[ Brkic @ 24.01.2016. 15:03 ] @
Bušilica ima regulaciju obrtaja ali kada se smanje obrtaji bušilica nema snage, tj.kada se optereti na manjim obrtajima može se zaustaviti glava jačim pritiskom.
Trebalo bi da pri opterećenju regulator sam dodaje snagu tako da otprilike ostaje podešena brzina uz mala variranja.
Ima li neke dobra šema takvog regulatora, ili za takvu aplikaciju treba povratna informacija broja obrtaja motora kao kod veš mašine ??
[ ZAS011 @ 24.01.2016. 15:43 ] @
Čini mi se da si sam sebi već odgovorio:
Citat:
ili za takvu aplikaciju treba povratna informacija broja obrtaja motora kao kod veš mašine
[ Brkic @ 24.01.2016. 17:08 ] @
znam, ali neke jednostavnije šeme kao npr. ova, po objašnjenju sa linka šeme ispada da se povećavaju obrtaji pri opterećenju bušilice,ne znam da li radi posao ?

http://www.electroschematics.c...or-speed-regulator-with-triac/
[ Living Light @ 24.01.2016. 22:30 ] @
Citat:
Brkic:po objašnjenju sa linka šeme ispada da se povećavaju obrtaji pri opterećenju bušilice

To objasnjenje nije dobro i nije ispravno. Neko se malo neozbiljno salio.
To je klasicna sema ''dimmer'-a (kao za obicnu sijalicu sa uzarenim vlaknom).

Nema povratni INFO o stvarnom broju obrtaja, nema taho generator, nema merenja struje
kao ni napona na priključcima motora,

-znaci NEMA odrzavanja broja obrtaja sa porastom operecenja.
Eto,

pOz
[ guja011 @ 25.01.2016. 01:28 ] @
pozajmi negde variak pa probaj, iznenadićeš se.
regulaciju bušilice stavi na max tj prespoji a variakom reguliši (te male) obrtaje.
[ RoRa @ 25.01.2016. 17:27 ] @
Redni motori za jednosmernu struju su idealni motori za elektro vuču. Smanjenje broja obrtaja motora dovodi do smanjenja kontra EMS motora a to izaziva povećenje struje kroz motor. Predloženi regulator to upravo i radi. Druga je stvar da je NEOPHODNO da se broj obrtaja smanji da bi se povećala struja kroz motor. Verujem da je bolja ideja napajati motor preko varijaka.
[ Brkic @ 25.01.2016. 21:32 ] @
Čekajte, RoRa hoćeš da kažeš da šemu koju sam postavio pri smanjenim obrtajima radi posao,tj. povećava struju pri povećanju opterećenja, ipak mi treba neka amaterska varijanta tj.povremenu upotrebu da smanjim obrtajena bušilici a da ne izgubi svu snagu ??
[ RoRa @ 27.01.2016. 16:54 ] @
Moj post se odnosio, pre svega, na ranije izrečenu tvrdnju da je predloženi regulator nečija neozbiljna šala. Međutim, svaki regulator poseduje neki opseg regulacije stim da je taj opseg veći za neopterećen motor a manji za opterećen motor. Ako je motor, pod nekim uslovima, preopterećen motor će stati sa regulatorom ili bez regulatora.