[ RasoRaso @ 22.12.2015. 11:02 ] @
Dragi forumaši,

Ja sam htio da vas zamolim oko LOGIČKIH KOLA I SENZORA.
Treba mi pomoć naime imam zadatak da sastavim pomoću logičkih kola i senzora logiku da kada vozač sede za volan a neka od vrata na autu su otvorena dobije zvučno upozorenje.

E sad nije bitno ima li auto 4-oro ili 2-oje vrata bitno je samo da se razvije ta logika preko LOGIČKIH KOLA( I , ILI , NE , NILI , NI) i senzora.Znači jako mi je hitno.

Pozdrav iz SRPSKE SPARTE.

[ RasoRaso @ 22.12.2015. 11:44 ] @
Jako mi je hitno.Trebaju kola I ILI NE NILI NI a i trebaju senzori
[ bogdan.kecman @ 22.12.2015. 14:52 ] @
dokle si stigao sa crtanjem?
[ RasoRaso @ 22.12.2015. 16:08 ] @
Otprilike znam da treba ILI kolo za vrate jer je dovoljno ako su jedna vrata otvorena da prijavi zvucni signal.E sad ne znam kako da nastavim kako da nacrtam senzor a sjutra mi je kolokvijum!
[ Predrag Supurovic @ 22.12.2015. 16:36 ] @
Za početak napiši REČIMA logički izraz, posle ćeš ga lako nacrtati.

Senzori za vrata su ti obični tasteri. Kad su vrata otvorena prekidac se zatvori i dobijes logicku jedinicu.

Senzor za sedenje je vec diskutbilan.moze biti isto kao za vrata, samo da je zatvoren kad vozac sedne, amoze da se pod seo smatra da je stavio kljuc u bravu i dao kontakt. U svakmslucaju i tu dobijas logicku jedinicu ako je seo.
[ RasoRaso @ 22.12.2015. 17:01 ] @
BRATE zadatak glavi ovako
"Razviti pomoću logičkih kola i senzora logiku da kad vozač sedne za volan a neka od vrata su otvorena dobije zvučno upozorenje"

Tako glasi. Mi smo samo osnovno učili znači baš osnovno I ILI NE NILI NI itd par njih još

Znači ne baš kad sedne jer nema tehnologije koja je toliko pametna nego kad ubaci ključ.I treba senzor za zvono!
[ vladd @ 22.12.2015. 19:05 ] @
Sto ce reci, ako je na sedistu 1 a na vratima 0, treba na izlazu da javi 1...pa razjasni zasto...

Ili ako se vrata "invertuju"(pa su zatvorena 1 a otvorena 0), onda u slucaju samo ako se pojavi 1 na oba ulaza, na izlazu je 1...

Znaci da bi savrseno radilo "I" kolo...

Moguce je da se ulazne postavke mogu prilagodjavati..recimo Nili ce dati 1, ako su u zeljenom momentu na ulazima 0 i 0, pa senzore prilagoditi tome, kada sedne(senzor na masu), a vrata otvorena(mikroprekidac na vratima na masi)..

Definisati stanja, za pocetak, da li ce odredjena situacija biti 0 ili 1, pa prema zeljenom izlazu, odabrati kolo...
[ Living Light @ 22.12.2015. 19:56 ] @
@vladd

Ne komplikuj tamo gde nema potrebe.

Kad citam tvoj post treba mi Google-prevodioc sa Srpskog-na-Srpski jezik,

--zamisli da sam zatrazio prevod na madjarski ?!

( Orban bi se okretao/prevrtao u krevetu posle nedeljnog rucka)

E jes umes da ga zakuvas do nerazumnosti.

pOz

[Ovu poruku je menjao Living Light dana 22.12.2015. u 21:10 GMT+1]
[ RasoRaso @ 22.12.2015. 20:08 ] @
Da može nek su zatvorena 0 a otvorena 1.Isto tako i za kljub nije ubačen 0 ubačen 1
[ T.r.o.n.i.c.Srb @ 22.12.2015. 20:19 ] @
Probaj ovako kao senzore za vrata korisit prekidac kao sto su ti vec rekli, te prekidace povezi na Ni kolo ( ako su neka vrata otvorena prekidac ce biti u stanju 0, a ostali ce biti u stanju 1 pa ce na izlazu NI kola biti 1), signal da li je vozac seo mozes uzeti sa kontakt brave ( takodje vec receno) signale sa brave i sa izlaza NI kola dovedes na I kolo i u slucaju da je su neka vrata otvorena i da je vozac dao kontakt na izlazu ce biti jedinica
[ RasoRaso @ 22.12.2015. 21:03 ] @
Fala puno ali kad bi mi to još mogao i nacrtati pa slikati ovdje ili u inbox ako ti niej problem jer ja baš i ne shvatam
[ T.r.o.n.i.c.Srb @ 22.12.2015. 21:32 ] @
Sta tu ima da se crta ??? da li znas kako izgledaaju NI i I kola ? Da li znas kako funkcionisu ? Ako ne onda je vreme da procitas neku knjigu jer je ovo prelako i za srednju skolu a ne za fakultet!
[ zica49 @ 22.12.2015. 21:39 ] @
E to je problem kad neko sa gimnazije ode na ETF...
Necu da crtam "mislim da znam"ali hocu pomoci da skuvas ovo.
http://web.vip.hr/g.ivanevi.vip/digitalna-elektronika.html procitaj ovo
[img][/img][att_img]
[ T.r.o.n.i.c.Srb @ 22.12.2015. 21:42 ] @
Ja sam iz tehanicke skole ali to ne znaci da ne treba da znam matematiku ! Ne mozes se celog zivota vaditi na to da si iz gimanzije i da to nije radjeno !
Kad srednjoskolci bez problema savladaju ovo gradivo pa mozes i ti !
Nadji knjugu / skriptu / svesku i nauci logicka kola !
EDIT:
mislio sam da RasoRaso odgovorio a ne zica49
[ vladd @ 22.12.2015. 21:48 ] @
Senzor vrata je(bio) obicno taster, koji se spoji na masu(0) kada su vrata otvorena.

Senzor u sedistu, takodje moze da bude taster, koji pri sedanju moze da spoji dva kontakta, recimo signal sa masom..ili sa plusom, po zelji.

Nako toga sledi kapija, za obradu signala, koja se odabira prema logickoj tabeli, nema zaista sta da se crta...

http://www.chem.uoa.gr/applets/appletgates/appl_gates2.html

http://www.allaboutcircuits.co...l/chpt-3/ttl-nor-and-or-gates/

http://www.tpub.com/neets/book13/54f.htm
[ zica49 @ 22.12.2015. 21:51 ] @
Zivio Internet
Kad skuvas ovo nastavis sa Lesson 2,3 itd te sutra razvalis taj kolokvij :)

[ RasoRaso @ 23.12.2015. 10:06 ] @

Evo nešto što sam napravio a vi preprevite.
Kako se senzor crta nemam pojma pa sam stavio taj mali kružić
[ Predrag Supurovic @ 23.12.2015. 14:33 ] @
Eto vidis da mozes a ne da ti mi radimo zadatak :)

Za senzore zatvorenih vrata korsiti simbol https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SPST_switch_symbol.svg

Isti možeš i kao senzor sedenja.

Za pistalicu mozes da kositis https://learn.digilentinc.com/...s/chipKIT/P21/buzzer_schem.svg

[ vladd @ 23.12.2015. 20:45 ] @
Tako je, pohvala za napredak...

Najbolje je samostalno, ako drugi stalno servira spakovano resenje, onda skola postaje besmislena..
[ RasoRaso @ 04.01.2016. 16:25 ] @
Fala puno.Na to pitanje dobio sam 2,5 od 3 poena što je odlično
[ Living Light @ 04.01.2016. 18:24 ] @
Citat:
RasoRaso: Fala puno.....

Dobro je da to "fala" nisi napisao na kolokvijumu,

-Dobio bi 0.5 sa "sfezdicom" :)

ovako 2.5 je super prodja,

[ _sanjalica_ @ 16.12.2016. 23:04 ] @
Cao. Meni je potreban ovaj isti zadatak uradjen pa ako ti ne bi bio problem da mi ga napises, posto sam iz komentara shvatila da si ga dobro uradio. Unapred puno hvala.
[ YU2AX @ 16.12.2016. 23:41 ] @
Ovaj zadatak se, izgleda, polako pretvara u generacijski problem.
[ dragana13 @ 17.12.2016. 17:34 ] @
I meni treba rjesenje ovog zadatka, pomagajte. 😦
[ Living Light @ 17.12.2016. 18:43 ] @
Dragana,

El moramo da crtamo komplet semu ?

Ili je dovoljno ako se sve to napise, tekstualno ?

[ dragana13 @ 18.12.2016. 09:13 ] @
Ako nije problem, konplet sema. Hvala unaprijed. ☺
[ Predrag Supurovic @ 18.12.2016. 09:19 ] @
Što je najgore, šema JESTE nacrtana ali su ini toliko bistri da i ne traže nego očekuju da neko drugi SVE uradi za njih.

A još gore je što im to i prolazi jer u školi od njih i ne traže više nego samo da odnekud pokupe gotovo rešenje i pokažu kao da su oni to uradili.
[ samuki @ 18.12.2016. 09:27 ] @
Ima Google ! 🌎😁📲🏄

[Ovu poruku je menjao samuki dana 18.12.2016. u 11:21 GMT+1]
[ dragana13 @ 18.12.2016. 15:08 ] @
Mislim da je ljudski ako vam neko trazi pomoc da ako znate odgovor, pomognete mu, ako ne znate nista strasno. A to osudjivanje sta i kako mislim da nema niko od nas pravo da to radi. Ne znamo situacije u kojima se drugi nalaze. A to sto cete pomoci nekom oko zadatka obicnog, nece vama napraviti nikakvu stetu.
[ branko tod @ 18.12.2016. 15:58 ] @
Dragana, koji su uslovi zahtevani da bi se uključio alarm?
1.Vrata otvorena, ILI vrata 1 ILI vrata 2 ILI vrata 3 ILI vrata 4
2,Neko je okrenuo ključ, a istovremeno su I neka vrata otvorena

Znači,. jedno ILI kolo sa četiri ulaza, čiji izlaz ide na dvostruko I kolo.
Svi ulazi su logička 1 kada su vrata otvorena. I izlaz je 1 kada je alarm
i ide na neku zujalicu.

Istvarno nije teško, potrebno je samo razmisliti.
[ dragana13 @ 18.12.2016. 16:20 ] @
Pomoću logičkih kola i senzora razviti logiku da kada vozač sjede za volan a neka od vrata na autu su otvorena dobije zvučno upozorenje.Bitno je samo da se razvije ta logika preko LOGIČKIH KOLA( I , ILI , NE , NILI , NI) i senzora. Tako glasi zadatak. I hvala ti mnogo na pomoci.
[ YU2AX @ 19.12.2016. 00:29 ] @
Evo sema misterioznog sklopa, umesto lampice stavite neku piezo zujalicu.

[Ovu poruku je menjao YU2AX dana 19.12.2016. u 01:52 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 19.12.2016. 00:33 ] @
yu2ax: ne umesto ni :D
[ YU2AX @ 19.12.2016. 00:36 ] @
Citat:
dragana13:
Bitno je samo da se razvije ta logika preko LOGIČKIH KOLA( I , ILI , NE , NILI , NI) i senzora.

Bogdane, odabrao sam ovo zadnje od ponudjenih logickih kola kad je vec bilo u ponudi :D
[ bogdan.kecman @ 19.12.2016. 00:43 ] @
nacrto si ba NE a napisao NI :D

NOT (ne):

NOR (ni):

:)
[ YU2AX @ 19.12.2016. 00:48 ] @
U pravu si, i ja se zabletavio nesto :(
[ bogdan.kecman @ 19.12.2016. 00:52 ] @
:D :D :D :D
znamo svi kako to ide jbg davno prosla ponoc sad je vreme za resavanje
nekih drugih problema :D
[ Haris_Ba @ 19.12.2016. 01:53 ] @
nor nili :)
[ bogdan.kecman @ 19.12.2016. 20:34 ] @
kad ste vec odlucili da radite zadatak, evo da se upisem :D

https://simulator.io/board/oOVlaMj3Ep/1

ili

https://simulator.io/board/gMJgUhNHsM/1
[ Predrag Supurovic @ 20.12.2016. 06:05 ] @
Citat:
dragana13:
Mislim da je ljudski ako vam neko trazi pomoc da ako znate odgovor, pomognete mu, ako ne znate nista strasno. A to osudjivanje sta i kako mislim da nema niko od nas pravo da to radi. Ne znamo situacije u kojima se drugi nalaze. A to sto cete pomoci nekom oko zadatka obicnog, nece vama napraviti nikakvu stetu.

Svrha domaćeg zadatke je danaučiš nešto. Ako ti drugi uradi domaći ti ne naučiš ništa.

Stalno se srećem sa ljudima kojima su drugi radili domaće zadatke. Od njih nikad ništa ne bude nego samo neke prevare i problemi jer nisu naučili da rade, nisu naučili da znaju, nisu naučili da razmišljaju, samo sunaučili da parazitiraju i uvek traže leba preko pogače.

Zato domaće zadatke nikad ne treba raditi drugima. Treba pomoći, objasniti, podučiti ali nikako uraditi domaći zadatak.
[ YU2AX @ 20.12.2016. 10:55 ] @
Pedja, nisi dobro resio zadatak, mozda nisi razumeo sta se trazilo. Naime, u tvom resenju nema ni jedno od trazenih I, ILI, NE, NILI, NI logickih kola. Molim te koriguj to ili da pisemo keca u dnevnik (HI).
[ Living Light @ 20.12.2016. 18:09 ] @
Citat:
YU2AX: u tvom resenju nema ni jedno od trazenih I, ILI, NE, NILI, NI logickih kola. Molim te koriguj to ili da pisemo keca u dnevnik (HI).

I JA mu dajem keca ! ......Velikog k'o "Bandera" !

Pedja, ne stize od aktivnosti u Radio Klubu da pomno cita text postavljaca pitanja :-)

A, i ove Slave,...... tesko dodju na "Logicke Kapije" :-)

Ja znam, da On zna ! ....samo NE sa prekidacima...

[ Predrag Supurovic @ 20.12.2016. 21:20 ] @
Ja sam NAMERNO nacrtao kako se to resava na prost nacin, primenjujuci logiku. Ako Dragana13 analizira semu, siguran sam da ce dosta da nauci, a svakako dovoljno da resi zadatak logickim kolima.

E sad, ako vi ne vidite ILI i I logiku u semi, tu ja ne mogu nista :)
[ whitie2004 @ 20.12.2016. 22:37 ] @
Sad sam totalno zbunjen :-)

YU2AX postavi prekidace redno, a Pedja paralelno i obadvojica dala tacno resenje.

Jos da su rekli u kojem polozaju su vrata / vozac - gde bi nam kraj bio... Ovako su samo zbunili zbunjene!
[ bogdan.kecman @ 20.12.2016. 22:41 ] @
mene bi bilo blam da posle 4 resenja i dalje ne razumete resenje zadatka :(
[ YU2AX @ 20.12.2016. 23:50 ] @
@Pedja
Citat:
Ja sam NAMERNO nacrtao kako se to resava na prost nacin

Znam da jesi, isto sam i ja razmisljao, invertor sam ubacio samo zbog nasih studenata da ne zivciraju profesora. Kakvi bi to oni bili elektronicari kad koriste samo mehanicke prekidace?