[ okraz @ 04.01.2016. 07:39 ] @
Imam bateriju laptopa 14,8v,4,3Ah
Ima tri pina: 5v+5v+4,8v.
Kako je laptop stradao interesuje me kako je napuniti bez laptopa?
[ emiSAr @ 04.01.2016. 08:53 ] @
Daj sliku da se sve dobro vidi.
Ono sto nazivamo punjac za laptop je samo ispravljac odredjenog napona i struje. Elektronika je u laptopu i samoj bateriji
14,8=4x3,7V sto znaci da se tvoja baterija sastoji od 4 celije nazivnog napona 3,7V i napisanog kapaciteta, sto opet govori
da je jedna celija baterije sastavljena od dvije paralelno vezane celije 18650.
Postavi sliku ili izbroji koliko pinova ima na konektoru baterije jer pisanje o tri pina i onim naponima matematicki nema smisla
Zavisno od proizvodjaca i tehnologije celija se definise kao 3,6 ili 3,7 V nazivnog napona, a pune se dok ne dostignu 4,2V, ni mrvu vise.
Sam proces punjenja je slozen i mora se kontrolisati struja i napon kao i temperatura celije.
Zato trazim sliku konektora baterije.
Trebalo bi da se nezavisno puni svaka celija uz kontrolu svega navedenog.-

pOz
[ okraz @ 04.01.2016. 11:54 ] @
Pokusacu priloziti sliku.
Baterija ima sedam kontakata i to gledano s lijeva nadesno sa strane gdje su kontakti:
1.masa ili minus
2.5v
3.5v
3.4,8
4. o
5.0
6.0
7.masa ili minus
Ne ynam uploadovati sliku!
[ ZAS011 @ 04.01.2016. 12:02 ] @
A da nam napišeš oznaku baterije? Možda nam bude malo jasnije
[ zica49 @ 04.01.2016. 12:06 ] @
A da odustanes od te baterije jer po mjerenju dolazi se do zakljucka da je napon na celijama ispod 2,7V (kada li-ion celija ode ispod tog napona nije dobro).

Rastavi to,odvoji sve celije da svaka bude posebno.Izmjeri koliki je napon na svakoj! Celije kojim je napon ispod 2,7V u smece(razmisljaj ekoloski) a ako bude koja sa naponom iznad kod tih celija ima smisla punjenje i nastavak eksploatacije..

Prvi post baterija ima 3 pina...
drugi post baterija ima 7 kontakata to ne kontam :)
[ SlobaBgd @ 04.01.2016. 12:12 ] @
Citat:
okraz:
Ne ynam uploadovati sliku!

Au, bre, pa sto godina si ovde!
Postavljanje slika na forum (step by step): http://www.elitemadzone.org/t3...je-slika-na-forum-step-by-step
[ DSL @ 04.01.2016. 12:37 ] @
@Local

Zarko...obzirom da nemas razvijenu logiku sa kojiom bi napao tu bateriju, otvorio je i izvrsio analizu, predlazem da se manes ćorava posla.
Jos je onomad Bear Grylls sugerisao busenje baterije iz telefona u slucaju da niste u stanju da zapalite vatru u prirodi bez upaljaca ili sibice...

Ako ti treba dodatan poticaj da me poslusas, otidji u Galac kod Miše (aka najpoznatiji RTV serviser u Bijeljini) i pitaj ga zasto mu se zapalio lokal (sa svom tehnikom, alatom, instrumentacijom i rezervnim delovima unutra).

I, kao sto rece Zica, iz ovog nagadjanja koliko tu uopste ima pinova, mozemo samo kucu da ti zapalimo...

[ emiSAr @ 04.01.2016. 13:01 ] @
Ja pokusao---
Zarko, pored magnezija i litij je sastavni dio zapaljive municije-beton doslovice gori...zato ako kao sto vidimo nisi siguran u ono sto radis,
bolje kako @zica49 rece, lagano otvoriti, sve celije ponaosob premjeriti i ako u nekoj ima "leba" iskoristiti je.
Elektronika je izgleda odradila svoje i zakljucala bateriju jer nigdje nisi izmjerio priblizno nazivni napon baterije.--

pOz
[ okraz @ 05.01.2016. 07:46 ] @
Evo konacno da završimo ovu temu.
Poslušao sam savjeteni utvrdio da samo dvije celije od njih osam imaju napon od 1,36V.
Bareija za korpu.
Hvala svima koji su pomogli savjetima.