[ mpaja @ 05.01.2016. 17:22 ] @
Molim za pomoć za rešenje sledećeg problema:

potrebno mi je da otvorim dve forme tako da na prvoj formi kliknem na dugme (cmdbutton), otvori se druga forma sa nekim podacima koja ostaje otvorena a fokus ponovo vrati na prvi formu odakle je druga otvorena. Prva forma je contonous i potrebno je da se "šetam" kroz rekorde a druga je single forma sa podformom koja prikazuje neke podatke koji nisu u strogoj vezi sa prvom formom. Ideja je da se druga forma puni podacima iz prve forme preko vba koda i da se osvežava kako se podaci budu menjali.

Takodje potrebno je da se mogu prebaciti i na drugu formu prema potrebi. Prva forma je uvek otvorena!

Hvala!
[ mpaja @ 05.01.2016. 19:22 ] @
Malo razmišljanja i možda rešenje.

Onako kao sam zamislio nije moguće realizaovati ali može drugačije:

Korak 1: napravi se forma nosač, singl
Korak 2: na formi nosač se postavi subforma1 (ne mora biti povezana sa formom nosač). u subformu1 se postavi continius forma koja daje mogućnost pregleda po rekordima tabele ili SQL upita a na kojoj postoji dugme za prenos podataka.
Korak 3: na formi nosač se postavi subforma2 (ne mora biti povezana sa formom nosač ni sa subformom1). u ovoj subformi se postavi druga continius forma koja pregleda podatke koje prima od subforme1 ukomponovane sa ostalim podacima
Korak 4: VBA kod na dugmetu u subformi1

Ovakav pristup omogućava da se "šetate" izmedju formi (subformi) koje su u tom slučaju potpuno ravnopravne na glavnoj fomi - nosaču. Nema problema oko set focus i sl. stvari. Moguće je realizovati i medjusobne veze ako treba preko unbound text polja na formi nosaču koje se popunjava na On current event recimo subforme1.

Ovo radi, provereno, moguće je postaviti i više od dve forme na glavnu formu-nosač i sve to ispovezivati da radi!

Izvinjavam se što se nisam setio ranije!
[ Zidar @ 05.01.2016. 20:06 ] @
Odlcno zapazanje. Nevezane forme nosaci su pravo cudo

To sto si otkrio je najefikasniji metod navigacije kroz podatke - nevezana subforma, ili vise njih, na nosacu koji je single form. Subforme sluze za navigaciju, a na nosacu mozes da imas i druge kontrole, dugmice, combo boxove, liste, sta god zamislis, koje kroz kod mozes ako hoces povezati sa subformama i kontrolisati ih kroz kontrole na nosacu.

Ako koristis contin. subforme zbog setanja po rekordima, to moze u nekim slucajevima da se uprosti. Umesto da forma bude conti. pretvori je da bude datsheet. Sav kod koji si napisao ce ostati, a rad ce mozda biti komotniji i fleksibilniji - menjanje dizmenzija kolona i redova, filtriranje, sakrivanje, mnogo se lakse radi na datasheet formi nego na cont. formi. Jedino ako ti trebaju dugmad ili slike na cont. formi, to datasheet ne moze da odradi. Moj omiljeni metod navigacije kroz podatke je bas to - datasheet subforma na nosacu, a na datasheet subformi imam event procedure za 'drill down'; na primer, na DoubleClick za neku kolonu, otvaram nekakvu formu ili izvestaj. Na OnCurrent na datasheet subformi mozes da sinhronizujes druge subforme i kontrole. Sve ovo naravno mozes i sa cont. formama.

Moguce je imati jedan jedini nosac, sa na primer jednom nevezanom subformom (cont. ili datasheet) i u headeru nosaca imati dugmice koji na click menjaju source za subformu. Jednom su to Artikli, drugi put Kupci, pa Dobavljaci, i bilo sta. Pogotovo je zgodno za sifranike, kada formatiranje i lep izgled i nisu bitni koliko brzo setanje sa 'tabele' na tabelu. Ovo dozvoljava da za kratko vreme generises datasheet ili cont. forme (imas wizarde za to). Onda imas nosac, sa dugmicima koji umecu u subf. control datasheetove po zelji. Ovo pak dozvoljava da se napravi neka kao sablon forma nosac (template) koja ima praznu subform kontrolu i nekoliko dugmadi. Dugmad sluze da donesu u subform kontrolu onu formu koju zelimo. Ako nema nikakvih WHERE uslova za otvaranje, onda se i dugmad mogu 'parametrizovati', tako da se rad na aplikaciji znatno ubrzava.

Probacu da postavim neki primer, sa korisnim trikovima koji mogu da navedu na korisne ideje i lepa resenja.
[ mpaja @ 06.01.2016. 16:55 ] @
Bilo bi odlično ako bi zidar postavio neki primer. Ovo što radi deo je jedne jako velike aplikacije i ne mogu da je okačim. Inače navedene metode koristim za formiranje plana rada gde sa jedne strane objekte a sa druge strane plan obilazaka tih objekata. Dugmići su na formi nosaču za operacije. Subforme nisu direktno vezane. Plan je da se ubaci i treća subforma koja će biti povezana sa prvom. Nisam radio sa datasheet-ovima ne znam iz kojih razloga tako da ne znam šta se sve može.

Hvala Zidar a primer bi bio koristan svima.

Pozdrav
[ Zidar @ 06.01.2016. 22:06 ] @
Evo nesto na brzaka. Iskoristio sam jedan od ranijih zahteva, koji je vec imao neke tabele i forme. Ja sam dodao Nosac formu i datasheetove koji pocinju sa subf i dodao sam modul sa kodom. Za sada toliko. Dalje cemo da kacimo nove verzije.

[Ovu poruku je menjao Getsbi dana 07.01.2016. u 02:11 GMT+1]
[ kamicak @ 14.01.2016. 08:44 ] @
I ja koristim ovo što je Zidar objasnio, jedino neće da radi ako je subfrm zasnovan na Union Query-ju, tada ne mogu na subfrm koji je u datasheet obliku da ni jednom polju dodam neku event procedure, recimo na On click, jednostavno Access odbija da zapamti tj da snimi tu promenu na formi, mada komanda radi dok se ne pokuša snimiti, jel ima neko rešenje, ili je to jednostavno tako?
[ Zidar @ 14.01.2016. 19:10 ] @
Resenja direktnog nema - to je jednostavno tako. UNION query je po definiciji "read only", isto kao i GROUP BY, cross tab, pa i mnogi SELECT koji sadrze cak i ne tako komplikovane JOINs. Ako hoces da vidis da li querydozvoljava doddavnje i izmene, otvori query kao datasheet i probaj da promenis nesto.

Za tvoj problem, probaj ovako: napravi novu formu, form view, za editovanje i unosenje podataka u tabele koje cine UNION; nazovi je frmInsertEDit_tableName. Onda recomo na dbdl-click na neki ID u datasheet formi frmUnion, koja je read only, otvaras frmInsertEDit_tableName i tu vrsis edit. Pri zatvaranju frmInsertEDit_tableName odradis requery za frmUnion.

[ kamicak @ 15.01.2016. 20:01 ] @
Evo vrlo jednostavnog i elegantnog rešenja za ovaj problem,
subform koji je zasnovan na nekom Union queryiju se stavi u Continuous Forms, i onda se na takvu formu doda dugme na koje se od Eventa može kačiti šta hoćeš,
i sve lepo radi,
do rešenja sam došao zahvaljujući, a kome drugom nego, zxz-u sa icentar.ba foruma.
[ mpaja @ 24.01.2016. 12:48 ] @
Još jedan mali problem sa višestrukim formama.

Komanda za brzu pretragu po nekom polju u okviru subforme ne radi uvek:


Screen.PreviousControl.SetFocus
DoCmd.DoMenuItem acFormBar, acEditMenu, 10, , acMenuVer70

Imam slučaj da sam na formu nosač okačio dve subforme, povezan preko txt polja na glavnoj formi (ne zavise direktno jedna od druge). Pregled i sve ostalo radi OK jedino komanda za brzo traženje, prikačena na dugme od jedne ne radi. Kako sam mogao da utvrdim subforma izgubi focus iz nekog razloga i jednostavno je ne vidi (bar mislim tako). Pokušavao sam nekako vratim focus i da onda starujem ali ne ide.

Iz obe sub forme ažururam po jedno polje na glavnoj formi na OnCurrent ali to ne bi trebalo da smeta. Nemam ideju šta ga sprečava da se izvrši komanda.
[ Zidar @ 25.01.2016. 16:44 ] @
[Quote]Još jedan mali problem sa višestrukim formama.

Komanda za brzu pretragu po nekom polju u okviru subforme ne radi uvek:

Screen.PreviousControl.SetFocus
DoCmd.DoMenuItem acFormBar, acEditMenu, 10, , acMenuVer70[/quote]

Prva stvar koja treba da se predaje u skolama za programiranje jeste Zidareva teorema, koja glasi "The best code is no code at all", u prevodu "Najbolji kod je onaj koji ne postoji".
Znacenje - ako nesto moze da se resi bez koda, zasto pisati kod. Primer imas u samom Accesu. Sav database posao se svodi na forme i subforme, uglavnom povezane. U accesu je to ocas posla - navuces subformu na formu, i to je to, u vecini slucajeva. Pogledajmo druge jezika - .NET, VB, Java, web forme i ne pomijem, - da bi se to uradilo treba da se oznoj covek debelo i da dobije recimo 505 funkcionalnosti koju Access nudi.

Pretraga po kolonama se najbrze resava tako sto naucis klijenta da postivi kusor u kolonu i na desni klik pozove Accesov ugradjen metod za filtriranje vrednosti u koloni. U raznim verzijama se zove drugacije. U Acc 2012 se zove TextFilter, u drugim verzijama. Access nudi filtere za brojeve, text i datumska polja, mislim da ima i za Yes/No. Zakacio sam slike, za ilustraciju. Veruj mi, to prevazilazi sve sto i veoma iskusan i dobar programer moze da zamisli, i napravi. Takodje imas opciju "Filer By Selection". U starijim verzijama, Filetr By Selection je opcija na right click meniju. U novijim verzijama, mislim od 2007 naovamo, opcije koje su u vezi sa izabranim tekstom ili delom teksta u tekucoj celiji. Ovi filteri su jaci nego ugradjeni Find dialog box. Ako pukusas sam da napravis neku verziju Find dialog boksa, ima da se izmucis bez potreba za jako osiromaseno resenje.

Stoga, bez koda molim. Bas kao sto ZIdareva teorema zahteva.