[ hckey @ 10.01.2016. 13:04 ] @
Pozdrav svima!
(problem - dva step motora na jednoj osi)

Poceo sam sa izgradnjom cnc masine radnih dimenzija 2000mm X 1000mm , masina bi se koristila za drvo.
Vodjivce bi bile okrugle(precnika 20mm) sa osloncom odozdo na nosacima za vodjice sa poluotvorenim linernim lezajevima sa kucistem .
Planirao sam dva navojna vretene na duzoj osi ( x osi) koja bi bila duzine 2200mm precnika 20mm i koraka 5mm, sa po dve matice
i po jedan step motor jacine 3-4nm na svakom navojnom vretenu , zanima me kako sinhronizovati dva step motora na jednoj osi, odnosno u slucaju da jedan prestane da radi ili napravi gresku da ne dodje do loma . Kakva su vasa iskustva i resenja na ovu temu .
Takodje sam dosao na ideju da povezam dva navojna vretena preko zupcastog kaisa a u sredini da ga pokrecem sa nema 34 step motorom od (1600ozin) 11Nm.
Citao sam negde da je moguce na vec postojece step motore ugraditi enkoder koji bi resio problem sa dva step motora na dve ose , da li neko moze blize da mi odjasni kako se to radi ?
Takodje sam naisao na clanak da je moguce dva step motora povezati na jedan drajver sto bi resilo ovaj problem ali ne smem da probam deluje mi kao nepozdano resenje .
Nije mi bitna toliko brzina koliko preciznost jer bi je mozda nekad koristio i za aluminijum . Hvala na odgovorima
[ ZAS011 @ 10.01.2016. 18:02 ] @
Najbolja ti je mehanička sprega, kao što si i sam napisao, jedan motor.
Sa enkoderima nećeš ništa postići, osim ako ne nabaviš i steper-servo drajvere.
Povezivanje dva motora na jedan drajver se nikako ne preporučuje.
[ hckey @ 10.01.2016. 23:33 ] @
i ja sam na slican nacin razmisljao ,ali me zanima kako su drugi resili taj problkem video sam prilican broj masina sa dva step motora na jednoj osi pa me zanima kako su oni taj problem resili ili jednostavnu idu na rizik. zanima me jos koliko je bolje da stavim navojna vretena od 25mm , razlika u ceni je dosta velika , sta gubim a sta dobijam i gde u srbiji naci Nosace za vodjece, ima ih u lagetron ali su otrovne skupe , skuplje su cak i od samih vodjica. izgledaju ovako
http://g01.a.alicdn.com/kf/HTB...n-Shaft-SBR25-font-b-CNC-b.jpg
http://www.euro-bearings.com/LinearBearings/WU50_linear_rail.jpg
http://ecx.images-amazon.com/images/I/31uysjXnWYL.jpg

[ ZAS011 @ 11.01.2016. 19:23 ] @
Za 2000 x 1000 mm RADNE površine bih ti preporučio malo drugačije vođice, npr HiWin tipa HGW ili HGH. Da li je nešto "otrovno skupo" je veoma upitno
Navojna vretena biraš prema silama koje očekuješ da mogu da se pojave na osama u toku rada, a drvo ume da napregne mehaniku.

Ova:

https://cloud.mail.ru/public/CEwS/reb9qBHXq

mašina ima 2 AC servo motora na Y (dužoj) osi pošto oni moraju da pokrenu i pristojno ubrzaju/uspore X (kraću) osu koja je odrađena kao kutija, da se ne bu uvijala/izvijala.

Nema navojna vretena (osim na Z osi) već yupčaste letve, i lepo se nosi sa brzinama (u prazno) od 10,000+ mm/min.

Po meni, loše koncipirana mašina je u temi: http://www.elitesecurity.org/p3635315 člana @bciric-a
Tanki vertikalni nosači X/Z osa.