[ enigma78 @ 23.12.2015. 20:26 ] @
Pozdrav svim kolegama,

čekao sam da neko bar pomene na ovom forumu jedan jako bitan detalj, novu realnost u svijetu CAD programa a koja je već uzela maha tako da se ne može "zažmuriti" na tu pojavu, možda jednako značajnu kao uvođenje parametrike u CAD 1987/88 (Pro/ENGINEER) ili stvaranje CAD aplikacija koje se pokreću pod Windows-om, tj. "spajanje" CAD-a i PC-a (dobri stari SolidWorks 1995).

Svi koji su iole upućeni znaju o čemu je riječ, i kakvu su revoluciju donijeli gore pomenuti programi u svoje vrijeme. Čak, nezvanično, u krugovima CAD poznavalaca kruži priča da je veliki Dassault Systemes kupio u cijelosti SolidWorks Corporation 1997. kako SolidWorks, kao program koji je već u samom startu imao ogroman uspon, ne bi bio prijetnja i smetnja za nadolazeću CATIA V5.

Ne moram da napominjem da je osnivač i prvi direktor SolidWorks Corporation-a bio Jon Hirschtick. Samo da nas sve podsjetim.

Takođe da podsjetim da je Dassault Systemes prije 7-8 godina pokrenuo jedan pionirski princip rada CAD aplikacija direktno na serveru - Online, a pristupa im se preko internet pretraživača, tzv. računarstvo u oblacima. Taj njihov pionirski sistem je u prvi par godina išao pod nazivom CATIA V6 i PLM2, pa je to prije 1-2 god. preimenovano u 3DExperience, što je poprilično zbunilo ionako zbunjene korisnike CAD-a. Nije tajna da im taj koncept još uvijek nije dao željene/očekivanje rezultate.


Ali zato drugi ne gube vrijeme, rezultati stižu sa jedne druge strane.


Čuveni i širom svijeta poznati Jon Hirschtick napustio je SolidWorks Corporation (i Dassault Systemes) i jedan je od 6-orice osnivača Onshape kompanije koja nudi i istoimenu CAD aplikaciju koja je, za razliku od CATIA V6, potpuno Online, kojoj se pristupa bukvalno kao i vlastitom mail servisu, bez ikakve instalacije bilo kakvih dodatnih/pratećih servera/klijenata iliti bilo čeka sličnog, drugim riječima, aplikacija koja zaista radi 100% Online. Aplikacija je počela sa radom ove godine. Nalazi se u završnoj beta fazi testiranja, od NG ide sa komercijalnim radom.

Isprobao sam lično, koncept mi se izuzetno sviđa, po meni je puno, puno bolje od onog što DS pokušava u zadnje vrijeme.

Savjetujem sve koji nisu probali da svakako posjete sajt i daju svoje utiske.

https://www.onshape.com/

Moj utisak i mišljenje da je budućnost u aplikacijama poput Onshape, a aplikacije poput DS 3DExperience sumnjam da će ikad da zažive.

Lijep pozdrav.

P.S. Samo još da dodam da Onshape radi na Parasolid kernelu od Siemens PLM Software-a, na istom onom kernelu koji pokreće i NX, Solid Edge, Femap, SolidWorks, i još mnoge druge programe.

[Ovu poruku je menjao enigma78 dana 24.12.2015. u 19:05 GMT+1]
[ Space Beer @ 29.12.2015. 18:21 ] @
Isprobao sam pre nekog vremena. Ne sviđa mi se ideja uopšte, valjda zato što mrzim sve te pokušaje ubacivanja ozbiljnog softvera u web browser
[ Bwe @ 08.01.2016. 02:10 ] @
Probao sam ga i veoma mi se dopada. Pogotovo sto postoji i Android aplikacija tako da mogu klijentima na brzinu neke stvari da pokazem. Pogotovo mi se dopada korisnicki interfejs. Jedino ne znam koliko je cena od 100 USD mesecno konkurentna "obicnim" programima koji se mogu iznajmljivati za manje iznose. Dodatno, brzina ucitavanja je nesto manja, ali mi ne predstavlja problem.