[ SpelingMistakes @ 18.01.2016. 13:50 ] @
Projekat koji vodim i koji ce kako smo krenuli mozda biti i zavrsen u JavaFX-u se zove TVS4A tj TV studio 4 all!

U pitanju je kao sto i samo ime kaze TV studio za sve! U razgovoru sa drugarom koji to radi smo identifikovali odredjenih nekoliko problema!

Aplikacija(e) ce u pocetku biti radjene za jednu klijent masinu sa grafickom kartom koja ce omoguciti JavaFX-u da zablista sto se tice rada ili barem takva ocekivanja imam ja na osnovu svega sto sam do sada video a sto bi za dalju pricu bilo jako vazno - Plan je da se ta aplikacija ili vise aplikacija (player + play lista + programska sema u jednoj aplikaciji a editor projekata ce biti posebna aplikacija) razrade da kasnije budu web servisi ali je u toku razrade potrebno to sve proveriti uzivo i uveriti se da to sve radi kako treba pa se zato sve radi za jednu masinu a tek kasnije prebacuje na server

Postavlja se pitanje kakvu i koliku degradaciju mozemo (ili trebamo) ocekivati nakon sto sa grafike predjemo na serversko resenje (cloud) koji potencijalno nema ni graficku kartu! To je prvo pitanje - Koliko ce procesor biti optereceniji ako nema graficke tj ako je graficka samo "neka" bzv koja sluzi za servere - U cloudu je to tek posebna prica - Mozemo da racunamo samo na ram i procesorsku snagu - Da li ce tu biti nekih problema i na sta sve treba obratiti paznju?

Drugo pitanje je u stvari problematika vezana za prikaz svega sto ce player na kraju morati da prikaze - Ako imamo aplikaciju koja nesto radi odnosno koja nesto prikazuje (pusta video), i kad adresu na kojoj se to nalazi dodje neko on bi to trebalo da vidi kako ce to da izgleda - postavlja se pitanje a sta kad bude 100 njih koji gledaju - Da li je prikaz tog sadrzaja na sajtu pravo resenje ili treba ici na streaming tj multikast!

Ako se ide na streaming, upoznat sam sa time da javaFX jos uvek nije u tom segmentu najbolja tj da mozda cak nema ni gotovo resenje za to ali je sve ostalo sto nudi sjajno pa je odluka pala da se ide u tom smeru uz ocekivanje da ce se u medjuvremenu pojaviti mogucnost za streaming kojim ce se moci kako treba zameniti neka treca resenja - Prvo pitanje je kako ce se ponasati server odnosno kako ce to sve biti prikazano na jednoj strani i da li se moze ocekivati da se na jednom serveru opsluze stotine ili hiljade onih koji gledaju - Ako to nije resenje onda je cini mi se jedino preostalo resenje ici ka streamingu

Tad je problem kako pohvatati sve ono sto jedna aplikacija radi (pusta vise video materijala istovremeno, skroluje neki tekst, prikazuje neku grafiku ili efekte) i to sve proslediti na streaming? Plan je da se strimuje ka svim provajderima ili cak ka vise njih istovremeno ako to bude moguce!

Nadam se da nisam omasio forum i da sam okvirno ukazao kroz pisanje da ima vise problema o kojima se verujem ima smisla konsultovati se sa mnogima od Vas koji o ovome vise znaju ili su cak radili na ovome!

Hvala u napred - PS Long time no se! Nije me dugo bilo ovde
[ dejanet @ 18.01.2016. 15:10 ] @
Koji ce ti graficka na serveru.

Mozda nesto nisam razumeo ali na server-side ti treba neki socket server koji ce da stream-uje media content, a po drugom portu eventualno razmenjuje messages o play listama, programu ili vec koju si funkcionalnost zamislio da radi server.

Na client side, imas socket client(tvoja java app), koja prima stream-ovan content i razmenjuje messages sa serverom. Te messages koristis da 'zadajes' komande i primas response informacije sa servera.
[ SpelingMistakes @ 18.01.2016. 16:50 ] @
Sto se tice graficke - Mozda nisi primetio ja upravo pravim razliku izmedju masine na kojoj ce se testirati i servera jer na serveru nema graficke i pitam kako ce se tada aplikacije ponasati kad nema graficke koja dosta stvari sto se tice grafike sama odradjuje ..

Plan je da na serveru bude player sa play listom i programskom semom (to je kao play lista samo na drugom nivou jer radi sa play listama - npr - jutarnji program, prepodnevna sema, pa popodnevna sema pa nocna sema emitovanja televizije) - Svemu tome ce se pristupati na serveru (useri i licence) i ubacivati materijal, ubacivati projekti, ubacivati vesti, ubacivati reklame i sl - Montaza tj stvaranje projekata ce se moci raditi sa editorom na lokalnoj masini ali je to predvidjeno da se to kasnije kroz licence ponudi i na serveru kao web usluga (editing as a web service)! Nakon sto se sklopi projekat (umontira neki materijal) to sve ide na pustanje kroz player!

To sve ce player da pusti ali mene zanima koja ce razlika biti kad se to radi na masini koja ima graficku kartu i na serveru koji je prakticno i nema - To me zanima - Koliko ce procesor biti opterecen da te neke graficke stvari odradi a sto je radila graficka kartica i da li ce tu biti umanjenja kvaliteta ili slicno ... Koliko sam shvatio JavaFX upravo koristi procesor sa graficke kartice da bi sve to radilo brze i lakse - Ideja je da se u jednom trenutku kad sve proradi u ceo projekat ubace specijalni efekti, 3d objekti (logo, reklame i slicno koje ce se koristiti na televizijama) a to sve mora da ide u realnom vremenu kao i na svakoj drugoj televiziji ... Zato me interesuje procena vezano za razliku izmedju masine i servera (clouda verovatno) - Ako je to u nekoliko procenata onda je to nebitno - Ako je to 100% onda znaci mora vise procesora tj jezgara i slicno .... Mene to zanima da bih sad imao sliku - Kad to sve proradi znacu tad i sam ali treba znati sta te sve ceka na tom putu razvoja!

Sto se tice dalje price, kad se sve to pusti u playeru to mora onda i da se gleda - Kako - Ili na samom playeru - omoguceno da se vidi - ili se nece uopste videti tay player vec ce se on koristiti za stream! Sa time bas i nisam siguran - sta je moguce - Ako npr neko gleda tay player i sta sve na njemu ide - to je u redu i to ce da radi - ali sta se desava kad dodje jos jedan korisnik - Da li se udvostrucuje protok, da li se povecava procesorsko opterecenje i slicno ... Sta kad bude 100 onih koji gledaju to ... sta kad bude 1000! Da li je uopste primereno koristiti takvu pristup aplikaciji za gledanje ili je to pre svega za proveru a za sve druge gledaoce planirati streaming!

To slanje signala (stream) mora da omoguci da se to radi ka nekom lokalnom multicast sistemu (neki domaci internet provajderi imaju tako nesto) ali i ka ustream-u, youtube-u ili kablovskim operaterima koji ce dalje preuzimati signal i slicno ... Kako to sprovesti u delo sa JavaFX-om...
[ dejanet @ 18.01.2016. 20:22 ] @
Pazi JavaFX je 100% client, kao i svi ovi web html5/flash player-i, svi se oni izvrsavaju na client masinama, tj. na racunarima posetilaca/korisnika tvog web-a i/ili "web medija servisa". Oni iz prikazuju kontent koji se strimuje sa servera.
[ dusans @ 18.01.2016. 21:26 ] @
Mislim da sam shvatio šta je u stvari zamislio...
On hoće na serveru da vrti neku komponentu - koju je nazvao "player".
Taj player treba da radi real-time kompoziciju videa, efekata, ostale multimedije na serveru i da
njegov output "verovatno" bude nekakav stream koji bi se dalje slao consumer-ima (klijentima).
Naravno, sve pod pretpostavkom da je ovo što je zamislio tehnički i moguće napraviti sa FX-om.

Pošto bi se player vrteo preko JavaFX-a koji na desktop-u intenzivno koristi grafički hardware za processing,
jedno od pitanja je šta bi se desilo kada bi pokrenuo to isto u Cloud-u ili na VM koji obično nemaju
ili imaju daleko slabije grafičke kartice.
Kako bi/da li bi to radilo i koliko bi bilo zahtevno?
Da li bi se processing radio isključivo na CPU-ovima?

[ SpelingMistakes @ 19.01.2016. 07:10 ] @
Dusans je opisao okvirno ono sto je zamisljeno i to je upravo to ... samo sto cemo dok dodjemo do servera prvo to sve raditi na klijent masini - Posle toga ta aplikacija bi trebalo da se prebaci na web i da sve to tamo radi ... Daljim razvojem se ubacuju korisnici u citavu pricu sto znaci da ce vise korisnika moci da koristi to sve i pravi projekte, radi montazu i pusta sadrzaj (glavni i odgovorni urednik, tehnicki urednik, urednik za vesti, montazer, snimatelj tj kamerman, novinar i sl .. Svi ce imati odredjene privilegije sta mogu da rade i to je to!

Sto se tice toga sta JavaFX moze da radi - Pa nije svemoguca ali - Provereno je delimicno kako radi taj novi player, provereno je kako radi montazu, kako radi sa vise layera (uporedo pustanje), provereno je kako radi scrol tekst, zna se da je JavaFx odlicna sa specijalnim efektima pa cemo u buducnosti ubaciti neke poput ovih

https://youtu.be/EBKHdV-_rIc?t=24m7s
https://youtu.be/UXSmJYFrulY?t=2m8s

Znaci ovakve efekte a i stotine drugih je jako jako tesko uraditi sa obicnim programima za montazu ili composig odnosno onima koji sluze za streaming (broadcasting) tj moguce ali su za to potrebni dani tj nedelje ako ne postoji neki plugin!

Time je na kraju dobijen content (sadrzaj) i sad ga treba podeliti sa svima - Ako je to moguce uraditi na serveru i da svi dodju i gledaju player to bi bilo jedno od resenja ali ako je to problem onda cemo ici na stremaing sa te masine ka multikast sistemima (lokalnim ili inostranim)

Mene sada zanima kakvu problematiku mozemo da ocekujemo da kad sa klijenta predjemo na cloud koji nema grafiku - Koliko ce tu procesorska snaga da se poveca obzirom da vise nema graficke karte - Mozda cu morati da imam svoju masinu kao server housing pa da sve na njoj radim ali ipak je ideja da se sve to prebaci na cloud i da se sve to sto se tice TVS4A ponudi kao web usluga a ne kao lokalno resenje za integraciju - To ce sigurno moci da radi u "lokalu" na jednoj masini koja ce mnogo toga automatizovati i objediniti na jednom mestu - ali ideja je to ponuditi na serveru u cloudu
[ jablan @ 19.01.2016. 07:42 ] @
Citat:
For JavaFX applications to take advantage of the new hardware acceleration pipeline provided by JavaFX, your system must feature one of a wide range of GPUs currently available in the market. Table 1 lists the graphics cards that have been tested with JavaFX. If your system does not support hardware acceleration, then JavaFX uses the Java2D software pipeline.

https://docs.oracle.com/javafx...-system_requirements_2-2-5.htm

BTW nije mi jasno kako si namerio da JavaFX pokrećeš u cloudu. :)
[ SpelingMistakes @ 19.01.2016. 09:13 ] @
Pa to i jeste jedno od pitanja kako ce to da radi - Postavljeno je na pocetku
[ jablan @ 19.01.2016. 09:39 ] @
Ja lično sumnjam da je JavaFX dobar put. Ne bavim se grafičkim programiranjem, ali mislim da tebi treba nešto što može da se vrti na GPU (CUDA ili šta već) i što može da ti daje stream kao izlaz. Bolje probaj da pitaš u nekom drugom forumu, javaši obično retko rade grafiku.

http://www.nvidia.com/object/cloud-gaming.html
[ SpelingMistakes @ 19.01.2016. 12:26 ] @
Vec imam drugara koji to sve radi i sa kom sam vec sve proverio kao sto rekoh - Ostaje samo pitanje finalnog izlaza i licenciranja


U narednim danima cemo se posvetiti prici "prebacivanja sa klijenta na serversko resenje" - Za sada je sve sto se tice klijenta sjajno - ostaje da se vidi kako to sad prebaciti tamo na server u cloud ako moze
[ jablan @ 19.01.2016. 15:52 ] @
Heh to ti je kao da si rekao "videli smo da ova lopata može da kopa rupe, sad samo da vidimo kako od nje da napravimo bager". :)
[ SpelingMistakes @ 19.01.2016. 20:17 ] @
Finalni izlaz je stream - Znaci to je tv studio a namena mu je stvaranje multimedijalnog sadrzaja - Namera nam je da se to prebaci na web zbog licenci sto ne mora da znaci da necemo naci neku opciju za to!

Na klijentu je planirano da moze da se omoguci da radi kao server za vise korisnika tj da omoguci rad vise ljudi istovremeno na montazi, na ubacivanju materijala, vesti i slicno - Kako ce se to uraditi da li pristupom preko brovsera (web) ili klijentskim aplikacijama koji ce pristupati bazama na serveru to zreba da se vidi ali to je moguce - To ne bi trebalo da bude problem a bandwith se za ovakve stvari mora imati pa to nece biti problem (upload i download) - Kad to proradi, to je vec proizvod koji ce moze nuditi i na takav nacin mada je kao sto sam pomenuo dalekosezna ideja napraviti od svega toga web uslugu - Pitanje je samo da li ce sve moci da ide na web ili samo deo - To ostaje da se isproba i istrazi!

Za realizaciju ideje mi cak trebaju i saradnici sa znanjem JavaFX-a koji su imali dodira sa multimedijom, specijalnim efektima i sl - Kad se ovo napravi, bice posla za nekoliko ljudi svaki dan - Ubacivanje specijalnih efekata, ubacivanje "patterna" za reklame i a sto cemo se kroz TVS4A potruditi da bude dostupno stotinama korisnika sirom sveta! Vec imam i finansije za ovako nesto tj investitire koji su i buduci korisnici ... Mozda neko u tome vidi priliku da ucestvuje u svemu ovome!

Bavim se ovim poslom (ne programiranjem) vec duzi niz godina i u tom smislu vrlo dobro znam sta je potrebno trzistu u tom delu i trudim se da upravo to i omogucim tj napravim proizvod koji ce objediniti editing i streaming u jednom - Ako to jos moze da se omoguci stotinama korisnika iz citavog sveta koriscenjem clouda to bi bilo sjajno!

I naravno uvek su prisutni problemi - Godinama sam se unapredjivao - prosao sam kroz vise faza - imas ideju nemas novac - imas novac nemas ideju - imas ideju imas novac ali sad fale strucnjaci to da realizuju i da se od toga napravi dugotrajan projekat na kom ce vise onih koji na njemu rade moci lepo da zaradi!
[ Rapaic Rajko @ 29.01.2016. 07:18 ] @
I sta bi na kraju, moze li se JavaFX iskoristiti ili ne?
Tema je vrlo zanimljiva, zato i pitam kakav je napredak.

Pozz