[ anon142305 @ 10.12.2015. 23:56 ] @
Znam da smo na nekoj temi, ili vise njih, raspravljali o ovim stvarima, ali ne mogu da se setim gde, pa ako zeli, neka je neki moderator premesti.

Naime, doslo je do presedana u srpskom pravosudju, kad se samoodbrana zavrsila ubistvom.
I to, ni manje ni vise, nego dvostrukim ubistvom. I covek je oslobodjen.

Za ovaj slucaj ranije nisam cuo, a sudeci po novinskom clanku, sud je doneo ispravnu odluku i to treba pozdraviti.
Cudi me da se ovo nije, kako bih rekao, razglasilo po medijima. Mada, mozda i jeste, samo ih ja ne pratim :)

Politika je nesto menjala sajt, pa cu za svaki slucaj kopirati znacajniji deo vesti, a boldovati najznacajnije, iako obicno samo ostavim link.

Citat:

Proglašen nevinim mladić koji je usmrtio dvojicu komšija

Apelacioni sud u Nišu doneo pravosnažnu sudsku presudu da Milana Vacića (26) oslobodi odgovornosti za ubistvo Vojkana (42) i Stefana Manojlovića (21) iz sela Vrtišta

Niš – Iako je 11. novembra 2011. godine u Vrtištu, selu nedaleko od Niša u kom živi usmrtio dvojicu svojih komšija – Vojkana (42) i Stefana Manojlovića (21), oca i sina, dvadesetšestogodišnji Milan Vacić je pravosnažnom odlukom oslobođen optužbe i odgovornosti. Pravosnažnu presudu doneo je Apelacioni sud u Nišu posle žalbe Višeg javnog tužilaštva, koje je u postupku protiv Vacića tražilo kaznu od 30 godina zatvora, a pošto je pred prvostepenim niškim Višim sudom već doneta ista takva presuda.

Ovo je prva oslobađajuća presuda optuženom za dvostruko ubistvo u Srbiji i predstavlja presedan u srpskom pravosuđu. Zanimljivo je da je tokom suđenja Višem sudu dostavljena peticija koju je potpisalo 917 meštana sela Vrtište u kojoj napisano da se „traži oslobađanje Milana kao i da je reč o dobrom i vaspitanom mladiću, za razliku od napadača koji su, osim što su u selu i okolini bili poznati kao kavgadžije, bili izvršioci i velikog broja krađa”.

Kao i Viši u prvom stepenu, postupajući po žalbi višeg tužioca Apelacioni sud je smatrao da je reč o nužnoj odbrani i u obrazloženju je navedeno da je „život optuženog bio ugrožen upornim, stvarnim i ozbiljnim napadom od strane ubijenih…, da je napadnut u svom dvorištu i da je morao da se brani od napada koji nije prestao ni posle dva hica ispaljena u znak upozorenja u vazduh i napada koji nije prestao ni kada je ispalio treći hitac u jednog od napadača”.

Tokom suđenja utvrđeno je da je tragične večeri Milan Vacić telefonom pozvao devojku M. S. iz istog sela radi kupovine delova nameštaja oglašenog na prodaju. U taj telefonski razgovor umešao se Stefan Manojlović, koji je bio u društvu M. S., oteo je od nje telefon i najpre pitao Milana „ko mu je dozvolio da telefonira njegovoj devojci”, a potom mu naredio da odmah dođe do seoske prodavnice kako bi se obračunali. Milan se nije odazvao na ovaj poziv, a Stefan, pošto ga nije zatekao pred prodavnicom, upao je u kuću jednog Milanovog prijatelja i bez reči najpre je počeo nedužnog čoveka da tuče i maltretira, a onda ga je primorao da pozove Milana. Strahujući za život svog prijatelja, Milan je krenuo od svoje kuće prema njemu. U dvorištu prijateljeve kuće Milana su sačekali Stefan Manojlović, njegov otac i dvojica njihovih poznanika i odmah su ga sva četvorica fizički napali.

Milan Vacić je uspeo da se otrgne i pobegne, otrčao je do svoje kuće i odmah pozvao policiju. Samo nekoliko minuta posle poziva policiji u Vacićevo dvorište stigli su napadači, zbog čega je Milan uzeo lovačku pušku iz koje je pucao u vazduh. Na njega je nasrnuo nožem Vojkan Manojlović, ali je Milan sa puškom u rukama uspeo da istrči na ulicu i počne da beži. Pucanj je probudio Milanovog oca Zorana, koji je izašao na dvorište, gde ga je uhvatio Stefan Manojlović, koji ga je oborio na zemlju i mučki počeo da tuče. Kada je čuo jauke oca Milan Vacić se okrenuo, kundakom puške uspeo je da udari Vojkana koji je trčao za njim i da ga se oslobodi, o otrčao je nazad ka svom dvorištu kako bi spasio Zorana.

Na ulazu u dvorište Milan je, videvši da Stefan ne prestaje da tuče njegovog oca ispalio iz puške još jedan hitac u vazduh iz puške, ali ga je sustigao Vojkan Manojlović vitlajući nožem i napao ga. Nemajući kud, mladić je pucao u napadača i pogodio ga, posle čega je odbacio oružje. Tada je na njega nasrnuo Stefan, počeli su da se rvu i dok su bili na zemlji Milan je uspeo da ponovo dohvati pušku i da puca prema napadaču.

Nedugo posle toga stigla je i policija. Stefan Manojlović je preminuo na mestu događaja, a njegov otac Vojkan prebačen je sa teškim povredama u nišku bolnicu, gde je preminuo tri dana kasnije.


http://www.politika.rs/scc/cla...oji-je-usmrtio-dvojicu-komsija
[ whitie2004 @ 11.12.2015. 09:56 ] @
I tuzilac za ovo gore trazio 30 godina robije .... e to je prica za psihijatriju a ne presuda.
[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2015. 11:15 ] @
Mozda to nije za psihijatriju nego za ispitivanje uzroka insistiranja tuzilastva na takvoj kazni.

Mozda je u pitanju jurenje statistike od strane tuzilastva, licne promocije ili vise politike radi.

Nije to uopste retka pojava sirom sveta da ljudi budu zrtve veoma "motivisanih" tuzilaca. U ovom slucaju (naravno pod uslovom da je prica bas takva kako je opisano) je covek koji je branio sebe i svog oca imao srece, stvar je vrlo lako mogla biti mnogo gora :(
[ anon142305 @ 11.12.2015. 18:24 ] @
I meni je upalo u oci da je tuzilastvo trazilo maksimalnu kaznu.
Ne znam, mozda moraju tako da traze...

U svakom slucaju, steta sto nemamo (jel se kaze) precedentno pravo,
pa da se svaki isti/slican slucaj presudjuje isto/slicno.
[ Lavlja_Jazbina @ 11.12.2015. 18:34 ] @
Ovo je sjajna vest.Steta sto je pucao iz puske i napravio veci trosak,umesto da je imao tableticu od 9mm.

Bas me zanima kako je prosao naj sto je ubio lopova kada im je upao u stan?
[ Java Beograd @ 11.12.2015. 18:43 ] @
Daleko smo mi od ozdravljnja pravosuđa, čim je (umobolni) tužilac tražio 30 godina zatvora za nesrećnika koji je spasavao goli život.

I dalje ulicama slobodno šetaju kriminalci "odavno poznati policiji" sa 20, 30 krivičnih prijava.
[ anon142305 @ 11.12.2015. 18:54 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Bas me zanima kako je prosao naj sto je ubio lopova kada im je upao u stan?

Zadnje sto sam video je da je proces jos bio u toku.