[ Kolynos @ 12.12.2015. 02:41 ] @
Posto vec par godina unazad imam muke sa losim akumulatorima i jednim "home made" punjacem, resio sam da konacno kupim jedan dobar i jak akumulator ali posto mi je auto dizelas doci ce i hladni dani kada ce da se vergla puno pa tako i da mi se povremeno i isprazni ovaj akumulator.

A posto sam istreso pare za skup akumulator, sada mi se ne puni ovaj akumulator na moj stari punjac da ga ne unistavam, a budzeti mi je malo ogranicen za novi punjac.

Tako da gledam trenutno izmedju dva punjaca ali nisam siguran koji bi bio bolji da se uzme.

Oba punjaca su u istoj ceni, najjeftiniji od 3000din, i po specifikacijama su otprilike isti

Einhell BT-BC 5

Zaštita od pogrešnog priključenja i od prepunjivanja Naponski kabl sa euroutikačem
Kablovi za punjenje sa klemama za polove
Napon: 230 V ~ 50 Hz
Struja punjenja: 3.5 A aritm. / 5 A ef.
Za olovne akumulatore od: min. 16 Ah do maks. 80 Ah

Womax W-BL 12-5

Napon: 230 V - 50 Hz
Izlazni napon: 12 V
Struja punjenja: 5 A max
Vise informacija tipa da li ima zastitu od prepunjavanja i do koje makimalne snage akumulatora moze nisam nasao.

Ali predpostavljam da je isto, specifikacije su gotovo iste, cena im je ista.

Moj akumulator je 75Ah 710A

Tako da ne znam koji je mozda malo kvalitetniji. Koje bi bile preporuke za uzimanje, Womax ili Einhell?
[ yz7myg @ 12.12.2015. 14:41 ] @
Popravi ti prvo alternator,pa posle vidi dali ćeš kupiti nov punjač.
[ Kolynos @ 12.12.2015. 15:50 ] @
Proveren pre nego sto sam kupio nov akumulator. Puni na 14.1V .
[ paterson @ 12.12.2015. 16:44 ] @
Citat:
Kolynos: .......A posto sam istreso pare za skup akumulator, sada mi se ne puni ovaj akumulator na moj stari punjac da ga ne unistavam, a budzeti mi je malo ogranicen za novi punjac.

Tako da gledam trenutno izmedju dva punjaca ali nisam siguran koji bi bio bolji da se uzme.

Oba punjaca su u istoj ceni, najjeftiniji od 3000din, i po specifikacijama su otprilike isti

.......Tako da ne znam koji je mozda malo kvalitetniji. Koje bi bile preporuke za uzimanje, Womax ili Einhell?

Savet je da ne uzmete nijedan jer će vam ovakvi prosti i jeftini punjači sasvim sigurno i znatno pre roka upropastiti "sa mukom" stečen nov akumulator.

Nećete se pokajati ako uzmete takav sličan skuplji i znatno kvalitetniji mikroprocesorski punjač i sa njim ćete garantovano produžiti vek svom novom akumulatoru.

Kad se kupuje nov akumulator, PRVO ga treba dopuniti sa mikroprocesorskim punjačem pa tek onda se stavlja isti u automobil.

[Ovu poruku je menjao paterson dana 12.12.2015. u 17:55 GMT+1]
[ zica49 @ 12.12.2015. 17:41 ] @
Citat:
Kolynos:
Proveren pre nego sto sam kupio nov akumulator. Puni na 14.1V .

Onda ti je punjac bespotreban...
[ paterson @ 12.12.2015. 19:01 ] @
Citat:
zica49: Onda ti je punjac bespotreban...

@zica49, loš savet. Tvoj stav isto deli i @Java Beograd, @Bakara, ...... i ini što ne znači da su u pravu. Zato i kupuju svake 4 godine nov akumulator a da su bar mesečno dopunjavali akumulator, kupili bi nov svakih oko 6-8 godina .....
[ zica49 @ 12.12.2015. 19:14 ] @
Akumulator se kupuje cesto jer je u proizvodnji tempirano da traje koliko garantni tok plus deset dana.
Sta ce to magicnije uraditi punjac na 230V u odnosu na sklop punjenja u autu?
[ Kolynos @ 12.12.2015. 19:25 ] @
@zica49

Mislim da gresis. Sada ima otprilike 6-7 stepeni danju a 1-2 nocu pa i nije tako strasno auto upali bez nekog veceg verglanja, ali kada dodju -10 i -15 temperature ide grejanje na grejace par puta pa jedno, drugo, trece verglanje na duze vreme dok upali, pa onda grejanje non stop u kabini da ne magli. I sve to na relacijama do marketa tamo ovamo po gradu na duzinama od 2-5km. Po mom prethodnom iskustvu posle takve torture akumulator nikako ne stigne da se dopuni. Dva - tri dana tako za redom bez dopunjavanja i vec nema snage da upali auto. Zato mislim da mi treba neki punjac, bar ovaj novi akumulator da odrzavam koliko-toliko mogu.

@paterson

Lepo je uzeti ovakav punjac ali nemam ja para za to, koliko sam video oni kostaju 150e a to je 3/4 plate. Ima nekih jeftinijih varijanti sam video po oglasima, neke kineske kopije od po 70e, to je vec i pristupacnije za takvu vrstu punjaca ali cisto sumnjam da su te kopije iole dobre.

Ako mi ne preporucujete bas ove najjeftinije ne znam sta drugo da gledam, sve druge punjace koje sam gledao su manje vise isti samo se razlikuju osim sto su skuplji po tome sto drugi imaju kontrolu punjenja za 6V 12V 24V i snage da pune jace akumulatore 100-120Ah.
[ zica49 @ 12.12.2015. 19:54 ] @
Naravno kao sto se moze vidjeti po parkinzima,pored svakog auta punjac za akumulator :)
I koja je razlika da li ugasio auto poslije dvadest minuta voznje ili ga napunio na punjac i to ostalo tako preko noci na -15!

Odgovrajuce gorivo sa aditivom.Cist filter za gorivo,ispravni grijaci na autu ako je dizel.Uredan motor i cemu potreba za verglanjem tri,cetiri i li vise puta?

Energije koliko alneser i grijaci potrose dok upali,uredan sistem altenator-regler vrate nazad za najvise minut i na tom minusu,
[ Kolynos @ 12.12.2015. 20:44 ] @
Pa ima i toga, ovde jedan komsija sa drugog sprata ima onaj stariji pikap ili mini kombi kako se vec zove. I kada dodju hladni dani sa vecim minusom on ujutru prvo izbaci produzni i prikaci akumulator da se dopuni, i cak mu je ugradio neku pumpu sa grejacem kod hladnjaka koja vrti i greje vodu tako da zagreva motor, i posle jedno 2 sata pali kombi.

A ja inace kada ne vozim auto na tim minusevima obavezno izvucem akumulator i stavim u hodnik u toplo i naravno dopunivao sam uvek ove akumulatore koje sam imao do sad inace nebi palio.

A dzabe njemu i cisti filteri i ulje zamenjeno i novi grejaci, kada mu je motor neuredan i zbog toga verglanje vise puta, atmosferski dizelas (traktoras kako ga zovu) star 27 god. Takvi ne pale lako zimi ni posle generalke. Inace nisam jedini koji ima muke, svaki komsija koji ima dizelasa ove generacije ili ne pali ili muci muke preko zime na minusu.
[ bakara @ 12.12.2015. 20:50 ] @
Citat:
paterson:
Citat:
zica49: Onda ti je punjac bespotreban...

@zica49, loš savet. Tvoj stav isto deli i @Java Beograd, @Bakara, ...... i ini što ne znači da su u pravu. Zato i kupuju svake 4 godine nov akumulator a da su bar mesečno dopunjavali akumulator, kupili bi nov svakih oko 6-8 godina .....

Pa bas i nije tako, ja sam prosle godine zamenio akumulator iz 2003g, ali u proseku mi traje bar 6 godina, tj. pre promenim auto nego akumulator.
Kad zatreba punjac, bolje kupiti novi akumulator, ako treba da se bira izmedju ta 2.
[ glackop @ 12.12.2015. 21:22 ] @
Bilo koji od ta dva ti nece bolje dopuniti od bilo kog starog ispravljaca kupljenog na buvljaku koji su bili klasika trafo-grec i nista vise.Elektonika je po meni kao laiku nepotrebna iz iskustva.Akumulator ce vuci koliko god moze struje i sam ce je smanjivati kako se dopunjuje,malo ce u finisu i prokljucati ali mu to nista ne smeta.
[ Kolynos @ 12.12.2015. 21:45 ] @
Citat:
zica49:
Energije koliko alneser i grijaci potrose dok upali,uredan sistem altenator-regler vrate nazad za najvise minut i na tom minusu,

Da ne budem sada drzak ili da se pravim pametan ali po mom iskustvu i nije bas tako, posebno kada koristim grejanje u autu. E sada da li je to mozda nesto prevezivano ili nije dobro ne znam. Znam da sam proveravao sa komsijom koji je elektricar razne stvari po autu, i koliko je punjenje, i kolika je potrosnja i kada je sve ugaseno i kada su svi potrosaci upaljeni, najmanje izmerena voltaza je 14.1 dok najveca je 14.4 to je kada sve iskljuceno i kada dam malo jaci gas. Kada je ugasen auto gotovo i da nema potrosnju 0.01 to je kaze samo kontakt za kljuc i to je to. Jedino kada upalim auto prvih 10-15 sekundi izmeri struju oko 13.6-13.8 tada mi i stoji ukljucena lampica za akumulator na tabli, i odmah posle toga kada se ugasi lampica puni na preko 14V.

Skoro sam imao situaciju sa starim akumulatorom da odem do marketa to je otprilike 4km daljine i u povratku kada da upalim auto on nece, akumulator jedva ima snage da zavergla. Koliko god da je los po tvojoj teoriji morao je da se napuni a nemoguce da se za pola sata ispraznio akumulator. A tada sam bas koristio u toku celog puta grejanje jer je bilo ispod nule i malo pocelo da mrzne.

E sada posto sam ja prethodno sve proverio na autu mislio sam da je vec akumulator za zamenu, ako si u pravu znaci nece mi trebati punjac, mada ja mislim da na kratkoj relacini ne moze da se dopuni akumulator toliko koliko ga ovi svi potrosaci isprazne.

Jos jednom nebih da ispadnem drzak ali moje iskustvo je totalno drugacije od onoga sto ti tvrdis. Tako da ako nesto gresim molim te objasni mi. I jos jedno pitanje, alternator puni akumulator po istom sistemu kao punjac ili ne ?
[ emiSAr @ 12.12.2015. 22:13 ] @
Olovni akumulator za vozilo je elektrohemijski izvor. Proguglaj zavisnost kapaciteta od temperature. podaci za akumulator
odnose se na 25*C. Svakim stepenom manje opada kapacitet akumulatora. Za ispravan rad akumulatora u automobilu i
instalacija mora biti ispravna, posebno spojevi prema masi-minusu, ciji prelazni otpori takodje znaju varirati padom temperature.-

pOz
[ baki. @ 12.12.2015. 22:42 ] @
Ne treba tebi punjač. Tvome automobilu treba, što bi neko rekao u šali, par kanti kompresije.
Napravi jedan pokus. Zamoli nekoga od drugara za koga znaš da ima dobar motor i pokušaj ujutru bez prethodnog punjenja akumulatora da upališ svoj auto i prati koliko mora da vrti, a zatim akumulator pregacite na onaj automobil sa dobrim motorom i upalite njega. Pokušajte čak i bez grejača i taj isti akumulator će da ga vrti kao singericu.
Razlog je sledeći:
Loša kompresija. Ne bih sada da objašnjavam princip rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem, jer predpostavljam da to manje više svi znamo. Preskočiću prvi takt i idem odmah na drugi. Klip se kreće na gore, svi ventili su zatvoreni... bla bla sabijanje....

Sabijanje kod dobrog motora je teže nego kod lošeg, jer loš pušta kompresiju što pored karika, što na ventile, a možda i na sam dihtung glave...ali to što je sabijanje teže kod novog motora nadoknađuje se u drugom taktu kada kreće na dole, te onaj kod dobrog motora prosto jurne dole, jer je došlo do palenja smeše negde oko GMT, a on već pre toga ima velik pritisak unutar cilindara, što se na onam lošijem ne dešava ili se dešava sa vrlo slabijom expanzijom i on narodski rečeno slabo vrti.

Imaš nov akumulator, a sad bi od njega da praviš starter.
Dopunjavanje ispravnog akumulatora možemo vršiti ponekad, a ne svakodnevno.

Dobro si počeo post sa onim: " Pošto već par godina... samo si trebao da nastaviš : imam sve lošiji i lošiji motor u automobilu....

Da mi ne bude celi post off, odgovoriću na postavljeno pitanje koji bih ja punjač odabrao:Womax ili Einhel? Da budem iskren, nijedan.
Ja bih prvo proverio taj tvoj.
Za neverovati, ali nekad se stanje akumulatora može lepo proveriti merenjem kompresije.
[ pajper1 @ 12.12.2015. 23:42 ] @
Prvih 10-15s svetli crvena a posle je ugasi ili ona pomalo svetli(tinja) ?U pitanju je mercedes 132?
[ paterson @ 13.12.2015. 02:21 ] @
@Kolynos,

prvo: kakav akumulator ste nabavili? Sa 6 čepova ili bez tj. zaptiveni?

Drugo:kako izgleda taj Vaš "home made" punjač i zašto ne može da puni akumulator?

Treće: zašto ne biste prepravili "home made" punjač na ovakav solidan dole punjač sa dvojnim LED indikacijom napona i struje?

[ Kolynos @ 13.12.2015. 06:05 ] @
Eh napravismo bauk od teme :)

I kompresija je merena, jeste oslabila 18 19 20 19 ali nije to u tolikoj meri koliko su jednostavno napravljeni ovi motori da tesko pale. Ali bez obzira ja stvarno sam mucio muke sa slabim akumulatorima. Primera radi zadnji akumulator koji sam sada odbacio bio je FireCell skinut sa benzinca i on je 56Ah 480A godinu ipo sam ga imao i tim akumulatorom sam palio i na najveci minus auto prosle godine, ali od kako imam taj akumulator on muci muke tipa, i leti ako ne vozim auto po 10tak dana da se isprazni pa nece da upali.

Sada mozda i budete u pravu da mi nece trebati punjac jer od kako imam ovaj novi akumulator, jaka amperaza, jaka udarna moc, auto vergla ko lud, nemoram ni da sacekam grejace da se ugase on vec upali(na ovom vremenu, videcemo kako ce na -10). Tako da mozda i budete u pravu da mi nece trebati punjac, jaci akumulator jaca snaga, jace vergla, brze upali auto, i mozda nece tako cesto da dolazi do jakog praznjenja aku.

Ali ajde da se vratimo na temu i punjace.

Zasto mislim da uzmem novi punjac, zato sto je ovaj moj "home made" punjac neki stari punjac koji je popravljan i prepravljan, pa je jedno vreme bio i namenjen za neku malu busilicu, pa je onda ponovo prepravljen da puni akumulatore. Navodno on dobro puni 14.4V 4A. Ali posto je tu bila neka jaca struja majstor elektricar je uzeo pa povezivao neke diode na + vod da stabilizuju struju i sve se to jako greje, toliko da su mi se te diode vise puta odlemljivale, ja sam to lemio nazad, ono se opet odlemljivalo, i ja na kraju sam to povezao rednim klemama da se ne odlemljuje vise, i sada on puni akumulator, vidi se, povezem ga, otvorim cepove i posle nekog vremena aku pocne da pucka, znaci pun je. Ali mi je sve to nesigurno koliko je ispravno i da li je ispravno, posto posle nekog vremena + zica se zagreje toliko da jedva moze da se dodirne, pa ga ja iskljucujem da se hladi, ne smem ni da ga ostavim bez nadzora.

Dakle ne deluje mi to kao da je sve u redu i ja sam razmisljao ipak da uzmem neki novi punjac koji kolko tolko mislim da ce biti bolji od ovog.
[ Living Light @ 13.12.2015. 06:20 ] @
Citat:
Kolynos:posto je tu bila neka jaca struja majstor elektricar je uzeo pa povezivao neke diode na + vod da stabilizuju struju

E, vala neka je,

Svidja mi se taj Majstor od samog pocetka....
[ Kolynos @ 13.12.2015. 06:36 ] @
Pa nije to isti sa kojim sam radio merenja u kolima, ako na to mislis.

Jedan je kucni elektricar, popravlja televizore i to, a drugi je auto elektricar. Mada ne cudi me da ni jedan ni drugi ne znaju sta rade posto su ovde sve "kvazi" majstori, svi znaju sve a nijedan ne zna da popravi kada dodje stvarno do nekog kvara. A ja se nerazumem bas toliko pa da znam koliko oni ne znaju.
[ vladd @ 13.12.2015. 07:13 ] @
Nisu svi kvazi majstori, ali ih je jedno 95%..

Nista tom punjacu ne fali po karakteristikama, vec treba proveriti komponente i spojeve. Mislim da je jeftinije kupiti par snaznih dioda, ili snazan grec, napraviti spojeve za 4A(ja imam punjac za 10A, spojevi su wrap&solder, nista se ne greje incidenntno nakon nekoliko sati rada), odabrati zice dobrog preseka, i kraj filozofije.

Bolje je sitno investirati, nego bacati pare na dupliranje...prostih uredjaja

U krajnjoj liniji, islikaj tak punjac, postavi slike, dobices primedbe..i savete, ako treba, nacice se neka komponenta.. i siguran sam da ce tako komplekan uredjaj biti u funkciji
[ Living Light @ 13.12.2015. 08:15 ] @
Citat:
vladd: Nisu svi kvazi majstori, ali ih je jedno 95%..

± 1%

...potpisujem !

Pozdrav Vladd :)
[ niki212 @ 13.12.2015. 09:35 ] @
Moja preporuka za duži vek akumulatora. Kada se posle kraće gradske vožnje parkirate pogasite sve potrošače kao svetla grejanje grejače stakala sedišta i dajte gas na 1200 -1500 obrtaja pet do deset sekundi. Ako je baš hladno 20 sekundi. To će dopuniti akumulator za sledeće paljenje a neće koštati u gorivu više od 2 - 5 dinara. Normalno ako ga vozite svaki peti dan priča je malo drugačija jer kod ovih novih kola uvek nešto troši struju iako je ugašen auto. I alarm je tihi potrošač. A majstora ima majstora i "majstora".
[ Living Light @ 13.12.2015. 09:47 ] @
niki212
Tako je,

Te kratke voznje od "kuce do posla i od posla do kuce" sa malo kilometara ubijaju akumulator.

Verglanje anlasera na hladno (-18C) povuce i do 200 Ampera iz AKU.

[ glackop @ 13.12.2015. 15:18 ] @
Aj da remiziramo...Pitanje je za onih 5%
Ako akumulator vuce 200A npr 5 sek,iz aku koji je stariji vise od 2 god,i koji nema vise od 75% nazivnog kapaciteta,auto se vozi 3-4km ili 10 minuta sa upaljenim svetlima,ventilator grejanja i mozda jos neko i pri tom slusa muziku...
1.Koliko ce za to vreme uspeti alternator da nadohnadi uzete struje.
2.go pitanje...znacice li mu nesto onih 20.sekundi?
[ ZAS011 @ 13.12.2015. 16:44 ] @
Podpitanja:
1. Koliki je strujni kapacitet (snaga) alternatora, da bismo nastavili dalje saračunicom.
2. 20 Sekundi "turiranja" će mu pomoći k'o buli gaće.

3. Kratke relacije produžiti, barem će se korektno dopunitiza vreme vožnje.
[ vladd @ 13.12.2015. 17:03 ] @
Sto bi rekao Draza Markovic, ne slazem se sa pitanjem.

Accu isporuci 200A, pola sekunde ili sekundu, koliko DC motor povuce, a onda se struja krece "ostalih sekundi" verglanja oko 20-50A..inace nikada ne bi ni pokrenuo motor..pride, struja pada kako se ubrzava starter
I ne radi starter punom snagom..
Znaci 200A jednu sekundu je oko 0,66Ah, 50A deset sekundije oko 0,166Ah, neka sve zajedno bude 1Ah...sa 4A punjenja, treba 15 min, da se povrati "izgubljeno"...

I onda se svodi, da bi mogao da povrati energiju tog soka za 5-10 min voznje..ako namenski vozi da puni accu
Previse je varijabilno vreme, posto sada svi vole da voze stedljivo i udobno sa 1500-2000 obrtaja, a tako se slabo puni accu, sada generator izvodi svoje gliste, i trazi odredjene obrtaje za punjenje...

Svetla su najveci potrosac, oko 150W(kratka, pozicija, unutrasnji lampioni), ostalo je boranija, par desetina W, osim ako ne pusta kilowat muzike sa bar pola snage...
Normalna potrosnja je 15-ak ampera, koje alternator treba da nadoknadi, plus dopunjavanje accu
Sa niskim obrtajima, zavisi od alternatora, broja obrtaja, moze da se dogodi da accu potrosnja jos dodatno isprazni...

Znaci da mora da se vodi racuna..o maltretiranju accu, o potrosacima, o broju obrtaja pri kojem ce alternator nadoknaditi struju, pa tek onda moze da se zaracuna tacna minutaza vracanja accu u kondiciju..

Podici obrtaje na vrednost kada altrernator moze da isporuci 20A, i tako integralno 10-ak minuta, s obzirom na kratke relacije, tesko da ce moci da se napabirci tolika minutaza..

Problem je i u korelaciji regler accu, regler ce smanjiti pobudu, ako se napon na losem accu popne na 14,5V(ili koji mu je vec zadat napon), pa se ispostavlja, da ipak treba malo dopunjavati accu, bar nedeljno, ako se konzumiraju relacije krace od 15 min...
[ bakara @ 13.12.2015. 17:16 ] @
Citat:
Kolynos: Primera radi zadnji akumulator koji sam sada odbacio bio je FireCell skinut sa benzinca i on je 56Ah 480A godinu ipo sam ga imao i tim akumulatorom sam palio i na najveci minus auto prosle godine, ali od kako imam taj akumulator on muci muke tipa, i leti ako ne vozim auto po 10tak dana da se isprazni pa nece da upali.

56Ah accu je suvise malo za dizelasa.
Ne rece ti nama kakav sad imas akumulator, i koji je motor u pitanju?

Ako je to dizelas od 1800-2000ccm treba ti bar 74Ah

edit,
sad videh da imas 74ah accu :)

[ glackop @ 13.12.2015. 17:29 ] @
Znaci dosli smo do zakljucka da se kratkotrajnom voznjom iz primera skoro ne postigne dopuniti izgubljeno,a pogotovu onih 20.sekundi sto me je dodatno iritiralo da se ubacujem u pricu.Ja kod mog stila 1.9jtd,imam top-lu koja je vec trecu godinu i bez ikakvih problema,ja nju jednom mesecno stavim na klasican ispravljac od 10A oko pola sata i vidno se oseti narednih 5-6 dana kako anlaser za nijansu zivahnije vrti,i to preporucujem svakom da radi ako hoce da produzi vek akumulatora na duplo vreme od garatovano iz garancije.
[ zica49 @ 13.12.2015. 18:21 ] @
Ja sam imao top-la akumulator u autu citavim 5 godina i neki dan kupio drugi.Nikada dopunjavao raznoraznim punjacima ,cetiri zime do neko jutro nije zakazao.
[ vladd @ 13.12.2015. 21:04 ] @
Zavisi puno od akumulatora, ali zavisi i od "balkanskog" prosecnog vozila, stanja alternatora, zategnutosti kaisa, stanja zica i kontakata.

Retko ko preventivno menja regler, proverava spojeve, narocito mase, akumulatori se ne prate u ponasanju, da li sulfatizuju ili gube kapacitet, cak je i pristupacno ciscenje klema posao koji se izbegava...

Pa je svakako za preporuku, bar jednom nedeljno ili u 10 dana, uz preduslove redovnih kratkih voznji, zakaciti accu na punjac, ili bar na buster, da se ne vadi stalno...
[ bojanst @ 13.12.2015. 21:28 ] @
Citat:
zica49:
Ja sam imao top-la akumulator u autu citavim 5 godina i neki dan kupio drugi.Nikada dopunjavao raznoraznim punjacima ,cetiri zime do neko jutro nije zakazao.

Slazem se sa tobom skoro pa u potpunosti.
Jer sam imao 7 godina aku u autu sa kojim sam svaki dan putovao na posao (3-4km), otislo auto prije akumulatora... ali to je prije svega bio Bosch aku.
Nikad punjaca nije vidio, mozda eventualno jednom i te price o dopunjavanju da porduzuje vijek trajanja mogu da se kace macku o rep..

Akumulatori se prave kao sto si rekao sa programiranim vijekom trajanja, i 10 dana nakon garancije ides po drugi :D
[ zica49 @ 13.12.2015. 21:42 ] @
Bas tako,mada se zna zalomiti da moze iznijeti mnogo vise.Meni je top-la iznijela duplo vise od garantnog roka a znam mnoge slucajeve garancija i nesto malo.

Sad to dopunjavanje svakih nekoliko dana! Nesto mi ne ide u glavu jer posmatrajuci ovlastene servise za poznatije brendove tamo prilikom servisiranja dopunjavaju,ulje,tekucinu za kocnice i servo,tekucinu za brisace a nikadane dopunjavaju akumulator punjacem.Ako sve to naplate ne bi ih bog ubio da dodaju jos nesto na ukupan racun pod stavkom dopunjavanje akumulatora.Uglavnom spoje nekakav voltmetar da vide da slucajno regler ne tjera prevelik napon a ako negdje spoje strujna klijesta da vide struju punjenja to je vec luksuz.
Ja sam jednom rekao uradite sve sto smatrate da treba i placao gluposti na racunu tipa tekucina za brisace 600% skuplja nego u trgovinama :)
[ glackop @ 13.12.2015. 21:45 ] @
Prosecan korisnik nema pojma sta znaci rec sulfatizacija i kako se taj proces odigrava,niti pa treba da zna,cak ni ja to ne znam u potpunosti iako mi je elektronika malo poznata.Ja kada nekom poznaniku hocu ukratko da dam savet kako da mu aku duze potraje ja mu ne pominjem sulfate vec onako uprosteno objasnim kako ce on razumeti...>Ne smes da cuvas ni sata potpuno ispraznjen akumulator vec ga sto pre moras potpuno napuniti zato sto bez struje kiselina razlaze celije i otud onaj crni talog na dnu koji si sigurno nekad video pri ispiranju,znaci sto je vise pun tim je otporniji na razlaganje olova i time ce normalno duze potrajati.<Ko shvati shvati ko ne na nekih godinu ipo pokusa reklamirati aku,i kaze ma ovi lopovi u servisu mi ne priznaju garanciju kazu bilo slabo punjenje odnosno nepravilno rukovanje,i necu vise tu marku da kupim.P.S ja kada dopunjujem aku,to radim direktno na vozilu i normalno ne skidam kleme.
[ zica49 @ 13.12.2015. 21:51 ] @
Prosjecan korisnik to ne treba ni da zna.On treba da zna da drzi vozilo u stanju u kome akumulator nece imati tih urgentnih stanja dubokog praznjenja ili prepunjavanja.
Ako se moze paziti na nivo ulja u motoru trebalo bi i na naponski nivo u akumulatoru.
Mi mozemo razgladati koliko hocemo o tome ali tamo negdje u razvojnim timovima BMW-a,WV,Mercedesa,Opela i ostalih timovi koji su tipa dvadesetak inzinjera tehnickih struka.Tih 20 inzinjera ukupno ima 360 godina skole minimalno i oni nigdje u upustvu za korisnika vozila nisu naveli dopunjavanje akumulatora.A naveli su i ulje i servo i vodu za brisace i gume :)
[ Kolynos @ 13.12.2015. 21:52 ] @
Topla akumulatori su stvarno dobri, moj brat ima jedan u korsu i traje mu evo vec 4-ta godina sada. Kada vec racunate i potrosnju struje i koliko se vrati nazad tokom voznje, imajte u vidu da su tu i grejaci koji vucu struju pre paljenja auta. Ne znam koliko mogu da vucu grejaci ali primetio sam da zimi sto je hladnije to su duze upaljeni dok postignu potrebnu temperaturu u motoru, pa cak i do 12-13 sekunde prodje dok se ne ugase na vecem mrazu. Proguglah zacas i bas nadjoh bosch model koji ide u mojoj fiesti, pise da vucu 50A jedan, a ima ih 4 u autu.
[ glackop @ 13.12.2015. 22:28 ] @
Ne to mogu sva cetri zajedno da povuku nikako jedan,jer za golfov znam da vuce jedan oko 11A tako da tu nema nekih velikih odstupanja.
[ paterson @ 14.12.2015. 07:52 ] @
Citat:
paterson:
@Kolynos,

prvo: kakav akumulator ste nabavili? Sa 6 čepova ili bez tj. zaptiveni?

......

@Kolynos, još nisam dobio odgovor na gore postavljeno pitanje. Nisam postavio tek tako pitanje.

[ Kolynos @ 14.12.2015. 10:54 ] @
Otvorenog je tipa aku, sa 6 cepa.
[ branko tod @ 14.12.2015. 14:56 ] @
Citat:
ZAS011:
Podpitanja:
1. Koliki je strujni kapacitet (snaga) alternatora, da bismo nastavili dalje saračunicom.
2. 20 Sekundi "turiranja" će mu pomoći k'o buli gaće.

3. Kratke relacije produžiti, barem će se korektno dopunitiza vreme vožnje.

Nemam pojma kako buli pomažu gaće, ali dvadeset sekundi dopune sigurno pomaže.
Ako alternator daje 30 A to je 600 Asekundi. Ako alnaser povuče 100A za 3 sekunde
to mu dođe da mu tih 20 sekundi da jedno alnasovanje.
[ Living Light @ 14.12.2015. 16:05 ] @
Nisam ulazio u duboku racunicu, htedoh reci samo ovo:

-Ako se zimi sa mojom skoda "Felacio" vozikam samo do posla i nazad do kuce
(4+4km sa usputnim stajanjem u 1-2 prodavnice ili pekare)
onda se posle 3-4 nedelje aku isprazni toliko da nema nista od verglanja.

Ako se dodatno vozikam po gradu onda se napunjenost vraca u normalu.

Znaci na kratke, svakodnevne relacije punjenje je nedovoljno.

Ne kazem da skoda felicija od 600-800 e "spada u auto",
samo kazem da uz ispravan sistem punjenja i uz anlaser koji ne vergla duze od 3-5s, uz ispravan regler,
alternator ne stize da dovoljno dopuni akumulator.
[ veselinovic @ 14.12.2015. 19:48 ] @
Akumulator bas i nije idealana masina,
tj, ne pretvore se bas svi Ah pri punjenju u Ah pri praznjenju.
Nesto se izgubi na toplotu, nesto na hemijsku reakciju elektrolize, nesto se izgubi kroz samopraznjenje.
Vise lici na banku. Malo kamte, malo porez i PDV, malo bankari pojedu na plate, elem uvijek si u minusu.
[ branko tod @ 15.12.2015. 00:34 ] @
Citat:
veselinovic: Akumulator bas i nije idealana masina,
tj, ne pretvore se bas svi Ah pri punjenju u Ah pri praznjenju.
Nesto se izgubi na toplotu, nesto na hemijsku reakciju elektrolize, nesto se izgubi kroz samopraznjenje.
Vise lici na banku. Malo kamte, malo porez i PDV, malo bankari pojedu na plate, elem uvijek si u minusu.

Zato uvek kada si u banci a ti malo dodaj para-ampera.
Malo po gasu ga turiraš i ubacio si u kasicu prasicu.
[ paterson @ 17.12.2015. 09:15 ] @
Citat:
Kolynos: Otvorenog je tipa aku, sa 6 cepa.

To je veoma bitno da se zna koja je vrsta akumulatora u pitanju.

Na tržištu postoje, za sad, dve vrste startnih akumulatora:

- obični akumulatori sa tečnim elektrolitom, tj. oni akumulatori koji imaju 6 čepova i

- AGM (Absorption Glass Mat) akumulatori, tj. zaptiveni akumulatori bez čepova.

Sa običnim akumulatorom sa tečnim elektrolitom se može puniti do max. 15,5 V, pa čak i do 16,0 V, jer se može doliti demineralizovana voda u akumulator jer se gubi voda prilikom "ključanja", dok sa AGM akumulatorom SE STROGO ZABRANJUJE DA NAPON PREĐE IZNAD 14,5 V.

Drugo, prilikom normalnog punjenja se UVEK puni običan akumulator do maksimalnog napona od 14.7 V sa strujom od C/10 nazivnog kapaciteta akumulatora.

Treće, punjenje običnog akumulatora iznad 14.7 V se zove EKVALIZACIJA tj. KONTROLISANO PREPUNJAVANJE akumulatora radi izjednačavanja gustine elektrolita u svim ćelijama tj. da bude ista gustina elektrolita i u donjem i u središnjem i pri površinskom nivou elektrolita.

Kad kažem "KONTROLISANO PREPUNJAVANJE akumulatora" to znači da se potenciometrom na punjaču (ispravljaču) podesi napon na oko 15.5 V do 15,7 V i da struja punjenja ne bude viša od 3% kapaciteta akumulatora (npr. za akumulator od 50 Ah struja bi trebalo da bude oko 1,5 A) i tako pažljivo tretirati akumulator 2-3 sata. To je VEOMA efikasan način razbijanja olovo-sulfata bez skupe opreme.

Zbog toga sam preporučio da se ima makar takav punjač (ispravljač) sa LED indikacijom napona i struje i sa potenciometrima za regulisanje struje i napona.

Običan punjač, bez ikakve regulacije struje i napona, će pre vremena uništiti i obične i AGM akumulatore.
[ Kolynos @ 17.12.2015. 10:32 ] @
Znaci nov punjac od ovakvih kao sto sam gledao nece nista da ga spasi. Slikacu onda ovih dana ovaj stari punjac sto imam kao sto je neko predlozio u postu gore, pa mozda mi i kaze neko zasto se pregreva.
[ paterson @ 18.12.2015. 07:22 ] @
Citat:
emiSAr:Olovni akumulator za vozilo je elektrohemijski izvor. Proguglaj zavisnost kapaciteta od temperature. podaci za akumulator
odnose se na 25*C. Svakim stepenom manje opada kapacitet akumulatora.....