isključi WPS onda je taj uređaj nebezbedan protiv upada hakera. Glupost. Znači opet bi morao da radi moj ruter za wireless ako bih uzeo taj uređaj (uz doplatu od 3000 din. koliko sam upoznat)... I opet dolazim do zaključka da je njihov modem + moj ruter kombinacija koja bi mi najviše odgovarala.
[ Marcony @ 13.12.2015. 22:10 ] @
SBB je poceo da ugradjuje Calix GPON uredjaje na nekim lokacijama gde se koristi optika.

Zna li neko default user/pass za pristup web interfejsu?
[ Sceka @ 13.12.2015. 22:32 ] @
Kome to ugradjuju? Privatno? Iz Windows-a je U=admin P=fiber1ttx ali treba i "Registration ID" tako da ne vidim sta bi mogao da uradis samo sa user i pass...


Pozdrav!
[ Marcony @ 14.12.2015. 08:50 ] @
Fizicko lice, A blok, novi stanovi.
[ Binary Mind @ 14.12.2015. 18:17 ] @
Inače sam ja malo pobrkao lončiće. Pomešao sam skraćenice WDS i WPS.

WPS, ili Wi-fi Protected Setup je lak način da se enkriptuje i zaštiti mreža. Nastao je iz dobre namere, da se ljudima koji su operisani od tehnike, i koji se plaše ulaska u podešavanja rutera, omogući da pritiskom na gumbić "zaštite" svoju bežičnu mrežu, međutim na kraju se ispostavilo da je samo dobra namera, jer je WPS krajnje nebezbedan i preporučuje se da se ugasi. Na primer, i na tom novom Ubee uređaju, i na Cisku EPC 3928 postoje dugmići (na starijem EPC 3925 nema WPS dugmića, ali može da se podesi iz GUI-a) na koje se pali i gasi WPS, samo je izgleda razlika što se na Cisku to može isključiti u njegovom GUI-u a da to ne utiče na bežičnu mrežu, dok na Ubee uređaju, prema ovome što je Sceka do sad napisao, kada se isključi WPS, bilo iz GUI-a ili na dugmić, prestaje da radi wireless. WPS je inače rupa, koju hakeri mogu da iskoriste, tako da se preporučuje da bude isključen a da se za zaštitu bežične mreže koriste WPA i WPA2 zaštite sa TKIP i AES enkripcijom BEZ uključenog WPS-a.

Ja sam sve vreme bio u nekom polu-tripu da je reč o WDS-u (Wireless distribution system) to jest bežičnom spajanju više bežičnih pristupnih tačaka (ruteri, AP-i, eksteneri itd...) u jednu bežičnu mrežu da bi se povećao domet iste. I ovaj sistem nije bez mana jer zbog kompatibilnosti između različitih uređaja preporučuje WEP zaštita bežične mreže što je takođe nebezbedno. E tu u priču dolaze nezvanični firmveri pomoću kojih može da se omogući i da radi WDS, i da se pri tom koriste naprednije zaštite poput WPA i WPA2...
[ Sceka @ 16.12.2015. 12:34 ] @
Prekljuce sam imao "igrariju" sa UBEE. Sam se resetovao i to neprekidno sat i po, pa proradio sam od sebe. Radio neko vreme, par sati, pa od 23h pa na dalje (do 02h sam pratio a onda otisao na spavanje) stalno "samoresetovanje". Nemam pojma kad je stabilizovano jer sam spavao... A bas sam se spremao da probam USB varijantu...

Elem, juce u razgovoru sa Tehnickom podrskom zakljucimo da nije u pitanju moj primerak (mislio sam da je neispravan ili crk'o) vec je bio neki veci prekid/kvar na celom podrucju Beograda, u raznim krajevoma grada se razlicito manifestovalo ali je otklonjeno i sada bi trebalo da bude u redu bar sto se tice tog nekog kvara kkoji i ije bio klasican kvar da se nesto, neki uredjaj pokvario... a ja sam nekako skontao da vec neko vreme rade nesto na celoj mrezi pa se s' vremena na vreme desava kao prekljuce.

Sto se tice UBEE-a, svi se ponasaju isto tako da se treba spremiti na jako dugo cekanje bilo kad se resetuje rucno na dugme "za struju" sa zadnje strane bilo softverski iz brauzera. Na moje pitanje da li je normalno da traje dosta duze nego kod prethodnog HG-a odgovor je bio da u svakom slucaju traje mnogo duze i da je "normalno" petnaest i vise minuta. Sto je potvrdjeno kad je tokom razgovora i njegovog pregledavanja nekih parametara i jos po necega... resetovan pa je prekinuta i telefonska veza... isti momak me, naravno, zvao na mobilni sa recima "sad da sacekamo da se restartuje" da bi nakon desetak minuta prekinuli vezu sa "pozvacu Vas kad se bude povezao..." - trajalo je 25 minuta. :)

Pitao sam za varijantu WPS i dobio informaciju o pojmu, sto sam na pola prekinuo i objasnio da znam sta je i kako radi, ali bio je iznenadjen kad sam rekao da se gasenjem (fizicki na dugme sa gornje strane ili softverski u editu...) iskljucuje WiFi skroz a ne samo WPS opcija jer to nije znao, pa je morao to da proveri (valjda na nekom HG-u koji tamo imaju) i zakljucio da tako ne bi trebalo da bude i da ce prijaviti toj nekoj "visoj instanci" Tehnicke podrske uz informaciju da intenzivno rade na promeni nekoliko stvari, nemam pojma kojih, i da ce to biti uskoro a valjda u vidu novog Firmware-a. Samo da ne bude kao sa D3 V2 kad je sve radilo odlicno i brzo i imalo i Media i Pip... a onda su opravili tako da je sve radilo sve gore zvako opravkom softvera... :) Ne bi me cudilo da bude tako.

Sto se samog rada uredjaja tice ja licno sam definitivno zadovoljan, WiFi radi mnogo bolje, duplo je brzi protok na telefonima a i signal je malo jaci. Sa EPC3925 je bio oko -45dBm a sad je oko -25dBm mereno sa istog mesta WiFi Analyzer aplikacijom na Androidu.


Pozdrav!
[ bachi @ 16.12.2015. 12:40 ] @
Ma ako nema mogućnost za bridge mode i dodavanje statičkih ruta, džabe sve. :(
[ Binary Mind @ 16.12.2015. 21:09 ] @
To što si pomenuo o resetovanju HG-a samog od sebe se i meni dešava već oko nedelju dana sa Ciskom. Možda je omanuo jedan dan, ali nekoliko dana se sam od sebe resetovao bar jednom dnevno dok sam surfovao. Nešto tiltuje, a u konzoli sve je naizgled OK. Bili su tehničari iz SBB-a i rekli da će da prate situaciju. Videćemo...
[ Sceka @ 18.12.2015. 12:02 ] @
EPC3925 sam menjao dva puta, oba puta je pocelo tako sto se sam restartovao nekoliko dana onako random po vremenu dogadjanja. Treci je radio besprekorno do zamene sa UBEE.

Mislim, ne mora da znaci da je crk'o, moguce je da se nesto radi a znam da su radovi i nestanci Internet-a ucestali u decembru ove godine...


Pozdrav!
[ Binary Mind @ 19.12.2015. 18:56 ] @
Problem sa resetovanjem je izgleda otklonjen. Nema resetovanja već drugi dan za redom. Da li zbog moje intervencije sa koaksijalnim kablovima, kad sam pre par dana popeezdeo, zbog toga što se Cisko resetovao, sam od sebe, u sred telefonskog razgovora, ili je nešto SBB opravio u međuvremenu, to ne znam, ali sad sve funkcioniše bez problema. Naravno par dana nije neko merilo, ali je napredak s'obzirom da je destak dana pre toga bilo skoro svakodnevnog višestrukog resetovanja Cisko HG-a.

EDIT: Izgleda sam ga urekao. Evo opet se resetovao sam od sebe pre minut...

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 19.12.2015. u 20:32 GMT+1]
[ Sceka @ 24.12.2015. 22:53 ] @
Definitivno je problem sa 5Ghz, sa nekim telefonima a izgleda/moguce i inace - ako se na UBEE setuje na "Auto" kako preporucuju iz SBB-a. Ako se setuje na bilo koji kanal sa dvocifrenim brojem nema problema. Najbolje je setovati na kanale do 50, bar tako kazu svi koji su se javili tim povodom. A i u SBB-u su to primetili ali nemaju pojma zasto je to tako.

Sa 2,4GHZ nije to slucaj, radi dobro kad se setuje na "Auto". Meni licno je problem sto kad setujem na kanale 11 i 12 laptop nema sanse da se konektuje, verujem da je to zato sto je stari model... Setujem na kanal 6 i nema problema, duplo brze radi nego sa prethodnim HG-om, sad speedtest pokzauje uvek 70 i vise megabita DL a UL nikada nanje od 5.

Telefoni se konektuju bez problema a LG uvek na 5GHz od kada sam setovao na kanal 64.

Sto se tice USB hard varijante. Sve sam pokusao, setovao po PS-u, sledio uputstva i savete sa nekih foruma, setovao/kreirao folder, User/Pass... ali nesta, nema sanse da to radi onako kako sam mislio da bi moglo ili trebalo - da dam nekome ftp lin, User/Pass i da ima pristup. Probao sam sinoc sa burazerom iz Beograda (nije na SBB kablu) i nista nije moglo da radi od linkova koje sam mu dao a probao sam sve sto je moglo i videlo se u vezi toga.

Sad je dilema da li to uopste moze da radi ili je samo varijanta za loklnu mrezu, pa za neki bekap ili ko zna sta. Ako je za lokalnu upotrebu po meni je glupo a narocito sto ne cita tacno hard (prijavljuje drasticno vise zauzeca od stvarnog stanja) a sporiji je dosta ngo kad se prikljuci klasicno na USB kompjutera (u radu sa TComm).

SBB se ne oglasava tim povodom, niko da kaze sta je stvarna namena a na Internet-u isto nema, bar ja nisam nasao.


Pozdrav!
[ Sceka @ 29.12.2015. 11:50 ] @
Sa SBB foruma:

Citat:
SBB korisnički servis 1 je napisao:Citat:
Sceka222 je napisao:
Jos nesto, bitno - zasto SBB ne kaze, explicitno ne navede bar ovde na forumu koja je svrha USB Input-a na UBEE HG-u? Konkretno i definotivno da se zna.


USB port je aktivan i uređaj može da se koristi kao file server (samba i win share) ako se u njega ubaci USB memorijski stik


To sam dobio kao odgovor. A meni ne znaci nista jer iako sam prekljuce zvao ortaka (programer, dugogodisnje iskustvo...) nismo mogli da pristupimo hardu sa neke druge lokacije osim sa mog kompjutera. Sto je najgore, sinoc me zvao drugar kome su tokom dana doneli UBEE da me pita da li ja znam kako se upotrebljava USB i hard varijanta, jesam li provalio... A covek odrzava mreze raznim firmama od kako postoji to kod nas.

Sta god da sam probao ja ili bilo ko drugi nije pomoglo da se osposobi. Da ne govorim o tome sto bi trebalo da bude vrlo jednostavno i prihvatljivo za svakoga, da svaki klasicni kucni korisnik moze da prikljuci hard i sa par klikova setuje tako da moze da ima pristup fajlovima ma gde da se nalazi (da nekom link...).

Na SBB forumu se niko nije javio sa resenjem "misterije" UBEE USB HDD varijante, pa ako neko ovde nesto zna ili ima ideju... Hvala.


Pozdrav!
[ whitie2004 @ 30.12.2015. 08:25 ] @
Citat:
Sta god da sam probao ja ili bilo ko drugi nije pomoglo da se osposobi.

Spisak , bar letimican, svih tih pokusanih opcija bi dosta pomogao svima koji pokusavaju i sami. Posebno su koristani pokusaji tog sistemasa. Normalno, i sta se dobija kao rezultat tih pokusaja ....
[ Sceka @ 30.12.2015. 12:37 ] @
U okviru pristupa UBEE-u a vezano za prikljuceni hard sve sto je moglo da se setuje/proba. Bukvalno sve.

Gateway/File sharing/NAS Control cekirano All, Yes, Yes - probao i sve osale kombinacije, ovo je sada.

Gateway/File sharing/Approved Devices cekirano All - probao i Approved i None, ovo je sada

Gateway/File sharing/Storage Basic cekirano Share cpecific... - probao i Only share specific folders kao i sve pod Edit

Gateway/File sharing/Storage Advanced cekirano Windows Network Connection i FTP (via internet) - probao razne verijante pod Edit

Gateway/File sharing/Media Server cekirano Enabled i Scan All Files i pod Selected File Types sve sto je ponudjeno, nisam dodavao nista jer ima sve sto inacve koristim, pa onda Scan Now, skenirao, Apply Scan Settings...

A sta se sve kucalo kao link, probalo... nemam pojma napamet a probalo se sve sto se moglo protumaciti iz varijanti edita UBEE-a i sve ostalo sto nam je palo na pamet.

Ne dobija se nista, odnosno, svaka ukucana adresa rezultira porukom o gresci, ne postoji, vrti u krug...


Pozdrav!
[ whitie2004 @ 31.12.2015. 11:09 ] @
Ne posedujem konkretan divajs ali sam se igrao sa dosta slicnih rutera i nije bilo nesto problema ... Ne znaci da ovaj nema neki problem namerno postavljen! Zato sam i postavio ovo pitanje. Da ne filozofiram o necemu sto je opste poznato.

Spomenuo si da ovo lepo radi u lokalu i ako si tu mislio na FTP (a ne na win net) to znaci da je sve vezano za fajlsering dobro postavljeno.

To sto se ne odaziva sa spoljne strane (proveriti skenerom dali propusta port za FTP) znaci da nije odradjeno nista da se taj port forvarduje ili nekako ubaci u DMZ. Otvoriti port 20 na serveru je cista ludost ali vecina ovih igracaka dozvoljava tu ludost. Kao sto mu ime kaze FTP nije FTPS i sve lozinke idu kroz net nezasticene. Ruter ce ti biti hakovan par nanosekundi nakon sto se prvi put pretstavis. Opredelis li se za pristup bez lozinke server ce ti biti zatrpan i prakticki neupotrebiv. Tu negde ulazi i gorespomenuta prica o namerno postavljenim problemima. SBB moze Sceki dati 100/5 da odradi neki posao kada mu zatreba, ali mu dati to 24 sata / 365 dana u godini ... ne bas po te pare!

U ovakvim zahtevima se uglavnom pojavljuju protokoli i kanali sa sifriranjem i inkapsulacijom sadrzaja, ali je to pretesko za ove uradjaje i nije nigde u ponudi. Cak i sa glot FTP vecina ovih uredjaja dozvoljava 2 eventualno 4 konekcije. I da stavis neki ozbiljniji hardver jasno je da bi pre ili kasnije uleteo kod SBBa u neki filter za kresanje brzine na tom portu. To nije skajp ili torent. Oni se usperno kriju i zamecu tragove. FPT je skroz izlozen!

Kao sto rekoh, sve ovo samo za probu, a korisno je samo u lokalu. Sve skupa nista sto kolega sistemas vec nezna, tako da taj deo nebi komentarisao.
[ Sceka @ 31.12.2015. 15:37 ] @
Ma jasno. Ali, sta ce mi externi hard prikljucen na HG pa tako da mu ja pristupam? Poenta je da bez mog ukljucenog kompjutera, kad nisam kod kuce, imam pristup podacima koje stavim tamo. U isto vreme da dam link nekome da skine kad hoce dokument/fajl opet nezavisno od mog prisustva i ukljucenog kompjutera.

A to je i SBB nagovestavao ranije, parafraziram, "ne moze ovaj sada uredjaj ali ce moci uredjaj koji ce ga naslediti" - bukvalno na pitanje korisnika da li ce to ikada moci kod SBB-a.

Ne znam da li sam to ovde vec napisao (da ne trazim sada) ali - pokusao sam da prebacim fajl od 3,5GB na taj hard i odustao jer je najavljeno vreme trajanja bilo 45min (cetrdeset pet). Za isti fajl sa particije na particiju treba manje od 30 sekundi, na isti hard prikljucen na kompjute malo duze od toga. Znaci besmisleno ga koristiti na takav nacin i za mene licno.


Pozdrav!
[ calexx @ 31.12.2015. 17:21 ] @
U lokalu služi da se podaci podele svim korisnicima u mreži i da im svako pristupa, a da neki drugi komp nije uključen. Može da posluži da recimo šeruje nešto preko torenata koristeći uglavnom posebne aplikacije rutera za tako nešto. Ovako napamet, pogledaj da li taj HG ima neku aplikaciju za USB hard pa da to koristiš, ovako obično priključivanje sigurno neće da dozvoli pristup od spolja, osim ako neko ne sedne i prouči varijante.

To što je procenio da je potrebno 45 minuta pokazuje da u računici koristi USB 1.1 što znači da je ili taj USB po tom standardu, što mi deluje vrlo poglu, ili nešto nisi dobro povezao. Ili je neko smislio da bude tako, brzina od ~12Mb/s koliko može je malo bzvz za kopiranje. Ipak, ako bi nekako uspeo da oživiš ideju, tvoj upload je ispod te brzine pa tu ne bi imao usko grlo.

Nemam taj ubi HG pa ne mogu da probam.
[ Sceka @ 01.01.2016. 22:20 ] @
Nema nikakvu aplikaciju, sve sto ima sam vec postavio i ovde i na SBB forumu (slike, SS).

U specifikaciji stoji da je USB 2.0 a nema sta tu da se pogresno poveze. Nema veze moj UL (po paketu) sa pristupom tom hardu sa mog kompjutera, to je interna mreza, a zicom, nije ni WiFi pa i da je WiFi bilo bi brze.

Jednostavno su nesto lose uradili jer pretpostavljam da je ista varijanta kao sa D3 V2 risiverima kad su nakon prvih mesec dana pokvarili originalnu verziju i softvera i firmvera i nikada vise to nije radilo kao na samom pocetku, tih prvih mesec dana. Pa secas se toga...

Dzaba i da ga imas, imaju ih vec dovoljn broj da bi neko vec nasao resenje, valjda. Ili nikoga ne zanima ta varijanta, mozda je svima bitno kako radi WiFi, bar do sada je to lose radilo pa...


Pozdrav!
[ calexx @ 02.01.2016. 09:47 ] @
Mislio sam na to da, ako je ta brzina problem u lokalnoj vezi, ne bi smetala prema spolja jer ionako tvoj UP nije dovoljan ni za toliko. A to što su mnogi dobili ovaj ubi mi ne znači mnogo, većina ne zna ni portove da forvarduje bez pomoći gugla a o ozbiljnijim stvarima, naročito ako ih to ne zanima, neće sigurno da razmišljaju.
[ Sceka @ 02.01.2016. 19:03 ] @
Moj UL po paketu je 5Mbps i tako je kako je. Za moje kucne potrebe dovoljo i vrlo sam svestan brzine od mene prema svetu. Naravno da ne samo da ne smeta prema spolja nego je jedino moguca pa nije podlozna prici. Problem, veliki, je brzina u lokalu mog stana, ako tu nije bar na nivou brzine koja se ostvaruje kad se isti hard prikljuci na kompjuter direktno onda je nesto pokvareno pa treba opraviti. A ja nemam pojma sta je pokvareno sto je osnova da ja mogu opraviti.

Mnogi su uzeli UBEE zato sto ima 5GHz i opciju AC ali svi su probali i USB hard varijantu. Pa videli da to ne moze tek tako a jednostavno da se koristi i odustaju. A da li znaju... pa mislim da bi trebalo da bude sto jednostavnije jer je procenat onih koji znaju nesto bez koriscenja gugla zanemarljiv u odnosu na ostale korisnike od kojih su bar 80% na nivou "aha, ovim dugmetom palim, jasno, dalje?" a ostali to znaju na prvi pogled.


Pozdrav!
[ Binary Mind @ 02.01.2016. 19:57 ] @
Po specifikaciji USB port na Ubee EVW327 HG-u je USB 2.0... Međutim specifikacije, i rad u praksi ne moraju uvek da se poklapaju. Mene, što se tiče tog uređaja, najviše čudi ono o čemu smo na početku diskutovali, a to je da se isključivanjem WPS opcije, bilo na dugme, ili preko GUI-a, isključuje i wireless funkcionalnost.
[ Sceka @ 02.01.2016. 22:29 ] @
'ajde sto tebe ili mene to cudi ali cudi i coveka iz Tehnicke podrske (kad sam zvao misleci da je crk'o ne znajuci da je cela Srbija bez Internet-a...) pa onda proba pa kaze "neverovatno" i kaze da ce zabeleziti i preneti Naprednoj Tehnickoj Podrsci...

Ma klasika za SBB, kupe nesto jer to radi ekipa koja je za to zaduzena, ekonomisti, menadzeri i slican format tih koji odlucuju pri tom se ne konsultujuci sa ljudima koji su zaduzeni za tehniku jer je to "ispod nivoa a nebitno". Po njima je bitniji dil koji postignu nego sta ce dalje biti jer to dalje se ne racuna u njihovom skoru na kraju meseca, kvartala, godine... Vec vidjeno sa D3 V2...

Kako god, za sada ovaj UBEE radi odlicno, WiFi radi daleko bolje nego kod EPC3925. Ne samo kod mene nego to svi koji imaju UBEE kazu.


Pozdrav!
[ Binary Mind @ 02.01.2016. 23:08 ] @
WiFi mora da radi bolje kod Ubee HG-a jer je reč o uređaju koji je "802.11ac compliant" (zavisno od verzije podržava teoretske brzine od 433 Mbps pa do ~7 Gbps), dok Cisco EPC3928s podržava plafon 802.11n lite (~150 Mbps)...
[ Sceka @ 03.01.2016. 13:58 ] @
"mora da radi bolje" i "radi bolje" su dva potpuno razlicita pojma kod SBB-a. To kod SBB-a nije u korelaciji, nikakvoj.


Pozdrav!
[ Binary Mind @ 03.01.2016. 14:35 ] @
Tu si potpuno u pravu
[ Sceka @ 13.01.2016. 14:33 ] @
Vec dva dana UBEE ne prepoznaje hard. Isti hard koji je do pre dva dana prepoznavao...

Isti hard prikljucim na kompjuter, radi sve bez ikakvog problema. "Izbodem" iz kompjutera - "ubodem" u UBEE, sacekam par minuta i nista, hard ima struje, 'vrti/ ali UBEE ni da bekne.

Ponovim to isto nekoliko puta povecavajuci vreme cekanja i dam sansu da UBEE skonta da ima nesto na USB ulazu, mozda sporo kapira zbog necega..., opet isto.

Restartujem UBEE... opet ne prepoznaje hard, kao da nista nije ukljuceno na USB (pri tom redovno, svaki put, proverim hard na kompjuteru).

Jos sam probao, za svaki slucaj, i to da isti hard prikljucim na TV, TV vidi hard, pusta film, ide prevod... sve normalno - izbodem sa TV-a ubodem u UBEE, sacekam.. nista.

Pa sad...


Pozdrav!
[ Binary Mind @ 13.01.2016. 18:49 ] @
Oni stari Scientific Atlanta kablovski modemi su bili zakon. Nabodeš svoj ruter u WAN port i teraš. Ovi sad HG-ovi... No comment...
[ _owl_ @ 14.01.2016. 08:51 ] @
I dalje su zakon
[ Binary Mind @ 14.01.2016. 18:24 ] @
Za mene, na žalost, više ne radi radnju taj Scientific Atlanta pošto sam i telefon prebacio na SBB. Jedino što bi moglo da dođe u obzir sem HG-ova koje sad dele, šakom i kapom, je neki DOCSIS 3.0 kablovski modem, kao na primer Cisco EPC3208, koji je SBB imao u ponudi, koji ima jedan ethernet port i 2 telefonska RJ11 porta, pa da ga spojim sa svojim ruterom...
[ Sceka @ 14.01.2016. 22:27 ] @
Taj Atlanta je radio odlicno dok su brzine bile male, sada ne bi odradjivao posao sa brzinama koje su preo 50Mbps. Koliko se secam radili su po karakteristikama do 20Mbps ili nesto vise ali svakako ne po sadasnjim brzinama (plus DOCSIS 2.0).

Pa insistiraj na dobijes EPC3208, neki i sad dobijaju. Ja sam imao problem sa tim modelom, odnosno sa primerkom koji sam dobio svojevremeno. Lose je radio od prvog dana da bi poceo da zuji nakon nedelju dana a potpuno crk'o par dana kasnije. Tipican baksuz, ostalima koji su u isto vreme dobili radi i dan danas odlicno.


Pozdrav!
[ Binary Mind @ 24.01.2016. 17:29 ] @
Danas sam dobio Cisco EPC3208 od SBB-a. Nisam nešto preterano insistirao da dobijem kablovski modem, ali kad sam rekao da koristim svoj ruter čovek iz tehničke službe je doneo kablovski modem što i jeste logično...