Molio bih ako neko ima predlog i shemu elektronskog sklopa za brojanje obrtaja osovine elektromotora da je okaci na temu ili ako nije dovoljno interesantna za siru javnost da mi je posalje na PP.
Pozdrav, Boro
[ zica49 @ 06.01.2016. 17:03 ] @
Jel ti treba instrument za stalno li da nesto odradis?
[ boro62promaja @ 06.01.2016. 17:23 ] @
Treba mi za stalno. Jel imas nesto tako ?
[ zica49 @ 06.01.2016. 18:48 ] @
Nisam te razumio jel ti treba instrument koji broji okretaje u jedinici vremnea ili instrument koji ce pobrojiti ukupne okretaje za neko vrijeme?
[ boro62promaja @ 06.01.2016. 21:14 ] @
Da broji koliko puta se osovina elektro motora okrene za jedan minut !
[ tomam @ 06.01.2016. 22:22 ] @
Pitanje je sta ces koristiti kao senzor ? (opticki hall...neki taho .....)
I kakav ti prikaz treba ? (LED LCD ..... velicina broj cifara)
[Ovu poruku je menjao tomam dana 06.01.2016. u 23:36 GMT+1]
[ boro62promaja @ 06.01.2016. 23:15 ] @
Prikaz mi treba LCD ili sedmosegmentni LED - tri cifre (broj okretaja ce biti ispod 1000) a senzor bih najradije nesto od optike (mada ni magnet nebi bio los), ajde daj, predlozi nesto. Sa mikrokontrolerima ne stojim dobro ali ako se mora onda nije tesko (navatacu nekog da mi to isprogramira, samo daj shemu necega sto provjereno da radi) !
[ Living Light @ 06.01.2016. 23:33 ] @
Citat:
tomam:Pitanje je sta ces koristiti kao senzor ? (opticki hall...neki taho .....)
I kakav ti prikaz treba ? (LED LCD ..... velicina broj cifara) I svaki ce mikrokontroler to lako odraditi
Bravo, sjajno
:)
[ Living Light @ 07.01.2016. 00:32 ] @
Citat:
boro62promaja:Prikaz mi treba LCD ili sedmosegmentni LED - tri cifre (broj okretaja ce biti ispod 1000) a senzor bih najradije nesto od optike (mada ni magnet nebi bio los),
Boro,
Zar tu ne moze ona "Muhdrolija" kada belim, debelim, Flomasterom ostavis "Tacku" na osovini,
a "Emiter i Receiver",.... iLi ti "Emiter+Prijemnik"
--Gledaju/ Nadziru tu tacku i broje obrtaje na osnovu odsjaja od belog Repera,
Jel "Pije to Vodu" ?
[ mikikg @ 07.01.2016. 00:44 ] @
Davac je tu manje sporan, moze se to napraviti na X nacina, opticki, magnetni, induktivni ili mehanicki davaci.
Sam brojac je glavna stvar, bez MCU se to nekad radilo sa Intersilovim kolima iz ICM7xxx serije poput IMC7216, ICM7217 i slicni.
Tu u sustini treba klasican frekvencmetar samo sa prilagodjenom vremenskom bazaom za prikaz u trazenim jedinicama mere.
[ Living Light @ 07.01.2016. 01:50 ] @
Citat:
mikikg: Ili probrati nesto od ovoga i doraditi (spolja) sa nekom vremenskom bazom … http://www.sah.rs/Brojaci I Tajmeri/Brojaci.html
Tu u sustini treba klasican frekvencmetar samo sa prilagodjenom vremenskom bazaom za prikaz u trazenim jedinicama mere.
Bilo bi mi JAKO DRAGO da Te razume sto vise citalaca ovog posta.
Korisno je...
[ scoolptor @ 07.01.2016. 06:13 ] @
Najjednostavnije je da senzor za koji se opredelis, prilagodis i povezes na audio ulaz racunara/mp3 plejera koji moze da snima u raw formatu, itd. 5 minuta posla.
Snimis 'audio', otvoris ga u Audacity i uradis zeljene analize - frekvencija, stabilnost frekvencije itd.
[ DSL @ 07.01.2016. 06:24 ] @
Nazalost, ebay i slicni su puni gotovih resenja za male pare
Boro, pozdrav i srećan Božić
Jel sprava treba da ima neku povratnu vezu za regulaciju broja obrtaja? ili ce obrtaji biti rucno "soferirani"?
Imam negdje zaostalo koje kolo-prilog u pdf-u. Za ovo bi davac morao da daje 60 impulsa za jedan obrtaj, a vremenska baza se da
osmisliti (1 sekunda brojanja) stanje se mijenja svake dvije sekunde.-
pOz
[ Living Light @ 07.01.2016. 08:19 ] @
Evo nekoliko primera:
Nadam se da se Autor PROKA ne ljuti za ovo kacenje njegove seme, Prokina Šema:
Nastavak, seme brojaca:
[Ovu poruku je menjao Living Light dana 07.01.2016. u 09:49 GMT+1]
[ boro62promaja @ 07.01.2016. 09:32 ] @
Hvala vam svima na odgovorima i dobroj volji, hvala Emire za cestitke i ujedno svim Pravoslavnim zelim srećan Božić. Ovaj brojac ne treba povratnu vezu jer je stelovanje proja obrtaja rucno. Nesto od ovih shema mi sigurno paše a "okidac" bi mi najvise odgovarao onaj sto ga je predlozio Living Light (bijeli flomaster i tačkica na osovini).
Ono sto je predlozio scoolptor je veoma zanimljivo mada mi nije najjasnije kako se to radi.
Izmedju ostalog draga bratijo elektronicarska drago mi je da vidim ovako kvalitetnu ekipu na jednom mjestu, ovo sto mi je potrebno povezano je sa jednom drugom temom iz oblasti energetike gdje pored @Living Light sa mnom muku muci i Macola.
Neko je spomeuo i gotovo resenje na e-bay pa nebi bilo lose da okaci link ako ga vec ima.Evo sad vidjeh da je to Bogdan vec uradio, hvala Bogdane. Uvijek sam bio za DIY ako je moguce ali ne po cijenu da nekom stalno dosadjujem sa pitanjima i novim temema.
U svakom slucaju da ste mi zdravi i zivi zajedno sa vasim najblizim i da u narednoj godini otvorimo i zatvorimo sto vise tema i projekata.
Pozdrav, boropromaja
[ zica49 @ 07.01.2016. 10:13 ] @
Sad ugasi kompjuter i idi napij se :) Hristos se rodi....
[ boro62promaja @ 07.01.2016. 10:19 ] @
Vaistinu se rodi Ivice. Ne trebam ga gasiti, komp mi je u kafani !!!
[ Living Light @ 07.01.2016. 11:01 ] @
Citat:
boro62promaja: Ne trebam ga gasiti, komp mi je u kafani !!!
Ebte,
Kakva Fenomenalna BANDA !
[ bogdan.kecman @ 07.01.2016. 11:09 ] @
pa stavih ti ja link .. za 10$ uzmes ovaj tahometar http://www.ebay.com/itm/DIGITA...838d:m:mLw46Iqa3IrzGH50Pf01R0w on radi tako sto nalepis reflektivnu nalepnicu na osovinu ili zafarbas belu tacku na osovinu i to je to .. za te pare se ne isplati da ga pravis, samo je pitanje dal ti treba "odma" ili mozes da ga sacekas, ako ti treba odma onda nije pitanje kinte nego mora ga uradis odma (ili kupis dosta skuplje, kod nas ih po radnjama valjaju i za 100eur) ako mozes da ga sacekas za tih 10$ ne mozes ni kutiju valjano da napravis a ne laserski tahometar :D
[ branko tod @ 07.01.2016. 11:33 ] @
Ako imaš manji broj obrtaja na osovini moja ti je preporuka da ideš sa
optokaplerom i diskom sa većim brojem zuba ili crno belih polja. Sa 60
podela na krugu dobijaš za jedan sekund tačan broj obrtaja za minut.
Onda možeš da meriš sa bilom kojim jeftinim kaunterom. Mada imaš i
gotove komplete uređaja, samo zavisi koliko sme da sve to košta.
Nekako ovako:
Ovo je gotova varijanta, ali skuplja:
Prijatan i radostan Božić
I polako!
Da dopunim, stvarno mala cena. Ne isplati se ni praviti. Gotov davač:
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 07.01.2016. u 12:44 GMT+1]
[ emiSAr @ 07.01.2016. 13:37 ] @
Na linkovima koje je postavio @bogdan.kecman a i na ovom prvom jarko crvenom bojom pise:
Does not ship to Bosnia and Herzegovina
Brojace sa MCU ako nisu namjenski za RPM treba "nauciti pameti"-stoga je najbolja varijanta davac sa 60 impulsa po obrtaju,
vremenska baza 1 sec i vulgaris brojac sa bilo cime-rezultat je RPM.-
Boro, jeli mlin ili je dotur peleta?
pOz
[ bogdan.kecman @ 07.01.2016. 18:39 ] @
salju za srbiju provereno tako da slobodno posaljes prodavcu mail sa "a
sto ne saljete za bosnu" i oni promene i dodaju bosnu na spisak :D .. ja
tako vec 2 puta zadnjih nedelju dana nesto za srbiju :D .. no isti taj
brojac za slicne pare ima i kod drugih prodavaca ako ovaj nece da
posalje .. samo je 11-14$ umesto 9
[ glackop @ 07.01.2016. 18:57 ] @
Ja ovde kupujem takve encodere za 55-60.e,TOKY i HEEDS,ovi su koliko vidim no name,sta mislite ima li neke razlike u kvalitetu izmedju njih?
[ zica49 @ 07.01.2016. 19:09 ] @
Enkoder kao sa linka 360p/O takodje no name sam kupio i koristim ga dok se igram Simatic-om.
Za sad nema problema,vrijedi te pare.
Kutija od starog analognog sat resivera,li-ion baterije za napajanje,Simatic PLC,display,incrementalni enkoder (sklepao na brzaka da je sve na jednom mjestu)kad se ima vremena navjezbavam se.
[ boro62promaja @ 07.01.2016. 21:38 ] @
Bogdane, tvoj prijedlog je savim u redu zato sto mi nije bitno 20 ili 35 dana (jer planiramo vodenicu pustiti u pogon u aprilu ove godine). Ta osovina ce se (za sada kako stvari stoje) vrtjeti na 880 obrtaja u minuti. Ta brzina mi je bitna zbog asinhronog motora koji igra ulogu generatora pa se u tom slucaju treba vrtjeti za oko 20% vecom brzinom od navedene brzine motora-generatora (730 obrt./min. - visepolni, trofazni naravno, 3KW). Svjestan sam ogranicenja u pogledu proizvodnje AC struje pomocu asinhronih generatora ali sta je tu je, ono sto mogu da uradim je sedece: izbrojati koliko se ta osovina okrece puta u minutu i kako tu vrijednost da dotjeram na oko 880 obrt./min.
Sto se tice dostave vec sam to iskusio ali opet uz pomoc @Zica49 preko CRO sve dodje na svoje odrediste !
@emiSAr, u pitanju je vodenica za mljevenje zita ali eto da pokusamo ja i moj rodjos da napravimo usput i malo struje. Ima vec na "energetici" tema pa da ne smaram ovde.
[ zica49 @ 07.01.2016. 22:09 ] @
Postoje automobilski brojaci okretaja motora koji signal uzimaju sa alternatora.
To znaju auto elektricari koji su auti sa tim.
Na istu osovinu spregnete i alternator te pravite usput u DC instrument tabla za ocitavanje :)
Reciklaza 100%
Ali koliko znam imas instrument koji moze mjeriti Hz.....jel ti on samo za sminku ?
[ Living Light @ 07.01.2016. 22:21 ] @
Obrtomer za benzinca:
Obrtomer za dizelasa:
[ zica49 @ 07.01.2016. 22:47 ] @
[img][/img][att_img]
[ baki. @ 08.01.2016. 00:29 ] @
Evo, zica 49 ti je dao najbolji obrtomer za tu namenu, je su herci proporcionalni broju obrtaja.
Jedino što grešiš kod onoga sa povećanjem broja obrtaja za oko 20%.
[ Living Light @ 08.01.2016. 01:39 ] @
Ima i sa uzom skalom, precizniji
[ emiSAr @ 08.01.2016. 06:11 ] @
Mislio sam da je u pitanju mlin i okretanje mlinskog kamena preko nekog prenosa. Za generator nista bolje od ova dva zadnja
prijedloga, odnosno ova dvojica sa rezonantnim jeziccima sto je @Living Light predlozio se ne moze naci.
Inace mjerenje niskih frekvencija sa velikom preciznoscu se, ako se ne koriste ovi mehanicki rezonantni mjeraci obavlja
tako da ulazna frekvencija otvara brojacka vrata, a za to vrijeme precizna frekventna normala u brojac "saspe" odredjeni broj
impulsa i vrsi se preracunavanje, odnosno izabere takva duzina preciznih impulsa da je rezultat brojanja jednak ulaznoj
frekvenciji ,precizno na nekoliko decimala.-
S toga, treba ti frekvencmetar koji moze precizno izmjeriti 50Hz, a na brojac obrtaja zaboravi.-
Obrtaje ces stimati gledajuci frekvenciju.-
Posto je u igri masina sa 4 para polova, broj obrtaja je sinhroni-750.-
pOz
[ baki. @ 08.01.2016. 07:00 ] @
Odlični su to instrumenti što je stavio Living Light, a i onaj što je stavio zica49 takođe, stim što je taj žicin novije generacije. Ovi sa rezonantnim jezičcima se verovatno više ne proizvode zbog komplikovanog baždarenja (mora svaki jezičak da se baždari ) pa ti dođe, koliko vidim, kao da baždariš (ne ti, nego fabrika koja ih proizvodi) 13 instrumenata.
Za kontrolu rada bilo kog asnhronog generatora na 50 Hz zadovoljavaju svi sa slika...
Za povezivanje na mrežu i na taj način predaju viška energije distribuciji, ZABORAVI jer se radi o maloj snazi da bi se zamajavao sa tom problematikom, a uređaji za dovođenje tj sinhronizaciju (frekvencije tj poklapanje frekvencije samog genetatora sa frekvencijom mreže ) iliti broja obrtaja su daleko komplikovaniji, ako ne i skuplji od vodenice.
Recimo napraviš generator koji daje 50 Hz kao i distribucija, ali imaš recimo fazni pomak od nekoliko stepeni u odnosu na distribucijinu frekvenciju i već imaš međusobno trvenje (gubitke snage ). Treba da ti se poklope sinusoide frekvencije faza sa distribucijinima i to iznosi 50 puta u sekundi, bez ikakvog odstupanja napred ili nazad, jer će se svako odstupanje ponašati kao potrošač određene snage...
Znači nije dovoljno samo ispoštovati tih 50 Hz, već se da kažemo slika sinusoida mora poklopiti, ako ne, onda taj generator moze da se u odnosu na mrežu ponaša bukvalno kao potrošač i to sve do svojke max. snage, pa i više od toga na kratko vreme, ali tada se već oseća miris paljevine...koju možda spreče i neki osigurači.
Pozdrav!
[ boro62promaja @ 08.01.2016. 07:42 ] @
Ma kakva mreza i bakraci, taj generator je samo za internu upotrebu (skuzio sam ono sto si napisao na temi "energetika") i vec sam napisao da sam svjestan ogranicenja u proizvodnji AC struje pomocu asinhronog motora koji glumi generator, ali tesko mogu da obezbijedim 5-6.000 obrtaja da bi koristio alternatore za dobijanje AC ili DC struje. Mislim da mi opet ostaje da to uradim sa asinhonim motorom (ako sa odredjenom kombinacijom vrijednosti kondezatora uspijem ustabiliti napon pri ukljucenim termogenim potrosacima - sijalicama, onda te potrosace jednostavno necu vise ni gasiti, sa induktivnim potrosacima cu imati problem to znam).
[ mnn @ 08.01.2016. 16:58 ] @
Ja mislim da tebi ovo može da odradi.Ako ideš prema SM skreni ili nekog pošalji .
[ boro62promaja @ 08.01.2016. 21:55 ] @
Sad sam siguran da mi treba mjerac frekvencije !
[ Living Light @ 08.01.2016. 22:07 ] @
Citat:
boro62promaja: Sad sam siguran da mi treba mjerac frekvencije !
..a ja cu da se potrudim da Ti nabavim ovo, vec pomenuto,
[ boro62promaja @ 08.01.2016. 22:09 ] @
Drzim te za rijec !
[ Living Light @ 08.01.2016. 22:13 ] @
Ljudi, smo valjada,
Potegnucu sve "Relevantne Veze"....
Ne Garantujem 100% , ____jer je to retkost od Instrumenta u 2016.-oj,