[ bloker @ 22.01.2016. 07:29 ] @
Pozdrav,

MySQL je 5.6.27 i nalazi se na Linux mašini (Ubuntu).. Na njemu je oko 15 mysql baza, neke od njih se koriste svakodnevno, a neke se samo po nekada pristupa.
Sve baze su MyIssam.
Backup je organizovan na možda ne baš najbolji način ali radi posao.. Kada korisnik pokrene aplikaciju kojom pristupa određenoj bazi izađe mu poruka da li želi da bekapuje tu bazu i ako odgovori potvrdno radi se klasnično kopiranje foldera baze i njeno zipovanje i smiještanje na neku lokaciju. Bekapovanoj bazi se pored imena dodijeli i datum bekapovanja tako da sledeći korisnik kada bude pristupao bazi ukoliko postoji bekapovana ta baza sa tim datumom ne izlazi mu poruka za bekapovanje..
Sa MyIssam ovaj način je odrađivao posao, ukoliko je bilo potrebno da se pristupi nekoj bazi iz bekapa jednostavo se otpakuje .zip i premjesti u folder gdje su baze.

Međutim, zbog brzine rada sam morao da neke tabele prebacim sa MyIssam na InnoDB, tako da kada baza sadrži tabele sa InnoDB ovaj pomenuti način ne radi.. Tj. odradi se njihovo kopiranje ali ne mogu da pristupim InnoDB tabelama..

Baze kojima se svakodnevno pristupa su veličine 700-800 MB i za njih se radi bekap svakog dana..
A ostale baze kojima se rjeđe pristupa su oko 200-400 MB i za njih treba raditi bekap po potrebi.

Interesuje me da li ima neko rješenje bekapa koga će da pokreće korisnik.
Automatski bekap mi nije najbolje rješenje jer postoje baze kojima se ne pristupa po 2-3 mjeseca i onda se pristupa 10ak dana zaredom.. Tako da nema potrebe da radim svakodnevno bekap tih baza jer nije bilo nikakvih promjena u njima..
[ farmaceut @ 22.01.2016. 08:29 ] @
Posto se radi o relativno malim bazama, i ako korisnik ne mora da "radi" dok se backup izvrsava, najlakse je da kroz aplikaciju jednostavno pozoves obicni "mysqldump" kroz aplikaciju?
[ dragancesu @ 24.01.2016. 07:06 ] @
Posto je Linux onda cron

Citat:
Tako da nema potrebe da radim svakodnevno bekap tih baza jer nije bilo nikakvih promjena u njima..


Ovo po meni nije dobro razmisljanje, svrha bekapa je zastita i sigurnost. Ili napravi rutinu koja otkriva da li je bilo promena pa onda selektivan bekap
[ jablan @ 24.01.2016. 09:10 ] @
^ what he said.

Takođe: https://dev.mysql.com/doc/mysq...n/mysqlbackup.incremental.html
[ bloker @ 24.01.2016. 10:31 ] @
Citat:
farmaceut: Posto se radi o relativno malim bazama, i ako korisnik ne mora da "radi" dok se backup izvrsava, najlakse je da kroz aplikaciju jednostavno pozoves obicni "mysqldump" kroz aplikaciju?


U pitanju je desktop aplikacija i mislim da korisnik ne može pokrenuti mysqldump ukoliko na svom računaru nema instaliran mysql..

Citat:
dragancesu: Posto je Linux onda cron


U cron da dodam mysqldump određenih baza? Da li mysqldump zaljuča bazu dok se ne izvrši? Ako je zaključa onda bih morao postaviti da se backup radi u večernjim satima..

Incremental backup mi ne odgovara, radije bih da se radi svaki put full backup..
[ Miroslav Strugarevic @ 24.01.2016. 17:38 ] @
http://dba.stackexchange.com/q...m-with-active-reads-and-writes

https://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/mysqldump.html
https://dev.mysql.com/doc/refm...l#option_mysqldump_lock-tables
[ bloker @ 27.01.2016. 07:25 ] @
Instalirao sam AutoMysqlBackup http://sourceforge.net/projects/automysqlbackup/ koji mi je riješio "problem"..